Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2015-02-01, 22:52
Boxerek na Komperek
Autor Wiadomość
voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 20/21
Wysłany: 2015-05-23, 22:38   

No właśnie Andrzej 73 i Włodo sam nie wiem jak to jeszcze zrobię, nie chcę pokaleczyć , podziurawić lodówki i tutaj mam dylemat, poczekam jeszcze może wypowiedzą się koledzy co mają taką lodówkę zamontowaną. Tez pomyślałem aby od spodu przez sklejkę zaznaczyć i trafić w nóżki od lodówki i przykręcić.

A tak znowu z robotą do przodu, muszę się spieszyć bo pochwalę się na początku czerwca tak tak tego roku mój Box Stars jedzie do Częstochowy na nowe ubranko do Andrzeja 73
:)
Zresztą zobaczcie sami oklejenie jeszcze nie jest w całości, ciągle coś zmieniam itp...

Postaw piwo autorowi tego posta

hamak 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: TEC 644Energy
Nazwa załogi: hamak
Piwa: 1/1
Wysłany: 2015-05-23, 23:46   

http://www2.dometic.com/F...0RF%2060_PL.pdf

sławek w. 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
Piwa: 10/1
Wysłany: 2015-05-23, 23:47   

Miałem ten sam dylemat kiedy dwa lata temu montowałem taką samą do mojego kamperka. Otworów montażowych nie ma bo to jest tzw. lodówka stacjonarna np. pod namiot lub przystawkę, z tego powodu też Dometic specjalnie aby nie montować w przyczepach i kamperach usytuował kominek z drugiej strony lodówki. Ja ponieważ montowałem ją w miejsce starej 80 cm lodówki miałem miejsce u góry i dałem rurkę kominową z kolankami i wyprowadziłem pod kątem w górę na drugą stronę lodówki i wprowadziłem w oryginalny otwór kratki. Mocowanie natomiast wykonałem przez przykręcenie kantówek 20x20 od góry lodówki do bocznych ścianek aby nie podskakiwała natomiast o dołu do podłogi przykręciłem listwę przed i za nogami co powoduje ustabilizowanie lodówki we wszystkich możliwych kierunkach. Natomiast z uwagi na to, że buduję kamperka na blaszaku miałem ten sam problem ale już go rozgryzłem - kratki będą dwie, dolna i górna, natomiast dokupiłem już kominek http://allegro.pl/komin-l...5310292332.html i dam go albo z boku górnej kratki albo najpewniej nad górną kratką. Ten system był przecież stosowany w starszych przyczepach i kamperach i sprawdzał się. :bigok

hamak 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: TEC 644Energy
Nazwa załogi: hamak
Piwa: 1/1
Wysłany: 2015-05-23, 23:56   

tak to lodówka stacjonarna i w instrukcji stoi ze nie można montować w środku kamp czy przyczep ..... Dwie kratki służą do schładzania wymiennika i odprowadzania spalin przy założeniu że przestrzeń zalodówkowa jest szczelna w kierunku wnętrza kampera i przewietrzana przez kratki.....

sławek w. 
stary wyga

Wysłany: 2015-05-24, 00:36   

hamak napisał/a:
Dwie kratki służą do schładzania wymiennika i odprowadzania spalin przy założeniu że przestrzeń zalodówkowa jest szczelna w kierunku wnętrza kampera i przewietrzana przez kratki.....

To oczywiste, należy tak uszczelnić aby spaliny nie dostawały się do środka a poza tym powinno się mieć zainstalowany w kamperze wykrywacz gazu i tlenku węgla - ja tak mam i nigdy nie zasygnalizował alarmu.

voice 
weteran

Wysłany: 2015-05-24, 14:00   

sławek w. napisał/a:
Miałem ten sam dylemat kiedy dwa lata temu montowałem taką samą do mojego kamperka. Otworów montażowych nie ma bo to jest tzw. lodówka stacjonarna np. pod namiot lub przystawkę, z tego powodu też Dometic specjalnie aby nie montować w przyczepach i kamperach usytuował kominek z drugiej strony lodówki.

