|
|
|
Zakup kampera a norma emisji spalin |
| Autor |
Wiadomość |
oli
zaawansowany
|
Wysłany: 2014-02-19, 21:57
|
|
|
| Ale w sumie po co wjeżdzac kamperem do miasta .jak i tak problem z postawieniem bo duży itd.lepiejl rowerkiem bo tych normy nie obowiązują ,no chyba że unijni cos wymyślą |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/143 Skąd: FMI
|
Wysłany: 2014-02-19, 22:09
|
|
|
| oli napisał/a: | | Ale w sumie po co wjeżdzac kamperem do miasta ................ |
No właśnie żeby nie ciągać się z przyczepą po uliczkach
Bo to dopiero hardcore i ograniczeń pełno.
No ale ja dopiero czytam i dumam. |
|
|
|
 |
ferguson
zaawansowany

Twój sprzęt: Nissan Urvan 4x4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sty 2014 Piwa: 5/1 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-02-20, 18:31
|
|
|
No tak, ale jak się chce zwiedzać jakieś zabytki, to pozostaje komunikacja publiczna. |
_________________ Pozdrawia Krzysztof |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 70/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2014-02-20, 20:32
|
|
|
| Od klasy czystości spalin zależy opłata za korzystanie z dróg tzw VIATOL przy camperach ponad 3,5 t |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Rafa
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato Hymer c544
|
Wysłany: 2014-02-20, 20:55
|
|
|
| koko napisał/a: | | Od klasy czystości spalin zależy opłata za korzystanie z dróg tzw VIATOL przy camperach ponad 3,5 t |
Lub do 3,5t z przyczepką.
Mój Hymer 2000r ma naklejke zielona euro3, ma zamontowany katalizator i takiego kupiłem w DE, ale nie mam na to kwitów i płace za viatoll chyba 35gr za kilometr, naliczają jak za samochód, który nie miesci się w żadnych normach. |
|
|
|
 |
ferguson
zaawansowany

Twój sprzęt: Nissan Urvan 4x4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sty 2014 Piwa: 5/1 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-02-21, 08:32
|
|
|
| Jak zieloną to euro 4, coś było kombinowane. |
_________________ Pozdrawia Krzysztof |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
|
Wysłany: 2014-02-21, 08:50
|
|
|
| Ja jako posiadacz 4 w Berlinie kupowałem (a właściwie otrzymuję) zieloną. |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
|
Wysłany: 2015-02-21, 20:56
|
|
|
| Cytat: | "Władze dużych miast dostaną prawo selekcji samochodów", które będą mogły wjeżdżać do ich centrów - donosi RMF FM. Chodzi o to, by wykluczyć najbardziej szkodliwe dla środowiska, stare pojazdy - informuje stacja, powołując się na projekt nowej ustawy.
Wedle RMF FM dzięki nowym przepisom, nad którymi pracują posłowie PO, radni dużych polskich miast będą mogli wyznaczać "strefy ograniczonej emisji spalin samochodowych". Do określonych w taki sposób obszarów nie będą mogły wjeżdżać starsze auta, które nie spełniają norm Euro4 i Euro5. W jaki sposób władze będą mogły weryfikować stosowanie się kierowców do tych przepisów?
"Samochody podczas kontroli diagnostycznej mają być (...) znakowane nowymi plakietkami, informującymi o jakości emitowanych spalin i to ma być przepustka do strefy, którą określą władze miast" - pisze RMF FM, powołując się na opinię posła PO Tadeusza Arkita.
http://tinyurl.com/kpy4hyz
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|