prośba o ocenę, poradę |
Autor |
Wiadomość |
Kwiato
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: w zamyśle minibus lub blaszak
|
Wysłany: 2015-03-18, 02:07 prośba o ocenę, poradę
|
|
|
Witam serdecznie!
Wreszcie dochody zebrane i zabieram się do głębszego szukania kamperka dla siebie z możliwością zabrania na pokład wiecej osób niż 1 pasazer (mozliwosc spania dla 2 osob a podrozowania dla 4-5 najlepiej). Namierzyłem 2 oferty na bazie Boxera. Pomożecie wytknąć wady, lub coś na pierwszy rzut wprawionego oka kamperowego budzi wątpliwości i wtopę? Planuję kilkumiesięczne wyjazdy (jak już wspominałem jestem wspinaczem i bardzo dużo czasu będę spedzał na wyjazdach po Europie wspinając się i mieszkając w aucie).
1. http://otomoto.pl/peugeot...-C36342762.html
niestety komis ale cóż, wygląda na to że stał długo pod chmurką... Jaka długość spania może ktoś mi odpowie odrazu jeśli ma z tym doświadczenie? Warto takim okazem się zainteresować? Ile wyniosłyby mnie opłaty związane z pełną używalnością i rejestracją? Jak oceniacie zabudowę?
2. http://olx.pl/oferta/peug...html#36d107cb54
tu od osoby prywatnej więc może trochę da się dojść historii auta. Zabudowa dziwna powiem szczerze a i tylko 3 miejsca siedzące. Jaki koszt i czy da się jeszcze 1-2 miejsca dołożyć (pasy i homologacja -> rejestracja)? Jak oceniacie stan ze zdjęć a może ktoś był na oględzinach? Co z wymienionym silnikiem i jego przebiegiem, przejomwać się tym? Z tego co przeglądałem Interent niezbyt popularna wersja? Co z ceną?
Bardzo proszę o pomoc, porady - tym bardziej, że mam daleko trochę i zbędnie jechać nie chcę - jak da się coś wykluczyć już teraz to chętnie przeczytam:)
Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że znajdą się jakieś pomocne komentarze, które mogłyby mi pomóc w podjęciu decyzji czy w ogóle warto tam jechać? |
|
|
|
 |
inhalt
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Piwa: 9/3 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 2015-03-18, 02:31
|
|
|
Tego oklejonego z pierwszego linka to oglądałem z rok temu albo lepiej. Stał wówczas w Kolbudach. Auto jest na tyle charakterystyczne, że mała szansa na pomyłkę. To był raczej ten egzemplarz.
Nie wiem czy od tamtego czasu znalazł nowego właściciela i teraz znowu chce się on pozbyć kampera, czy może tak długo się sprzedaje i nie może znaleźć amatora. Ciężko zgadnąć.
Folia z widoczkiem wygląda atrakcyjnie na zdjęciach, ale w rzeczywistości jest miejscami dość mocno zniszczona. Auto jest wewnątrz jednak bardzo ciasne. Łózka w poprzek nadają się dla dzieci, ale ja opierałem głowę na jednej ścianie, a nogi na drugiej. Moja żona się mieściła, ale to mała pociecha.
Zabudowa jest wykonana ze zwykłej ciężkiej płyty meblowej. Szafki dość ładnie się zamykały i nie miałem zastrzeżeń.
Gdy go oglądałem (i jechałem oczywiście) to w jednym przednim kole mocno stukało coś w zawieszeniu. Sprzedający deklarował, ze to wymieni.
Moje wrażenia były takie, że na pierwszy rzut oka samochód bardzo mi się podobał, a po obejrzeniu wyraźnie stracił w moich oczach. Jednak ma swoje zalety jak np. silnik 2.8. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2015-03-18, 06:55
|
|
|
Ten 2gi to z forum , samoruba a nie dethleffs i robiony na sprzedej |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
kodi
weteran
Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Piwa: 35/9 Skąd: Miszewko, k. 3city
|
Wysłany: 2015-03-18, 07:42 Re: prośba o ocenę, poradę
|
|
|
Kwiato napisał/a: |
2. http://olx.pl/oferta/peug...html#36d107cb54
tu od osoby prywatnej więc może trochę da się dojść historii auta. Zabudowa dziwna powiem szczerze a i tylko 3 miejsca siedzące. Jaki koszt i czy da się jeszcze 1-2 miejsca dołożyć (pasy i homologacja -> rejestracja)? Jak oceniacie stan ze zdjęć a może ktoś był na oględzinach? Co z wymienionym silnikiem i jego przebiegiem, przejomwać się tym? Z tego co przeglądałem Interent niezbyt popularna wersja? Co z ceną?
