Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup i adaptacja kampera 7+
Autor Wiadomość
Gorczański dziad 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit - Granduca
Piwa: 4/6
Wysłany: 2015-01-28, 02:01   Zakup i adaptacja kampera 7+

Po kilku tygodniach zmagania się z tematem podjąłem decyzje o zakupie kampera. Temat o tyle trudny dla mnie ponieważ ma to być samochód rodzinny i to dla dużej rodziny. Na razie jest nas siódemka :lol: jednak nie wykluczam zwiększenia stanu posiadania.

Początkowo zakładałem przeróbkę blaszaka dostosowując go do swoich potrzeb, jednak pomysł porzuciłem ze względu na wymiary blaszaków, zbyt dużą ilość prac do wykonania których bym nie zrobił samodzielnie a to generowałoby większe koszty oraz przede wszystkim olbrzymią ilość problemów z którymi musiałbym się zmierzyć tj. kupno dostawczaka, znalezienie fachowca który podjąłby się przebudowy, kupno wyposażenia i wiele innych z których nie zdaję sobie jeszcze sprawy.
Olbrzymim plusem blaszaka z którego muszę zrezygnować jest jego anonimowość, cenna zwłaszcza w miastach i na parkingach oraz małe wymiary pozwalające wjechać w każdy zakamarek np. bałkańskich miast czy nawet gór. Podróżując dotychczas T4 multivanem doświadczyłem wielokrotnie tej zalety teraz będę zmuszony zmienić przyzwyczajenia.

Myślę, że idealny dla mnie byłby półintegral jednak niewielki wybór tych modeli w akceptowalnym dla mnie przedziale cenowym sprawiają że będzie to zapewne alkowa.

Tak jak w temacie napisałem ma to być kamper 7+ czyli ośmioosobowy, oczywiście w zakresie DMC 3,5 tony.
I tutaj zapewne wielu z was roześmiała się, ale myślę że jest to wykonalne. Nie mam dużych wymagań, kamper ma powoli dowieść nas w każde miejsce europy, także przez góry, ma mieć wc, prysznic, kuchnie i łóżka. Tylko tyle i aż tyle. Wszystko może być stare a nawet bardzo stare ale ma działać. Garaż na rowery jest mi zbędny, telewizora nie mam nawet w domu a bez klimatyzacji mam nadzieję nauczymy się funkcjonować. Inne ,,bajery'' współczesnych samochodów są mi obce, więc ich brak nie będzie dokuczliwy. Będzie ciasno ale za to z rodziną i to gdziekolwiek gdzie będziemy chcieli akurat się zatrzymać.
Plan mam taki:
zakup alkowy na dukacie/citroenie/peugeocie 5-6 osobowej i przerejestrowanie na 8-osobowy.
Czytałem jak niektórzy to przechodzili i mam nadzieję, że też dam radę.
Ze względu na małe dzieci od roku do 9 lat, ilość łóżek pięcioosobowego kampera będzie wystarczająca. Chciałbym aby nie był dłuższy niż 6 max 6,5m oraz wysokość poniżej 3m. Cena do 35 000 jednak im mniej tym lepiej.
Z przeglądanych ogłoszeń wyłaniają mi się dwa typy kamperów spełniających moje wymagania:
1. Dukato I, roczniki ok. 1990, na przebieg nawet nie patrzę w cenie ok. 15-25 tys.
2. Dukato II i odpowiedniki, rocznik ok 1995 -98 na przebieg także nie patrze w cenie ok. 33-38 tys.

Typ 1- bardzo mi się podobają kwadratowe światła, aluminiowe progi- cudo. Wygląd starego dobrego samochodu, wydaje mi się prostego w naprawie. Urokliwa i klimatyczna zabudowa. Jednak dużo z nich nie ma wspomagania a i zachowanych w odpowiednim stanie zabudowy trudniej znaleźć.

Typ 2 - gorszy wygląd, jednak bardziej współczesne rozwiązania techniczne, w niektórych znany mi silnik 2,5 TDI
mniejszy poziom hałasu podczas jazdy, w niektórych klimatyzacja.

Kupię zapewne to co się trafi w zadowalającym mnie stanie.
Bardzo proszę o wszelkie sugestie i pomysły. Może całkowicie błądzę i mam mylne wyobrażanie o temacie, który dopiero zaczynam poznawać. Jeśli tak proszę wyprostujcie mnie :box
Za wszelkie rady, zwłaszcza dotyczące wyboru odpowiedniego kampera będę wdzięczny.
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Bronek
Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2015-01-28, 07:30   

:gwm o przyczepie nie pomyślałeś? Na nielegalu. Nie znam do 3,5 zarejestrowanego capera n 8 osób do jazdy.
Busik plus czepka.

