|
Norwegia. Kto się wybiera w 2015 r. |
| Autor |
Wiadomość |
ZbigStan
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Gru 2013 Piwa: 1357/338 Skąd: Opole
|
|
|
|
 |
vwyogi
zaawansowany

Twój sprzęt: James Cook
Nazwa załogi: Warmiaki
|
Wysłany: 2015-05-15, 11:41
|
|
|
własnie zarezerwowałem promy. Z Danii do Norwegii płynę z fjordline.com we wtorek bo rejsy poniedziałkowe i niedzielne były dużo droższe. Aut Vw T4 i rodzina 2+2 za 109Eur. Przez strone aferry.pl i u innego operatora ( color line ) wychodziło drożej.
Rejs powrotny dzienny w niedzielę z Karlskrony do Gdynii z kajutą i śniadaniami 1136pln |
_________________ Sprinter Westfalia James Cook 1998 2.9TD |
|
|
|
 |
Rato
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: vw t3
Nazwa załogi: syncronauci
|
Wysłany: 2015-05-15, 17:50
|
|
|
| Witam, wybieramy się na Lofoty . Wyjazd ok 28 czerwca, powrót ok 18 lipca . Jedziemy prawdopodobnie w 3 VW T-3 + T4( z ok Sztokholmu). Jedziemy przez Karlskrone Sztokholm, Narwik , na Lofotach zwiedzanie i rybki. Może do zobaczenia 😁 |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2015-05-16, 14:52
|
|
|
Witam i ja .Pojadę do Norwegii gdy lato będzie upalne bo w taką pogodę na południe Europy to samobójstwo. Gdyby było zimno w lipcu to Grecja może Albania ? Usiłowałem obliczyć cenę przejazdu mostami do Szwecji - a to jest dość trudne . Za kampera 6,5m wyszło mi do 100 euro w jedną stronę . Czy wasze wyliczenia są podobne Jeżeli podajecie ceny za promy to bardzo proszę o podanie długości waszego pojazdu bo wiadomo ,że do 6m jest taniej.
Wybieram mosty ponieważ wyjazd może nastąpić w ostatniej chwili gdy będzie już wiadomo jaka pogoda będzie przynajmniej przez najbliższe dwa tygodnie . Chociaż z Gdyni do Kalskrony cena w obie strony gdy się wszystko policzy wychodzi podobna.
Południowe i północne odcinki już znam - w tym roku zamierzam zwiedzić środkową część wybrzeża - jest to odcinek o najmniejszej ilości opadów a ja nie lubię deszczu w Norwegii. Jeżeli wyjazd dojdzie do skutku to raczej na cały lipiec. |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 219/168 Skąd: Gliwice w przelocie

|
Wysłany: 2015-05-16, 15:03
|
|
|
Fordek .....Skracając droge możesz zrezygnować z jednego mostu i sie promowac w Puttgarten , Rostocku. Może wyjdzie taniej a napewno szybciej . Rok temu z "marszu" wracaliśmy z Trelleborga do Sassnitz płacąc ....120 EUR
Po za tym my jadąc do Norwegii 27 czerwca nad ranem będziemy ...........przejeżdżać przez Twoje miasto w drodze na prom z Tallina ..........zabieraj sie z nami
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
| Ostatnio zmieniony przez MILUŚ 2015-05-16, 15:07, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2015-05-16, 15:06
|
|
|
| Rato napisał/a: | | Witam, wybieramy się na Lofoty . Wyjazd ok 28 czerwca, powrót ok 18 lipca . Jedziemy prawdopodobnie w 3 VW T-3 + T4( z ok Sztokholmu). Jedziemy przez Karlskrone Sztokholm, Narwik , na Lofotach zwiedzanie i rybki. Może do zobaczenia 😁 |
My na Lofotach będziemy ok. 6-12 |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
|
Wysłany: 2015-05-16, 16:28
|
|
|
MILUŚ, Dziękuję za zaproszenie lecz 27 to dopiero pierwszy dzień wakacji a prawdopodobnie jeszcze po 29 czeka mnie Rada Pedagogiczna .
