|
|
|
Kilka pytań na temat grzejnika gazowego... |
| Autor |
Wiadomość |
tadek
weteran

Twój sprzęt: Carthago C-line Ducato 3.0 4,5DMC
|
Wysłany: 2008-10-11, 22:43
|
|
|
Też polecam firmę z Lubonia, korzystałem z ich pomocy. Szybko, kompetentnie, sprawnie i w umiarkowanej cenie, a kwękający boiler dostał skrzydeł |
_________________ Jem polskie jabłka i piję grecką metaxę do popołudniowej kawy. |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/110 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2008-10-11, 23:16
|
|
|
dominik, ...napisałem CDN bo wpadł znajomy i nie pozwolił mi posta dokończyć :-> ale dokładnie poszedłem tym samym tokiem myślenia
... przerażał mnie natomiast zakres prac przy wymianie tej rurki na który oczywiście nie mam czasu...
...gdy z lekka ochłonąłem zaczęłem gmerać w dziurze paluchem :-> ... okazało się, że łącznik pomiędzy tą zbutwiałą rurką a rurą troszkę grubszą jest tuż pod podłogą ...
...ale wszystko zardzewiałe jak byk, i nawet nie było jak kluczy włożyć, można próbować z kanału ale z racji gabarytów takowe są tylko w warsztatach a tu przecież sobotnie późne popołudnie... ale od czego inwencja twórcza kamperowca? :-D
teraz na pleckach zmieściłem się bez problemu
i po 5 minutach ...
... teraz szybki telefon do znajomego gazownika , miglanc kiedyś byłem ale lubiany , więc przed 19 otworzono mi jeden z warsztatów i wręczono mi kawałek rurki do inst.gazowej+ akcesoria= udało się połączyć stare z nowym...
i potem znów 5 minut pod autem tym razem już z latarką
przewód gazowy wyszedł ponownie przez otwór, podłączyłem do grzejnika..
...odkręciłem zawór na butli, sprawdziłem czy gdzieś się gaz nie ulatnia, potem zawór "szybki" który odcina gaz prowadzący do grzejnika...sprawdziłem szczelność...
odkręciłem zawór na grzejniku , wcisnąłem, strzeliłem z dwa razy iskrownikiem ... pojawił się płomień ... pali się, ale jeszcze nie miałem radochy...teraz najważniejszy test... po ok 10s puściłem grzybek...i ...
...płomień nie zgasł tylko dalej się palił... czyli sukces!
zaworkiem można bylo regulować płomień :->
...jak uda mi się zmylić jutro czujność dzieci i żony, wlecą do kampera na 5 minut i wyciągnę grzejnik, wyciągnę bebechy i w poniedziałek znajdę kogoś kto w miarę profesjonalnie odnowi obudowę grzejnika...
...dzień zakończył się na plus.
...podziękowania dla AUTOJUR ... zapewne gdyby się nie udało dzwoniłbym tam i pewnie wysłał kurierem grzejnik
...tadek...dzięki za info, dobrze wiedzieć że są nieźli w tym co robią |
|
|
 |
Dembomen
weteran

Twój sprzęt: KOMEDIA Fiat-Detleffs Globetrotter 2,5D 1989
Nazwa załogi: Dembomenki
|
Wysłany: 2008-10-12, 07:35
|
|
|
Hej!
Jesteś wielki w dociekaniu i wytrwałości, gratulacje i relacja jak w TV.
Hej! |
_________________ Misiek
Świat jest piękny,tylko my go psujemy!
 |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2008-10-12, 08:00
|
|
|
Gratuluję sukcesu, ja był chyba poległ. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2008-10-12, 08:24
|
|
|
dzięki, ale nie ma co przesadzać , konstrukcja prawie że młotkowa
...ale pełen sukces będzie po remoncie obudowy |
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-10-12, 17:41
|
|
|
Sys...za swój upór w dociekaniu zasłuzyłeś na |
_________________ Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2008-10-12, 23:02
|
|
|
Ja tylko dodam,że jak skończysz swojego to mam innego w podobnym stanie więc możesz nadal pogłębiać swoją pasję.
Marek
A na poważnie to zazdroszczę i podziwiam samozaparcia w drążeniu do celu.
Do zobaczenia na szlaku. |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2008-10-13, 19:07
|
|
|
dziś cały dzień spędziłem nad obudową, niestety jest jak sito więc patrząc pod koniec na efekty naprawy zleciłem wykonanie kopi, niestety czas trwania pracy nad nią to tydzień, czas rozpoczęcia ---za tydzień więc nie mam ogrzewania...
...do tego chyba wylazło mi te leżenie w sobotę do późna pod kamperkiem bo zaczynam pokasływać i czuję że w środku się gotuję
...narazie polopiryna i codipar, a jutro szczepienie przeciwko grypie... być może nie będzie mnie w Osówce |
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-10-13, 19:51
|
|
|
| sys napisał/a: |
...do tego chyba wylazło mi te leżenie w sobotę do późna pod kamperkiem bo zaczynam pokasływać i czuję że w środku się gotuję
...narazie polopiryna i codipar, a jutro szczepienie przeciwko grypie... być może nie będzie mnie w Osówce |
Podziwiam Cię - jesteś dla mnie Prawdziwym Kamperowcem (kto nie pracował z poświęceniem przy kamperze to nie zrozumie) ale zapytaj lekarza, czy możesz się szczepić w takim stanie Chyba dopiero jak się wykurujesz |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 70/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2009-01-28, 17:20
|
|
|
Sprawdż ten (czuinik miedziany) jest to zabespieczenie przeciw wypływowe MUSI być sprawne i odcinać dopływ gazu przy zgaszonym palniku i otwartym zaeworze. niejest to bimetal tylko kapilara napełniona n.p eterem
pozdrowienia |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|