Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Holowanie przyczepy a kategoria prawa jazdy
Autor Wiadomość
poptek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Ixeo Time 726G
Nazwa załogi: POPTEK TEAM
Piwa: 5/26
Wysłany: 2014-11-28, 06:49   

masterek napisał/a:
straciłem uprawnienia do prowadzenia zestawu z przyczepą kempingową ciężką.

Według mnie i moich informacji nie straciłeś żadnych uprawnień ponieważ prawo nie może działać wstecz. Jeżeli kategorię B robiłeś przed zmianą ustawy to dla Ciebie nic sie nie zmienia i dalej możesz ciagnąć przyczepę ciężką w zestawie o dopuszczalnej masie calkowitej 3500 kg. Możesz też lekką (750 kg) w zestawie o DMC 4250 kg ale wtedy auto musi mieć w dowodzie rejestracyjnym zapis o DMC 3500 kg.
Nie musisz też zdawać żadnego egzaminu. Sprawa dotyczy tych, którzy robią prawo jazdy po zmianie ustawy.

Dla mnie to świeża sprawa bo na 7:30 wybieram się zdawać testy na kategorie C.
Jak zrobię potem kategorię E do C to z automatu uzyskam uprawnienia B+E i D+E. Oczywiście samo B i D zrobiłem wcześniej. :spoko

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2014-11-28, 07:26   

Racja....ale też interpretacja :aniolek

Tak jest , lecz trzeba być przygotowanym na dyskusję z policjantem.
Postaw piwo autorowi tego posta

Jerzyk 
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymermobil z gwiazdą
Piwa: 130/6
Wysłany: 2014-11-28, 08:37   

może w pewnym zakresie rozwiąże i uporządkuje wątpliwości informacja ze strony oficjalnej WORD:

Kategoria B z kodem 96 uprawnia do kierowania:
 pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla

pojazdem samochodowym wymienionym powyżej wraz z przyczepą lekką (czyli taką, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg),

zestawem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 4,25 t, składającym się z pojazdu samochodowego z wyjątkiem autobusu i motocykla i przyczepy innej niż lekka,

motorowerem (pojemność silnika spalinowego do 50 cm3 lub moc silnika elektrycznego do 4kW, prędkość maks. 45 km/h)

czterokołowcem lekkim (masa własna do 350kg, prędkość maks. 45 km/h).

Kategoria B uprawnia do kierowania:

pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla

pojazdem samochodowym wymienionym powyżej wraz z przyczepą lekką (czyli taką, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg),

zestawem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, składającym się z pojazdu samochodowego z wyjątkiem autobusu i motocykla i przyczepy innej niż lekka,

motorowerem (pojemność silnika spalinowego do 50 cm3 lub moc silnika elektrycznego do 4kW, prędkość maks. 45 km/h)

Kategoria B+E uprawnia do kierowania:

pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3500 kg, z wyjątkiem autobusu i motocykla

zestawem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 7000 kg, składającym się z pojazdu samochodowego z wyjątkiem autobusu i motocykla i przyczepy innej niż lekka (której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3500 kg),

pozdrawiam J.

Wyświetl szczegóły
Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23
Wysłany: 2014-11-28, 09:17   

chciałbym zwrócić jeszcze uwagę na parę rzeczy:

1. w tej chwili uprawnienia do kierowania nie są zawarte w Ustawie o Ruchu Drogowym, ale w Ustawie o Kierujących Pojazdami i tam trzeba to szukać.

2. kategorie prawa jazdy uprawniają do prowadzenia pojazdów w ramach tych kategorii w ruchu międzynarodowym z wyjątkiem kat. T. więc jeżeli ktoś chce jechać do Niemiec popracować u bauera na roli wyjeżdżając ciągnikiem rolniczym na drogi publiczne musi mieć co najmniej kat. B+E lub wyższe z E.

3. osoba posiadająca prawo jazdy kategorii B od co najmniej 3 lat może kierować motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg.

4. kat. B również uprawnia do prowadzeni ciągnika rolniczego, najwyżej z przyczepą lekką, ale musimy pamiętać o definicji tego pojazdu "ciągnik rolniczy - pojazd silnikowy skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych;". czyli jeżeli na kat. B możemy jechać po drodze publicznej ciągnikiem tylko z przyczepką lekką (750kg DMC), to możemy ciągnąć nim np. siewnik o długości powiedzmy 10m i wadze 3t, bo to jest sprzęt, a nie przyczepa.

5. kat. B uprawnia do prowadzenia pojazdów wolnobieżnych, np. koparka, ładowarka itp. bez ograniczenia wagowego. ale nie wolno nam pracować tymi maszynami.

6. nie jest jasne w przepisach czy możemy z kat. B prowadzić sam ciągnik siodłowy. a sprawa wygląda tak: ciągnik siodłowy nie posiada DMC. ponieważ jest to suma masy własnej i dopuszczalnej ładowności. z tym, że sam ciągnik siodłowy nie ma ładowności, więc i nie ma DMC. w odpowiedniej rubryce w dowodzie rejestracyjnym wpisuje się DMC zespołu pojazdów jaki może tworzyć wraz z naczepą. jako DMC umownie przyjmuje się masę własną ciągnika (około 7-8t.), ale nie ma to jasnego umocowania prawnego. pamiętajmy, że w ograniczeniu kat. B jest DMC 3,5t. a więc ciągnikami rolniczymi i pojazdami wolnobieżnymi (które również nie posiadają ładowności, a co za tym idzie DMC), możemy prowadzić bez ograniczenia masy własnej, więc dlaczego nie można tego przenieść na ciągnik siodłowy?

źródło - głowa

Wyświetl szczegóły
masterek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Renault Master blaszaczek
Nazwa załogi: Ewa z Januszem
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2014-11-28, 09:42   

Dziękuję za pomoc chociaż żadna z odpowiedzi nie tłumaczy wprost o co chodzi. Po wielu telefonach udało mi się ustalić że kluczem do sukcesu jest Art6 KD z kluczowym Ust 2.
A jest tak: Literalnie na kat B możemy między innymi;
kierować zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
W praktyce jak się nie wczytamy dobrze w przepis wygląda że z uprawnieniem B możemy prowadzić zestaw z przyczepą ciężką o sumie DMC 4250kg. O to nam przecież cały czas chodziło. Taką odpowiedź otrzymałem w szkołach nauki jazdy i taką samą od wydz kom UM pod warunkiem że na prowadzenie każdego a więc i tego do 3,5T zestawu z przyczepą ciężką potrzeba B96.
Dopiero wspomniany Ust 2 porządkuje temat bo mówi, że:
2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy.
Wynika z niego że do zestawu o DMC do 3,5t złożonego z przyczepy ciężkiej wystarcza kat B a do zestawu przekraczającego 3,5t a mniejszego niż 4,25t z przyczepą ciężką potrzeba B96.
Reasumując na swoje stare prawo jazdy z kat B mogę jechać z przyczepą ciężką byleby nie przekroczyć DMC zestawu 3,5T.
Uspokoiłem się i uporządkowałem swoje wiadomości więc w stosunku do mnie zamykam temat. Pozdrawiam

Witek G 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: CHAUSSON Flash08 2009
Nazwa załogi: RED CAMP
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2014-11-29, 08:46   

Coś nie coś można przeczytać w ostatnim wydaniu Polskiego Caravaningu

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2014-11-29, 09:24   

Witek G napisał/a:
Coś nie coś można przeczytać w ostatnim wydaniu Polskiego Caravaningu

No właśnie to jest w kontekście nie do końca prawidłowych informacji tam podanych.

yuras 
weteran

Piwa: 46/51
Wysłany: 2014-11-29, 10:35   

Mata

http://www.przyczepy.bia....aceprzyczep.pdf

przepisydotyczaceprzyczep.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 2928 raz(y) 71,76 KB

Odpowiedz do tematu