|
|
Przesunięty przez: koder 2015-07-15, 07:24 |
Cena kampera. |
| Autor |
Wiadomość |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-07-19, 11:07
|
|
|
Johny, myślę, że ja Cię jeden tu rozumiem......
Koniec obchdu... Zaraz będą odwiedziny. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 391/782 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-07-19, 17:27
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | | Bronek napisał/a: |
Profesorzy też skaczą z mostu. Bogaci również, Nie alienuj się, otwórz serce, a Cię ktoś przytuli, ukocha
Johny synku biedny, nie cierp. uśmiechnij się.
Kwiatki pachną lato. A Ty o kasie. Biedaczku. Alleluja i do porzodu.
Teraz Pawika rzucę |
Bronek daj spokuj chłop tego nie zrozumie JW ma przed oczami 15%oszczędności na akcyzie , mnie zastanawia po kiego grzyba kampera kupował.
Pozdrawiam JW i łączę się w jego 15% szczęściu, nie mniej jednak pamientam że dał się wydym...ć, niemieckie cwaniaczki żutem na taśmę wlepili Johnemu ostatni stary model, pamiętaj JW byli lepsi od Ciebie. |
Każdy ma inne kryteria. Jeden woli pracować całe życie i dorobić się używanego szrota którego naprawy zajmą mu wszystkie weekendy, a inny woli kupić nówkę i podróżować.
Cieszę się że Ty wg swoich kryteriów osiągnąłeś sukces. Pamiętaj że ja mam zupełnie odmienne.
O kasie najmniej mówią ci co całe życie spędzają w pracy. Kasy pomimo to dalej nie mają więc nie mają o czym rozmawiać. Dżentelmeni. |
Tu Johny masz rację ja z jeszcze większej kalkulacji niż Twoja nie kupiłem nowego kamperka tylko rocznego nie chciałem przyjąć tego pierwszego ciosu który zadaje producent, dealer.
Też płaczę z rozpaczy że zostało w kieszeni te ponad sto koła. Ale przodziki , mordki mamy te same
Pozdrawiam Cię ciepło jak zawsze, może wybierz się na jakiś zlot spot z oszczędności postawię Ci piwko ew. JW |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2015-07-19, 17:35
|
|
|
| Jak długo kamper a w zasadzie każdy samochód jest nowy? |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 391/782 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-07-19, 17:54
|
|
|
| janusz napisał/a: | | Jak długo kamper a w zasadzie każdy samochód jest nowy? |
Johnego będzie nuuuufffffką aż go sprzeda
Kurde kasę ma a jakiś taki mało elegandzki jast JW inni mają sporo więcej a i milsi uśmiechnięci mniej opryskliwi, pewnie jak Bronek pisze woda sodowa |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-07-19, 18:07
|
|
|
Ja sobie właśnie przypomniałem, że pracuję do czwartku tak do 11.00 i z nudów bardziej skracać roboty mi się na razie nie chce. Jak pomyślę ile mógłbym zarobić jakbym więcej pracował
TO MI SIĘ ROBIĆ NIE CHCE, takiego dostaję doła.
Dlatego od przyszłego roku...... do środy
No dobra tyle.....
..... a i kurde leje u nas.
ale zdążyłem polatać https://youtu.be/9kTzoVerDds
z daleka mój kamper wygląda na czysty.....
żona na młodą
pies na pies go wie.
Tak samo na tym forum my wyglądamy... nie ma co się podniecać...
Cena kampera?
Podobnie do ceny gaci, te od Prady potrafią podobnie obetrzeć tyłek jak z Biedronki.
Szpanować Hymerem na Ducato, to tak jak Oplem Manta, lub samochodem z kurą w herbie, o Avensis i Passacie nie wspomnę.
Zamiast epatować tymi wynalazkami lepiej wymieniać po prostu poglądy.
Johny się po prostu "brzydko się cieszy" , tak jak ktoś się "brzydko się śmieje".
Fatalnie okazuje radość |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2015-07-19, 22:53
|
|
|
Zastanawia mnie co powiesz JW, kiedy np. za 2 latka, gdy Twój sprzęt osiągnie wiek powiedzmy 3-4 lat (nie śledziłem kiedy go nabyłeś) ktoś inny kupi 3 letniego używaka w nowszej budzie i lepszym wypasie? W Twoim rozumieniu będzie biedakiem i frajerem, a ja obiektywnie stwierdzę, że ma sprzęt fajniejszy od Twojego, a za oszczędność powiedzmy rzędu 50-70 kpln zaczekał na niego te 3 latka. Jak nic wtedy musisz zmieniać auto!
Teraz widzę piszesz, że jesteś "z Polski A". Mi to wygląda tak jakbyś leczył takimi zwrotami jakieś kompleksy. Nie zdziwiłbym się gdyby się okazało, że to co wypisujesz na CT to jakiś byt, którego nigdy w realu nie osiągnąłeś, a w który zacząłeś wierzyć. |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-07-20, 05:54
|
|
|
Na początku transformacji ustrojowej był diler Renault a w Kołobrzegu, który sprzedawał jako nowe trzyletnie auta.
