Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wakacje z Antykami.
Autor Wiadomość
Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 351/396
Wysłany: 2015-05-12, 19:50   

Trase przez Rumunie i Bulgarie opisal dawno Pagand,wracajac z Halkidiki.Jawa pisze o nowym moście w Widim za 12 euro,a most na elektrowni niepłatny,potem,Kladowo,Negotin,lub cos w BuLgarii droga nr 1.Po drodze przepiękny Rylski monastyr.No i winetki w B... i R... :bukiet:
Postaw piwo autorowi tego posta

brams 
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Piwa: 172/171
Wysłany: 2015-05-19, 08:31   

Jadę, kurde, niech się dzieje co chce! :roll:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Βραμς – Pamiętniki

15 dni

Dzisiaj cenne informacje o cenach, z oczywistych powodów – przybliżone. Najtaniej zakupy można zrobić na ryneczkach (ale trzeba uważać na „problematyczne” wydawanie reszty), i w dużych marketach.

Ceny podstawowych artykułów spożywczych z jakimi możemy spotkać się w Grecji A.D. 2015 (m-w, oczywiście):

Bułka – 0,29€/szt.

Chleb – 0,9€/szt.

Masło – 1,2€/szt.

Woda mineralna – 0,6€/1,5l

Pomidory – 1,1€/kg

Ogórki – 1€/kg

Ziemniaki – 0,9€/kg

Papierosy – 4€/paczka

Piwo – 0,9€/0,5l

Kawa – 3,6€/0,25kg

Wódka – 12€/0,5l (powód, dla którego trzeba zabrać z Polski)

Mięso mielone – 6€/kg

Ryby – 10€/kg

Szynka – 10€/kg

Generalnie – nie jest źle. Oprócz piwa, wina i wódeczki nie ma co za bardzo obciążać auta, bo w podzięce spali mniej paliwa i bilans wyjdzie na zero.

Greckie słowo na dziś:

Wyrzuć, czego za dużo, i nieś tylko tyle, ile możesz udźwignąć. Arystyp z Cyreny.

—————————————————————————————————————————————-

BaWa 
weteran

Nazwa załogi: JaroW
Pomogła: 2 razy
Piwa: 36/62
Wysłany: 2015-05-19, 10:20   

brams napisał/a:
Jadę, kurde, niech się dzieje co chce! :roll:

Ja wiedziałam, że tak będzie :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2015-05-19, 14:53   

Aktualnie tu jestem,kilka bledow sie w cennik wkradlo-wodka owszem,uozo,12,5 € ale za 1,5 litra,bulka dluga jak bagoetka nasza 0,35 €,chleb placilem na wyspie Evia 0,40€.Natomiast najtansze piwo 1,5 € ,a najtansze wino 1,5l 5,30€ ale tak ohydne ze nie polecam.Pogoda aktualnie 26 stopni teraz.Policaje nie gonia,stalismy pod Salonikami na dziko,stalismy w Glifie(stamtad prom do Agiokampos na Evie),nikt sie nie czepia na razie
A i pomidory 2€,maly ser feta 3€,ogorki 2€,wedlug mnie zarcia brac ile wlezie z Polski,bo tu drogo.No i autostrady tez mega drogie-po autostradach przejechane jakies 200 km i za to okolo 40€,dokladna cene podam jak posprawdzam paragony,ale w przyblizeniu sie zgadzaja
:spoko

brams 
Kombatant

Wysłany: 2015-05-28, 16:59   

BaWa napisał/a:
Ja wiedziałam, że tak będzie

Ech dziewczyno (chorus: uuuła) spójrz na bramsa, no spójrz,
Nie przypomina chłopaka on ci już.... ;) :mrgreen:

tom-cio - sie sprawdzi, sie poprawi! :spoko
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Βραμς – Pamiętniki

6 dni

Przybliżę dziś pierwszy cel naszego wyjazdu do Grecji, czyli Thassos.

