|
Ręczny gaz |
| Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2014-11-17, 20:13
|
|
|
| leszek1234 napisał/a: |
...
mam drążek biegów pod kierownicą
...
to jest temat ręczny gaz... nie róbmy bałaganu. |
Najlepsze miejsce na drążek, podłogę masz wolną.
Możesz go dla wygody jeszcze skrócić.
Gdzieś widziałem ż efabrycznie cięgno gazu było po lewej stronie, linką zapewne zapięte przy pompie/przepustnicy.
.
Racja, tempo to inny temat, sorrki.
.
.
.
Edit:
aaaaa jeszcze zapomniałem. Zdajesz sobie sprawę, że jak zdecydujesz się ręczny gaz używać jako tempo, to wadą tego rozwiązania będzie też brak korekcji; pod górkę nie doda, z górki nie ujmie. Chyba że masz na myśli tylko autostrady to ok. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-11-17, 21:16
|
|
|
Nie mam przygotowanych zdjęć ale klawisz do elektrycznych szyb lepiej kupić uniwersalny w elektronicznym , z podświetlaniem po 8-10 złotych , reszta ze szrotu a i tak najwiecej problemow z zamontowanie cięgna z otworem fasolkowym żeby normalnie można jeżdzić jak sie nie urzywa tempomatu. |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2014-11-18, 15:04
|
|
|
| leszek1234 napisał/a: | salut - jesteś tu jedyny , co to ma. Podpowiedz (a jakbyś mógł dać fotki to byłoby super) gdzie założyć manetkę (mam drążek biegów pod kierownicą ) i jak i gdzie masz mocowanie linki (do pedału czy gdzie?) i pancerza? W sumie foty wszystko by wyjaśniły
. |
tutaj są foty www.camperteam.pl/forum/v...er=asc&start=30 |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
leszek1234
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1991r. 2.5TD
|
Wysłany: 2014-11-18, 17:02
|
|
|
cześć eler1 - właśnie Twoje posty mnie zaciekawiły tym tematem. Rozwiązanie piękne i proste. Widziałem te fotki wcześniej. Niestety biegi mam pod kierownicą, nie w podłodze. Nie widzę gdzie jest koniec pancerza , chyba musi być gdzieś złapany na sztywno? ...albo jestem ślepy. Mógłbym prosić o fotę z poziomu podłogi, tak przy okazji
Myślę o takim myku, żeby pancerz linki był przymocowany do pedału hamulca w taki sposób, że jego naciśniecie powodowałoby wypychanie pancerza , a tym samym podnoszenie pedału gazu do góry. |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2014-11-18, 17:27
|
|
|
| leszek1234 napisał/a: | | Nie widzę gdzie jest koniec pancerza , chyba musi być gdzieś złapany na sztywno? | koniec pancerza opierał się o otwór w blaszce | leszek1234 napisał/a: | | albo jestem ślepy. Mógłbym prosić o fotę z poziomu podłogi, tak przy okazji | ja już tych samochodów nie posiadam
| leszek1234 napisał/a: | | Myślę o takim myku, żeby pancerz linki był przymocowany do pedału hamulca w taki sposób, że jego naciśniecie powodowałoby wypychanie pancerza , a tym samym podnoszenie pedału gazu do góry. | można by i tak a nie lepiej zamocować pancerz do pedału a w podłodze dać rolkę jedną lub dwie przez którą przeleje się linka do pedału gazu
Tylko nie wiem czy pedał hamulca nie będzie lekko opadał ale można dać mocniejszą sprężynę |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-11-18, 19:37
|
|
|
| leszek1234 napisał/a: |
Myślę o takim myku, żeby pancerz linki był przymocowany do pedału hamulca w taki sposób, że jego naciśniecie powodowałoby wypychanie pancerza , a tym samym podnoszenie pedału gazu do góry. |
słabo szukasz,
są moje posty z fotami na montaż orginalnego tempomatu od OPLA, Krystian i inni koledzy widzieli, koszt całości nie przekracza 300pln. |
|
|
|
 |
leszek1234
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-11-18, 19:43
|
|
|
eler1 - |
|
|
|
 |
dyha
zaawansowany
|
Wysłany: 2014-11-18, 23:13
|
|
|
Mam podobny "tempomat" jak eler1, i chyba taki o którym pisze Salut z tym że linka jest goła bez pancerza.Urządzenie raczej prymitywne ,po wizycie na złomowisku koszt żadem a frajda niezastąpiona.Wrażenia z wyprzedzania Tira na autostradzie na tym ręcznym gazie z jednoczesnym gmeraniem dużym palcem nogi prawej u uchu lewym -bezcenne
A tak poważnie przy długich przejazdach sprawdza się znakomicie,jedynie do tej oski pod pedalem gazu musialem dołożyc małą roleczkę bo linka się przecierała.
leszek1234 gdybyś chciał to zobaczyć w realu to zapraszem bo też tu mieszkam
P1060587 (Large).JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 47 raz(y) 123,49 KB |
P1060591 (Large).JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 52 raz(y) 156,11 KB |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
leszek1234
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-11-19, 11:58
|
|
|
dyha - jasne , że będę chciał!!! W razie jakby co , skontaktuję się na PW .
No i za bardzo poglądowe foto |
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 112/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-11-19, 18:46
|
|
|
| eler1 napisał/a: | | leszek1234 napisał/a: | salut - jesteś tu jedyny , co to ma. Podpowiedz (a jakbyś mógł dać fotki to byłoby super) gdzie założyć manetkę (mam drążek biegów pod kierownicą ) i jak i gdzie masz mocowanie linki (do pedału czy gdzie?) i pancerza? W sumie foty wszystko by wyjaśniły
. |
tutaj są foty www.camperteam.pl/forum/v...er=asc&start=30 |
leszek1234 to jest dokładnie to co mam mu siebie. Taki sam tempomat albo może ręczny gaz zakladał w tym roku Andrzej73. Skontaktuj sie z nim a dowiesz się wiecej.
Więcej moich zdjęć mogę wkleic dopiero na wiosnę
|
_________________ I don't need Google, my wife knows everything !!!
 |
|
|
|
 |
leszek1234
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-11-19, 21:25
|
|
|
Dziękuję za wszystkie wskazówki, ja też wezmę się za ten temat pewnie dopiero wiosną , teraz tylko chcę zdobyć max wiedzy |
|
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer 55 było 2.5 jest 2.8 :)
Nazwa załogi: Drużyna J&J Joanna i Jacek
|
Wysłany: 2022-08-21, 12:17
|
|
|
| Siema pozwolę sobie odkopać temat. Szukam takiej manetki od ssania która jest montowana po.pewej stronie od kierownicy tak jak to widać na fotce z pierwszego postu. Na tempomacie mi nie zależy, bardziej chodzi od delikatne podkręcenie obrotów na zimnym silniku. Problem jest taki że kamper wpada w spore wibrajce. Przy ciepłym nie ma.z tym problemu. |
_________________ Zapraszamy do naszego skromnego Bursztyna w Międzywodziu. Tani camping 200m od morza. osrodekbursztyn.com |
|
|
|
 |
|
|