Przesunięty przez: janusz 2009-02-02, 00:20 |
Pompka czystej wody |
Autor |
Wiadomość |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2008-10-06, 23:39
|
|
|
sys napisał/a: | ale jakbyś sprężył ok. 20-30l wody | niestety woda jako ciało ciekłe nie daje się sprężyć. Do tego wykorzystujemy pojemniki membranowe które z jednej strony mają wodę - a z drugiej są dopompowywane sprężonym powietrzem. Właśnie ono rozprężając się utrzymuje ciśnienie wody - co za tym idzie pozwala zmniejszyć częstotliwość zaqłączania się pompki. |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-10-06, 23:39
|
|
|
Witam! Kolego! Hydrofor dziala na zasadzie "poduszki powietrznej"(czasami sa tez zbiorniki przeponowe)ktora utrzymuje cisnienie okreslonej ilosci wody.Tak jak pisalem akumulator cisnienia(butelka od coli) juz mam.Chodzi tylko o zwiekszenie zakresu dzialania wylacznika cisnieniowego co pozwoli jeszcze zwiekszyc elastycznosc ukladu. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2008-10-06, 23:45
|
|
|
aaaa widzicie , już pożałowałem że to napisałem ... przypomniało mi się teraz takie doświadczenie ze szkoły z wodą i strzykawką... wynikało z niej że woda jest nie ściśliwa...
no, plama z mojej strony.. . |
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2008-10-06, 23:45
|
|
|
Sys
ja bym zrezygnował ze złączek ogrodowych, jak spadnie, lub wypluje węża to masz potop |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2008-10-06, 23:52
|
|
|
złączki ogrodowe są na dojściu do pompy, i przy kranach...w łazience wstawi się termę elektryczną czyli po kłopocie bo tam się nie da ze złączką...na zmywaku nie wiem co zrobię...
... narazie czekam na ten zasilacz , który mam nadzieję wprawi w ruch wszelkie sprzęty, w tym pompę...kamper czeka też na nowy akumulator ...(ale o tym już w inny wątku) |
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2008-10-06, 23:57
|
|
|
sys napisał/a: | narazie czekam na ten zasilacz | daj znać jak zadziałał. Osobiście nie stosowałbym zasilacza impulsowego - takiego jak jest m.in w komputerach. U mnie jest transformator dość dużej mocy i do tego prostownik. Przynajmniej 12V mam odseparowane od szieci 220 - zawsze to trochę bezpieczniej. |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-10-07, 00:02
|
|
|
DarekK napisał/a: | sys napisał/a: | ale jakbyś sprężył ok. 20-30l wody | niestety woda jako ciało ciekłe nie daje się sprężyć. Do tego wykorzystujemy pojemniki membranowe które z jednej strony mają wodę - a z drugiej są dopompowywane sprężonym powietrzem. Właśnie ono rozprężając się utrzymuje ciśnienie wody - co za tym idzie pozwala zmniejszyć częstotliwość zaqłączania się pompki. |
Takie rozwiazanie miałem w moim poprzednim kamperku. Zamontowałem tam naczynie wzbiorcze przeponowe takie od domowej instalacji ciepłej wody (pitnej). Sprawdzało się znakomicie. Koszt poniżej 100 złotych. Nie mogę zebrać się aby w nowym aucie zainstalować.
Jedyne zagrożenie to instalacja wodna musi być w dobrym stanie. Ponieważ nawet przy wyłączonej pompie w razie przecieku 5 do 8 litrów wody pompowane jest do wnętrza auta. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2008-10-07, 00:29
|
|
|
DarekK napisał/a: | sys napisał/a: | narazie czekam na ten zasilacz | daj znać jak zadziałał. Osobiście nie stosowałbym zasilacza impulsowego - takiego jak jest m.in w komputerach. U mnie jest transformator dość dużej mocy i do tego prostownik. Przynajmniej 12V mam odseparowane od szieci 220 - zawsze to trochę bezpieczniej. |
...zobaczę jak pójdzie pompka właśnie na takim zasilaczu, jak będzie kicha to również wezmę transformator dużej mocy... |
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|