Austria nowe przepisy dla nas - prawda czy fałsz ? |
Autor |
Wiadomość |
Tomland
trochę już popisał

Twój sprzęt: Burstner
|
Wysłany: 2015-01-18, 21:28 Austria nowe przepisy dla nas - prawda czy fałsz ?
|
|
|
Witam, doszły mnie słuchy że jeśli ktoś wybiera się busem/ lawetą / plandeką na pewno /prawdopodobnie kamperem przez Austrię do Austrii to od 01.01.2015 obowiązuje naklejka ekologiczna – upierdliwość ponoć polega na tym że można ją wyrobić w godzinach pracy tylko w miejscowej stacji kontroli koszt 25 euro brak koszt 2180 euro. Potrzebny jest dowód rejestracyjny i adres stacji + odrobina cierpliwości.
Prawda to czy nie ?
Tomasz |
|
|
|
 |
grzegorz997
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2015-01-18, 21:36
|
|
|
Może ta strona coś wyjaśni.
"Od 1 stycznia 2015 każdy samochód z homologacją ciężarową (homologacja typu N1/2/3, także poniżej 3,5 tony!)" |
Ostatnio zmieniony przez grzegorz997 2015-01-18, 22:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-01-18, 21:43
|
|
|
Dotyczy tylko ciężarówek. Także poniżej 3,5 t. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-01-19, 08:30
|
|
|
no tak, ale trzeba by się dowiedzieć najlepiej w polskim konsulacie w Wiedniu co to jest według prawa austiackiego "ciężarówka".
w polskim prawie o ruchu drogowym pojęcie ciężarówka (tam gdzie jest to oznacznone na zankach zakazu B-5 (lub na tabliczce T-23b pod znakiem) dotyczy:
- pojazdów ciężarowych powyżej 3,5t DMC,
- ciągników samochodowych (siodłowych i balastowych),
- pojazdów specjalnych i używanych do celów specjalnych powyżej 3,5t DMC,
- ciągników rolniczych,
- pojazdów wolnobieżnych (na stronie ten typ pojazów jest zwolniony).
czyli dotyczy to również kamperów, które mają w dowodzie rejestracyjnym - "samochód specjany".
natomiast na tej stronie przytoczonej przez kolegę, jest powiedziane o klasie homologacji N, a to dotyczy pojazów silnikowych przeznaczonych do przewożenia ładunków, więc trudno ocenić. |
|
 |
Andrzejek10
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,8JTD
|
Wysłany: 2015-01-19, 08:56
|
|
|
Mam w dowodzie pojazd specjalny, byłem osobiście w Urzędzie Komunikacji bo dowiedziałem się że pojazdy specjalne można czasowo wyrejestrować (nie płacić ubezpieczenia OC przez cały rok), jak stwierdziła pani to nie ma znaczenia że w dowodzie rejestracyjnym jest napisane pojazd specjalny mysi przekraczać wagę 3,5 t. więc nie wydaje mi się żeby nasze kamperki podlegały takim obostrzeniom |
|
|
|
 |
EBRP670
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LMC na DUCATO 92r.
Nazwa załogi: ELA i JUREK
|
Wysłany: 2015-01-19, 09:02
|
|
|
Andrzejek10 napisał/a: | Mam w dowodzie pojazd specjalny, byłem osobiście w Urzędzie Komunikacji bo dowiedziałem się że pojazdy specjalne można czasowo wyrejestrować (nie płacić ubezpieczenia OC przez cały rok), jak stwierdziła pani to nie ma znaczenia że w dowodzie rejestracyjnym jest napisane pojazd specjalny mysi przekraczać wagę 3,5 t. więc nie wydaje mi się żeby nasze kamperki podlegały takim obostrzeniom |
Witam.Co to znaczy "można czasowo wyrejestrować"?Odpowiedz. |
_________________ "Pewna śmierć,nie godzina" |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-01-19, 09:03
|
|
|
widzisz tutaj chodzi o organy kontrolujące i ich zdanie na ten temat.
byłem kiedyś na konferencji związanej z transportem i był szef BAG Brandenburgia i szef dolnośląskiej ITD, zaytałem Niemca czy podczas zakazów (w Niemczech w dni świątecne nie wolno jeździć pojazdami powyżej 7,5t DMC), czy wolno jechać samym ciągnikiem siodłowym. a pojazd ten nie posiada DMC, ponieważ ta jest sumą masy własnej i ładowności jakiej on nie posiada, w dowodzie rejestracyjnym ma DMC zespołu pojazdów jaki może tworzyć z naczepą.
pan z BAG powiedział mi: jeżeli masa własna nie przekracza 7,5t to można jeździć.
w Polsce ta granica to 12t.
na takie samo pytanie szef ITD odpowiedział: według mnie można, ale nie wiem jak będą to interpretować moi inspektorzy.
znając mocną specyfiką służb austriackich można spodziewać się wszystkiego. |
Ostatnio zmieniony przez Cyryl 2015-01-19, 11:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/419 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2015-01-19, 10:53
|
|
|
Nie wiem jak jest obecnie w (A) ale historia lubi się powtarzać.
