Jak masz to używaj .
W pierwszym roku w celach edukacyjnych , po prostu nie łam przepisów.
Możesz wesprzeć się CB itp i wtedy sam wyrobisz sobie zdanie.
Biorąc pod uwagę ,że mam to od dwóch dni ,to jeszcze mnie to bawi.
Z drugiej strony.Dziś mijałem kilka słupów z radarami .Pikał przed każdym.Znaczy;
jeśli choć raz pomoże zaoszczędzić porę groszy to już sukces.
Potem pewnie wywalę jak wszyscy.
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
Twój sprzęt: na razie w planach Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Cze 2014 Piwa: 11/8 Skąd: Żory
Wysłany: 2014-12-11, 22:02
Mawi, ja miałem i używałem kilka lat temu znaczy jakieś 5 w poprzednim samochodzie, miałem zamontowane tak że nie rzucał się w oczy i miał osobny wyłacznik którym mogłem w każdej chwili wyłączyć. Nie było to jakieś wypasione coś, zwykła cobra za 200zł, po zakupie jechałem do Zakopca i urządzonko miałem wrzucone do schowka , na całej trasie zaoszczędziłem gdzieś w granicy 2000 zł, bo 5 alarmów z urzadzenia i za każdym razem do kilometra radarek ,więc jestem jak najbardziej za pomimo tego że jest nielegalne, niestety nasza policja też gra nie fer, podczas kontroli mają być widoczni z daleka , a oni co , schowani za krzakami , za płotem itp, nie mówiąc o o ORMO pod nazwą straż wiejska,gminna, miejska ci to sa dopiero mistrzami kamuflarzu ,fotoradary w śmietnikach ,itp schowki , byle by tylko kasę wyrwać, w Kobylnicy pod Słupskiem na odcinku 5 km 5 fotoradarów obstawionych przez ORMO. Więc oni łamią przepisy to ja mam być uczciwym jelenien???? którego można kroic i doic?? W chwili obecnej nie mam takiego urządzonka bo mało mam wyjazdów poza miejsce zamieszkania więc i tak jeżdżę w miarę przepisowo i wiem gdzie nasi stoją i gdzie zwolnić.
W urządzeniu jest możliwość ustawienia czułości ,tak więc że czasem w mieście mi pisnął sygnał nie wnerwiało mnie to za bardzo. Ja byłem zadowolony i te urządzenie spełniło moje oczekiwania. Pozwoliło mi zaoszczędzić trochę grosza. Jeżeli kogoś stać na wydatek powiedzmy 2 -3 tysiące to sa takie bardziej wypasione , do ukrytego montażu pod maskę i do tyłu tak że mamy ochronę na 360 stopni, Co do Radarów laserowych to zawsze jeżeli jedziemy w kolumnie możemy odmówić przyjęcia mandatu ponieważ laser nie pokazuje nr rejestracyjnego oraz nie odlicza czasu do zatrzymania, kolejna możliwość podważenia pomiaru laserem to jeżeli policjant twierdzi że namierzał nas z 1000m lub więcej u mnie budzi to usmiech na twarzy , żeby trafić w tak mały punkt jakim jest samochód z takiej odległości trzeba by było być snajperem i miec miernik zamontowany na statywie, pomiar z ręki nie jest mozliwy i nie może być dokładny. Wiem coś o tym bo to tak samo jakby fotografować przez zoom x100 obiekt oddalony o 1000m, z ręki fotka wyjdzie słabo, jedynym ratunkiem jest wtedy statyw.
tu linki związany z Miernikiem laserowym, sporo tego do czytania ale warto się zapoznać. Wiem że czasem godzimy się na zapłacenie mandatu bo nie mamy czasu i bywa że odlegość do sądu gdzie będzie rozprawa od miejsca zamieszkania nas to tego zmusza.
mozna też znaleźć instrukcję obsługi poszczególnych radarów i jakie muszą być spełnione warunki żeby pomiar był rzetelny.
W jednym z tych artykułów pisze czemu policja nie używa do mierników laserowych micro kamery dedykowanej do tego miernika, przyczyna jest bardzo błaha , aparat działa na odległość do 170 m , więc nie byłoby mozliwości strzalania do aut na 1000m, no i zdjęcie z pomiaru zostaje na twardym dysku więc jak wcisnąć kierowcy kit że to on popełnił przewinienie a na fotce jest zupełnie inny samochód a nie nasz???
Wysłany: 2014-12-11, 23:02
Tu jest też ciekawy adres:
http://www.fotopasozyty.pl/
Niedawno powstał, ale stworzony przez jednego z naszych forumowych kolegów
Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
Wysłany: 2014-12-12, 08:56
Witaj Mawi.
