Kamper zabytkowy - nowy dylemat Socala |
Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2014-10-17, 12:12 Kamper zabytkowy - nowy dylemat Socala
|
|
|
Psia kość !
Witajcie. Co jak się obudzę to w durnym łbie nowe zamysły się rodzą.
Nic nie biorę, trzeźwy też jestem.
Mam dylemat.
Węszę tak za jakimś nowym kamperem, stąd durnowatość moja się rodzi.
Mój obecny 1992 Peugeot J5 2,5TD z niespotykaną zabudową wkrótce osiągnie ćwierćwiecze.
Z racji wieku przysługiwać mu będzie wyróżnik auta zabytkowego.
Chętnie zapoznam się z warunkami, korzyściami i niekorzyściami z tego tytułu.
Nie chodzi mi tak do końca o przepisy, raczej o te majestatyczne zalety takiego pojazdu.
Czy w oczach społeczeństwa zyska na atrakcyjności/dostojności/wartości duchowej, czy straci na wizerunku/prestiżu zdrowego zadbanego auta i traktowany będzie z politowaniem jak niewładny senior?
Czy kupić nowego (używanego oczywiście) kampera a z tym czekać na jego 25-letni wiek - bezużyteczny przecież umrze.
Czy lepiej sprzedać w dobre ręce i doposażyć swój nowy nabytek?
Zadymiło pod skalpem i jutro jak się napiję - bo przy tym IQ wzrasta mi x2 to może wyssam z Waszą pomocą i ogółu myśli jakiś sensowny wniosek. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-10-17, 13:02
|
|
|
Socale napisał/a: | Zadymiło pod skalpem i jutro jak się napiję - bo przy tym IQ wzrasta mi x2 to może wyssam z Waszą pomocą i ogółu myśli jakiś sensowny wniosek. |
Ten tekst stymuluje moje nieodparte pragnienie pomocy.
Z doświadczenia wiem jak sie to skończy, decyzje podjęła twoja podświadomość.
Napij się i otwórz umysł . a.. oprócz kaca, który sam w sobie nic ci nie da dowiesz się ,że pora na gonienie króliczka.
Tak typowe jesienne.....
Inni w podobnym stanie się rozwodzą Więc.... masz lepej. |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2008 Piwa: 15/43 Skąd: Bad Driburg
|
Wysłany: 2014-10-17, 13:25
|
|
|
Jak widze na campingach wiekowe kamperki zawsze ide poogladac te pieknosci, zamienic pragnne z wlascicielem pare slow no i oddac szacunek dla autka i jego wlasciiela za to ze tak wspaniale dba o swoje cacko .Takich juz teraz nie produkuja zeby w takim stanie przez tyle latek nam pomagaly zyc. Tak zyc bo gdyby nie nasze autka my bysmy byli calkiem innymi ludzmi nie tak wesolymi i nie tak zakreconymi.
Pozdrawiam |
_________________ Nadszedl czas .
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2014-10-17, 13:50
|
|
|
Socale napisał/a: | Z racji wieku przysługiwać mu będzie wyróżnik auta zabytkowego. |
Socale napisał/a: | Czy w oczach społeczeństwa zyska na atrakcyjności/dostojności/wartości duchowej |
Jeżeli nawet to tylko w naszym kraju, nie pojedziesz nim ot tak za granicę. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
GOSIAARCADARKA
weteran

Nazwa załogi: ARCADARKA
|
Wysłany: 2014-10-17, 14:07
|
|
|
Januszku - błąd - pojedzie zupełnie normalnie
Przepisy jakiś czas temu się zmieniły.
Pozwolenie na wyjazd za granicę odnosi się do dużo starszych zabytków ruchomych,
powyżej 50 lat i wartości powyżej 32.000,- zł. |
_________________ www.arcadarka.pl |
Ostatnio zmieniony przez GOSIAARCADARKA 2014-10-17, 14:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2014-10-17, 14:12
|
|
|
No to ciężka droga przed Tobą zaczytaj sobie o procedurach:
z oldtaimery.com
Cytat: | Na Oldtimery.com zamieszczamy, w najprostszej z możliwych formie, porady dotyczące rejestracji pojazdów zabytkowych. Bez nudnych regułek, prosto, jasno i czytelnie. Poniżej pierwsza część, w której znajdziecie informacje, jakie kryteria musi spełniać pojazd (wedle wytycznych Krajowego Ośrodka Badań i Ochrony Zabytków) by móc go zarejestrować „na żółte tablice”
1. Musi mieć, co najmniej 25 lat
2. Musi być (w modelu) nie produkowany od 15 lat
3. Posiadać 75% oryginalnych części
Wyjaśnić tu należy, że 75% to stosunkowo niewiele i nawet przemalowane na inny kolor samochody z tapicerką albo i całym wnętrzem od innego pojazdu też się „załapią”. Występuje tu zasada, że podstawowe podzespoły powinny być oryginalne - tzn. od tego samego modelu, ale jak pokazuje doświadczenie i bez tego rzeczoznawcy umożliwiają nam taką rejestrację. Wielokrotnie zdarzają się Mercedesy z silnikami Diesla zamiast benzynowych czy inne tego typu „skundlone” pojazdy, ozdobione tablicami w kolorze żółtym.
Redakcja Oldtimery.com uważa, że dla naszego dobra takie samochody nie powinny legitymować się mianem pojazdów zabytkowych, ale cóż, w Polsce przepisy rzadko bywają jasne i dają miejsce do takich nadużyć.
