|
|
Otwarty przez: Pawcio 2014-12-18, 12:31 |
Pieniński Park Narodowy |
Autor |
Wiadomość |
kubryk1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
|
Wysłany: 2014-12-17, 11:25 Pieniński Park Narodowy
|
|
|
W ostatnim numerze PC w artykule"Natura potęgą jest" wyczytałem o urokach spływu Dunajcem oraz że jego trasa w linii prostej to ok. 6 km a po rzece to trzykrotnie wiecej i to jest OK. Ale dalej czytam, wzdłuz Dunajca od Szczawnicy do Czerwonego Klasztoru wiedzie ściezka pieszo-rowerowa o długości 6 km. Coś chyba autorowi artykułu sie poplatało - moim skromnym zdaniem ściezka, o której mowa ma o. 10 km ale może się mylę? Chyba, że znowu autor podał długość ścieżki w linii prostej ale jaki to miało by sens?
Pozdrawiam wszystkich
Andrzej
[edit- poprawiono temat i opis] |
_________________ andrzej |
Ostatnio zmieniony przez Pawcio 2014-12-18, 12:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bigos
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sty 2013 Piwa: 37/20 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-12-17, 17:10
|
|
|
Nie wiem o jakim odcinku spływanym piszesz , ale standard czyli Sromowce Niżne - Szczawnica to jakieś 2h płynięcia , bez wioseł , czyli 3 km /h
Zatem trasa nie ma na pewno 12 km a coś około sześciu kilometrów
Spływałem to i z flisakami i pontonem i kajakiem.
A jakbym wiosłował to pewnie miałaby z 5 km
A co do ścieżki rowerowej, to idzie ona nad wodą ,a Czerwony Klasztor jest poniżej Sromowców i dlatego może mieć 6km i to wcale nie w linii prostej |
_________________ Zapalony kajakarz
www.splywy.jimdo.com
Szef załogi Grześki |
|
|
|
 |
Edward
zaawansowany

Twój sprzęt: C-line SUPERIOR z gwiazdką
Nazwa załogi: EDIR
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Gru 2009 Piwa: 24/7 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: 2014-12-17, 18:10
|
|
|
Nie spierajcie sie ,ta sciezka jezdzilem wielokrotnie i ma ona okolo 10km. |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2337 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2014-12-17, 18:28
|
|
|
Edward napisał/a: | Nie spierajcie sie ,ta sciezka jezdzilem wielokrotnie i ma ona okolo 10km. |
Nie spierajcie się. Ja tą scieżką kiedyś łaziłem i ni diabła nie pamiętam jak jest długa, ale też nie kumam czy to dla włóczęgi ma znaczenie.
|
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
kubryk1
weteran
|
Wysłany: 2014-12-17, 18:34 Pieniński Park Narodowy
|
|
|
Na oficjalnej stronie flisaków znajdujemy:
do Szczawnicy - trasa spływu 18 km
do Krościenka - trasa spływu 23 km.
Oni chyba wiedza najlepiej.
Mnie chodziło o cos zupełnie innego - wg autora artykułu odcinek Sromowce - Szczawnica w linii prostej ma 6 km i trasa pieszo rowerowa też. I to jest wprowadzanie w błąd czytelnika i tylko o tą rzetelność mi chodziło. |
|
|
|
 |
samotny wilk
weteran W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Wrz 2013 Piwa: 74/63 Skąd: Stolica
|
Wysłany: 2014-12-17, 19:10
|
|
|
kubryk1, każdego roku w PPN jestem co najmniej kilka razy. Moje ulubione miejsce, to pole namiotowe w Sromowcach Niżnych. Ponieważ bardzo lubię pieszą turystykę, to doskonale znam wspomnianą ścieżkę rowerowo-pieszą ze Sromowców Niżnych do Szczawnicy. W br. przebyłem ją chyba z 8 razy pieszo i rowerem.
Z moich pomiarów wynika, że odległość ze Sromowców Niżnych (początek trasy na wysokości kładki na Dunajcu), do byłego przejścia granicznego (Polska- Słowacja) wynosi ok. 9 km, natomiast do Szczawnicy (na wysokości kolei linowej na Palenicę) mamy 12 km.
Wielokrotnie to sprawdzałem i wynik zawsze był taki sam. 6 km nikt, nigdy nie zmierzył.
Ale jest tak, jak pisze Tadeusz: Tadeusz napisał/a: | czy to dla włóczęgi ma znaczenie. |
DSC03689_jzzpl.jpg Pieniny 2014 |
 |
Plik ściągnięto 28 raz(y) 213,89 KB |
Przełom Dunajca.jpg Na wysokości Sromowców Niżnych. |
 |
Plik ściągnięto 23 raz(y) 90,18 KB |
|
_________________ Andrzej
 |
Ostatnio zmieniony przez samotny wilk 2014-12-19, 20:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kubryk1
weteran
|
Wysłany: 2014-12-17, 19:35
|
|
|
I to się zgadza. Denerwują mnie tylko nierzetelni autorzy. Nie wiem dokładnie to lepiej nie piszę - taka zasada chyba jest OK. Myślę, że to wszystko na ten temat i warto go juz zmknąc. |
|
|
|
 |
WiesławK
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: była VW T3 Westfalia, poszukuję czegos
|
Wysłany: 2014-12-27, 08:02
|
|
|
[ Nie wiem dokładnie to lepiej nie piszę ][/quote]. Gdyby dziennikarze się do tego stosowali , to gazety byłyby puste |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|