Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwszy wyjazd do Norwegii - relacja 2015
Autor Wiadomość
darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2015-07-01, 15:03   

I tak trzymać choć kilka miejsc wartych zobaczenia jest po drodze :)
Jedziecie prze Narwik albo płynięcie z Bodo lub z Bognes na Lofoty?

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia
Postaw piwo autorowi tego posta

moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Piwa: 117/42
Wysłany: 2015-07-01, 15:54   

My dopiero trzeci raz do Norwegii, już następny planujemy
ale już pełen luzik w poruszaniu się po Skandynawii

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2015-07-01, 20:26   

Dlatego pytam którędy na Lofoty ?

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

kataryniarz 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Megane III Grandtour
Piwa: 5/3
Wysłany: 2015-07-02, 12:35   

darboch napisał/a:
Pochwalcie się gdzie, co i jak ? :spoko

Ogarnę się trochę po powrocie to skrobnę coś więcej, jakieś foto też się znajdzie :)

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2015-07-02, 13:50   

darboch napisał/a:
Dlatego pytam którędy na Lofoty ?

Moim zdaniem najlepszy kompromis: kilometry vs. koszty, to prom z Bognes

kataryniarz 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-07-13, 12:50   

Za Wasze motywujące relacje i sporo cennych informacji postanowiłem podzielić się skromną relacją z naszego wyjazdu. Jak wiecie jechaliśmy osobówką więc wskazówek dla kamperowiczów nie będzie, ale może chociaż zdjęcia zachęcą tych, którzy jeszcze zastanawiają się nad takim wyjazdem :)

Norwegia nieśmiało przewijała się w planach od kilku lat. Wydawała nam się bardzo odległa, a wręcz nieosiągalna. Aż pewnego dni na plaży w Agios Nikitas zapowiedziałem żonie - po powrocie rozpoczynam przygotowania i nie ma zmiłuj… oczywiście potraktowała to jako żart kwitując „zwariowałeś” (nie wiedziała, że już od ponad roku po cichu trwały przygotowania) :mrgreen: A ja wyszedłem z założenia, że jak nie teraz to nigdy i uparcie się tego trzymałem.

Mieliśmy jechać tylko we dwójkę czyli materac w kombi, jedzenie na 2 tygodnie i jazda w ciemno, ale na szczęście syn zmienił zdanie słuchając opowieści o trollach (pierwotnie wolał zostać u babci na wsi jak usłyszał, że to daleko, ciągle w aucie i nie będzie plażowania). „Trochę” to zmieniło koncepcję finansową na wyjazd, trzeba było szukać noclegów, a dodatkowo postanowiłem wynagrodzić młodemu trudy podróży i na koniec zaplanowałem Legoland.

Tuż przed wyjazdem wszystkie znaki na niebie i ziemi mówiły „nie jedź” (min. prom się zepsuł, urlop trzeba było skrócić, ze względu na pracę itd.), nawet czarny kot próbował przebiec przez drogę, ale powiedziałem koniec żartów i tak pojedziemy, i… skubany zawrócił :mrgreen:

Spędziliśmy w podróży 10 dni łącznie z dojazdem, przejechaliśmy w tym czasie 4930km. Tak wiem, dla malkontentów szokująco krótko jak na odległość do przejechania autem, ale było warto! Nie da się opisać jak jest tam pięknie, zdjęcia nie oddają tego nawet w połowie. Teraz rozumiem dlaczego kolega "darboch" wraca tam co rok :ok Jak tylko będzie to możliwe to zdecydowanie kiedyś wrócimy, ale już mam nadzieję kamperem.

Plan wyglądał tak Dania - Norwegia - Szwecja - Dania, został w 100% zrealizowany.