Ja osobiście używam aplikacji, o której koledzy wcześniej wspominali- Yanosik na smartfona.
Wg mnie na dzień dzisiejszy skuteczność tego programu dorównuje niemalże CB-radiu.
Program w czasie rzeczywistym informuje o utrudnieniach w ruchu- wypadkach, radarach, fotoradarach, patrolach nieoznakowanych i ITD.
Na dzień dzisiejszy w ciągu dnia Yanosika używa ok. 60 tys osób.. tak więc już dawno została przekroczona "masa krytyczna" użytkowników zapewniająca skuteczność działania aplikacji.
Użytkownicy na bieżąco w czasie rzeczywistym aktualizują bazę danych dodając nowe i usuwając nieaktualne zdarzenia.
Program działa również jako nawigacja. Tak więc same zalety.. Ale są też wady. Aplikacja wykorzystuje GPS smartfona oraz korzysta z internetu.. potrzebuje włączonej transmisji danych.
W pierwszym poście pisałeś, iż chcesz zakupić fotoradar na prezent.. może takie urządzenie Yanosika nie będzie gorszym prezentem? A i chłopcom w firmie może być przydatne
Dodam w Yanosiku, że tej transmisji jest malutko. A smartfon , czy telefon może być do gniazdka zapalniczki podłączony by bateria się nie wyczerpywała.
Za darmo na wiele telefonów i platform można pobrać
Oczywiście to jedna z opcji , ale w Polsce warta uwagi
.
Testowałem też Coyote.
Ładny ale niestety mało ludzi i przez to że ładny to mniej czytelny.
W Yanosiku do tego zakładasz konto.
I reagują na sugestie .
Pytałem kiedyś o coś i natychmiast dostałam odpowiedź.
Pewnie ,że pojawiają się przesadne komunikaty np. stoi srebrny samochód, a ludkowie już ostrzegają . Lepsze to niż cisza w CB. Ale ostrzeżenie pojawia się JAKO NIEPOTWIERDZONE.
Zawsze jak jadę to smartfona na rzep do deski . Czasem w tle muzyka . Czasem jeszcze podpinam pod radio samochodowe.
Na Zachodzie jest Waze też podobna aplikacja. Może być
Ideału nie ma ale niezła opcja.
CB, są wielbiciele , lecz wszystko zależy od preferencji , ja nie przepadam. Niektórzy mają źle skonfigurowane sprzęty , itd.
Wracając do Yanosika , obecnie lepiej , taniej zainstalować darmowe wersję niż kupować urządzenie.
Koledzy ja to wiem .Znam aplikację Janosik.
Tak jak napisał Paweł i Darek(Bronek).Działa razem z netem.Kłopot mały ,ale zawsze.
Przez trzy dni testowałem.Byłem w Wawie ,minąłem kilka słupów z radarami.Widzi śmietniki straży miejskiej.Zawsze piknął.Ku mojemu zdziwieniu ,jadę jakby nigdy nic ,aż tu nagle ciągły pik i zapaliła się jakaś lampka ,więc ja nona z gazu.Po kilku chwilach mija mnie ciemna INSIGNIA ze zgaszonym za szybą napisem.Znaczy DZIAŁA.
Wczoraj poprosiłem znajomego policjanta i pobawiliśmy się w dwie strony.
-Wnioski: urządzenie jest nie widzialne dla urządzeń posiadanych przez policjanta.
-Widzi suszarkę z b.daleka
-Widzi laser nie koniecznie wycelowany we mnie.
Niestety widzi też drzwi orlenu.Ale jak napisł JANEK50 i TOSCANER można zmniejszyć czułość.
Plusem tego jest wyjmujesz w sekundę i działa chowasz i tyle.
Kolega policjant pracuje w ruchu drogowym b. długo( w 2015 pełna emerytura). Mówi ,że w swojej karierze spotykał sie bardzo często z antyradarami zwłaszcza dawniej.Kończyło sie to zawsze pouczeniem i prośbą o schowanie.Nigdy nie karał mandatem,pomimo że mógł.
Dyskusyjnym słowem w tej sprawie jest stwierdzenie" w stanie gotowym do użycia".
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
Wysłany: 2014-12-12, 11:24
Mam aplikacje Janosik-a w smartfonie, ale prawdę powiedziawszy nigdy nie korzystałem - spróbuję Zaczynam jednak odnosić wrażenie, że trochę za dużo tego sprzętu w moich samochodach.
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
Twój sprzęt: Knaus Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Piwa: 13/23 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-12-12, 11:27
prof-os napisał/a:
Mam aplikacje Janosik-a w smartfonie, ale prawdę powiedziawszy nigdy nie korzystałem - spróbuję Zaczynam jednak odnosić wrażenie, że trochę za dużo tego sprzętu w moich samochodach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum