|
|
Antena WiFi do kampera |
Autor |
Wiadomość |
Mirekl61
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote
Nazwa załogi: 3M
Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Gru 2014 Piwa: 54/38 Skąd: Podlaskie
|
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2015 Piwa: 29/24 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2015-03-17, 17:39
|
|
|
Mirekl61 napisał/a: | Mógłbyś podpowiedzieć jaka antena i jak to zamocowane.
Może jeszcze jak się sprawdza. |
Pewnie 2,4GHz, dookólna ;-) Z ciekawości przyłączam się do pytania, bo zęby zjadłem kilkanaście lat temu na sieciach 2,4 i 5 GHz i wiem, że na przewodach są ogromne straty, a porządne przewody, np. H1000 mają ogromne przekroje |
_________________ Czarna i Krzysiek
z dzieciakami
Fiat Ducato 2,5 D Pełnoletni |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-03-17, 18:17
|
|
|
Ta dookólna to conajmniej 20cm wys. nie licząc zaczepu, są na magnes ale trzeba by jakąś blaszkę do dachu przykleić.
Temat wifi interesujący , może by wydzielić? |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-17, 18:33
|
|
|
Jeśli chodzi o 2,4 służę pomocą. Mam sporo praktycznej wiedzy na ten temat. Jeśli chodzi o 5-tki, wiem mniej, ale miałem do czynienia :-) |
z dzieciakami
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-03-17, 18:47
|
|
|
Mam w swoim zestawie do internetu miejsce na dobrą, dookolną antenkę WiFi, więc jeśli masz typy tanich i dobrych i małych, to też chętnie poczytam. |
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-03-17, 18:47
|
|
|
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Jeśli chodzi o 2,4 służę pomocą. Mam sporo praktycznej wiedzy na ten temat. Jeśli chodzi o 5-tki, wiem mniej, ale miałem do czynienia :-) |
Możesz to napisać ludzkim językiem? |
|
|
|
 |
Mirekl61
stary wyga

|
Wysłany: 2015-03-17, 18:57
|
|
|
Popieram wydzielenie.
Interesują mnie jednak rozwiązania istniejące jak się sprawdzają.
Chyba KODER opisywał anteny + router do kampera ale coś mi nie
pasuje w tym rozwiązaniu.
Mój autoroler ma 3,05 wysokości dołożenie tam czegoś wyższego
od kominka raczej słabo a montowanie z boku lub tyłu/przodu
zlikwiduje dookulność.
Tak mi się wydaje. |
_________________ https://www.youtube.com/c...xihGpxH8adyX-RQ
https://www.facebook.com/...100009089293943 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2015-03-17, 18:59
|
|
|
Mirekl61 napisał/a: | Popieram wydzielenie. |
Jak popierasz to pisz w temacie wydzielonym. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Mirekl61
stary wyga

