|
Czy 2.5 TDI do 100 HP wystarczy.... |
| Autor |
Wiadomość |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 353/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2015-06-22, 14:58
|
|
|
| krimar napisał/a: | | ma maksymalną prędkość dopuszczalną 70 km/h (autostrada 80 km/h) |
Krimar, czy Ty wszystko czarno widzisz
Ciekawy jestem, czy ktoś zapłacił mandat za przekroczenie tych prędkości, tam gdzie nie było ograniczeń
Ja o tym nie słyszałem... policja pewnie nas traktuje jak Urząd Celny -> to samochód osobowy a nie specjalny... a w dowód rejestracyjny coś trzeba było wpisać, że to inny.
Ot taką mamy zdolność uaktualniania prawa i dostosowywania go do rzeczywistości.
Ale jak... komornik rekwiruje wóz strażacki, bo obcy dla straży mechanik miał długi... to ja już niczemu w naszej kochanej Polsce się nie dziwię.
No chyba, że przyjdzie PIS i wszystko zmieni.... ... to wtedy już się z rozumem zupełnie nie połapiemy. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
gregor76
trochę już popisał
|
Wysłany: 2015-06-22, 17:01
|
|
|
| Chyba ktoś ma problem z czytaniem ze zrozumieniem... ja nie pisałem że nie da się przejechać przez góry nawet wolnossącym 1,9 ( na pierwszym biegu też się da) tylko że jazda taka jest udręką chyba że ktoś ma wyobrażenie o górach patrząc przez pryzmat np. Świętokrzyskich. Oczywiście nie umniejszam walorów krajobrazowych ale pod względem nachylenia kąta podjazdów to trochę jeszcze brakuje im do Alp. W każdym razie żeby nie bylo niedomówień- ja mam na myśli podjazdy pod kątem kilkunastu stopni. W każdym razie ja Cię przestrzegam przed słabowitym camperkiem a zrobisz co zechcesz najwyżej będzie na tego co neguje moje spostrzeżenia i zarzuca mi pisanie nieprawdy |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 353/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2015-06-22, 17:34
|
|
|
gregor76 wyobraź sobie, że ja rozumiem co czytam. Pisałeś o górach a nie pionowych ścianach podjazdowych. Karpaty w Rumuni, góry w Szkocji, Bułgarii, Grecji i Chorwacji też są spore. Ja pisałem o jeżdżeniu w tych właśnie górach. I nie miało to nic wspólnego z tym, co napisałeś niżej
| gregor76 napisał/a: | | Z mniejszymi mocami tylko się namęczysz w górach. |
I dlatego pisałem, żebyś nie straszył początkującego. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
gregor76
trochę już popisał
|
Wysłany: 2015-06-22, 18:00
|
|
|
Po pierwsze- ja staram się wczuć w tą osobę która ma ten dylemat. Jakbyś mi tak doradził to bym Cię nieźle wspominał podjeżdżając pod spore niekiedy kilkukilometrowe wzniesienia . Po drugie to nawet nie wiemy jakie są preferencje co do podróży pytającego bo może chce się wokół komina kulać po nizinno- lekko pagórkowatym terenie i wtedy faktycznie słabszy motor może też się dobrze sprawdzić chociaż niekoniecznie przy wyprzedzaniu. Dlatego prosiłbym pytającego żeby coś więcej napisał o swoich oczekiwaniach wtedy łatwiej będzie się odnieść. |
|
|
|
 |
Waldi369
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Dukato
Nazwa załogi: altura
|
Wysłany: 2015-06-22, 19:17
|
|
|
Dzięki za tak żywy odzew Podróżuję w zróżnicowanych warunkach terenowych i góry i niziny póki co ciągając camp ok.1 tony przy mocy ciągacza 240 HP który o takiej masie nawet nie pamięta a tryb sport włączam dopiero jak targam łódkę 3 tony... natomiast pojęcia nie mam jak wygląda jazda kamperem,chociaż dzisiaj właśnie pojeździłem trochę alkową Dukato 2.5 TDI i poczułem się jak w załadowanej ciężarówce zapominając na pierwszych światłach nieco wcześniej stanąć żeby nie zasłonić czapką sygnalizatora
Jechać to jedzie ale pewnie trzeba się będzie przyzwyczaić do siga siga ale komu się spieszy na urlopowej tułaczce..? |
|
|
|
 |
gregor76
trochę już popisał
|
Wysłany: 2015-06-22, 20:18
|
|
|
| Właśnie najlepiej się przejechać zróżnicowanych warunkach drogowych takim camperem i wtedy właśnie można stwierdzić czy pasuje taka moc czy nie. Ja przed zakupem tak zrobilem ( traskę kilkuset kilometrową) i teraz mogę powiedzieć że jestem usatysfakcjonowany ale gdyby miał jeszcze o kilkadziesiat więcej KM też bym nie powiedział że jest za dużo pomimo 140 koni. |
|
|
|
 |
Blues
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: jeszcze bezdomny
|
Wysłany: 2015-07-20, 21:04
|
|
|
| Waldi369 napisał/a: | Dzięki za tak żywy odzew Podróżuję w zróżnicowanych warunkach terenowych i góry i niziny póki co ciągając camp ok.1 tony przy mocy ciągacza 240 HP który o takiej masie nawet nie pamięta a tryb sport włączam dopiero jak targam łódkę 3 tony... |
W razie czego można się lekko poratować remapem silnika. Góry to przede wszystkim nie moc, a moment obrotowy. Dobry tuner lekko to wszystko podciągnie do góry i odpowiednio poprowadzi krzywą momentu. |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2015-07-20, 21:53
|
|
|
| Blues napisał/a: | | Waldi369 napisał/a: | Dzięki za tak żywy odzew Podróżuję w zróżnicowanych warunkach terenowych i góry i niziny póki co ciągając camp ok.1 tony przy mocy ciągacza 240 HP który o takiej masie nawet nie pamięta a tryb sport włączam dopiero jak targam łódkę 3 tony... |
W razie czego można się lekko poratować remapem silnika. Góry to przede wszystkim nie moc, a moment obrotowy. Dobry tuner lekko to wszystko podciągnie do góry i odpowiednio poprowadzi krzywą momentu. |
Mapować to możesz common-raila, a nie zwykłego diesla na pompie (a o takim tutaj mowa). |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
Blues
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: jeszcze bezdomny
|
Wysłany: 2015-07-20, 22:08
|
|
|
| Cytat: | Mapować to możesz common-raila, a nie zwykłego diesla na pompie (a o takim tutaj mowa).
|
Racja, zapomniałem o roczniku... |
|
|
|
 |
biloowa
trochę już popisał
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Maj 2011 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Czw
|
Wysłany: 2015-07-23, 14:23
|
|
|
2,5 TDI i 2,8 idtd tuninguje sie poprzez lekkie zwiekszenie dawki paliwa na pompie wtryskowej - taki chip tuning śrubokrętem . Mielismy pare lat temu Ducato blaszaka 2,8idtd i po takim podkreceniu na pompie auto miał 12 s do 100 kmh , przejezdził na takim tuningu 350 kkm - chodził na oleju syntetycznym,został sprzedany i dalsze losy nie sa mi znane |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|