Przed wyjazdem zakładaliśmy, że: będzie ciągle padać, będzie bardzo zimno, będzie zaje!#$@%^ pięknie… spełniło się tylko to ostatnie :ok

Wyświetl szczegóły
ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 67/71
Wysłany: 2015-07-13, 21:25   

:spoko fajny przygoda... :) a teraz proszę więcej szczegółów... :-P

kataryniarz 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-07-14, 11:09   

DZIEŃ 1 Polska - Dania, Hirtshals
Wyjeżdżamy w sobotę o 3:30, wcześniej zaliczam kilka razy "spacer farmera" po piętrach znosząc torby do bagażnika, o dziwo udaje się nawet na styk zasunąć roletę :mrgreen: Zabieramy jedzenie i picie na pobyt w Norwegii (sporo wróciło). Po ostatnim kursie padam z nóg, a przed nami przecież do przejechania na raz 1350km. Sama droga rewelacja (minus to cholernie droga A2) praktycznie same autostrady, dzięki czemu u sąsiadów sporo udaje się nadgonić, pomimo licznych remontów. Po równo 13h zatrzymujemy się w Lokken pospacerować po plaży.

Nocujemy w Hirtshals, motel Nordsoen (na jedną noc OK, dobre śniadania) przy samym porcie, rano nie trzeba zrywać się na prom, a 2 dni wcześniej zmieniają nam godzinę wypłynięcia na 9:00 czyli min. o 8:00 trzeba już stać do odprawy. Obok znajduje się oceanarium, niestety już zamknięte. Wieczorem zaliczamy spacer na pobliską plażę gdzie trwa rozbudowa portu i dopiero sporo dalej jest ciekawie. Tankuję jeszcze auto do pełna i to taniej niż w Polsce 8O

kisielak 
zaawansowany

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 12/14
Wysłany: 2015-07-14, 17:48   

dawaj, dawaj dalej. :spoko

kataryniarz 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-07-14, 19:25   

Proszę bardzo :)

DZIEŃ 2 Dania - Norwegia, Stavanger
Rano ustawiamy się w kolejce na prom, emocje są bo to pierwsza nasza przeprawa przez morze więc była to spora atrakcja :) Pierwotnie mieliśmy płynąć 2h szybkim HSC Fjord Cat, ale popsuł się i podstawili w zamian wielki MS Stavangerfjord, ta sama trasa zajmuje mu 4h. Na pokładzie poznajemy sympatyczną załogę z CamperTeam dzięki czemu miło spędzamy czas na rozmowach. Przezornie zabieram paczkę Lokomotiv-u ze sporego zapasu na Norwegię i… ratuje nas na pełnym morzu. Nie było źle, ale delikatnie bujało. Na szczęście wystarczyło przespacerować się na zewnątrz (porządnie wiało) i było OK.

Byłem pod wrażeniem jak sprawnie i krótko trwał załadunek.

Widać już Norwegię :)

Zastanawiałem się jak długo będziemy stać w korku... jednak organizację mają perfekcyjną, wyjazd błyskawiczny.

W zależności od pogody mieliśmy obrać kierunek na Stavanger lub Heddal. Pogoda na drugi dzień miała się poprawić więc jedziemy do Stavanger z planem wejścia na Preikestolen. Po drodze zaczynają się ciekawe widoki… ale jeszcze daleko im do tego co zobaczymy dalej.

Kamienny most

„Trzy miecze" wbite w skałę na pamiątkę bitwy stoczonej w 872 r. kiedy to Harald Pięknowłosy pokonał swych rywali i dokonał zjednoczenia Norwegii w jedno królestwo.

Spacerujemy po Stavanger

Konkretny okręt z Holandii

Rano za oknem taka pogoda, kierunek Preikestolen :D

Wskazówka - parkingi miejskie w Stavanger są bezpłatne w niedzielę (do 8 rano w poniedziałek) chyba, że tabliczka pod znakiem mówi co innego.

kisielak 
zaawansowany

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 12/14
Wysłany: 2015-07-14, 20:30   

:ok

Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Piwa: 145/22
Wysłany: 2015-07-14, 21:40   

kataryniarz napisał/a:

