Klimatyzacja silnikowa |
Autor |
Wiadomość |
Arturo
stary wyga

Twój sprzęt: caravana ;)
|
Wysłany: 2008-10-07, 23:35 Klimatyzacja silnikowa
|
|
|
Czy klimatyzacja silnikowa (fabryczna) jest w stanie schłodzić całego kampera? |
_________________ Arturo |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2008-10-07, 23:40
|
|
|
Arturo napisał/a: | Czy klimatyzacja silnikowa (fabryczna) jest w stanie schłodzić całego kampera? |
absolutnie nie , tylko kabinę kierowcy . |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
jacekiagatka
weteran

Twój sprzęt: HYMER 2.8 jtd
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Mar 2008 Piwa: 9/3 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-10-08, 00:03
|
|
|
W moim przypadku udaje mi się schłodzić prawie całe auto, no może poza sypialnią nad garażem. Myślę że duże znaczenie ma rodzaj zabudowy tj. alkowa czy integral. Przy alkowie przepływ chłodnego powietrza do tylnej części kampera jest ograniczony poprzez wąskie połączenie z „salonem”. Pamiętam, że gdy miałem poprzedniego kampera z alkową to miałem problemy z dogrzaniem w zimie tylnej części. Przy obecnym (integralu) ogrzewanie jest dużo lepsze. Ciężko porównać mi działanie klimatyzacji ponieważ w poprzednim staruszku po prostu jej nie było. Podejrzewam że ogrzewanie i schłodzenie przebiega bardzo podobnie.
Zauważyłem że lekkie uchyleni okna dachowego w tylnej części znacznie poprawia działanie klimatyzacji . |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-10-08, 00:04
|
|
|
Witam! Cytat: | Czy klimatyzacja silnikowa (fabryczna) jest w stanie schłodzić całego kampera? | -co kolega rozumie pod pojeciem: Arturo napisał/a: | klimatyzacja silnikowa (fabryczna) | ???Slyszalem ze sa auta ktore podczas jazdy wykorzystuja sprezarke "silnikowa" a na postoju druga sprezarke .Rozwiazan jest bardzo duzo.A gdzie w tym "ustrojstwie"(latwiej bedzie odpowiedziec) umieszczony jest parownik? Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
Arturo
stary wyga