|
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-03-17, 19:09
|
|
|
Żaden kłopot
Przy okazji: tutaj jest temat na forum odnośnie routera z antenkami. Z anteny GSM jestem zadowolony, WiFi mogła by być faktycznie lepsza. |
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-17, 19:13
|
|
|
Tak, oczywiście, przepraszam. Sieci WiFi dzielimy na kilka kategorii w zależności od częśtotliwości na jakich pracują. Najbardziej popularnym systemem są sieci 2,4 ghz, z różnymi literkami A, B itd. Nowe komputery, laptopy z wbudowanymi kartami sieciowymi, w 99% przypadków pracują z "każdą literką"
Skupmy się więc na sieciach 2,4 ghz Anteny do sieci bezprzewodowych dzielimy na kilka kategorii, dookólne, ściągające sygnał wokół własnej osi pod kątem 180o, kierunkowe, które muszą być ukierunkowane na nadajnik, ich kąt z reguły rozszerza się od anteny w kierunku nadajnika pod kątem 20-30 stopni, w zależności od producenta. Są jeszcze siatkowe, talerzowe, płaskie itd, ale jeśli chodzi o zastosowanie w kamperach, najbardziej zdatna będzie antena dookólna, gdyż nigdy dokładnie nie wiemy, gdzie znajduje się nadajnik. Niestety, antena dookólna ma najmniejszą sprawność, co za tym idzie zasięg, i niestety ma największe straty.
Teraz reszta. O ile sama antena jest ważna, o tyle największą rolę odgrywa kabel połączeniowy, to na nim są najwyższe straty.
Najbardziej popularnym kablem w siechach 2,4 ghz jest kabel H-155
I teraz producenci podają dane, którym absolutnie nie należy ufać. Ze swojego doświadczenia praktycznego mogę napisać, że H-155 możemy zastosować do połączeń nie dłuższych niż 2m. Każde kolejne 10cm generauke straty stgnału, a przy ok. 3m sygnał jest gorszej jakości, niż bez anteny (mówimy oczywiście o antenie dookólnej)
Kabel H-155 ma wiele zalet praktycznych, jest elastyczny, ma mały przekrój, więc łatwo nim manewrować. Trzeba pamiętać tylko o długości połączenia, im krótsze tym lepsze, oraz bardzo dokładnie zarobić końcówki (uwaga, te gotowe często są marnej jakości). Zakończenia najbardziej popularne to TNC/BNC, ale dzisiaj karty mają wyjścia różne.
Kolejnym kablem, który stosuje się w profesjonalnych połaczeniach jest kabel H-1000
Kable dobrej jakości, nie wszystkie takie są, podwójnie ekranowane, co znacznie podnosi ich skuteczność. Jednak kabel H-1000 jest dość gruby, sztywny i ciężki w prowadzeniu, pozwala jednak na połączenia do ładnych kilku metrów a przy dobrych antenach nawet kilkunastu. Końcówki, takie same.
Samych anten dzisiaj na rynku są miliony. Najbardziej popukarne dzisiaj, to anteny tego typu
Z doświadczenia powiem, że to marna propozycja i często gęsto, lepiej karta zachowuje się bez tej anteny niż z nią.
Inna propozycją jest antena o zysku np. 15db, tutaj na zdjęciu antena od stacji, ale można na niej zarówno odbierać jak i nadawać
Przy dobrym pionowym montażu i pożądnym zarobieniu końcówek, oraz odpowiednim kablu, powinna dać ok. 3x większy zasięg naszego laptopa/routera. Z doświadczenia wiem, że ściąga sygnał na ok. 500-800m od nadajnika w pełnym wyskalowaniu ;-) Jednak jest dość ciężka, ok. 3-5kg, trudna w montażu, i dość spora.
Jeśli macie dodatkowe pytania, służę ;-)
edit
Poprawiłem obrazki, przepraszam |
z dzieciakami
|
|
|
 |
Mirekl61
stary wyga

|
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-17, 20:26
|
|
|
Oczywiście, że jest strata. Tak naprawdę router ma wbudowaną taką samą kartę sieciową jak laptop czy każde inne urządzenie. Oczywiście, z uwagi na konstrukcję samego urządzenia, karta ma większą czułość, więc jest mnie "wrażliwa", ale straty na kablu są i zawsze będą, niezależnie od urządzenia.
Ja stawiałem dalekosiężne sieci WiFi, zasilające całe osiedla mieszkaniowe domków jednorodzinnych, więc w 90% przypadków, anteny były podłączane do routerów. |
z dzieciakami
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-03-17, 20:32
|
|
|
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Oczywiście, że jest strata. |
Wydaje mi się, że kolega miał na myśli antenę podłączoną bezpośrednio do routera, który potem rozsyła sygnał dalej na "kamperowym" wifiku (choćby WISP). Jeśli nie będzie kabla, to nie będzie też straty na kablu, prawda? |
|
 |
Mirekl61
stary wyga

|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|