Pierwotnie mieliśmy płynąć 2h szybkim HSC Fjord Cat, ale popsuł się i podstawili w zamian wielki MS Stavangerfjord

Wracałem Fjord Catem 7.07, więc miałem chyba farta, ale ... przestrzegam przed linią, a przynajmniej przed odprawą w Kristiansand. Mam kampera o wysokości max. 2,92 (sam mierzyłem wielokrotnie na pusto!), limit jest na 2,95, miałem jakieś 5 cm zapasu i ... nie chcieli mnie na prom wpuścić. Żeby było śmieszniej oceniali to po linii przyklejonej do punktu odpraw patrząc ... z dołu. Po dyskusjach zostawili mnie na koniec, obiecałem, że te 2-3 ewentualnie cm to im z opon upuszczę, w razie gdyby był zonk. Okazało się, że przejechałem na luzie pod poprzeczką na promie. Straszyli, że bilet nie podlega zwrotowi i jakby co to sam sobie jestem winien. Dawno mnie tak nie poirytowano.

kataryniarz 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-07-15, 19:49   

Rav napisał/a:
Straszyli, że bilet nie podlega zwrotowi...

Nam różnicy w cenie nie zwrócili, a przecież zapłaciłem za szybszy prom, nawet foteli lotniczych w zamian nie zaproponowali.

DZIEŃ 3 Norwegia, Preikestolen - Roldal
Cel tego dnia był jasny, wejść na słynny Pulpit Rock. Pogoda taka sobie, spore zachmurzenie, ale ryzykujemy. Samo wejście dość łatwe - dla każdego, sporo płaskich odcinków na złapanie oddechu, na luzie w niecałe 2h można wejść. Młody tak wyrwał do przodu, że w pewnym momencie straciliśmy go z oczu, na szczęście robił przerwy, a nawet wracał się czekając na nas :oops: Parking płatny w automacie przy wyjeździe, koszt to 100NOK... uwaga, nie przyjmuje kart Maestro. W norweskich automatach i raz w hotelu karta nie była akceptowana :(

Po drodze ze Stavanger prom Lauvvika-Oanes - 113NOK auto i 2+1

Niektórym ręce opadają, a to już blisko ;)

Nie ma jak pasztet i termos ciepłej herbaty, regeneracja przed zejściem :mrgreen:

Sporo ludzi, a jeszcze więcej dopiero wchodziło, warto ruszyć wcześniej

Dumny ojciec :D

Młody odczuwa wcześniejsze wbiegania na górę, jeszcze nie wie co to rozkładanie sił ;)

Oczywiście jak już wracamy to wychodzi słońce, ehh teraz to na górze musi być pięknie

Jedziemy dalej na kolejny nocleg do "Roldal Skisenter". Tu mała uwaga, każda nawigacja z Nesvik prowadzi na drogę Fv632 (bardzo kręta), my jedziemy cały czas 13-tką w kierunku Sand - trasa widokowo przepiękna, do samego Roldal mnóstwo tuneli. Mało zdjęć bo czas gonił, a z auta to wiadomo jak wychodzą ;)

Po drodze prom Hjelmeland-Nesvik - 113NOK auto i 2+1

Roldal Skisenter - ośrodek narciarski z mega fajnymi domkami, polecam

Restauracja, recepcja i nasz "kamper" ;) Rano klucze można wrzucić do skrzynki, pogoda miód malina :D
Rano kierunek Odda - Borgund - Laerdalsoyri

Wyświetl szczegóły
jarek73 
weteran

Piwa: 72/94
Wysłany: 2015-07-15, 20:06   

No cóż można napisać po obejrzeniu tych zdjęć piwo albo dziesięć jak byś my się kiedyś spotkali . Brawo :spoko

Kotek 
Kombatant
Mam na imię Danusia!

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomogła: 5 razy
Piwa: 402/448
Wysłany: 2015-07-16, 05:23   

Czytałam, podobało się, czekam na ciąg dalszy, na razie :pifko

Denerwować się to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.

Odpowiedz do tematu