Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Grześkiem po Grecji
Autor Wiadomość
Bigos 
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Piwa: 37/20
Wysłany: 2014-08-29, 08:55   

Poranek , bardzo wcześnie obudzeni przez ustawione budziki, zrywamy się , aby zdązyć na prom do Killini. Bilety powroten obligują nas do tego . Nie ma zmiłuj , mimo , zę dzeiwczyny nie są przyzwyczajone. Niby z Laganas do Zakyntos jest tylko kilka kilometrów, ale po drodze może się wydarzyć wszystko. Do portu przyjeżdżamy gdy wpływa nasz prom. I znów godzinka - ale tym razem lekko przysypiamy , nie emocjonując się otoczeniem - wiadomo stare wygi promowe z nas. Przed nami 300km do Gliki 39 19 40.7N 20 37 07.0E , miasteczka położonego nad rzeką Archeon. Po drodze mijamy most w Patras rozciągnięty nad morzem ( 13,20 E) i tunel podmorski (5 E) , droga malowniczo wija się coraz wyżej, po drodze widzimy bardzo niski poziom innych rzek. Jak będzie z naszą ? Przy drogach nie widać już arbuzów, w Epirze królują dynie, chyba idzie tu jesień.
Z rzeką na szczęscie wszystko z nią w porządku. Na miejscu okazuje się , iż miejsce jest licznie odwiedzane, przez turystów z róznych krajów. Rzeka malownicza, i warta spaceru. Ale to jutro. Obiad jemy w miłej nadrzecznej tawernie. W nocy oberwanie chmury, leje jak z cebra bardzo długo. Ot niespodzianka w Grecji.

SAM_1449 (Small).JPG
Most w Patras
Plik ściągnięto 2485 raz(y) 68,12 KB

SAM_1495 (Small).JPG
Nad Archeonem można i pojeździć i popływać
Plik ściągnięto 2485 raz(y) 104,68 KB

SAM_1505 (Small).JPG
Tawerna nad rzeką
Plik ściągnięto 2485 raz(y) 99,33 KB

IMG_0817 (Small).JPG
Nad Archeonem , obok ruin mostu
Plik ściągnięto 99 raz(y) 87,19 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Bigos 
stary wyga

Wysłany: 2015-01-04, 22:52   

Nie mogłem dokończyć opisu podróży, bo mi zdjęcia sie gdzieś zapodziały .

rankiem , ożywczym świeżym rankiem. Po deszczu , który spadł w nocy, poszliśmy w górę rzeki Archeon, bo ponoć malownicza jest wielce. Ciekawostką są obozujący nie tylko w niektórych miejscach Cyganie nad nią, ale i młodzież jakby żywcem wyjęta z czasów Dzieci Kwiatów , w mocno zarośniętych gąszczach co rusz widać namiot , a ludzi Ci sprzedają przy ścieżce swoje rękodzieło. Kiedy kończy się ścieżka, czas wejść w rzekę, niezbyt głęboką , ale za to cholernie zimną . Idziemy pod prąd a nogi mi zamarzają, odwracam się , aby wymienić na ten temat poglądy. Ale nie ma z kim, zostałem sam, cała moja wycieczka uciekła od tego mrozu. Ja jednak idę, i powiem Wam, ze idzie się przyzwyczaić. Tak , że w niektórych momentach mam wodę po pierś. Po przejściu tym kanionem z dwieście trzysta metrów, z powodu zwężenia nurtu i silnego prądu nie jestem w stanie tego pokonać i wracam , podeszczowa woda, szumi wewnątrz otaczających mnie ścian .
To ostatni dzień w Grecji , czas wracać . pakujemy się i ruszamy do granicy z Macedonią. Jedziemy twardo długo , zero obiadu, bo nie mamy waluty macedońskiej a kart nie przyjmują, aż do zmęczenia i wygłodzenia, i po północy docieramy do jakiegoś parkingu w Serbii , gdzie za 3E śpimy , a deszcz łomocze w dach.

DSC02360 (Small).JPG
Rzeka Archeon początek przełomu
Plik ściągnięto 2226 raz(y) 95,11 KB

DSC02386 (Small).JPG
Niedaleko Janiny, serce Epiru
Plik ściągnięto 2226 raz(y) 77,12 KB

DSC02533 (Small).JPG
Macedonia , cały czas deszczowa
Plik ściągnięto 2226 raz(y) 63,93 KB

Bigos 
stary wyga

Wysłany: 2015-01-04, 23:27   

Ruszamy z Serbii autostradą miejscami tylko ją przypominającą , ta droga wymaga remontu. Wjeżdżamy na Węgry w słońcu i kierujemy się do mojego ulubionego Hajduboszormeny. Muszę odetchnąć po tym makabrycznym Kiskunmajsa. Co ciekawe nie jestem już w stanie zapłacić kartą za mój pobyt na tych termach, bo kartę mi zablokowano !! Nie informując mnie oczywiście o tym zupełnie. Powód blokady jak się dowiaduję w Polsce - " płacił Pan jednego dnia w Rosji za paliwo, i tego samego dnia płacił Pan na Wegrzech, a tak się nie da". Mój telefoniczny rozmówca nie miał wiedzy , iż w Serbii też jest cyrylica.

Spędzamy zatem noc na termach i rankiem uciekamy do Polski , zakupujemy po drodze kilka litrów wina, które wypijamy zaraz w pierwszy weekend po przyjeździe. Ale to już inna historia.

DSC02643 (Small).JPG
Moja zadowolona facjata
Plik ściągnięto 2218 raz(y) 81,52 KB

DSC02691 (Small).JPG
Węgierskie winnice
Plik ściągnięto 2218 raz(y) 62,07 KB

DSC02705 (Small).JPG
A to już Polska i zamek w Chęcinach
Plik ściągnięto 2218 raz(y) 42,48 KB

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Roberto, Komplecik
Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2015-01-07, 21:58   

Świetna relacja Andrzejku. Oczywiście przesyłam zasłużone :pifko
Jeszcze raz wielkie dzięki za sympatyczne wspólne kilka dni. Polecamy się na przyszłość :lol: :spoko

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

Wyświetl szczegóły
Dana 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Reimo VW
Nazwa załogi: Koty
Wysłany: 2015-01-22, 13:08   

Dzieki za przepiekne zdjecia i ciekawe opisy.Ciesze sie ze mogłam was poznac chociaz wirtualnie.
Przesyłam cieplutkie pozdrowienia :spoko

Odpowiedz do tematu