Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
HYMER Prośba o opinie.
Autor Wiadomość
JagWald 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: KNAUS Traveller 595
Postawił 35 piw(a)
Wysłany: 2015-02-27, 22:57   

Mariuszu
Myślę ,że Twój kolega już wszystko dokładnie przemyślał.Hymerka traktuje jako
lokatę kapitału .Po zakończeniu prac remontowych prowadzonych przez jego wnuki
kamperek trafi do Luwru i będzie cieszył oczy następnych pokoleń europejczyków .
Postaw piwo autorowi tego posta

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2015-02-28, 12:09   

Jeśli to Mercedes to jest szansa - przynajmniej mechanicznie, jak Bedford to raczej trzeba dać sobie z tym spokój.

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

janek50 
stary wyga

Twój sprzęt: na razie w planach
Piwa: 11/8
Wysłany: 2015-02-28, 17:34   

Marius, zaproś kolegę na nasze forum i pokaż co piszą i radzą mu ci którzy mają kamperki i ci którzy robili je od podstaw, niech przeczyta relacje z odbudów tych co robili je, ile trzeba na to czasu i KASY , najświeższy to remont Capomana. Ja nie rzuciłbym się na takiego złoma, choć umiem sam co nie co zrobić przy swoich dwóch samochodach. Dla neptyka to jest po prostu Mission Impossible a dla mechanika będzie twój kolega kurą znosząca złote jajka, tylko że prędzej kolega sam zje swoje nim to doprowadzi do używalności to cóś.

jarek73 
weteran

Piwa: 72/94
Wysłany: 2015-02-28, 18:42   

Mariusz myślę ze twój kolega nie potrzebuję Twojej albo naszej pomocy On już jest szczęśliwy , kupił campera nie dość że campera to jeszcze Hymera i może czuć się fajnym człowiekiem camperowcem który ma fajny oldscholowy samochód tylko musi coś tam przy nim pogrzebać , ale ma a koszt tylko 2000 pln . Znam kilku ludzi którzy mają wspaniałe zabytkowe fury do drobnych poprawek i są kolekcjonerami koszt ok . paru tysięcy za całą kolekcję , znam super motocyklistów którzy też coś nie cos muszą pogrzebać przy swoich sprzętach ale w pubie mogą powiedzieć że ich krew miesza się z benzyna i bóg tez jeżdzi na Harleyu . Znam ludzi którzy odcinają się od systemu i kupują ziemię na Mazurach z linią brzegową za 4 pln za metr tylko że sami tam nie mogą spacerować bo rezerwat albo coś innego . Jak by zliczyć te wszystkie luksusy to może 20 tysięcy wyjdzie a zobacz jacy to inni wspaniali ludzie. Mariusz nie znam Ciebie a ni Twojego kolegi i nigdy moim celem nie jest nikogo obrażać , ale w tym wypadku się nie powstrzymam , kupując campera w cenie opon do niego trzeba być po prostu głupim , chorym , lub zakompleksionym .

Wojciechu 
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Piwa: 157/150
Wysłany: 2015-02-28, 20:00   

"jarek73" - nie jestem pewień czy takiej pomocy jak ocena stanu umysłu, czy szeroko pojęte stany zdrowatne wląsciciela kampera mają pomóc jego przyjacielowi. Stan techniczny i ewentualne koszty naprawy powinny byc naszą oceną, pozostałe rzeczy to raczej milczenie. :(

Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 638/977
Wysłany: 2015-03-01, 01:43   

krimar napisał/a:
Jeśli to Mercedes
krimar napisał/a:
jak Bedford
Jak dla mnie bazą jest transit ;)