Gdyby nie usterka i wizyta w innym serwisie, pewna właścicielka Scenica, mogła by mówić do dziś , że ma kiedyś nówkę prosto z fabryki.
Dilera posadzili.
To takie nasze polskie......
Nawet już jak nauczyliśmy się po "czasach komuny" chwalić dorobkiem i osiągnięciami, to jeszcze długo nie będziemy, tego robić w sposób w pełni cywilizowany.
Bo jednak pierwszemu, czy drugiemu pokoleniu ludzi, którym się powiodło jak u kotów Dzikość tkwi jeszcze w osobowości i chyba w genach.
Kolega z którym podróżowałem, "zatrudniający Prezesów"..... na pytanie dlaczego kupił za dużą kasę taki akurat model kampera i to i tamto mógłby lepiej wybrać. Popatrzył na mnie z politowaniem.... :" o jejku trudno, ale nigdy nie można mieć wszystkiego"
Cena kampera, jest wysoka, bo marka ogólna Kamper, kojarzy się z majętnościa.
To u nas dodatkowo jest uważane jako" róża do kozucha.", droga i zbyteczna jak samolotem taniej i drinki dają darmowe..
Nawet traktowanie wypożyczających "z góry" przez posiadaczy, świadczy, iż daleko nam do zachodu.
Podobnie z mieszkaniami, musisz mieć a nie wynajmować.
To opinia m. in. mojej matki, ze wsi kieleckiej , ojciec jest miastowy, bardziej jest wyrozumiały.
Czyli mam w rodzinie, socjologiczną europę...
To nasze myślenie wynikłe z dawnych czasów , biedy itd.
Tak mamy i to jest urocze. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 573/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2015-07-20, 06:25
|
|
|
| HENRYCZEK napisał/a: | Zazwyczaj bywa tak,że Ci co kupują nówkę,mają w worku lub słoiku jak kto woli,na jeszcze 5
takich, co najmniej 5. |
Jest to zasada , której powinni się trzymać również, a może nawet tym bardziej Ci którzy kupują nie nówki . Taka zależność definiuje pojecie "stać mnie" , przynajmniej jeżeli chodzi o towary nie pierwszej potrzeby (zwane luksusowymi).
Logika, odpowiedzialność i zdrowy rozsądek nakazują , aby wydając pieniądze na rzeczy, które nie należą do grupy pierwszej potrzeby, nie wydawać wszystkiego co się posiada, a już tym bardziej nie pakować siebie i rodziny w debet.
Oczywiście podany przez Henryczka mnożnik x5 jest umowny , ale dobrze pokazuje skalę porównawczą.
Zazwyczaj ludzie poszukujący używanego kampera podają górną nie przekraczalną granicę tego co są w stanie wydać . Jeżeli kwota ta została w mądry sposób wydzielona z tego czym dysponują, to wszystko jest ok i w takim przypadku jeżeli nie pozwala ona na zakup nowego , zakup używki jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem.
Gorzej jeżeli na kampera wydaje się wszystko co się posiada, a jeżeli do tego potrzeba dobrać jeszcze coś ze źródeł zewnętrznych to robi się już nieprzyjemnie. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 573/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2015-07-20, 06:45
|
|
|
| Rav napisał/a: | Zastanawia mnie co powiesz JW, kiedy np. za 2 latka, gdy Twój sprzęt osiągnie wiek powiedzmy 3-4 lat (nie śledziłem kiedy go nabyłeś) ktoś inny kupi 3 letniego używaka w nowszej budzie i lepszym wypasie? W Twoim rozumieniu będzie biedakiem i frajerem, a ja obiektywnie stwierdzę, że ma sprzęt fajniejszy od Twojego, a za oszczędność powiedzmy rzędu 50-70 kpln zaczekał na niego te 3 latka. Jak nic wtedy musisz zmieniać auto!
Teraz widzę piszesz, że jesteś "z Polski A". Mi to wygląda tak jakbyś leczył takimi zwrotami jakieś kompleksy. Nie zdziwiłbym się gdyby się okazało, że to co wypisujesz na CT to jakiś byt, którego nigdy w realu nie osiągnąłeś, a w który zacząłeś wierzyć. |
Pojazd nabyty jako nowy w rękach jednego właściciela zawsze pozostanie "nowym", bez względu na wiek. O to chodzi w kupowaniu nowych , że kupujemy coś dla siebie, co nigdy nie było używane przez kogoś innego i za to godzimy się płacić większą kwotę .
Ktoś kto nie rozumie tej prostej zasady , niech kupuje używki i cieszy się z ich używania, a nie robi kąśliwych uwag do tych co czują temat.
