Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak ładowania zabudowy :-(
Autor Wiadomość
Czarna i Krzysiek 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Piwa: 29/24
  Wysłany: 2015-04-13, 14:53   Brak ładowania zabudowy :-(

Szukałem na forum, jest kilka tematów, ale wszystko z innych modeli i nie bardzo da się to wszystko przenieść na moje realia :-)
Problem jest taki, że w Częstochowie zorientowaliśmy się, że nie ładuje nam się aku zabudowy. Próbowałem sobie z tym poradzić, ale nie udało mi się. Ruszałem wszystkim po kolei, ładowanie na chwilę się pojawiło, niestety nie wiem co zrobiłem, później znowu znknęło :-( Ładowanie na silnikowym jest. Ładowanie z 230V jest, brakuje ładowania z alternatora.
Czy ktoś mi może podpowiedzieć, od czego zacząć sprawdzanie ? Gdzie znajduje się przekaźnik, który łączy akumulatory po uruchomieniu silnika ?
Postaw piwo autorowi tego posta

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2015-04-13, 15:11   

Zabudowa ładowana jest w drugiej kolejności.
Jeśli rozruchowy padnięty, uszkodzony to może być ładowany do us.. śmierci i nigdy zabudowa się nie doczeka.

Takie przemyślenia

Albo przekaźnik? Słaby alternator.?

To raczej moja sugestia jak odpowiedź.

Nawet głupi przewód,,.wyglądający na zdrowy?

jacik 
stary wyga

Twój sprzęt: J5 Frankia A730
Piwa: 13/12
Wysłany: 2015-04-13, 15:24   

Masz jakiś schemat ? Model ?
Ja mam przełącznik do wyboru co ma ładować a za nim dioda. Może własnie dioda jest uwalona.

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 360/502
Wysłany: 2015-04-13, 15:50   

Edyta i Krzysiek napisał/a:
Czy ktoś mi może podpowiedzieć, od czego zacząć sprawdzanie ?

Miałem podobny problem - okazało się, że pod maską mam bezpiecznik przelotowy na przewodzie, który idzie do akumulatora pokładowego z alternatora :diabelski_usmiech
Był spalony, po wymianie wszystko hulało aż miło :ok

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-04-13, 16:14   

Już wyjaśniam.
Bezpiecznika szukałem, ale nic takiego nie mam. Przy energobloku mam dwa plusowe przewody, patrz zdjęcie:

I teraz, na jednym przewodzie mam prąd aku zabudowy, na drugim aku silnika. Po odpaleniu silnika, prąd ładowania pojawia się na przewodzie, który idzie od aku silnikowego, ale nie pojawia się już na przewodzie od aku zabudowy :-(
Dodam, że na lodówce również nie mam zasilania 12V po uruchomieniu silnika :-(

Jeśli chodzi o aku silnika, to jest naładowany, 13,2 V

jacik napisał/a:
Masz jakiś schemat ? Model ?

Schemat mam rozrysowany na energobloku, tylko ja z niego niewiele rozumiem. Zdjęcie poniżej:

[edit]
I jeszcze jedno. Prąd w zabudowie po właczeniu 230V jest, czyli inwerter 12V działa, bo na aku mam 12,4 a w instalcji 13V. Zawsze, jak włączałem energoblok po podpięciu napięcia z sieci, miałem wrażenie, że pyka przekaźnik gdzieś pod deską. Teraz, tego pyknięcia nie ma i mam wrażenie, że nie idzie ładowanie na aku silnika. Ale może to wynika z tego, że aku silnika jest na full naładowany. To tylko moje spostrzeżenia, tak dla rozjaśnienia całej sytuacji.
[edit]
Jeszcze jedna edycja. Aku silnika się jednak ładuje, więc przy podłączeniu pod 230V jest wszystko ok. Brakuje tylko ładowania z alternatora i zasilania na lodówce po uruchomieniu silnika.

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/128
Wysłany: 2015-04-13, 17:24   

Przewód wzbudzenia alternatora załącza na pewno jakiś przekaźnik który zwiera oba "+" akumulatorów -> tak to jest zazwyczaj rozwiązane.
Przewód wzbudzenia to taki cienki kabelek w alternatorku na którym pojawia się 14V dopiero jak silnik kręci alternatorem i to nap jest podawane na cewkę dużego przekaźnika gdzieś w kamperku...
pozdro.

