OldCamper Radeckiego Część II - Remont |
Autor |
Wiadomość |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 71/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2014-09-08, 15:45
|
|
|
Radecki dasz radę, gdybyś miał się poddać zrobiłbyś to już dawno temu. Pamiętasz jak Ci mówiłem - jak dojdziesz do stanu - surowego, zamkniętego, to dalej już z górki.Podziwiam i czekam na rezultaty. Ja również niedługo się pochwalę zmianami w mojej odbudowie. |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
Ostatnio zmieniony przez Donat 2014-09-08, 20:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2014-09-08, 20:40
|
|
|
Zachwyty pominę, ale chętnie bym Cię odwiedził jeśli się zgodzisz. |
|
|
|
 |
janek50
stary wyga
Twój sprzęt: na razie w planach
|
Wysłany: 2014-09-12, 19:09
|
|
|
Radecki , przeczytałem twój 4 letni opis odbudowy kamperka,, WIELKI SZACUN, i powiem tylko jedno, dobrze że rozebrałeś to do zera i od zera go odbudowałeś, bo takie łatanie nie miałoby sensu. Kawał dobrej i porządnej roboty odwaliłeś, Podziwiam za wytrwałość bo ograniczenia czasowe ,finansowe i odległość mogą człowieka sponiewierać i zniechęcić . Więc teraz przed tobą najlepsze ,robota pod dachem we wnętrzu kamperka. Zrobisz go według swoich potrzeb i pod siebie. Mam pytanie tylko o kondycję silnika skrzyni biegów, zawieszenie , bo nic nie pisałeś, bo jak już wsio zabudujesz to ciężko będzie coś potem majstrować i wymieniać czy naprawiać. Trzymam za ciebie kciuki i życzę ci abyś miał już z górki. |
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-09-15, 11:48
|
|
|
janek50 napisał/a: | Mam pytanie tylko o kondycję silnika skrzyni biegów, zawieszenie , bo nic nie pisałeś, bo jak już wsio zabudujesz to ciężko będzie coś potem majstrować i wymieniać czy naprawiać |
to jest kaczka.... długowieczne, proste jak cep i tanie w naprawie. Zresztą jak kolega zacznie jezdzic to i tak dopiero zaczną wychodzic mankamentu z powodu długiego stania. |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
Kuba L.
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
|
Wysłany: 2014-09-15, 18:45
|
|
|
Gratuluję kolejnego postępu w odbudowie, kształty niczego sobie coraz bardziej podobny do kamperka
Powodzonka w dalszej budowie i wrzucaj w miarę możliwości więcej zdjęć |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2014-09-15, 20:25
|
|
|
radecki1972 napisał/a: |
Co do wyłożonej kasy to łącznie z zakupem i materiałami mam na liczniku około 10k. Za tyle nie kupiłbym nawet 20 letniej zgniłej alkowy. |
Nie zamierzam deprecjonować Twojego wyboru drogi do kampera, ale pragnę zauważyć, że na forum jest szereg suchych jak pieprz alkow, które nie kosztowały więcej niż 10 tys zł i niezawodnie służą przez lata (spędzone przez Ciebie na remoncie) swoim właścicielom.
Może chodzi Ci raczej o to aby gonić króliczka, a nie go złapać? |
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
radecki1972
zaawansowany Klub Budujących Powoli
Twój sprzęt: Bezdomny
|
Wysłany: 2015-05-05, 14:15
|
|
|
krimar napisał/a: | Nie zamierzam deprecjonować Twojego wyboru drogi do kampera, ale pragnę zauważyć, że na forum jest szereg suchych jak pieprz alkow, które nie kosztowały więcej niż 10 tys zł i niezawodnie służą przez lata (spędzone przez Ciebie na remoncie) swoim właścicielom.
Może chodzi Ci raczej o to aby gonić króliczka, a nie go złapać? |
Masz rację. Jednakże kiedy jest do wydania leżące 10 tysi, zawsze znajdzie sie "coś ważniejszego" niż nawet najsuchszy kamper. Jeżeli chodzi o króliczka to coś w tym jest...
Pogoda pozwoliła na kontynuowanie pracy. Buda zagruntowana, w zasadzie gotowa do laminowania.
