|
|
|
Grześkiem po Grecji |
| Autor |
Wiadomość |
Bigos
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sty 2013 Piwa: 37/20 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-08-29, 08:55
|
|
|
Poranek , bardzo wcześnie obudzeni przez ustawione budziki, zrywamy się , aby zdązyć na prom do Killini. Bilety powroten obligują nas do tego . Nie ma zmiłuj , mimo , zę dzeiwczyny nie są przyzwyczajone. Niby z Laganas do Zakyntos jest tylko kilka kilometrów, ale po drodze może się wydarzyć wszystko. Do portu przyjeżdżamy gdy wpływa nasz prom. I znów godzinka - ale tym razem lekko przysypiamy , nie emocjonując się otoczeniem - wiadomo stare wygi promowe z nas. Przed nami 300km do Gliki 39 19 40.7N 20 37 07.0E , miasteczka położonego nad rzeką Archeon. Po drodze mijamy most w Patras rozciągnięty nad morzem ( 13,20 E) i tunel podmorski (5 E) , droga malowniczo wija się coraz wyżej, po drodze widzimy bardzo niski poziom innych rzek. Jak będzie z naszą ? Przy drogach nie widać już arbuzów, w Epirze królują dynie, chyba idzie tu jesień.
Z rzeką na szczęscie wszystko z nią w porządku. Na miejscu okazuje się , iż miejsce jest licznie odwiedzane, przez turystów z róznych krajów. Rzeka malownicza, i warta spaceru. Ale to jutro. Obiad jemy w miłej nadrzecznej tawernie. W nocy oberwanie chmury, leje jak z cebra bardzo długo. Ot niespodzianka w Grecji.
SAM_1449 (Small).JPG Most w Patras |
 |
| Plik ściągnięto 2485 raz(y) 68,12 KB |
SAM_1495 (Small).JPG Nad Archeonem można i pojeździć i popływać |
 |
| Plik ściągnięto 2485 raz(y) 104,68 KB |
SAM_1505 (Small).JPG Tawerna nad rzeką |
 |
| Plik ściągnięto 2485 raz(y) 99,33 KB |
IMG_0817 (Small).JPG Nad Archeonem , obok ruin mostu |
 |
| Plik ściągnięto 99 raz(y) 87,19 KB |
|
_________________ Zapalony kajakarz
www.splywy.jimdo.com
Szef załogi Grześki |
|
|
|
 |
Bigos
stary wyga

|
Wysłany: 2015-01-04, 22:52
|
|
|
Nie mogłem dokończyć opisu podróży, bo mi zdjęcia sie gdzieś zapodziały .
rankiem , ożywczym świeżym rankiem. Po deszczu , który spadł w nocy, poszliśmy w górę rzeki Archeon, bo ponoć malownicza jest wielce. Ciekawostką są obozujący nie tylko w niektórych miejscach Cyganie nad nią, ale i młodzież jakby żywcem wyjęta z czasów Dzieci Kwiatów , w mocno zarośniętych gąszczach co rusz widać namiot , a ludzi Ci sprzedają przy ścieżce swoje rękodzieło. Kiedy kończy się ścieżka, czas wejść w rzekę, niezbyt głęboką , ale za to cholernie zimną . Idziemy pod prąd a nogi mi zamarzają, odwracam się , aby wymienić na ten temat poglądy. Ale nie ma z kim, zostałem sam, cała moja wycieczka uciekła od tego mrozu. Ja jednak idę, i powiem Wam, ze idzie się przyzwyczaić. Tak , że w niektórych momentach mam wodę po pierś. Po przejściu tym kanionem z dwieście trzysta metrów, z powodu zwężenia nurtu i silnego prądu nie jestem w stanie tego pokonać i wracam , podeszczowa woda, szumi wewnątrz otaczających mnie ścian .
To ostatni dzień w Grecji , czas wracać . pakujemy się i ruszamy do granicy z Macedonią. Jedziemy twardo długo , zero obiadu, bo nie mamy waluty macedońskiej a kart nie przyjmują, aż do zmęczenia i wygłodzenia, i po północy docieramy do jakiegoś parkingu w Serbii , gdzie za 3E śpimy , a deszcz łomocze w dach.
DSC02360 (Small).JPG Rzeka Archeon początek przełomu |
 |
| Plik ściągnięto 2226 raz(y) 95,11 KB |
DSC02386 (Small).JPG Niedaleko Janiny, serce Epiru |
 |
| Plik ściągnięto 2226 raz(y) 77,12 KB |
DSC02533 (Small).JPG Macedonia , cały czas deszczowa |
 |
| Plik ściągnięto 2226 raz(y) 63,93 KB |
|
www.splywy.jimdo.com
Szef załogi Grześki |
|
|
|
 |
Bigos
stary wyga

|
Wysłany: 2015-01-04, 23:27
|
|
|
Ruszamy z Serbii autostradą miejscami tylko ją przypominającą , ta droga wymaga remontu. Wjeżdżamy na Węgry w słońcu i kierujemy się do mojego ulubionego Hajduboszormeny. Muszę odetchnąć po tym makabrycznym Kiskunmajsa. Co ciekawe nie jestem już w stanie zapłacić kartą za mój pobyt na tych termach, bo kartę mi zablokowano !! Nie informując mnie oczywiście o tym zupełnie. Powód blokady jak się dowiaduję w Polsce - " płacił Pan jednego dnia w Rosji za paliwo, i tego samego dnia płacił Pan na Wegrzech, a tak się nie da". Mój telefoniczny rozmówca nie miał wiedzy , iż w Serbii też jest cyrylica.
Spędzamy zatem noc na termach i rankiem uciekamy do Polski , zakupujemy po drodze kilka litrów wina, które wypijamy zaraz w pierwszy weekend po przyjeździe. Ale to już inna historia.
DSC02643 (Small).JPG Moja zadowolona facjata |
 |
| Plik ściągnięto 2218 raz(y) 81,52 KB |
DSC02691 (Small).JPG Węgierskie winnice |
 |
| Plik ściągnięto 2218 raz(y) 62,07 KB |
DSC02705 (Small).JPG A to już Polska i zamek w Chęcinach |
 |
| Plik ściągnięto 2218 raz(y) 42,48 KB |
|
www.splywy.jimdo.com
Szef załogi Grześki |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 2 piw(a): Roberto, Komplecik |
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2015-01-07, 21:58
|
|
|
Świetna relacja Andrzejku. Oczywiście przesyłam zasłużone
Jeszcze raz wielkie dzięki za sympatyczne wspólne kilka dni. Polecamy się na przyszłość |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Dana
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Reimo VW
Nazwa załogi: Koty
|
Wysłany: 2015-01-22, 13:08
|
|
|
Dzieki za przepiekne zdjecia i ciekawe opisy.Ciesze sie ze mogłam was poznac chociaz wirtualnie.
Przesyłam cieplutkie pozdrowienia |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|