O ile to nie żart, a propos słów znanej osobistości.

Jeździmy we dwoje do 6m z psem i stolik zmieniłem bo ciasno jak gacie zmieniam....

Poczytaj tu.. I przemyśl.

Ale pewnie się da, skoro na motorowerze hindusi w szóstkę jadą..

Powodzenia.
I piwko za odwagę i marzenia :pifko :kwiatki:

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2015-01-28, 07:36   

Cześć. Miejsca do spania, nawet mało wygodne, to jedno, a te do spania to drugie.
Może się mylę, ale pomysł a wykonalny.
Masz dwa miejsca w kabinie kierowcy, dwa rzędy przodem i tyłem do kierunku jazdy za plecami kierowcy i?
Miejsce się skończyło.
Może jakaś sofa z boku.

A gdzie teraz miejsca do spania, gotowania, toaleta?

No i DMC niemożliwe do zamknięcia w <3,5t.

http://www.buerstner.pl/s...lany-argos-time

Poniżej na 6/6

http://knaus.pl/samochody...s_sky_traveller

a gdzie reszta?

T4 i duża przyczepa.

TomekM 
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Piwa: 25/24
Wysłany: 2015-01-28, 07:50   

Twoje założenia dotyczące rozmiarów kampera są dość odważne. Moim zdaniem jeżeli zrobisz z pięciooosbowego kampera "8" to nawet jeżeli jesteście najbardziej zgodną rodziną po pierwszym wyjeździe będziesz miał dość - ludzie potrzebują przestrzeni. Rozwiązanie podane przez Bronka jest chyba najwygodniejsze. Nas jest 5 a kamper 6/7-osobowy. Puki jest ładna pogoda to jest ultra wygodnie. Każdy ma swoje łóżko bez rozkładania stolika. Pojechaliśmy ze znajomymi (4 dorosłe + 3 dzieci) i też dało radę na weekend ale na dłużej?
Ja na twoim miejscu patrzył bym za dużą alkową (7m - 7,5m) z piętrowymi łóżkami i dwoma stolikami. Nawet jeżeli dzieci będą spać na łóżkach parami to będziesz miał jeszcze miejsce gdzie usiąść i wypić wieczorną kawę. Nie zawsze jest tak, że można na tą prszysłowiową kawę iść na zewnątrz a w tym czasie dzieci śpią. Czasem pada, czasem stoisz na dziwnym parkingu.
Szukasz Fiata, więc nie polecam ci mojego kampera ale spójrz na układ i spróbuj sobie to poukładać. Podobne zabudowy (także na Fiacie znajdziesz bez problemu). Inna sprawa, czy uda ci się zmieścić w faktycznej wadze do 3,5t. Ja mam ładowność ok. 550 kg, więc my z biedą dajemy radę.

Wyświetl szczegóły
Martin B
zaawansowany

Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Piwa: 27/1
Wysłany: 2015-01-28, 08:08   

Hallo ! dolanczam sie do zdania moich poprzednikow ,moim zdaniem przy Twoich zyczeniach i mozliwosciach znalezienie odpowiedniego campera jest niemozliwe .Waga ,wielkosc campera ,miejsca do spania ale i miejsca z pasami w czasie jazdy itd.Kup lepiej przyczepe campingowa masz mozliwosc spania w namiocie przyczepionym do przyczepy .osobiscie terz tak zaczolem camperowanie (4 synow) bylo super ,osobiscie uwazam ze z malymi dziecmi pobyt na jednym miejscu przez pare dni jest bardziej wyluzowany jak "cyganski" urlop :spoko

Fordek 
stary wyga

Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Piwa: 14/5
Wysłany: 2015-01-28, 08:35   

Moje wnioski :

1. Alkowa
2. Dwa " przedziały kolejowe "-to dwa stoliki - dużo miejsc do spania .
3. Łóżko piętrowe
4 . Jazda bez pasów dla wielu osób - to kamper wyprodukowany przed 1992 rokiem
Inaczej :
Musiałbyś do pasów zamontować wiele konstrukcji stalowych.
Raczej konieczny dobry przedsionek.