Wyspa leży w północnej części Morza Egejskiego. Jest szeroka na 22,5 km (E-W), a długa na 27 km (N-S). Jej obwód wynosi 93 km. Stolicą wyspy jest Limenas.

Thassos ma jedne z najbogatszych gleb spośród wysp Morza Egejskiego. Owoce, miód, oliwki, oliwa z oliwek i wina to najbardziej znane produkty (nie tylko w Grecji), jakie wyspa ma do zaoferowania.
Nie tak dawno temu prawie wszystkie (90% ) górskie stoki były pokryte lasami i stąd powstała nazwa "pływające lasy". Wielkie pożary w 1985 i 1989 roku zniszczyły większą część lasów sosnowych powodując także wygaśnięcie populacji wilka i szakala. Dzięki intensywnym wysiłkom wolontariuszy oraz lokalnych służb, wyspa odzyskała z powrotem swój zielony kolor, a świat wolno żyjących ssaków reprezentują zające, borsuki i kilka mniejszych gatunków.

Ponieważ drapieżniki wyginęły, jest tu mnóstwo owiec i kóz, które przebywają na wolnym wybiegu i wypasają się na całej wyspie. Kozy z Thassos znane są również poza wyspą ze względu na ich smaczny 8-) smak.

Najwyższym wzniesieniem jest góra Ypsario (zwana też Górą Thassos lub Itsario), wysoka na 1203 m n.p.m.

Linia brzegowa Thassos jest skalista i stosunkowo stroma. Nie ma portów, ale są małe zatoczki i doki. Niektóre przepięknej urody plaże dostępne są tylko od strony morza, stąd zwiedzimy je podpływając pontonem.

W pobliżu Thassos leżą wysepki Gramvousa, Kinyra, Thassopoula, Diapori i Astris. Na zachodnim wybrzeżu, między Prinos a Kavalą widoczne są platformy wiertnicze ropy naftowej i gazu ziemnego, eksploatowane od 1975 roku.

Klimat wyspy jest typowo śródziemnomorski. Lato jest ciepłe, ale z pewnością wiatry spod góry Ypsario oraz bryzy morskie będą nas cudownie orzeźwiać. Zimy są zazwyczaj łagodne z rzadkimi opadami śniegu.
Najwyższa temperatura waha się od 30-35 ° C, a najniższa około -8 ° C.
Na Thassos wszystkie pory roku są piękne, ale wiosna i wczesne lato najładniejsze, dlatego jedziemy tam właśnie za chwilę :ok
Idealna temperatura i wielokolorowe krajobrazy z pewnością usatysfakcjonują nasze wysokie wymagania.

Owszem, na wyspie są muzea, kościoły i klasztory, ale akurat nie planuję pogłębiania swej głębokiej wiedzy historycznej. Miast tego obiecuję sobie uroczystą kontemplację plaż.

O, właśnie. Pozwólcie, że przybliżę pokrótce zaledwie kilkanaście, spośród....ee...no.....naprawdę wielu paralies.

Opisy poniższych plaż znalazłem na stronach pisanych greką, stąd choć najsłynniejszy wujek przetłumaczył, to jednak ja ująłem to wszystko w piękną, zrozumiałą dla każdego literacką formę.

Potos: Plaża ma 2 kilometry długości, począwszy od centrum miasteczka. Jest śliczna i czysta, czym przyciąga wielu turystów.

Saliara (Marble Beach): Położona 5 km od Limenas wspaniała i egzotyczna plaża z drobnym marmurowym, białym żwirkiem i obłędnymi kolorami wody.

Aliki: Jedno z najbardziej malowniczych miejsc w Grecji. Dwie małe piaszczyste plaże, spokojne morze, w pobliżu starożytnych kamieniołomów marmuru, popularne wśród wędkarzy, uwielbiane przez dzieci.