IMAG2375 (Kopiowanie).jpg
|
 |
Plik ściągnięto 94 raz(y) 175,06 KB |
|
_________________ HOLOWNIK: Daewoo Lanos '98
 |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2015-05-05, 17:21
|
|
|
krimar napisał/a: | że na forum jest szereg suchych jak pieprz alkow |
jesli dwie to juz szereg.... to są faktycznie |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 71/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2015-05-06, 07:30
|
|
|
Radecki, widzę że ruszyłeś. Jesteś już na takim etapie, że poddać się nie wypada :-) Autko prezentuję się coraz lepiej. Jak będziesz laminował to wklej troszkę więcej fotek, bo jestem bardzo zainteresowany tematem. Jak wiesz ja swojego klamota "prawie" kończę i trzeba będzie znowu zacząć "gonić jakiegoś króliczka" a w tym celu muszę nauczyć się laminować :-) |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
radecki1972
|
Wysłany: 2015-05-06, 09:12
|
|
|
Donat napisał/a: | Radecki, widzę że ruszyłeś. Jesteś już na takim etapie, że poddać się nie wypada :-) Autko prezentuję się coraz lepiej. Jak będziesz laminował to wklej troszkę więcej fotek, bo jestem bardzo zainteresowany tematem. Jak wiesz ja swojego klamota "prawie" kończę i trzeba będzie znowu zacząć "gonić jakiegoś króliczka" a w tym celu muszę nauczyć się laminować :-) |
Wszystko przez te "króliczki"
Pierwszą czynnością było zaszpachlowanie nierówności i łączeń arkuszy sklejki. Potem zmycie powierzchni rozpuszczalnikiem acetonowym (odtłuszczenie i odpylenie).
Gruntowanie wykonałem zwykłym pędzlem i żywicą Polimal 109-32-PyK |
 |
|
|
|
 |
inhalt
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Piwa: 9/3 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 2015-05-06, 12:23
|
|
|
Wszystko super ... prawie.
Powiedz dlaczego po tak długim czasie pięknej odbudowy nie zdecydowałeś się na prawidłowy materiał do laminowania drewna? Polimal to żywica poliestrowa zupełnie nie nadająca się do laminowania sklejki, drewna itp. Zamiast tego prawidłowym materiałem jest żywica epoksydowa, a najtańszą i najszerzej w Polsce dostępną jest Epidian: http://www.polimal.com.pl/zywice-epoksydowe.html
Teraz to zasadniczo niewiele da się zrobić, bo żywice epoksydowe słabo trzymają na podłożu poliestrowym. Albo musisz zatem kontynuować poliestrem zdając sobie sprawę z nietrwałości tej odbudowy i konieczności powtórzenia całości za kilka lat, albo zedrzeć jedną warstwę sklejki dla całkowitego usunięcia poliestru i laminować od nowa epoksydem.
Tak źle i tak niedobrze. Szkoda, bo powoli ale naprawdę w dobrą stronę szła ta odbudowa, a grono fanów rosło z roku na rok. |
|
|
|
 |
radecki1972
|
Wysłany: 2015-05-06, 12:52
|
|
|
inhalt napisał/a: | Wszystko super ... prawie.
Powiedz dlaczego po tak długim czasie pięknej odbudowy nie zdecydowałeś się na prawidłowy materiał do laminowania drewna? Polimal to żywica poliestrowa zupełnie nie nadająca się do laminowania sklejki, drewna itp. Zamiast tego prawidłowym materiałem jest żywica epoksydowa, a najtańszą i najszerzej w Polsce dostępną jest Epidian: http://www.polimal.com.pl/zywice-epoksydowe.html
Teraz to zasadniczo niewiele da się zrobić, bo żywice epoksydowe słabo trzymają na podłożu poliestrowym. Albo musisz zatem kontynuować poliestrem zdając sobie sprawę z nietrwałości tej odbudowy i konieczności powtórzenia całości za kilka lat, albo zedrzeć jedną warstwę sklejki dla całkowitego usunięcia poliestru i laminować od nowa epoksydem.
Tak źle i tak niedobrze. Szkoda, bo powoli ale naprawdę w dobrą stronę szła ta odbudowa, a grono fanów rosło z roku na rok. |
Cóż, masz rację. Myślałem o epoksydzie, ale... dużo droższy a budżet ciasny. Same dojazdy to kupę kasy.
No ale nikt nie mówił, że będzie łatwo. |
 |
|
|
|
 |
buamazur
początkujący forumowicz
Dołączył: 21 Maj 2015 Postawił 2 piw(a) Skąd: Lublin, Świdnik
|
Wysłany: 2015-07-05, 22:33
|
|
|
2 miesiące minęły, i jakie postępy? Przeczytałem właśnie wątek od początku i gratuluję samozaparcia! |
|
|
|
 |
radecki1972
|
Wysłany: 2015-07-20, 13:11
|
|
|
buamazur napisał/a: | 2 miesiące minęły, i jakie postępy? Przeczytałem właśnie wątek od początku i gratuluję samozaparcia! |
Dzięki za gratulacje
Ważne sprawy rodzinne uniemożliwiają mi kontynuowanie pracy.
Jeżeli tylko będą jakieś postępy - dam znać.
|
 |
|
|
|
 |
yahoda
weteran

Twój sprzęt: HYMERMOBIL 522 FORD
Nazwa załogi: brave sir Robin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Paź 2015 Piwa: 71/62 Skąd: Starogard Gd.
|
|
|
|
 |
|