Jeżeli nasz pojazd nie ma jeszcze 25 lat to droga wcale nie jest definitywnie zamknięta. Możemy go zarejestrować jako samochód zabytkowy, gdy rzeczoznawca uzna, że nasz pojazd spełnia jedną z poniższych cech:
1. Posiada unikalne rozwiązania konstrukcyjne,
2. Dokumentuje znaczące etapy rozwoju techniki motoryzacyjnej,
3. Był związany z istotnymi wydarzeniami historycznymi,
4. Był użytkowany przez osoby powszechnie uznane za wyjątkowo ważne,
5. Ma związek z ważnymi osiągnięciami sportowymi,
6. Posiada oryginalne wykonanie lub został odrestaurowany,
7. Został odtworzony wiernie, zgodnie z technologią z okresu jego produkcji.
Powyższe siedem punktów umożliwia nam rejestrację replik i innych pojazdów, które z jakiegoś powodu są wyjątkowe np. jeździł nimi Papież albo Britney Spears. Jeżeli zależy nam na tablicach podobnych do loga Oldtimery.com to musimy pogłówkować jak to zrobić i jakiego punktu zaczepienia poszukać jeżeli nasz pojazd nie ma jeszcze 25 lat. Jeżeli ma już odpowiedni wiek sprawa jest prosta i szybka.
Jest jeszcze jedna droga rejesreaji na zabytek. Takiej procedurze podlegają wszystkie pojazdy wpisane do inwentarza muzealiów. |
To jest dopiero otoczka |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2014-10-17, 14:15
|
|
|
TU masz całą procedurę opisaną krok po kroku.
|
 |
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2014-10-17, 14:26
|
|
|
Socale napisał/a: | Czy w oczach społeczeństwa zyska na atrakcyjności/dostojności/wartości duchowej, czy straci na wizerunku/prestiżu zdrowego zadbanego auta i traktowany będzie z politowaniem jak niewładny senior? |
Moim zdaniem nic to nie zmieni
Uchroni to jedynie Twoje autko od zezłomowania, bo jak się już raz dostaniesz na listę zabytków, to nie ma od tego odwrotu
Obowiązkiem właściciela jest utrzymywać taki pojazd w stanie nie gorszym, jak przy rejestracji.
Z pewnościa nie będzie traktowany z politowaniem, żółte tablice są z jednej strony nobilitujące, a z drugiej, bardzo wymagające od właściciela.
Plus jest jeszcze taki, że nie musisz mieć ciągłości w OC, ubezpieczasz tylko np na wakacje
A w rzeczywistości, to składka jest taka, jak za cały rok...
Nie musisz tez robić przeglądu... ale pojedziesz do Hiszpanii bez wjazdu na "ścieżkę zdrowia"?
Myślę, że nie |
 |
|
|
|
 |
jarek73
weteran
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2014 Piwa: 72/95 Skąd: torun
|
Wysłany: 2014-10-17, 14:29
|
|
|
mam 3 auta zabytkowe i jeden ma żółte tablice dla mnie to nie podnosi w żaden sposób jego statusu a roboty z załatwieniem dużo , korzyści prawie nie ma. Powiem Ci z mojego doświadczenia że kocham stare auta , ale jak mam jechać gdzieś dalej to prawię zawsze jadę współczesnym i nie dla tego że się boje że nie dojadą po prostu jest wygodniej . Ja na twoim miejscu kupiłbym nowszego campera i nim jeździł a starego jak masz gdzie trzymać i masz sentyment to zostaw . |
_________________ DOBA MA 1440 MINUT I ŻADNA NIE WYKORZYSTANA NIE PRZECHODZI NA NASTĘPNY DZIEŃ |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-10-17, 14:42
|
|
|
Potrzebuje wsparcia.
Teraz każdy grosz się liczy .
Tylko kwestia kasy.
Tylko kwestia wyboru.
Tylko kwestia kiedy
Reszta już przesadzona.
Zostawianie starego nie żadnego sensu... ŻADNEGO>
Tak zostawiłem przyczepę i tylko żal było patrzeć jak się marnuje zamiast kogoś cieszyć . No i z tego tez są jakieś pieniądze. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2014-10-17, 16:05
|
|
|
Zatem trzymanie w stodole bezużytecznie kolejne 3 lata (do25) i dopiero potem robić z niego zabytek, to absolutnie nie ma sensu ani nawet korzyści.
No to wszystko jasne, trzeba być fanem tego auta - jedyny mój sentyment to że jest jedyny w PL i jako pierwszy mój kamper, wcześniej kilka przyczep.
Trudno, po zakupie nowego trzeba będzie się z nim rozstać. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
jarek73
weteran
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2014 Piwa: 72/95 Skąd: torun
|
Wysłany: 2014-10-17, 16:12
|
|
|
Jeśli camper nie stanowi dla ciebie obiektu kolekcjonerskiego to Bronek ma rację sprzedaj bo zgnije |
_________________ DOBA MA 1440 MINUT I ŻADNA NIE WYKORZYSTANA NIE PRZECHODZI NA NASTĘPNY DZIEŃ |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-10-17, 16:51
|
|
|
Fajnie jest , jak lubisz ludzi , gdy Ci ktoś potem powie ,że mu sie miło z niego korzysta.
czasem warto zrobić komuś dobrze .... to wraca... Sprzedaj w dobrej wierze a zobaczysz ,że warto
Co nie oznacza byś prezenty robił. |
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2014-10-17, 18:03
|
|
|
Socale napisał/a: | Trudno, po zakupie nowego trzeba będzie się z nim rozstać. |
Męska decyzja
Pozostaje mi jeszcze poprzeć przedmówców |
 |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-10-17, 18:17
|
|
|
zabytek żeby robil wrażenie musi być w super stanie tak w środku , jak na zewnątrz .
a twój jest ?
|
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
|