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2015-01-28, 08:50   

Może kolega gfizyk wypowie się w temacie, gdyż jakiś czas temu kupił alkowę LMC 8-osobową (2 osoby w kabinie, 4 przy stoliku, 2 z tyłu przy pojedynczym stoliku). Teoretycznie miejsc do spania - 6, ale przy małych dzieciach to i 8 się wyśpi.
Ma łazienkę, wc, prysznic i wszystko, co jest w kamperach. To wszystko w 3500kg. Czy przekracza wagę? Nie wiem.

www.cirrus-travel.pl

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44

Wysłany: 2015-01-28, 09:03   

Problemem nie jest spanie(bo w alkowie można ułozyć nawet czworo małych dzieci)ale jak bezpiecznie przewieżć tyle dzieci.Zapewne troje z nich potrzebuje jeszcze fotelików.Wszystkie dzieci muszą mieć miejsca z pasami.No i "obsługa" dzieci w czasie jazdy.Chodzenie po kamperze podczas jazdy jest bardzo niebezpieczne,o czym już kilka osób z forum się osobiście przekonało.
Myślę,że lepszy w tym wypadku byłby busik z przyczepką.

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Wojciechu 
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Piwa: 159/151
Wysłany: 2015-01-28, 09:40   

Ze spaniem dzieci w alkowie może być problem - mój 5-letni wnók spać nie chcę. Myślałem, że jest to problem jednostkowy - okazuje się jednak, że nie. Kilka osób miało podobne sytuacje. Może z wiekiem mu przejdzie. Bus z przyczepką to dobry pomysł na liczną ridzinkę.

Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2015-01-28, 10:07   

Bronek napisał/a:
:gwm o przyczepie nie pomyślałeś? Na nielegalu. Nie znam do 3,5 zarejestrowanego capera n 8 osób do jazdy.

I będzie Duży problem by zmienić liczbę miejsc z np. 5 na 8. Moim zdaniem bez niewidomego diagnosty, najlepiej odważnego szwagra to niemożliwe. Potrzebny jest kwit od wyspecjalizowanej firmy. W blaszaku to się może dać zrobić bo jest jak bezpiecznie przykręcić fotele i pasy. W alkowie miejsca kotwiczenia pasów są przewidziane na etapie projektu, są specjalne ramy ciężkie itp. Do "nadwozia" alkowy nie da się bezpiecznie przykręcić pasa a zwlaszcza ze 3 szt.
Jedyne wyjście: kupić auto już w jakiś magiczny sposób zarejestrowane na 8 osób (są np takie amerykany) albo bus blaszak ,ale zrobić w nim 8 osobowego kampera to baaardzo ciężka sprawa, choć może się udać. I nie ma problemów formalnych bo można kupić sobie już 8-9 osobowego i tylko przerabiać w stronę kampera.

Bajaga&Instruktori

Wyświetl szczegóły
Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2015-01-28, 11:09   

No i prawko z kategorią ????

Na koniec kasa.

Zbieraj kasę pomnażaj a. dzieci dorastają . Te najstarsze po 15 rż już taki wyjazd traktują jak obóz koncentracyjny . O ile normalnie się rozwijają, jak tu pisaliśmy a propos patologicznego wychowania http://www.camperteam.pl/...r=asc&start=105
wbobowski napisał/a:
Wszystkim patologicznym rodzicom!...Z uznaniem i poszanowaniem za tą patologię.

..........................

Dziękuję Wam moi kochani - "patologiczni" rodzice!

I je zostaw na pastwę swych przyjemności bez uszczęśliwiania na siłę.

Chyba o kamperach myśląc ???

Znamienity przeciwnik super katolika Terlikowskiego to zauważył . :spoko :lol:

EBRP670 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: LMC na DUCATO 92r.
Nazwa załogi: ELA i JUREK
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2015-01-28, 15:30   

. BRONEK napisał:" Nie znam do 3,5 zarejestrowanego capera n 8 osób do jazdy".
A ja mam!

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2015-01-28, 16:48   

EBRP670 napisał/a:
. BRONEK napisał:" Nie znam do 3,5 zarejestrowanego capera n 8 osób do jazdy".
A ja mam!

Ooooo.
no chyba ,że

marekoliva 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Piwa: 40/19
Wysłany: 2015-01-28, 22:29   

Do 3,5 t na 7 osób, jest to możliwe:

http://olx.pl/oferta/kamp...html#d99d3d1f86

"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2015-01-29, 07:12   

Budżet przekroczony dwa X, ta masa własna podejrzana; pewnie z oparami w zbiornikach.
Bagaż na tyle osób i sami pasażerowie już widzę, jak mieszczą się w 3,5t

Odpowiedz do tematu