|
Wpisz tu na forum w "szukaj" użytkownika BIORCA. On jest właścicielem tego auta. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2015-03-18, 07:47
|
|
|
Kwiato napisał/a: | tu od osoby prywatnej więc może trochę da się dojść historii auta. |
Skontaktuj się z użytkownikiem forum o nicku BIORCA to może coś się dowiesz więcej. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2015-03-18, 08:27
|
|
|
aby nieco ułatwić....
link do profilu Adama-Biorcy
http://www.camperteam.pl/...wprofile&u=4147
|
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Kwiato
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-03-18, 10:52
|
|
|
dzięki za namiar:) Szczerze mówiąc to namierzyłem już użytkownika kilka dni wcześniej samemu (czytałem forum, nocka zarwana:P ) Zainteresowało mnie po prostu, że nie ma go w dziale "sprzedam".
Jesteście coś w stanie powiedzieć na temat tego kamperka jako koledzy z forum?
silny napisał/a: | Ten 2gi to z forum , samoruba a nie dethleffs i robiony na sprzedej |
tego się obawiałem... żartujesz czy to prawda?
Jaką kolega BIORCA ma tutaj reputacje, można zaufać? Zauważyłem, że zna się na rzeczy i jeśli robił faktycznie wiele rzeczy sam to przynajmniej chyba solidnie? |
|
|
|
 |
Kwiato
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-03-18, 14:02
|
|
|
Mam jeszcze prośbę o rzucenie okiem na tę propozycję:
http://otomoto.pl/iveco-3...r-T3204593.html
KODI masz chyba podobny domek na kółkach? Co powiesz? Coś na pierwszy rzut oka już jest nie tak? Komis oczywiście... Mam dość niedaleko więc podjade obejrzeć ale coś co ze zdjęć budzi Wasz niepokój to chętnie usłyszę. Oglądał ktoś może? Ciekawa oferta? |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-03-18, 16:00
|
|
|
A to IVECO to aby nie przekładka z GB? Drzwi rozsuwane nie po tej stronie? |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
|
Wysłany: 2015-03-18, 20:39
|
|
|
chyba tak bo buja sie na portalach z rok .
Kwiato napisał/a: | żartujesz czy to prawda? |
a po co . moze zrobil idealnie ale nie będzie podruby , niech napisze kogutobil a nie dethleffs
powaga -protestuje przeciwko falszowaniu , pewnie jakims paragrafem cuchnie |
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
 |
|
|
|
 |
Kwiato
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-03-18, 23:00
|
|
|
mrsulki napisał/a: | A to IVECO to aby nie przekładka z GB? Drzwi rozsuwane nie po tej stronie? |
tez na to zwróciłęm uwagę - może jakiś użytkownik Ivo by się odezwał? Ciekawa sprawa...
Czy zabudowa jest samoróbką???
silny napisał/a: | chyba tak bo buja sie na portalach z rok .
Kwiato napisał/a: | żartujesz czy to prawda? |
a po co . moze zrobil idealnie ale nie będzie podruby , niech napisze kogutobil a nie dethleffs
powaga -protestuje przeciwko falszowaniu , pewnie jakims paragrafem cuchnie |
hmmmm prawdą jest, że dla takiego laika jak ja wyglądało to na fajny oryginał:P |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-03-18, 23:47
|
|
|
Kwiato napisał/a: |
Jaką kolega BIORCA ma tutaj reputacje, można zaufać? Zauważyłem, że zna się na rzeczy i jeśli robił faktycznie wiele rzeczy sam to przynajmniej chyba solidnie? |
Reputacja sprzedających na forum polega na przemilczaniu problemów i wzajemnym liżydupstwie. Towarzystwo wzajemnej adoracji. Czasem trafiają się okazje. Czasem są miny. Przed tymi drugimi nie można ostrzec, bo odpowiadanie w tematach ogłoszeń jest zablokowane. Jak myślisz, dlaczego?