Twój sprzęt: caravana ;)
|
Wysłany: 2008-10-08, 00:08
|
|
|
stefan napisał/a: | co kolega rozumie pod pojeciem:
klimatyzacja silnikowa (fabryczna) | chodzi mi o klimę montowaną przez Fiata lub Forda, bo taka pewnie jest (jeśli już jest) w kilkuletnich alkowach |
_________________ Arturo |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-10-08, 00:17
|
|
|
Witam! Takie "cos" ma parownik znajdujacy sie w zespole nagrzewnicy.Jest to zbyt male aby schlodzic cale autko.Sprezarka ma wieksze mozliwosci ale reszta "nie nadaza". Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2008-10-08, 00:22
|
|
|
Mam zamontowaną fabrycznie klimatyzację , nie automat tylko do ręcznego sterowania
testowałem kilka razy:
-przy tem. zewnętrznej 33-35 stopni
-w kabinie 22 stopnie przy ustawianiu na max
- w części mieszkalnej 28-30 stopni |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-10-08, 01:25
|
|
|
W moim samochodzie jest bardzo ciasno, i przestrzeń do chłodzenia jest niewiele większa niż w dużej osobówce. Chłód jednak nie dociera do alkowy i tego spania nad bagażnikiem z tyłu. W samej części "transportowej pasażerskiej" wystarcza. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
mymlon
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Burstner 560 - Scala + VW LT 28
Nazwa załogi: Mymlonki
|
Wysłany: 2008-10-08, 18:33
|
|
|
W holowniku mam zainstalowaną fabryczną klimatyzację. Jazda podczas upałów jest do przyjęcia, pasażerowie nie narzekają na skwar. Proszę pamiętać, że klimatyzacja to nie tylko chłodne powietrze, ale też suche. Obniżenie wilgotności w samochodzie sprawia, że temperatura odczuwalna jest niższa. Dodatkowo uchylam szyberdach co poprawia wymianę powierza. |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2010 Piwa: 20/3 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2011-02-24, 21:17
|
|
|
Nie chciałem tworzyć nowego wątku, ale mam pewien problem.
Chciałbym kupić kampera na ducato II, ale tam nie ma klimatyzacji silnikowej na której bardzo mi zależy, czy można gdzieś zamontować taką klimę wydaje mi się, że do tych modeli nie można skoro na otomoto nie ma żadnego dostawczka ducato II z klimą?
Czy ktoś montował klimatyzację silnikową (wiem,że to może być droga sprawa, ale kamper który by mi odpowiadał może kosztować 50 tys zł a dołożyć drugie tyle głownie z powodu klimy to przesada) |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2011-02-24, 21:26
|
|
|
Do ducato II można dołożyć klimę,
tyle że koszt urzadzenia (nowego) plus profesjonalny montaż
to pieniądze rzędu 9.000zł
tyle że klima też trochę mocy zabiera i robi się słabo pod maską |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 49/65 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2011-02-24, 22:02
|
|
|
papamila napisał/a: | tyle że klima też trochę mocy zabiera i robi się słabo pod maską |
moim zdaniem jeżeli ktoś rzeczywiście ma zamiar z tej klimy korzystać to przeboleje inwestycje, spadek mocy i zwiększone zużycie paliwa.
Załoga G napisał/a: | wydaje mi się, że do tych modeli nie można skoro na otomoto nie ma żadnego dostawczka ducato II z klimą?
Czy ktoś montował klimatyzację silnikową |
ja mam klimę (chyba oryginalną włoską) dołożoną przez poprzedniego właściciela i na pewno się da, coś tam trzeba tylko przerobić, ale poważny warsztat sobie poradzi |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-02-24, 23:03
|
|
|
Są tzw,klimy uniwersalne dokładane do istniejącego już sprzętu.Koszt jak sie dowiadywałem ok 4000zł. Mnie osobiście jakoś niezbyt ciągnie w tym kierunku.Najbardziej klima potrzebna jest w górach przy podjazdach jak od temp.silnika i przy powolnej jeździe zaczyna być faktycznie gorąco.Ale wtedy przy 75 kucykach mocy można zapomnieć o włączeniu jej.Powiew wiatru podczas jazdy + ew.wiatrak wewnątrz zupełnie wystarcza.W osobowym mam klimę i przeważnie korzystam z niej przez cały czas jak jest upał.Dla tego myślę jednak o przeróbce blaszaka,już z fabrycznie zamontowaną klimą i silniczkiem nie mniej niż 130 koników. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2011-02-24, 23:15
|
|
|
WINNICZKI napisał/a: | Są tzw,klimy uniwersalne dokładane do istniejącego już sprzętu.Koszt jak sie dowiadywałem ok 4000zł. Mnie osobiście jakoś niezbyt ciągnie w tym kierunku.Najbardziej klima potrzebna jest w górach przy podjazdach jak od temp.silnika i przy powolnej jeździe zaczyna być faktycznie gorąco.Ale wtedy przy 75 kucykach mocy można zapomnieć o włączeniu jej.Powiew wiatru podczas jazdy + ew.wiatrak wewnątrz zupełnie wystarcza.W osobowym mam klimę i przeważnie korzystam z niej przez cały czas jak jest upał.Dla tego myślę jednak o przeróbce blaszaka,już z fabrycznie zamontowaną klimą i silniczkiem nie mniej niż 130 koników. | To zależy od klimy w nowszych samochodach są klimy spięte z komputerem i nie ma efektu utraty mocy . Taką klimę dokładałem do ducato III z 2002r. z silnikiem 2.0 JTD wcale nie było różnicy czy włączona czy wyłączona na mocy najwyżej chwilę może słabiej chłodziła ale różnicy nie było czuć. Z tego co wiem dokładał klimę na pasek w ducato II (Kaimar) . Aby zmontować klimę trzeba trochę rewolucji w szoferce cała deska do demontażu , cały przód z chłodnicami i elektryka do rozprowadzenia kupę roboty więc montaż będzie drogi. Zapytaj się też naszego kolegi Kalinia co o tym myśli |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-02-25, 08:19
|
|
|
Ja dokładałem klimę do swojego Ducato II 2.8jtd.dwa lata temu we Wrocławiu.
Działa pięknie.Spadku mocy nie czuję może dlatego że mam 146KM. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
|