Jak potrzebujesz butów , to idziesz do sklepu i kupujesz nowe , a nie gonisz po ciucholondach czy giełdach staroci jak sądzę, bo różnica 200zł za nówki a 20zł za używki nie stwarza bariery , która by taką potrzebę wyboru wymusiła ........ z kamperami podobnie , tylko cyfra większa
Co do JW to trudno mu odmówić logiki i racji w wielu sprawach o których pisze ...... tylko ten styl trochę niektórych wnerwia . Kiedyś też myślałem że jest bytem wirtualnym , jakiegoś sfrustrowanego człowieczka ....... od czasu jak wiem o kogo chodzi, zastanawiam się tylko czemu ma to służyć .......... moze jakiś wentyl bezpieczeństwa , albo coś |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 222/168 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2015-07-20, 08:01
|
|
|
[quote="dulare"].............
Nie chcę Cię martwić ale kampery z garażem z tyłu zrobiły się popularne bodaj bliżej 2006 roku albo jeszcze później, więc w budżecie ciężko Ci się będzie zamknąć jeśli na tego typu poprzecznym garażu Ci zależy.....[quote]
Niekoniecznie............mój jest z 2002 r. i posiada zaje....sty garaż poprzeczny . Spokojnie ładuję do niego 4 rowery + żarcie i graty . Poprzednik ponoć woził w nim pełnowymiarowy motocykl .
Tu jest link do aukcji mobile.de takiego jak mój :
http://suchen.mobile.de/w...=EXPORT&noec=1# |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-07-20, 08:32
|
|
|
| Cytat: | od czasu jak wiem o kogo chodzi, zastanawiam się tylko czemu ma to służyć .......... moze jakiś wentyl bezpieczeństwa , albo coś
|
Podobnie sobie imaginuję ...
Nie do końca zgadzam się z teorią nówek / używek .
Ta linia nie jest taka prosta.
Joko po Tobie kupiłbym kampera .
A jest przyczyna prosta .... moje lenistwo , brak chęci wyważania otwartych drzwi , wygoda , rozwiązania które mi pasują, właściciel co dba o przedmiot pożądania itd ..
Więc jako już niemal mający nówkę, nieśmiganą i wbrew żonie, z przypadku zakupiwszy używkę jedno-sezonową .
Powodowany nie finansowym ograniczeniom ,lecz założonym rozwiązaniom ( długość wyposażenie , konfiguracja opcji i dla eksperymentu kamperowego kupiłem używkę .
Po niemal dwóch latach .... użytkowania uważam ,że to nie jest tak bardzo ważne kryterium .
Najważniejsze okazuje się po czasie ... Czy Jest Pan Zadowolony . |
| Ostatnio zmieniony przez Bronek 2015-07-20, 08:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2015-07-20, 08:32
|
|
|
MILUŚ, nie twierdzę że ich nie było tylko że dopiero później zrobiły się popularne
Wygląda na to że ten z Mobile.de który podesłałeś jest lekko ponad budżet kolegi Blues... ale garaż sądząc ze zdjęć zarąbisty, smarta by tam można było zmieścić |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 222/168 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2015-07-20, 09:07
|
|
|
| dulare napisał/a: | ...............
Wygląda na to że ten z Mobile.de który podesłałeś jest lekko ponad budżet kolegi ............ |
Na szczęście kupowany przeze mnie od kolegi z forum był......dużo tańszy Ale w sumie to cieszy mnie ta cena z mobile .de Bo przy sprzedaży mojego ........... |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-07-20, 10:05
|
|
|
| Rav napisał/a: | | Zastanawia mnie co powiesz JW, kiedy np. za 2 latka, gdy Twój sprzęt osiągnie wiek powiedzmy 3-4 lat (nie śledziłem kiedy go nabyłeś) ktoś inny kupi 3 letniego używaka w nowszej budzie i lepszym wypasie? W Twoim rozumieniu będzie biedakiem i frajerem, a ja obiektywnie stwierdzę, że ma sprzęt fajniejszy od Twojego, a za oszczędność powiedzmy rzędu 50-70 kpln zaczekał na niego te 3 latka. Jak nic wtedy musisz zmieniać auto! |
Nic nie powiem. Myślisz że nastąpi technologiczna rewolucja? Jakiś przełom uzasadniający zmianę? Spodziewam się następcy Ducato za 3-4 lata, ale czy to będzie zmiana na lepsze? Myślisz że dlaczego tak długo tłuką obecny model bez zmian?
Za 4 lata będę miał bardzo fajne wspomnienia z kamperowania przez te lata. A ten ktoś ich jeszcze nie będzie miał. Będzie miał je 4 lata później. Ale ja wtedy będę już miał 8 lat podróżowania. Nie dogoni.
Kamper do narzędzie do osiągnięcia celu, a nie cel. Rozumiesz? Chyba nie bardzo, co? |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2015-07-20, 10:09
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | Myślisz że nastąpi technologiczna rewolucja? Jakiś przełom uzasadniający zmianę? |
już nastąpił, nie widzisz różnicy w Ducato w wersji starej (tzn Twojej) i nowej po lifcie? |
_________________ Krawat dodaje szyku.
| Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|