|
|
|
Antena WiFi do kampera |
| Autor |
Wiadomość |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 112/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-03-18, 10:06
|
|
|
| sławek w. napisał/a: | | Dotychczas mam ww. Yagi i jakoś to działa ale z niezbyt dużych odległości. |
Z jakiej odległości to działa? Spytam inaczej. Czy taka antenka dookólna yagi http://yagi.pl/antena-dooklna-tales-p-1422.html z przewodem ok 1,5-2 m do routera wystarczy do odbioru sygnału z odległości ok 300m ?
|
_________________ I don't need Google, my wife knows everything !!!
 |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2015 Piwa: 29/24 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2015-03-18, 11:38
|
|
|
Tak, wystarczy. Producent podaje zysk 14 decybeli, co jest z pewnością zawyżone, ale długość przewodu jest niewielka, myślę, że i na 500m da radę
A odpowiadając na pytanie, co tutaj do routera podłączyć, do dorobionego gniazda. Zwykłą dookólną na magnesie, albo coś takiego jak w linku powyżej. Na campingi wystarczy w zupełności. |
_________________ Czarna i Krzysiek
z dzieciakami
Fiat Ducato 2,5 D Pełnoletni |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2015-03-18, 12:05
|
|
|
salut,
1. ta antena to nie yagi - to nazwa sklepu, który ja sprzedaje i ma akurat nazwę która jest tez nazwą typu anten. ta antena to prawdopodobnie "koniczynka" - dobra ale panel lepszy.
2. ta antena wiele nie da bo jest dookólna - da mniej więcej tyle co wystawienie routera na dach campera. Wybierz anteną panelową którą będziesz ustawiał na źródło sygnału wifi.
Naprawdę nie wiem po co kombinować z kupnem routera który nie ma gniazda anteny - jak ktoś ma mało prądu a wifi ma działać 24/7 to rozumiem ale kto tak potrzebuje? Porządny router z dwoma gniazdami bierze max 1.5A przy 12v co nie powinno być żadnym problemem kiedy jesteśmy na campingu albo kiedy router włączamy na kilka godzin dziennie. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-03-18, 12:12
|
|
|
| Yagi zadziała na 10 km i dalej jeśli trzeba. |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-03-18, 12:19
|
|
|
Johny_Walker, ale yagi a nie ta antena z linku |
|
|
|
 |
salut
weteran

|
Wysłany: 2015-03-18, 13:44
|
|
|
| michal_olk napisał/a: | salut,
1. ta antena to nie yagi - to nazwa sklepu, który ja sprzedaje i ma akurat nazwę która jest tez nazwą typu anten. ta antena to prawdopodobnie "koniczynka" - dobra ale panel lepszy.
2. ta antena wiele nie da bo jest dookólna - da mniej więcej tyle co wystawienie routera na dach campera. Wybierz anteną panelową którą będziesz ustawiał na źródło sygnału wifi. |
Wiem jak wygląda oryginalna YAGI. Ta nawet nigdy nie leżała obok talkiej Każdy panel jest lepszy od dookólnej, ale nie mam zamiaru za każdym razem ustawiać jej w kierunku nadajnka.
Idę na kompromis, montuję ja na stałe na dachu, metr od niej router. Na kempingu, macdonaldzie czy innym darmowym wifi w zupełności mi wystarczy. Nie zamierzam łapać sygnału z kilometra
|
 |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-03-18, 13:53
|
|
|
to proponuję zrobić możliwie wysoki maszt - to może bardzo dużo dać bo ominiesz masę przeszkód typu inne campery - czym wyższy tym lepiej dla sygnału ale w granicach rozsądku.
Dobre "zarobienie" końcówki kabla to bardzo ważna rzecz przy tych częstotliwościach i musi być zrobione idealnie - nie rób tego sam jeśli nie masz czym tego zrobić - zaciskarki do tego kosztują sporo - mam taką chyba w domu, końcówki też powinny być.
Dobry sklep z tego typu rzeczami masz w Warszawie - nazywa się "dipol" i mieści się na Prymasa Tysiąclecia w odległości około 100m od salonu Harley-Davidson (skrzyżowanie z Górczewską). Dostaniesz tam do ręki wszystko co trzeba: antenki, kable, maszty, mocowania do masztów, poradę - i to najtaniej.
A... i ta antena nie da ci zasięgu o którym pisałeś - realnie da ci to w dobrych warunkach 50-100m dlatego kup sobie tez panelówke która kosztuje pewnie z 30zł - jak będziesz miał czas i problem z odbiorem to ją sobie ustawisz.
