Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-02-02, 00:20
Pompka czystej wody
Autor Wiadomość
DarekK 
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Piwa: 4/9
Wysłany: 2008-10-06, 23:39   

sys napisał/a:
ale jakbyś sprężył ok. 20-30l wody
niestety woda jako ciało ciekłe nie daje się sprężyć. Do tego wykorzystujemy pojemniki membranowe które z jednej strony mają wodę - a z drugiej są dopompowywane sprężonym powietrzem. Właśnie ono rozprężając się utrzymuje ciśnienie wody - co za tym idzie pozwala zmniejszyć częstotliwość zaqłączania się pompki.
Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Postaw piwo autorowi tego posta

stefan 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Piwa: 2/4
Wysłany: 2008-10-06, 23:39   

Witam! Kolego! Hydrofor dziala na zasadzie "poduszki powietrznej"(czasami sa tez zbiorniki przeponowe)ktora utrzymuje cisnienie okreslonej ilosci wody.Tak jak pisalem akumulator cisnienia(butelka od coli) juz mam.Chodzi tylko o zwiekszenie zakresu dzialania wylacznika cisnieniowego co pozwoli jeszcze zwiekszyc elastycznosc ukladu. :ok Pozdrawiam.Stefan.

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2008-10-06, 23:45   

aaaa widzicie , już pożałowałem że to napisałem ... przypomniało mi się teraz takie doświadczenie ze szkoły z wodą i strzykawką... wynikało z niej że woda jest nie ściśliwa...
no, plama z mojej strony.. :kwiatki: .

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2008-10-06, 23:45   

Sys

ja bym zrezygnował ze złączek ogrodowych, jak spadnie, lub wypluje węża to masz potop

matro 
weteran

Wysłany: 2008-10-06, 23:52   

złączki ogrodowe są na dojściu do pompy, i przy kranach...w łazience wstawi się termę elektryczną czyli po kłopocie bo tam się nie da ze złączką...na zmywaku nie wiem co zrobię...
... narazie czekam na ten zasilacz , który mam nadzieję wprawi w ruch wszelkie sprzęty, w tym pompę...kamper czeka też na nowy akumulator ...(ale o tym już w inny wątku)

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

DarekK 
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Piwa: 4/9
Wysłany: 2008-10-06, 23:57   

sys napisał/a:
narazie czekam na ten zasilacz
daj znać jak zadziałał. Osobiście nie stosowałbym zasilacza impulsowego - takiego jak jest m.in w komputerach. U mnie jest transformator dość dużej mocy i do tego prostownik. Przynajmniej 12V mam odseparowane od szieci 220 :) - zawsze to trochę bezpieczniej.
Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-10-07, 00:02   

DarekK napisał/a:
sys napisał/a:
ale jakbyś sprężył ok. 20-30l wody
niestety woda jako ciało ciekłe nie daje się sprężyć. Do tego wykorzystujemy pojemniki membranowe które z jednej strony mają wodę - a z drugiej są dopompowywane sprężonym powietrzem. Właśnie ono rozprężając się utrzymuje ciśnienie wody - co za tym idzie pozwala zmniejszyć częstotliwość zaqłączania się pompki.

Takie rozwiazanie miałem w moim poprzednim kamperku. Zamontowałem tam naczynie wzbiorcze przeponowe takie od domowej instalacji ciepłej wody (pitnej). Sprawdzało się znakomicie. Koszt poniżej 100 złotych. Nie mogę zebrać się aby w nowym aucie zainstalować.
Jedyne zagrożenie to instalacja wodna musi być w dobrym stanie. Ponieważ nawet przy wyłączonej pompie w razie przecieku 5 do 8 litrów wody pompowane jest do wnętrza auta.

matro 
weteran

Wysłany: 2008-10-07, 00:29   

DarekK napisał/a:
sys napisał/a:
narazie czekam na ten zasilacz
daj znać jak zadziałał. Osobiście nie stosowałbym zasilacza impulsowego - takiego jak jest m.in w komputerach. U mnie jest transformator dość dużej mocy i do tego prostownik. Przynajmniej 12V mam odseparowane od szieci 220 :) - zawsze to trochę bezpieczniej.

...zobaczę jak pójdzie pompka właśnie na takim zasilaczu, jak będzie kicha to również wezmę transformator dużej mocy...

Odpowiedz do tematu