Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno Kampera
Autor Wiadomość
Paweł Rakoczy 
początkujący forumowicz

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2015-06-02, 22:22   Kupno Kampera

Witam !
Jestem laikiem i być może moje pytanie jest naiwne ale mimo wszystko prosił bym o odpowiedź a mianowicie mam zamiar kupić pierwszego kampera takiego max do 20000 zł prawdopodobnie Fiata Ducato ale moje pytanie dotyczy użytkowania bywa tak że kamper stoi większość roku a używany jest w zasadzie na wyjazd urlopowy może jakiś weckend jak to się ma do sprawności samochodu , silnika i innych urządzeń jak nie są używane przez większość roku np. samochód ma 25 - 30 lat i przejechane 100 - 150 tyś.Bardzo proszę o odpowiedź
Postaw piwo autorowi tego posta

CAPOMAN 
weteran

Piwa: 37/34
Wysłany: 2015-06-02, 22:32   

Paweł- wszystko zależy od właściciela pojazdu- jak dba tak ma :spoko

Dodatkowo - jest jeszcze szereg innych zależności, które mają wpływ na żywotność (czy auto garażowane, serwisowane itp. - niektórzy np. w zimie co jakiś czas odpalają pojazd etc).
Generalnie temat rzeka... :wyszczerzony:
Natomiast ponownie wracamy do mojego pierwszego zdania :mrgreen:

Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Piwa: 145/22
Wysłany: 2015-06-02, 22:35   

Dlatego kampery pomimo sędziwego wieku często są w bardzo dobrym stanie. Wiadomo, że o auto dbać trzeba (przepalić, podładować, wywietrzyć, zapakować pochłaniacz wilgoci itp. itd.). Jeśli jednak na zimę schowasz go gdzieś do hali, stodoły, czy choćby pod wiatę to nawet rdza Ci budy i ramy zanadto nie nadgryzie (bo część mieszkalna i tak w aluminium).

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 178/107
Wysłany: 2015-06-02, 22:36   

Paweł taki sprzęt nie używany ma się jak kopaczka do ziemniaków jak o nią dbasz stoji pod dachem i jest na biezaco dogladana konserwowana przetrwa
Jak trafisz na egzemplarz doglądany nie zmiescisz się w tych widelkach każdy wie co ma i czy juz nie może korzystać ze domku ..,...... Można cos kupić i do pieszczac w tej cenie :lol:

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2015-06-03, 06:59   

Mam z roku 1990, a oglądałem z roku 2000 za swojego bym się nie zamienił nawet za dopłatą (konkretnie za ten). Stare przysłowie "Jak się dba tak się ma" w przypadku kamperów 100% się sprawdza.

Paweł Rakoczy 
początkujący forumowicz

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2015-06-03, 17:40   

Dzięki wszystkim za odpowiedź na moje pytanie.Puki nie uzbieram na porządnego kampera muszę jeździć swoim mikro kamperem. Pozdrawiam

moniak80 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-06-10, 17:45   

Też mi się marzy taki kamper z prawdziwego zdarzenia, ale po pierwsze brak funduszy a po drugie nie miałabym gdzie go trzymać poza sezonem wyjazdowym.

Blues 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: jeszcze bezdomny
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-07-15, 22:29   Re: Kupno Kampera

Paweł Rakoczy napisał/a:
Witam !
Jestem laikiem i być może moje pytanie jest naiwne ale mimo wszystko prosił bym o odpowiedź a mianowicie mam zamiar kupić pierwszego kampera takiego max do 20000 zł prawdopodobnie Fiata Ducato ale moje pytanie dotyczy użytkowania bywa tak że kamper stoi większość roku a używany jest w zasadzie na wyjazd urlopowy może jakiś weckend jak to się ma do sprawności samochodu , silnika i innych urządzeń jak nie są używane przez większość roku np. samochód ma 25 - 30 lat i przejechane 100 - 150 tyś.Bardzo proszę o odpowiedź

Żeby silnik był sprawny (smarowany), to moim zdaniem musi co jakiś czas popracować pod obciążęniem (czyli nie tylko odpalanie na miejscu postoju). Nie wiem jak czas "nieużytkowania" ma się do innych urządzeń. Na pewno trzeba pamiętać o upływności prądu i samorozładowaniu akumulatorów. Przebieg samochodu to jedno, a wiek to drugie...

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-07-16, 11:53   

Akumulatory można odłączyć. Koła należy raz na miesiąc przetoczyć kawałek albo odciążyć podnośnikiem.
Najlepiej jednak używać.

eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2015-07-16, 14:10   

bardziej bym sie bał aut z przebiegiem np 100000 km niz 200000 km. Pojezdzily troche, na uklad napewody to nic a moze dzieki temu bylo cos przy ich robione skoro pojedzily. U mnie po 20000 pare rzeczy klękneło, po ogarnieciu smiem twierdzic ze lepiej jezdzi niz po kupnie z przebiegiem o 50 kkm mniejszym

Odpowiedz do tematu