marius 
zaawansowany

Twój sprzęt: HYMER Camp Swing 544
Piwa: 105/24
Wysłany: 2015-03-01, 13:18   

jarek73 napisał/a:
Mariusz myślę ze twój kolega nie potrzebuję Twojej albo naszej pomocy On już jest szczęśliwy , kupił campera nie dość że campera to jeszcze Hymera i może czuć się fajnym człowiekiem camperowcem który ma fajny oldscholowy samochód tylko musi coś tam przy nim pogrzebać , ale ma a koszt tylko 2000 pln . Znam kilku ludzi którzy mają wspaniałe zabytkowe fury do drobnych poprawek i są kolekcjonerami koszt ok . paru tysięcy za całą kolekcję , znam super motocyklistów którzy też coś nie cos muszą pogrzebać przy swoich sprzętach ale w pubie mogą powiedzieć że ich krew miesza się z benzyna i bóg tez jeżdzi na Harleyu . Znam ludzi którzy odcinają się od systemu i kupują ziemię na Mazurach z linią brzegową za 4 pln za metr tylko że sami tam nie mogą spacerować bo rezerwat albo coś innego . Jak by zliczyć te wszystkie luksusy to może 20 tysięcy wyjdzie a zobacz jacy to inni wspaniali ludzie. Mariusz nie znam Ciebie a ni Twojego kolegi i nigdy moim celem nie jest nikogo obrażać , ale w tym wypadku się nie powstrzymam , kupując campera w cenie opon do niego trzeba być po prostu głupim , chorym , lub zakompleksionym .

jarku73, poniosło Cię..., ale znasz życie.

marius 
zaawansowany

Wysłany: 2015-03-01, 13:38   

janek50 napisał/a:
Marius, zaproś kolegę na nasze forum i pokaż co piszą i radzą mu ci którzy mają kamperki i ci którzy robili je od podstaw, niech przeczyta relacje z odbudów tych co robili je, ile trzeba na to czasu i KASY , najświeższy to remont Capomana. Ja nie rzuciłbym się na takiego złoma, choć umiem sam co nie co zrobić przy swoich dwóch samochodach. Dla neptyka to jest po prostu Mission Impossible a dla mechanika będzie twój kolega kurą znosząca złote jajka, tylko że prędzej kolega sam zje swoje nim to doprowadzi do używalności to cóś.

Tak, ale wszyscy (łącznie z moim) REMONTOWALI jeżdżące pojazdy, a nie reanimowali trupów w stanie rozkładu.

Tak jeszcze jako ciekawostkę podam, że ten model jest już po pożarze wiązki elektrycznej. Te modele Fordów (bo ten Hymer jest na bazie Forda) miały zbyt mały przekrój kabli w wiązkach i po utlenieniu w nich miedzi nie były nawet w stanie podać wystarczającej ilości prądu np. na światła mijania. Wskutek tego się i grzały i ...

Poniżej na zdjęciu widać "sprytny" patent poprzedniego właściciela mający doraźnie zaradzić skutkom takiego zdarzenia.

Przy okazji chcę podziękować wszystkim za wypowiedzi. Najbardziej identyfikuję się z wypowiedziami Kolegów Inhalt i jarek73 (ale tylko w tej części nie obrażającej nikogo).

Mam jeszcze tylko dwa pytania do kolegów, którzy w jakiś tam sposób próbowali jednak dopuścić w jakimś tam stopniu próbę remontu tej kupki złomu:
1. czy już coś takiego zrobiliście?
2. czy podejmiecie się takiego wyzwania w przyszłości?

CIMG7347_.jpg
Plik ściągnięto 2293 raz(y) 198,04 KB

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-03-01, 13:41   

Mogę się podjąć za 80000. Będzie gotowe za tydzień. :bajer

jarek73 
weteran

Piwa: 72/94
Wysłany: 2015-03-01, 15:36   

Mariusz , jeśli uraziłem to przepraszam ale staram się pisać szczerze i określenie niepoprawny optymista czy marzyciel jakos mi przez klawiaturę nie chciało przejść , no chyba że kolega ma mniej niż 20 lat . To w takim wypadku cofam swe słowa , pozdrawiam a twoja odbudowa robi wrażenie a trochę pojęcia o tym mam gdyż posiadam trzy oldtimery i wiem jak różne ludzie mają definicje renowacji

marius 
zaawansowany

Wysłany: 2015-03-01, 15:55   

jarek73 napisał/a:
Mariusz , jeśli uraziłem to przepraszam ale staram się pisać szczerze i określenie niepoprawny optymista czy marzyciel jakos mi przez klawiaturę nie chciało przejść , no chyba że kolega ma mniej niż 20 lat . To w takim wypadku cofam swe słowa , pozdrawiam a twoja odbudowa robi wrażenie a trochę pojęcia o tym mam gdyż posiadam trzy oldtimery i wiem jak różne ludzie mają definicje renowacji

Nie urazileś mnie. Po prostu znasz życie i miałeś odwagę powiedzieć "Król jest nagi". No, może trochę za dużo Ci się wymsknęło w ostatnim zdaniu. Ale skoro też siedzisz w oldtimerach, to rozumiem Cię.

Odpowiedz do tematu