|
|
|
Solar sztywny (na szkle), min 90x90cm |
| Autor |
Wiadomość |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-02-20, 08:00
|
|
|
Oczywiście, panel przyszedł Pocztexem, czyli kurierem polskiej poczty. Usługa w końcu kosztowała 60zł łącznie z ubezpieczeniem i pobraniem. Transport trwał poniżej 24 godzin - panel wysłano wieczorem we wtorek, przyjechał po południu w środę.
Niestety, cały czas nie mam okazji sprawdzić, jak u niego z napięciem w słońcu. Wychodzę z domu niedługo po świcie, wracam przed samym zmierzchem. Jutro mam nadzieję sprawdzić jego parametry elektryczne w świetle słonecznym. |
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-02-21, 14:23
|
|
|
Wyszło trochę słońca, jakiś normalniejszy pomiar:
W tych warunkach solar robi 0.51A (zwarciowo) przy napięciu jałowym 20.6V. Mam wrażenie, że jak na te warunki (częściowe zacienienie, spory kąt do słońca w 2 płaszczyznach - ok. 60° i 45°) te wyniki są w porządku - w sensie: solar jest sprawny. Jasne, fajnie by było go położyć płasko i sprawdzić w pełnym słońcu, ale nie będę dla jednego testu tachał go dwa piętra w dół po schodach. |
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-02-21, 15:48
|
|
|
| koder, Też zastanawiam się nad takim do mojego kampiórka. Napisz albo cyknij fotę jak wygląda jego mocowanie |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-02-21, 15:56
|
|
|
Tutaj masz specyfikację z rysunkiem montażowym.
Z tego co widzę, to planowany był do przykręcenia od dołu. Być może można wykorzystać któreś z licznych akcesoriów montażowych do kampera - ale jako, że u mnie to ma być część boksa, będę w nim wiercił dodatkowe otwory w czole i mocował go do zawiasów na nitach lub śrubach (decyzja nie jeszcze padła).
Jeżeli potrzebujesz fotkę z konkretnego miejsca, to służę pomocą - wiem, że mnie przed zakupem bardzo by się przydało obejrzenie kilku perspektyw. |
|
 |
koder

|
|
|
|
 |
Tamtam
zaawansowany
Twój sprzęt: Rimor Brig Super 628
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lut 2015 Piwa: 20/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-05-26, 23:41
|
|
|
| koder napisał/a: | Tutaj masz specyfikację z rysunkiem montażowym.
Z tego co widzę, to planowany był do przykręcenia od dołu. Być może można wykorzystać któreś z licznych akcesoriów montażowych do kampera - ale jako, że u mnie to ma być część boksa, będę w nim wiercił dodatkowe otwory w czole i mocował go do zawiasów na nitach lub śrubach (decyzja nie jeszcze padła).
Jeżeli potrzebujesz fotkę z konkretnego miejsca, to służę pomocą - wiem, że mnie przed zakupem bardzo by się przydało obejrzenie kilku perspektyw. |
Jak się sprawuje ten solar? Jak z jego wydajnością? Ile dostarcza mocy?
Zastanawiam się nad zamontowaniem drugiego solara i myślę nad zakupem używanego.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-05-27, 07:13
|
|
|
| Tamtam napisał/a: | | Jak się sprawuje ten solar? Jak z jego wydajnością? Ile dostarcza mocy? |
Jestem bardzo zadowolony. Jeśli zdegradował się przez ten rok od zakupu, to nie jestem w stanie tego zmierzyć. Największy złapany miernikiem prąd zwarciowy to 11.7A (producent podaje 12.02A), ale oczywiście nie mam referencyjnego oświetlenia, tylko korzystam ze zwykłego słońca, które niekoniecznie dawało tego dnia równo 1000W/m². Biorąc pod uwagę, że solar płasko na dachu leżał, to wynik rewelacyjny. W pochmurny dzień spokojnie dostarcza 5A. Gdy słońce już zajdzie i jest szarówka też robi 0.5A. Jedyne obserwowalne mankamenty tej używki to ślady pomontażowe.
Realnej mocy ładowania nie podam, bo od kiedy mam go zamontowanego oba akumulatory są cały czas naładowane do pełna, a jak wiadomo - do pełnego i Saladyn nie naleje.
Ogólnie - polecam, jestem zadowolony. |
|
 |
Tamtam
zaawansowany
|
Wysłany: 2015-05-27, 16:22
|
|
|
| koder napisał/a: | | Tamtam napisał/a: | | Jak się sprawuje ten solar? Jak z jego wydajnością? Ile dostarcza mocy? |
Jestem bardzo zadowolony. Jeśli zdegradował się przez ten rok od zakupu, to nie jestem w stanie tego zmierzyć. Największy złapany miernikiem prąd zwarciowy to 11.7A (producent podaje 12.02A), ale oczywiście nie mam referencyjnego oświetlenia, tylko korzystam ze zwykłego słońca, które niekoniecznie dawało tego dnia równo 1000W/m². Biorąc pod uwagę, że solar płasko na dachu leżał, to wynik rewelacyjny. W pochmurny dzień spokojnie dostarcza 5A. Gdy słońce już zajdzie i jest szarówka też robi 0.5A. Jedyne obserwowalne mankamenty tej używki to ślady pomontażowe.
Realnej mocy ładowania nie podam, bo od kiedy mam go zamontowanego oba akumulatory są cały czas naładowane do pełna, a jak wiadomo - do pełnego i Saladyn nie naleje.