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-04-13, 18:31   

No tak, tylko, że to zapewne gdzieś w energobloku jest ten przekaźnik, bo to do niego wchodzą przewody od jednego i drugiego aku. Zaraz pójdę i poszukam tego cienkiego, może się oberwał, albo odkręcił.
[edit]
Sprawdziłem. Bardzo trudny dostęp jest do alternatora u mnie w samochodzie. Widać jeden, cienki przewód, jeden bardzo gruby i dwa grube. Ten cienki dostałem ręką, odłączyłem i podłączyłem, jest na swoim miejscu. Niestety, nie jestem w stanie sprawdzić, czy jest na nim jakieś napięcie.
Czy ktoś wie gdzie w moim modelu jest owy przekaźnik spinający akumulatory ? Czy on jest w energobloku czy gdzieś w innym miejscu w samochodzie ?
I gdzie jest przekaźnik odpowiadający za napięcie 12V lodówki po uruchomieniu silnika. Ja znalazłem przekaźniki w schowku, ale one dotyczą jedynie samochodu, nie zabudowy. Żadnych innym bezpieczników czy przekaźników nie jestem w stanie zlokalizować :-(

marekoliva 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Piwa: 40/19
Wysłany: 2015-04-13, 21:50   

U znajomego był identyczny przypadek, tzn brak zasilania lodówki na 12V i brak ładowania akumulatora pokładowego przyczyną był luźny przewód w przekaźniku. Po dogięciu wtyku wróciło. Przekaźnik zamontowany był pod maską na grodzi po lewej stronie. U mnie spalił się bezpiecznik ładowania aku pokładowego ( z alternatora) jak odpaliłem silnik a zabudowa była podpięta pod 230V, nie pamiętam czy było zasilanie lodówki. Bezpiecznik był w kabinie pod deską rozdzielczą po stronie pasażera, wpięty w jeden z przewodów.

"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "

Wyświetl szczegóły
Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-04-14, 10:50   

O, i to jest jakiś ślad :) Dziękuję. Mam tam po lewej stronie pod maską jakąś białą puszkę, ale na niej po włosku coś napisane i Video ;-) dlatego nie brałem pod uwagę, ale zaraz się ogarnę po robocie i pomierzę to miernikiem :) Dzięki wielkie za podpowiedź, dam znać później co i jak :-)

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2015-04-14, 12:15   

Na cienkim przewodzie przy energobloku (oznaczony D+) jak silnik pracuje powinno być napięcie +12V do masy.

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-04-14, 12:46   

marekoliva, Dziękuję :-) :pifko Problem rozwiązany :-) Faktycznie, winny był dziwnie wyglądający przekaźnik tuż nad akumulatorem. Zdjęcia poniżej. Co ciekawe, zwarcie samego przekaźnika nic nie dawało. Słychać było obciążenie, silnik zwalniał nieco obroty, ale napięcie ładowania się nie pojawiało ani lodówka nie działała. Rozkręciłem wszystko, poskrobałem nożykiem osad, z wtyczką włącznie, sprawdziłem miernikiem masę, skręciłem i :ok DZIAŁA :-) :wyszczerzony: Ładowanie na aku zabudowy się pojawiło i napięcie na lodówce również :wyszczerzony: marekoliva, jeszcze raz dziękuję, nie wpadłbym na to, że to jest ten przekaźnik.
Wnioskuję, że ta cała elektronika w tym przekaźniku to jakiś regulator napięcia ?? No bo samo zwarcie przekaźnika nic nie daje ?
Przekaźnik patrząc od przodu komory silnika, zmylił mnie napis VIDEO na pokrywie przekaźnika:

Kostka od elektroniki przekaźnika:

Przekaźnik od dołu:

Elektronika przekaźnika:

marekoliva, :pifko leci do Ciebie :)

marekoliva 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Piwa: 40/19
Wysłany: 2015-04-14, 14:41   

Edyta i Krzysiek napisał/a:
marekoliva, jeszcze raz dziękuję

super, że działa :spoko

"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2015-04-14, 19:45   

Jeszcze trochę i Krzysiek nie będzie musiał kamperka malować - cały Camperteam podpisze mu sie na aucie :diabelski_usmiech

Gewehr 
weteran

Piwa: 223/114
Wysłany: 2015-04-14, 20:04   

No to ja Cię zasmucę. To co wyczyściłeś(biała puszka), to sterownik świec żarowych :haha:
Coś innego ruszyłeś przypadkowo i zaczęło działać. Obawiam się, że usterka powróci :( Szukaj dalej, bo będziesz miał problem znowu na wyjeździe :chytry

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-04-14, 20:19   

Gewehr napisał/a:
to sterownik świec żarowych

No to strasznie dziwna sytuacja, bo tam nic innego nie ma :-( Wyjąłem aku, szukałem, nie ma tam żadnych więcej złączek, przekaźników, nic :( Jak załączają się świece, słyszę wyraźne pykanie przekaźnika pod deską, w schowku......
Strasznie dziwna sytuacja, i strasznie dziwny zbieg okoliczności w takim razie, na razie działa wszystko tak jak powinno
Tam jeszcze była taka gruba biała złączka łącząca przewody, grube czerwone i czarne.... też ją rozłączałem i czyściłem, może to to ? :-) Sam nie wiem, nic tam innego nie było.....
Ostatnio zmieniony przez Czarna i Krzysiek 2015-04-14, 20:38, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu