Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Policja w Grecji - Wasze doświadczenia
Autor Wiadomość
Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 311/484
Wysłany: 2015-03-10, 14:26   

zbyszekwoj napisał/a:
toscaner napisał/a:
Czasem lepiej odpuścić i niech spie...ją.

No ale pilnują Twojego domu. U nas nic nie obchodzi policjanta twój dom, on chce mieć spokój w pracy.

A o to sposób jaki znalazłem na ochronę swego domu.
Wiem, że macie domy i – jak każdy – martwicie się o ich bezpieczeństwo pod Waszą nieobecność !
MAM WRESZCIE WŁASCIWIE CHRONIONY DOM ! Wyłączyłem mój prywatny system alarmowy !
Dwie flagi pakistańskie wbiłem w trawnik w ogrodzie. W rogu mojej posesji powiewa czarna flaga Kalifatu Islamskiego...
Straż Miejska, Policja Państwowa, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Centralne Biuro Śledcze i inne agencje wywiadowcze obserwują mnie 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu.
NIGDY NIE CZUŁEM SIE BEZPIECZNIEJ...Podobnie będę czynił z kamperem jak stanę na obczyźnie :diabelski_usmiech

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2015-03-10, 14:30   

Bronek napisał/a:
I korzystaki z toalet wcześniej niż my.

ale do dziś nie opanowali sztuki kanalizacyjnej na tyle aby wrzucać do klozetu papier toaletowy

Bronek napisał/a:
Nie wolno jeść w lokalu bez wypróżniania

chyba raczej odwrotnie - tabliczkę "toaleta tylko dla klientów restauracji" już nie raz widziałem

prof-os napisał/a:
we Włoszech i Hiszpanii kradną, w Niemczech nie wpuszczają starymi kamperami do miast, w Austrii tylko sprawdzają wagę a wszędzie karzą mandatami, itp.

pozostaje Skandynawia (oprócz Danii, ale Dania to taka doczepka do Skandynawii bo graniczy lądowo z Niemcami)

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

Beta 
weteran

Nazwa załogi: Beata i Grzegorz
Piwa: 52/25
Wysłany: 2015-03-10, 14:34   

prof-os napisał/a:
Policja w Grecji - Wasze doświadczenia

Jak czytam posty w których na południu przeganiają , we Włoszech i Hiszpanii kradną, w Niemczech nie wpuszczają starymi kamperami do miast, w Austrii tylko sprawdzają wagę a wszędzie karzą mandatami, itp. – to trochę jestem przerażony . Pamiętam jak na zlocie w Radawie - Zbyszek wyjeżdżał do Grecji – normalnie mu zazdrościłem. Po powrocie – zdjęcia, opisy, cały Hay Layf. Fajnie – a na koniec, że do Grecji już nie pojedzie – nie tego się spodziewałem. Ja między innymi właśnie z powodu swobodnego poruszania się Europie kupiłem Kampera. Może te złe kwestie wynikają z podróżowania samemu. Może mały konwój 2 – 3 kampery byłyby bezpieczniejsze i mocniejsze w negocjacjach ze „stróżami prawa” i bandziorami.
Na razie, jednak - mocno staram się nie zrażać. Na którymś ze zlotów pogadam ze Zbyszkiem osobiście, może jednak źle to wszystko oceniłem. :spoko

Niestety podróżowanie z roku na rok staje się coraz bardziej niebezpieczne. I to dotyczy nie tylko camperów :(

:spoko

wenusjanie 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Citroen C25
Nazwa załogi: wenusjanie
Wysłany: 2015-03-10, 15:57   

Za nami na razie jedna podróż po Węgrzech i Chorwacji - bez przygód z władzą. Kilka noclegów na dziko, stare autko , ale jakoś się udało ;) .

Myślę, że fajnie tak właśnie w 2-3 kampery - bezpieczniej, weselej, raźniej w razie co ...

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Piwa: 243/264
Wysłany: 2015-03-10, 16:47   

My do kwietnia, błąkamy się po Toskanii i powoli w kierunku północy, aby przed 10 kwietnia dojechać do Poznania.
Jak ktoś ma plan jechać na Włochy, niech daje znać. Znamy trochę fajnych, darmowych miejsc.