Dwa razy pokonałem drogę do Talina - uważajcie na radary. Viking dobry prom -2 godzinki i Finlandia. Powodzenia . Może się gdzieś spotkamy w tej Skandynawii. |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2015-05-16, 17:51
|
|
|
Fordek......dzięki za ostrzeżenie .Znasz może jakieś miejscówki w drodze do Tallina na nocleg ? A my płyniemy liniami ECKERO też 2,5 h
|
 |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
|
Wysłany: 2015-05-17, 07:31
|
|
|
Miejsca noclegowe
Nocowałem na granicy litewsko - łotewskiej - był tam duży parking, lecz czy jest jeszcze - nie wiem .
HPIM0622 [640x481].JPG parking na granicy. |
 |
| Plik ściągnięto 3883 raz(y) 55,89 KB |
|
|
|
|
 |
naristo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato 2.5d Hymer
Nazwa załogi: Jarek, Lida
|
Wysłany: 2015-05-27, 10:45 Nasza wizyta w Norwegii
|
|
|
My dojechaliśmy do Rostock(ok 700km ze zwiedzaniem Berlina) i promem 2 godz do Dani do Geser.Przejazd do Kopenhagi ok 150km i promem do Oslo.Droga powrotna tak samo.Zabukowałem bilety na promy w Polsce
W Norwegii można spać w zasadzie wszędzie, chociaż jest sporo zakazów dla Kamperów w godz 22-6.
Widoki przepiękne, nie jestem wędkarzem więc tylko zwiedzałem.W piątek 22.05 na płaskowyżach spadł snieg, niektóre drogi są są zamknięte.Można sprawdzać na http://www.vegvesen.no/Tr...rafikkmeldinger
ON w cenie od 11.6 do 14.5 KNczwartek
Zyczę wszystkim wybierającym się wspaniałej przygody |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2015-05-27, 19:49
|
|
|
| W tym roku po raz kolejny lecimy do Norwegii - część południowa i zachodnia, max. na północ to Kristiansund (w zeszłym roku Nordkapp i Lofoty). Startuję 27 czerwca o 1:00 ze Świnoujścia. Lądujemy w Trelleborgu i prosto na Oslo. Może kogoś na trasie spotkam? |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2015-05-28, 05:21
|
|
|
| Rav napisał/a: | | .......... Może kogoś na trasie spotkam? |
Na wysokości Kristiansund wypatruj naszego tylnogarbnego wielbłąda niewykluczone ,że będziemy w tym czasie wracać tamtędy z Nordkapp Zresztą szykuje się spora ekipa polskich kamperów jadących w tym roku do Norwegii ...........Pewnikiem kogoś spotkasz |
 |
|
|
|
 |
kataryniarz
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Megane III Grandtour
|
Wysłany: 2015-05-29, 10:35
|
|
|
| Rav napisał/a: | | 27 czerwca... Może kogoś na trasie spotkam? |
Pewnie się miniemy w drodze
26 nocujemy przed Oslo, a 27 rano zwiedzamy statek "Fram" i ruszamy do Malmo. |
|
|
|
 |
JolaR
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: przyczepa Hobby
|
Wysłany: 2015-06-09, 16:19
|
|
|
Norwegia jest także moim celem wakacyjnym w tym roku.
Jadę 1 lipca razem z 4 koleżankami. Dwie z nich muszą wrócić wcześniej, czyli 19 lipca lecą z Alesund do Polski. Pozostałe 3 podążają na północ aż na Nordkapp. Co najmniej 7-10 dni planuję na Lofoty, o których marzę najbardziej. Powrót ok. 10-12 sierpnia.
Pierwszy raz wybieram się w wyłącznie damskim towarzystwie i choć bardzo mi się to podoba i jest ekscytujące, to jednak równie mocno podszyte strachem...
Strachem przed przeszkodami technicznymi, które dotychczas były domeną męża.
Nawet wymiana żarówki w samochodzie czy przyczepie może dla nas stanowić poważny problem Natomiast w prowadzeniu zestawu mam kilkunastoletnie doświadczenie i z tym sobie radę dam :D
Jeśli więc podróżując po Norwegii zauważycie poważne panie (średnia wieku ok. 50!) stojące na poboczu, bezradne i zalane łzami ( ) - pomóżcie |
_________________ Kto chce, szuka sposobu,
kto nie chce, szuka powodu...
http://jolaryd.blogspot.com |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2015-06-09, 17:00
|
|
|
| JolaR napisał/a: | | Norwegia jest także moim celem wakacyjnym w tym roku.:) |
Jaką trasą jedziecie ? Pytanie o tyle zasadne bo w zależności od kierunku inna ekipa będzie Was wypatrywać |
 |
|
|
|
 |
|
|