Wypowiadam się ogólnie. Co do Biorcy, to nie mam zdania. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
|
Wysłany: 2015-03-19, 03:02
|
|
|
Chyba pierwszy raz sie z tobą zgadzam , . |
 |
|
|
|
 |
kodi
weteran
Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Piwa: 35/9 Skąd: Miszewko, k. 3city
|
Wysłany: 2015-03-19, 12:13
|
|
|
Kwiato napisał/a: | Mam jeszcze prośbę o rzucenie okiem na tę propozycję:
http://otomoto.pl/iveco-3...r-T3204593.html
KODI masz chyba podobny domek na kółkach? Co powiesz? Coś na pierwszy rzut oka już jest nie tak? Komis oczywiście... Mam dość niedaleko więc podjade obejrzeć ale coś co ze zdjęć budzi Wasz niepokój to chętnie usłyszę. Oglądał ktoś może? Ciekawa oferta? |
Witam.
Co do Iveco to owszem takim śmigam. Co można powiedzieć o tym konkretnym egzemplarzu:
1. fajne auto - maks. duże - widać że z zewnątrz zadbane (przynajmniej na fotach)
2. jest platforma - przydatna rzecz.
3. fajny silnik - rewelacyjny.
4. nie jest to model C, tylko S. Z tyłu nie ma bliźniaków.
5. Przebieg 120tys. wątpliwy. No chyba że od 2002 roku śmiga jako kamper.
6. jest to oczywiście anglik. Przerobiony. Generalnie nie jest to jakiś wielki problem pod warunkiem że akceptujemy drzwi po drugiej stronie.
7. środek to już kwestia gustu. Oczywiście samoróbka. Mnie się średnio podoba. Stół chyba się nie składa. Nogi mało kamperowe.
8. fotele kapitańskie - pewnie wygodne, nie obkręcają się, ale chyba nie ma takiej potrzeby w tym wypadku.
9. szafki ładnie zrobione i jest to chyba największy plus tego auta.
10. Lodówka mała i stary model (bardzo stary).
11. Łóżko raczej dość małe. Na długość pewnie ok. - ze 2m o tyle szerokość to góra 1,3 a zapewne 1,2m.
12. Łazienka jako tako, choć kibel przenośny - lekka prowizorka.
13. Kuchnia prawie jak w domu, znaczy się mało kamperowa. Generalnie sporo rzeczy jest zrobionych z rzeczy kupionych w markecie budowlanym a nie w sklepach kamperowych.
14. Ogrzewanie nie widzę.
15. O duperelach tyłu światło, energoblok, przetwornica to już nie wspomnę. Co prawda wspomina w opisie, ale co i jak to by należało zobaczyć.
Podsumowując: z zewnątrz auto fajnie się prezentuje, środek do zdecydowanej poprawy. Jest to niezła baza - pytanie czy za te pieniądze.
Auto jest na allegro prawie od kiedy pamiętam.
ps. fajne jest mocowanie pasów II rzędu. Ciekawe czy są przymocowane gdzieś do konstrukcji auta czy do płyty meblowej?
Pozdr |
|
|
|
 |
Kwiato
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-03-19, 12:50
|
|
|
Dzięki bardzo za rzeczową odpowiedź:) Pasy bardzo mnie zastanawiały - czy przegląd po znajomości czy faktycznie dobrze jest to zrobione i nie będzie w przyszłości problemów?
Z tego co piszesz (nawet że długo już stoi) to można by dużo urwać z ceny. Bałem się o wymiar łóżka ale skoro piszesz że takie może mieć to nadal mieści się w moim zainteresowaniu (potrzebuje na długość 2m - dość wysoki jestem i 1,90 to ciasnawo).
Środek wydaje się faktycznie do poprawy - zaniedbany jest lub po protu niedbale robiony...
Dwie fotki opisałem co mnie niepokoi.
Myślę że podjadę w weekend zobaczyć - dzięki za rady - przydały się mocno:))
O ile będzie możliwość sprawdzenia wszystkiego czy działa to było by miło - ciekawe
dzieki KODI!
T3204593_10.jpg nad kuchenką już odpada, pod łóżkiem gumoleum lekko się zwija |
 |
Plik ściągnięto 41 raz(y) 55,23 KB |
T3204593_8.jpg nie widać dobrze ale coś z tym oknem nie tak, krzywo coś? |
 |
Plik ściągnięto 40 raz(y) 51,68 KB |
|
|
|
|
 |