[URL=https://www.google.pl/maps/place/Dipol+sp.j./@52.241354,20.9578238,16z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0xda22c355e6563f57]link do mapy[/URL] |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-18, 18:13
|
|
|
| michal_olk napisał/a: | | to proponuję zrobić możliwie wysoki maszt - |
No, na campingu w czasie ewentualnej burzy wrażenia niezapomniane | michal_olk napisał/a: | | A... i ta antena nie da ci zasięgu o którym pisałeś - realnie da ci to w dobrych warunkach 50-100m |
Nie zgadzam się z tym, 50m to dają firmowe, routerowe przez ścianę. Mój tablet udostępnia WiFi na takie odległości, ale..... może ja się faktycznie nie znam
| michal_olk napisał/a: | | kup sobie tez panelówke |
Kolega pisał, że nie chce za każdym razem ustawiać i wcale mu się nie dziwię, poza tym, skąd będziesz wiedział gdzie na campingu jest źródło sygnału ? Opisane raczej nie będzie, taka praktyczna uwaga
Uważam, że jeśli chodzi o odległości ok. 300m, to przedmiotowa antena, w połączeniu z routerem marki innej niż NoName, oraz prawidłowo zarobionymi końcówkami i krótkim kablu, da radę. Jednak to tylko moje skromne zdanie |
z dzieciakami
|
|
|
 |
Mirekl61
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote
Nazwa załogi: 3M
Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Gru 2014 Piwa: 53/38 Skąd: Podlaskie
|
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-03-18, 18:46
|
|
|
Krzysiek, zrób i sprawdź
kilka lat bawiłem sie w zestawy nadawczo-odbiorcze podobnych i dużo większych mocy niż ma router, w podobnych pasmach bo od 900Mhz - 2,5GHz i wiem co piszę bo zjadłem na tym nie jeden ząb
Po prostu nie dobrze jest komuś obiecywać coś co jest niepewne - a to jest bardzo niepewne. Jeśli jednak uważasz inaczej to daj gwarancję że będzie działało i wszyscy będą zadowoleni:)
ja już się poddaję w tym temacie - róbcie jak chcecie:)
tylko proszę o relacje z testu na te 300m na campingu. |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-18, 18:49
|
|
|
Michal, ja też ładnych kilka lat budowałem sieci WiFi, hale magazynowe, biura, całe osiedla mieszkaniowe, więc też niejeden ząb na tym zjadłem. Natomiast doradzanie komuś aby wystawił wysoki maszt na kamperze, który stoi z reguły na płaskim terenie i w dużym odsetku przypadków ten maszt byłby najwyższym punktem w okolicy, jest delikatnie rzecz ujmując nierozsądne
Napisałem wyraźnie, według mnie, zestaw spełni oczekiwania pytającego, podkreślając, że to tylko moje zdanie. A gwarancji na 2,5 gHz, to ja nigdy nie dawałem i nigdy nie dam. |
z dzieciakami
|
|
|
 |
salut
weteran

|
Wysłany: 2015-03-18, 19:00
|
|
|
No i zaczęło się Nie mam zamiaru oszukiwać fizyki. Chcę polepszyć sobie siłę sygnału w kamperze.
Kupię antenę Tales 14V, 1,5 metra dobrego przewodu + router TL-WR843ND. Teoretycznie musi to spełnić moje oczekiwania. Czy spełniło, opowiem po wakacjach.
Stawianie wysokich masztów, anteny kierunkowe a może jeszcze jakieś wzmacniacze sygnału to dla mnie przerost formy nad treścią. Dziękuję za wszystkie porady.
|
 |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-18, 19:03
|
|
|
|
z dzieciakami
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2015-03-27, 04:17
|
|
|
Witam
Jeżeli ktoś chce wydać troche więcej kasy polecam produkty tej firmy
https://www.ubnt.com/airmax/nanostationm/
dostępne u nas bez problemu. Mają bardzo duży zasięg i są łatwe w instalacji itp. Do stosowania na zewnątrz jak i wewnatrz. Można według uznania, kablem do lapka lub przez rutera siać własne wifi.
Ja używałem na statku takiego od wewnątrz przy bulaju, ściągała sygnał z rutera , także wewnątrz zamkniętego w szafce trzy piętra wyżej.... oczywiście poprzez odbicia fal od zewnętrznych elementów nadbudówki itp. W portach też sobie dobrze radziła.
http://allegro.pl/ubiquit...5181272660.html |
|
|
|
 |
jawi13
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Kamper z wielkiej promocji:GoMarket FR67112
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2011 Piwa: 3/9 Skąd: okolice Radomska
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|