sławek w. masz rację, że komin w tej lodówce jest z drugiej strony lecz nie przeszkadza mi to ponieważ i tak ze względu aby nie uszkodzić wzmocnienia górną kratkę musiałem obnizyć tak jak mogłem. W związku z tym mam plan nie kupowania oryginalnego komina za 180 zł tylko zamontować do komina w lodówce rurę odprowadzania spalin od webasto - giętka i górą przeprowadzić ją do wylotu kratki Dometic którą mam zamontowaną. Chyba, że się mylę to mnie poprawcie ja ten pomysł jest zły.

sławek w. 
stary wyga

Wysłany: 2015-05-24, 21:54   

Owszem masz rację ale skos tej rury będzie bardzo mały - praktycznie w poziomie i nie wiem na ile to zakłóci (i czy w ogóle) wylot spalin oraz sprawność lodówki. :-/

voice 
weteran

Wysłany: 2015-08-03, 12:01   

No i nadszedł ten czas. Pierwszy wyjazd do Przybrodzina na pole kempingowe "Na skarpie"
Co prawda autko jeszcze w 100% nie gotowe ale już na tyle,że mogłem wjechać.
Pogoda super woda ciepła czysta. Zapraszam.

2015-08-03 12.26.40.jpg
Plik ściągnięto 4356 raz(y) 38,75 KB

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2015-08-03, 21:46   

Pewno,nad wode poleciał,a zagadki gdzie komin lodówki wystawił to już nie wyjaśnił :-P :haha:

voice 
weteran

Wysłany: 2015-08-04, 11:55   

wlodo napisał/a:
Pewno,nad wode poleciał,a zagadki gdzie komin lodówki wystawił to już nie wyjaśnił :-P :haha:

Wlodo ty lepiej powiedz gdzie cie znajdę w tych Witaszycach. Dzisiaj będę wracał to bym Cię odwiedził, jak Ty nie chcesz mnie odwiedzić.

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2015-08-04, 21:04   

A ja miałem w czwartek do Cibie nad jeziorko jechać :gwm

voice 
weteran

Wysłany: 2015-08-04, 21:07   

wlodo napisał/a:
A ja miałem w czwartek do Cibie nad jeziorko jechać :gwm

No niestety taki szybki urlopik. Sprawdzenie co i jak co poprawić czego brakuje itp...
niestety jutro do roboty. Właśnie wróciłem.

Ale Wlodo nic straconego zawsze możemy jakiś krótki wypad zrobić.

voice 
weteran

Wysłany: 2015-11-21, 20:07   

Panowie mam takie szybkie pytanie bo męczę się z tym już od 2 dni i ani w ząb nie chce działać.
Założyłem stopień elektryczny ale chcę to zmodyfikować o ledy w stopniu i tu mam problem.

Gdy jest sam przekaźnik od stopnia wszystko funkcjonuje, natomiast jak staram się podłączyć drugi przekaźnik od ledów to nie działa lub działa nie tak jak powinno.
tzn. gdy rozsuwam stopień ledy się zapalają ale gdy zamykam nie gasną, gasną dopiero jak przekręcę stacyjkę - czyli podam zasilanie.

próbowałem już chyba wszystkich możliwości ale.... poniżej rozrysowałem schemat i prosiłbym o dokończenie go jak to powinno w/g was wyglądać, by działało tak:

otwieram schody ledy się świeca
zamykam schody ledy gasną
gdy stopień jest otwarty i podam + ze stacyjki schody się zamykają i ledy gasną.

mrsulki 
weteran
w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Piwa: 44/22
Wysłany: 2015-11-22, 00:15   

Moim zdaniem bez dołożenia krańcówki rozłączającej obwód po zamknięciu stopnia to nie zadziała, po prostu brak jednego sygnału.

voice 
weteran

Wysłany: 2015-11-22, 00:49   

mrsulki napisał/a:
Moim zdaniem bez dołożenia krańcówki rozłączającej obwód po zamknięciu stopnia to nie zadziała, po prostu brak jednego sygnału.

tylko to jest oryginalny schemat dołączenia listwy ledowej do stopnia. ( chyba że fabryka wydała zły schemat.)

Odpowiedz do tematu