Dzisiaj Polacy mają więcej wiedzy, i nowsze auta.To i oni inaczej nas traktują, nie dotyczy wagi, bo to piorytet. |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2015-01-19, 10:54
|
|
|
Taką naklejkę można zamówić w PZMot Travel, wyrabiane są w RFN na podstawie nr Vin pojazdu i skanu dow. rej. koszt to ok 90 zł na ich stronie jest w ofercie
Bez naklejki będą spore ograniczenia wjazdu do miast w Niemczech i Austrii, tak poinformowano w PZMocie
Andrzej |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Andrzejek10
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,8JTD
|
Wysłany: 2015-01-19, 11:01
|
|
|
EBRP670 napisał/a: | Andrzejek10 napisał/a: | Mam w dowodzie pojazd specjalny, byłem osobiście w Urzędzie Komunikacji bo dowiedziałem się że pojazdy specjalne można czasowo wyrejestrować (nie płacić ubezpieczenia OC przez cały rok), jak stwierdziła pani to nie ma znaczenia że w dowodzie rejestracyjnym jest napisane pojazd specjalny mysi przekraczać wagę 3,5 t. więc nie wydaje mi się żeby nasze kamperki podlegały takim obostrzeniom |
Witam.Co to znaczy "można czasowo wyrejestrować"?Odpowiedz. |
Kolega ma samochód MAN zarejestrowany jako pojazd specjalny a przeznaczenie przystosowany do odśnieżania, dzięki temu że w dowodzie ma zapis pojazd specjalny może czasowo wyrejestrować go płacąc groszowe stawki za ten czas. W taki sposób można wyrejestrować pojazdy specjalne ale powyżej 3,5 t (ciężarowe)
Nie płaci podatków oraz ubezpiecza OC na okres tylko w którym używa dany pojazd. |
|
|
|
 |
EBRP670
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LMC na DUCATO 92r.
Nazwa załogi: ELA i JUREK
|
Wysłany: 2015-01-19, 12:19
|
|
|
Dziękuję. |
_________________ "Pewna śmierć,nie godzina" |
|
|
|
 |
leszek1234
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1991r. 2.5TD
|
Wysłany: 2015-01-19, 14:55
|
|
|
Cyryl napisał/a: |
- pojazdów specjalnych i używanych do celów specjalnych powyżej 3,5t DMC,
czyli dotyczy to również kamperów, które mają w dowodzie rejestracyjnym - "samochód specjany".
|
czy "powyżej 3,5t " nie dotyczy i pojazdów specjalnych i wykorzystywanych jako specjalnych ? , bo tak to wygląda. Czyli znak nie dotyczy kamperów poniżej 3,5t .... Czy nie? |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-01-19, 15:25
|
|
|
A czy w Austrii nie jest coś podobnie jak we Włoszech?
Tzn. ciężarowy to ciężarowy, a wszelkie auta z kratką, vany, w tym np. nasze Ducata, Jumpery itd., które w Polsce niestety (z ograniczenia urzędasów, a nie języka) mają w dowodzie "ciężarowy", tu są autami dostawczymi (brakło słowa polskim urzędasom), a nie ciężarowymi.
Użycie dwóch różnych nazw przez wydział komunikacji rozwiązuje dylemat. W tym wypadku w Polsce mamy co to co mamy. Np. ciężarowy... tico. I teraz zmartwienie, potrzebna nalepka czy nie.
Stąd moje pytanie. Jeśli w Austrii jest podobnie jak w makaronii w określeniu rodzaju pojazdu, to czy te samochody nie są już z automatu dostawczakami, a więc nie podlegają pod ekopierdoło-nalepki? |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2015-01-19, 15:42
|
|
|
toscaner, to w Makaronach auto z kratką 5 os. <3,5t jest osobowe, dostawcze czy ciężarowe i jakie są z tego tytułu konsekwencje? |
|
|
|
 |
Den-tal
zaawansowany
Twój sprzęt: Pathfinder
Nazwa załogi: An-To
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2012 Piwa: 26/3 Skąd: Szwecja
|
Wysłany: 2015-01-19, 23:47
|
|
|
W Szwecji mozna wyrejestrowac kazdy samochod i to tylko za nacisnieciem guzika w telefonie jesli ma sie w nim odpowiedniego appa. Jak nie uzywam campera dluzej niz 2 tygodnie to go wyrejestrowywuje("odstawiam w stan spoczynku) i panstwo zwraca mi podatek za ten okres oraz firma ubezpieczeniowa. Tak samo robie z moim samochodem gdy wyjezdzam na wakacje camperem.W zwiazku z tym ze roczny podatek drogowy za campera waha sie miedzy 6 a 9 tys Skr za rok takie odstawianie jest tu na porzadku dziennym. Naklejki dotyczace czystosci spalin ktore w Niemczech wystawia Decra obowiazuja tylko na ich terenie i nie jestem pewien czy Austryjacy je uwzgledniaja(maja swoje tak jak i inne panstwa w EU) |
|
|
|
 |
|