Ogólnie - polecam, jestem zadowolony. |
Jaki masz regulator? PWM czy MPPT? Jak ładujesz 2 akumulatory? Poprzez regulator dual PWM, czy poprzez osobny separator akumulatorów? Jakiej pojemności masz akumulatory?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-05-27, 17:12
|
|
|
| PWM Ep-Solar LS1024S. Akumulatory równolegle przez ręczny wyłącznik (ostatnio stale włączony) i świstakownicę 140W. Akumulatory to AGM 18AH w roli pokładowego i 95AH Ca/Ca na rozruchu. |
|
 |
Szalony
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Peugeot Boxer 3.0 2008r. 195KM
Nazwa załogi: Szalona ekipa zamkowozu :)
|
Wysłany: 2015-05-27, 19:33
|
|
|
koder, czy orientujesz sie który solar jest bardziej wytrzymały na działania czynników zewnetrznych tzn. gałezie, grad itp. szklany (twardy) czy ten elastyczny ??
Jestem zielony w te klocki a nie ukrywam że ciekawy temat z tym solarem.
W swoim "zamkowozie" posiadam nowy akumulator AGM 100Ah i mam takie odbiorniki jak: TV manta 1502 (max 32W), konsola PS2 zasilana na 220V (nie wiem ile pobiera) oświetlenie led (max 20W) no i jak każdy lodówke ale ona na 12v działa tylko w czasie jazdy i (120W) a i jeszcze mam małą przetwornice 12/220 (300W).
Jakie do tego panel, regulator dobrac aby to działało i żeby nie przepłacic ?? |
_________________ https://www.facebook.com/...62691017168608/ |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-05-27, 21:13
|
|
|
| sq1fyz napisał/a: | | koder, czy orientujesz sie który solar jest bardziej wytrzymały na działania czynników zewnetrznych tzn. gałezie, grad itp. szklany (twardy) czy ten elastyczny ?? |
Zaryzykuję hipotezę, ze albo szklany, albo podobnie. Podejrzewam, że zbić szybę szklanego solara jest równie prosto, jak czołową samochodu (moja ma w sumie 8mm grubości - szkło, kwarc i zabezpieczenie od dołu). Nie widziałem nigdy zbitej. Oczywiście, to hipoteza, nie okładałem żadnego z solarów kamieniami, żeby sprawdzić.
| sq1fyz napisał/a: | Jakie do tego panel, regulator dobrac aby to działało i żeby nie przepłacic ??
|
Taki jak mój wystarczy Ci z naddatkiem, ale to trzeba trafić na ofertę. Zestaw (panel + regulator) mieści się w 500zł. Obecnie na rynku jest sporo ogniw ponad 200W w przystępnych cenach, ale do taniego regulatora PWM trzeba znaleźć takie na 12V - a większość jest na 24V. To tych drugich potrzeba droższego (za to wydajniejszego) regulatora MPPT.
Zacznij od zadania sobie pytania: ile chcę wydać? |
|
 |
Tamtam
zaawansowany
|
Wysłany: 2015-05-30, 23:55
|
|
|
| sq1fyz napisał/a: | koder, czy orientujesz sie który solar jest bardziej wytrzymały na działania czynników zewnetrznych tzn. gałezie, grad itp. szklany (twardy) czy ten elastyczny ??
Jestem zielony w te klocki a nie ukrywam że ciekawy temat z tym solarem.
W swoim "zamkowozie" posiadam nowy akumulator AGM 100Ah i mam takie odbiorniki jak: TV manta 1502 (max 32W), konsola PS2 zasilana na 220V (nie wiem ile pobiera) oświetlenie led (max 20W) no i jak każdy lodówke ale ona na 12v działa tylko w czasie jazdy i (120W) a i jeszcze mam małą przetwornice 12/220 (300W).
Jakie do tego panel, regulator dobrac aby to działało i żeby nie przepłacic ?? |
Na różnych forach znajdziesz wiele informacji o obliczeniach potrzebnej mocy solara.
Ja podpowiem że akumulator masz 100Ah, ale do wykorzystania masz 50% z tego, więc na tyle projektuj solara.
Drugą sprawą to jest powierzchnia dostępna na dachu kampera: masz alkowę, kominy itp a to ogranicza możliwość zamontowania solara.
Szklany jest trwalszy na działanie czynników.
Uważaj jak kupujesz używanego solara - na rynku pojawia się wiele solarów z elektrowni słonecznych które były budowana na szybko, z wadami ( długie zaciemnienie części solara, zła jakość itd) i teraz te uszkodzone solary wymieniają. Wymieniają takie całe farmy solarne, więc jest też dużo dobrych używanych solarów, ale lepiej sprawdzić czy działa poprawnie dany egzemplarz solara.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2015-05-31, 06:52
|
|
|
| Ja w nowy rok kupiłem cały zestaw tu http://zakupy.vitis-it.pl/ z doradzeniem co i jak,no i z ulgami %na camperteam .Elastyczny panel 100w-już zamontowany i ładnie ląduje .Okazalo się ze muszę wymienić aku zabudowy (stary już z 2009 roku) |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-05-31, 08:24
|
|
|
| Niestety nie mileli niczego o wymaganych wymiarach. |
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-05-31, 11:12
|
|
|
Wszelkie wyliczenia to bzdura, życie później weryfikuje. Zawsze trzeba liczyć z zapasem, albo mieć alternatywne źródło prądu. Jak leje to panele dają np. 0,8-4A zamiast 12-17A.
Kamperujemy non stop od stycznia i gdyby nie "zapas", to dawno byśmy np. umarzli w zimie.
Pomijam brak prądu na laptopy, internet.
Dobrze też od czasu do czasu przeczyścić panele. Przed chwilą właśnie to zrobiliśmy.
Niby pierdoła, a 3-4% prądu więcej.
Jak bardzo upier...lone to ta różnica sięgała i 10%. W skali miesiąca to sporo. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|