Paradise Beach: Według wielu opinii najładniejsza plaża na Thassos. Czyściutki biały drobny piasek, płytkie wody, zielone góry wokół, to wszystko przypomina tropikalny raj.

Kefalas: Niesamowite kolory wody, ale dostęp na plażę możliwy jedynie od strony morza.

Lakkos: Piaszczysta plaża z płytką wodą, przyjazna dzieciom.

Dasilio Prinou: Długa plaża z sosnami, drobnym piaskiem, o płytkich wodach, idealna na długie spacery.

Pachis: To piękna i rozległa plaża o zielonych wodach, na północ od Skala Rachoni, z drzewami w tle, gdzie można wygodnie zaparkować. Ponadto znajdują się tu restauracje i bary na plaży dla tych, którzy chcą coś więcej niż spokowodza.

Glikadi: Świetna plaża z jasnym piaskiem i małymi kamykami.
Papalimani: To jest mała plaża 5 km od Limenas z płytkimi turkusowymi wodami. Idealna dla tych, którzy szukają spokojnego miejsca w otoczeniu sosen, aby cieszyć się słońcem i popływać.

Makriammos: Najładniejsza plaża w Limenas, w pięknej okolicy, wokół las, w zatoce o płytkich wodach, z drobnym piaskiem.

Chrisi Ammoudia (Golden Beach): W dużej zatoce, plaża jest wspólna dla dwóch wsi. Na jednym końcu jest Skala Panagia, na drugim Skala Potamias. Długa i szeroka w zielonym otoczeniu drzew.

Greckie słowo na dziś:

Wszystko, co posiadam, noszę ze sobą. (Prawdziwym bogactwem człowieka jest jego wartość wewnętrzna). Bias z Prieny
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

brams 
Kombatant

Wysłany: 2015-06-05, 09:12   

Tragedia, jako część dramatu, kończy się przegraną bohatera w starciu z tzw. siłą wyższą.
W przypadku tragedii greckiej osią akcji była walka z przeznaczeniem - fatum. Walka daremna, bo zakończona klęską, przegraną człowieka w starciu z tym, co nieuchronne.

Moja wielka grecka tragedia zaczęła się w październiku zeszłego roku, gdy rzuciłem pomysł wyjazdu w 2 kampery na początku czerwca 2015.
Już w listopadzie los postanowił wystawić mnie na próbę. Wtedy zaczęły mnie nękać bóle pleców, a apogeum przyszło w marcu tego roku, gdy przez kilka tygodni nie mogłem się ruszać.
Dzięki upartym ćwiczeniom przez ostatnie 2 miesiące zacząłem odczuwać poprawę, a na dwa tygodnie przed wyjazdem poinformowałem BoRę i Antyków, że jedziemy.
Dziesięć dni przed wyjazdem BoRa "złapała" wirusowe zapalenie oskrzeli. Wirus przyleciał na jej koleżance z pracy, która wróciła właśnie z wyspy Kos. Greckiej wyspy.
Widząc, co się święci, zacząłem stosować kurację zabezpieczającą, co skończyło się "tylko" przeziębieniem.
3 czerwca po południu, zgodnie z założonym planem ruszyliśmy w podróż.
Wczoraj, będąc w połowie Słowacji, dowiedziałem się o śmierci brata.
Nie będzie opisu "live" z "Wakacji z Antykami" w Grecji.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 256/624
Wysłany: 2015-06-05, 09:21   

brams napisał/a:

Wczoraj, będąc w połowie Słowacji, dowiedziałem się o śmierci brata.
Nie będzie opisu "live" z "Wakacji z Antykami" w Grecji.

Przykro nam bardzo, wyrazy współczucia.
Jak na jedną załogę coś za dużo Was przykrości spotkało.

BaWa 
weteran

Nazwa załogi: JaroW
Pomogła: 2 razy
Piwa: 36/62
Wysłany: 2015-06-05, 14:09   

If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

Przykro mi bardzo.Wyrazy współczucia dla Was

Odpowiedz do tematu