|
|
Oznaczenia opon |
Autor |
Wiadomość |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/204 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2015-03-04, 20:40 Oznaczenia opon
|
|
|
Po raz pierwszy spotkałem się z innymi oznaczeniami poprzedzającymi datę produkcji opony.
Na oponach japońskich Toyo, zamiast oznaczenia DOT wybite jest CXYD 94A3013, a na wyprodukowanych we Francji oponach Firestone P7Y 4314.
Rozumiem, że datą produkcji są w obu przypadkach cztery ostatnie cyfry - dwie oznaczające tydzień roku i dwie następne - rok.
Wyczytałem, że DOT oznacza dopuszczenie opon na rynek amerykański. Nigdzie jednak nie znalazłem wytłumaczenia innego oznakowania poprzedzającego datę produkcji.
W obu przypadkach opony dopuszczone są na rynek europejski (E4). |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
chemik
weteran

Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Lis 2014 Piwa: 115/19 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: 2015-03-08, 16:42
|
|
|
Kod informacyjny znajdujący się na bocznej ściance ogumienia.
Zawiera on dane na temat partii opon, z której pochodzi nasz egzemplarz. Jedna z jego części określa również datę produkcji. Na początku kodu identyfikacyjnego znajdują się zazwyczaj litery DOT. Jest to skrót od nazwy Department of Transport (Departament Transportu) i informuje użytkownika, że ogumienie może być sprzedawane w USA. Oczywiście, jeśli nie jest one skierowane na amerykańskie rynki zbytu, ten skrót nie będzie obecny.
Po nim znajdują się kolejne oznaczenia wskazujące na zakład oraz państwo, w którym ogumienie powstało, jak również informacje konstrukcyjne na jego temat. Na samym końcu (4 cyfry) możemy odczytać tydzień oraz rok wyprodukowania opony. Przykładowo 2109 będzie wskazywało, że powstała ona w 21 tygodniu roku 2009. Czasem jednak kod będzie kończył się trzema cyframi, co znaczy, że dany egzemplarz zszedł z taśmy produkcyjnej przed 2000 rokiem. Czyli 278 określa następującą datę: 27 tydzień roku 1998. |
_________________ Chemik |
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 108/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-03-08, 17:19
|
|
|
To jest opona z 30-go tygodnia 2013 roku
image-DOT-Full-label.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 16 raz(y) 109,95 KB |
|
_________________ I don't need Google, my wife knows everything !!!
 |
|
|
|
 |
zibikruk
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 JTD - LAIKA Kreos 3009
Nazwa załogi: Kruczki
Pomógł: 13 razy Dołączył: 24 Cze 2010 Piwa: 93/116 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2015-03-08, 19:53
|
|
|
salut napisał/a: | To jest opona z 30-go tygodnia 2013 roku |
Józek, a nie 13 tydzień 2009 roku |
_________________ Retirement is the time of your life ... to have the time of your life!
 |
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 108/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-03-09, 13:44
|
|
|
Masz Zbyszku rację. Na zdjęciu jest tak jak napisałeś. Ja podałem datę produkcji opony Andrzeja
|
_________________ I don't need Google, my wife knows everything !!!
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|