Osobiście nie wierzę w wersję, że za samo TYLKO stanie na parkingu sprawy sądowe. Zawsze taka sytuacja kończy się mandatem, no chyba, że ktoś chciał pokozaczyć i solidnie wku..ił służby publiczne w formie policji. W Polsce niektórzy policję nazywają "pan władza". Prawda jest taka, że w reszcie krajów policja to służba publiczna, a nie władza i tym bardziej nie wierzę w wersję spraw sądowych za złe parkowanie.
Ciekawe jak to było NA PRAWDĘ.
Youtube: Toscaner Vanlife

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 329/223
Wysłany: 2015-03-10, 17:18   

Przewijają się tu uwagi o podróżowanie w kilka kamperów. Może bezpieczniej przed złodziejami ale gorzej przed policją. Kilka razy jak stanąłem koło innego kampera, zaraz przychodzili zebym stanął dalej,bo 2 kampery może być uznane za obozowisko.I tak żle i tak nie dobrze. :gwm

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-03-10, 17:55   

Co myślicie o nagrywaniu interwencji policji? W których krajach jest to zabronione?
U mnie kamerka powodowała inne zachowanie policjantów i przynajmniej raz uniknąłem mandatu, bo się czegoś bali. Nie wiem czego. :)

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 366/234
Wysłany: 2015-03-10, 18:43   

Przez 9 lat kamperowania, przejechane 18 państw. W Polsce 4 mandaty za przekroczenie szybkości i to Franią z 1991 r, a za granicą 1 mandat w Wiedniu za złe parkowanie. Wygląda, że najgorzej w Polsce. :haha: :haha:

fan 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fleurette Discover 73 LM
Nazwa załogi: ola i benek
Piwa: 9/52
Wysłany: 2015-03-10, 19:02   

tak właśnie (jak mawia jeden kucharz)

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-03-10, 19:13   

Johny_Walker napisał/a:
Co myślicie o nagrywaniu interwencji policji? W których krajach jest to zabronione?
U mnie kamerka powodowała inne zachowanie policjantów i przynajmniej raz uniknąłem mandatu, bo się czegoś bali. Nie wiem czego. :)

Ja nie wyłączam rejestratora, gdy się zdarzy, że nas zatrzymają i nadal sobie nagrywa. Zawsze można też zdublować nagrywanie telefonem.
Stricte z kamerą w łapce na "bezczelnego" to nie miałem okazji i potrzeby. Nigdy nie mieliśmy problemu z Policją, zawsze się na spokojnie da pogadać. Raz w Anglii jak stanęliśmy z problemem na autostradzie, to akurat jechali i kazali nam spie...ać, bo tu nie wolno stać i albo spie... albo interweniują. Oczywiście ruszyliśmy dalej, bo po co "kozaczyć na występach". Zakaz to zakaz.

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-03-10, 19:20   

JaWa napisał/a:
Przez 9 lat kamperowania, przejechane 18 państw. W Polsce 4 mandaty za przekroczenie szybkości i to Franią z 1991 r, a za granicą 1 mandat w Wiedniu za złe parkowanie. Wygląda, że najgorzej w Polsce. :haha: :haha:

Mandat za parkowanie w RFN 15 EUR, Holandia - upomnienie. Mandaty za parkowanie w Polsce 200-800 zł.

wenusjanie 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Citroen C25
Nazwa załogi: wenusjanie
Wysłany: 2015-03-10, 20:44   

To też zależy na kogo się trafi.... Czasem idzie się dogadać :-)

janus 
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
Piwa: 42/47
Wysłany: 2015-03-10, 21:25   

toscaner napisał/a:
(...)

Osobiście nie wierzę w wersję, że za samo TYLKO stanie na parkingu sprawy sądowe. Zawsze taka sytuacja kończy się mandatem, no chyba, że ktoś chciał pokozaczyć i solidnie wku..ił służby publiczne w formie policji. W Polsce niektórzy policję nazywają "pan władza". Prawda jest taka, że w reszcie krajów policja to służba publiczna, a nie władza i tym bardziej nie wierzę w wersję spraw sądowych za złe parkowanie.
Ciekawe jak to było NA PRAWDĘ.

Nie byłem, nie znam się, ale z opisów wynika (i na logikę "bioręcy" też), że taka sytuacja nie tylko jest możliwa, ale i bardzo prawdopodobna, zaś sposób reakcji ichniejszej policji wynika tylko z dyspozycji dnia :?
Jeżeli jest zakaz obozowania, camperowania, czy jak tam zwał, to znaczy że można na parkingu stać, ale bez "osprzętu".
Jeszcze raz odsyłam do forum czeskiego. Tam takie sytuacje są opisywane od dobrych kilku lat :(
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy!

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-03-10, 21:45   

Podrzuć adres jeśli możesz.
My stosujemy zasadę, jeśli przy wjeździe na parking jest napisane "zakaz kamperowania" to dla mnie logiczne, że nie rozkładam krzesełek, stolika, markizy i grilla, a tylko parkujemy. To samo zakaz parkowania, to nie parkujemy. Pytanie czy Greccy gliniarze za zaparkowanie na zakazie też wysyłają listy do sądu, jeśli nie, to to czemu za złamanie pierwszego zakazu tak.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 256/625
Wysłany: 2015-03-10, 22:41   

janus napisał/a:
Jeszcze raz odsyłam do forum czeskiego.

Którego?