Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-01-19, 11:46
Gmc Vandura ciężarowy na campera? Rejestracja
Autor Wiadomość
duch_gdansk 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Chevrolet Camaro
Wysłany: 2008-11-02, 12:51   Gmc Vandura ciężarowy na campera? Rejestracja

Trochę poczytałem i zagubiłem się w ilości postów na forum, coś gdzieś znalazłem ale nie wiem jak więc sorki jeśli oftop :oops: . Mój amerykan jest zarejestrowany na 5 osób jako ciężarowy, ciekawostka polega na tym że układ miejsc to 2 z przodu, 2 na środku i 3 miejscowa kanapa z tyłu czyli jak nie patrzeć 7 i fizycznie są pasy dla wszystkich siedzeń. Pytanie do bardziej doświadczonych: czy warto jeżeli się da przekwalifikować autko na 7 osobowego campera? Co kryje się pod sprzętem kuchennym? Chodzi mi o minimum do walki o rejestrację, autko po czytaniu wątków objawia mi się jako zdatne do sporych zmian pod camperowanie. Srodkowe fotele przerobię na obrotowe (jak w wiekszości salonek) dostawię stolik (już jeden punkt będzie), spanie z kanapy jest (drugi punkt campera). Poza drogą urzędową ( rej Gdynia i może ktoś to przechodził) co musze spełnić? :aniolek :gwm
I ogólnie za i przeciw :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2008-11-02, 19:43   

pewnie że możesz przekwalifikować a co ciekawsze nie musisz tego w dowodzie zmieniać jeżeli chodzi o dodanie miejsc , musisz mieć kwit z firmy ze wykonała taka adaptację i musisz zrobić przegląd i z takim kwitem i takim przeglądem możesz jeździć , w razie kontroli przedstawiasz te dokumenty i jest ok
ale to jest możliwe tylko u nas bo nie ma przepisu regulującego
ale w innych krajach za taki manewr grozi ci odstawienie auta na parking

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2008-11-02, 22:37   

a ubezpieczenie jaka stawka, bo jak ciężarowy to do3,5t , a osobowy to od pojemności :-/

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2008-11-02, 23:15   

Najlepiej porozmawiaj ze stacją diagnostyczną, na której chcesz dokonać przeglądu technicznego i spytaj co musisz zrobić aby wydali decyzję o zmianie przeznaczenia samochodu. To ich decyzja będzie miarodajna dla wydziału komunikacji.

Nasze kamperki

stefan 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Piwa: 2/4
Wysłany: 2008-11-02, 23:21   

Witam! Jezeli to ma byc auto do zwiedzania to zadne ciezarowe(moim zdaniem) nie wchodzi w gre.W bardzo wielu miastach nie bedzie mozna wjechac/dojechac do interesujacych miejsc.Prawda jest ze nikt sie nie czepia ale w razie zwyklej stluczki moze byc powazny klopot. :ok Pozdrawiam.Stefan.

duch_gdansk 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Chevrolet Camaro
Wysłany: 2008-11-04, 17:00   

dominik napisał/a:
a ubezpieczenie jaka stawka, bo jak ciężarowy to do3,5t , a osobowy to od pojemności
Oc narazie jak do 3,5t czyli np w Hdi asekuracja niecałe 1500zł (bez zniżek ) ale w Warcie jak od pojemności co przy takim malutkim wpisie w dowodzie na temat pojemności lekki ból bo 6,6ltr (mimo że naprawdę jest 5,7ltr) to wszędzie leci w najwyższe stawki :-P . A z tego co zrozumiałem na specjalny kempingowy jeszcze lepiej niż na ciężarowy. Byłem na stacji i najpierw muszę wyprostować nr VIN bo już u poprzednika był byk i zamiast 1 na początku mam I . Drobiazg ale wnerwia, jak z tym zrobię to diagnosta powiedział że napewno jakoś wymyślimy żeby był camper :mikolaj . Stolik mam zamówiony, pasy są na 7 osób a kuchenkę jakąś śmieszną kupię lada moment.

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2008-11-04, 23:39   

w HDI Asekuracja kamper jako ciężarowy na max zniżkach 386pln, a w WARCIE 507pln :shock:

Odpowiedz do tematu