|
Jak macie rozwiązaną kwestie elektryki? |
| Autor |
Wiadomość |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 70/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2015-08-04, 05:47
|
|
|
forumowy kolega nabył nowego kampera do którego dealer wsadził mu wszystko co możliwe a więc i agregat odpalany z wnętrza.Przy kontakcie z dealerem ten zatroskany pyta czy po 7h zmienił olej w agregacie??? agregat chodził przez 2 lata 15 min z opierdolem za hałas.
Jaki czas chodziły Wasze???? |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-08-04, 05:55
|
|
|
Od ok 3lat ok20 min. Jako ciekawostka , drugi raz gdy wichury były i brak prądu przez 2godz a mi kawki się w domu zachciało .
Do kątówki by odciąć błotnik na złocie...
0 minut jako zasilanie kampera
Ale mam i to cieszy , tylko olej muszę zmienić . Dzięki . |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 567/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2015-08-05, 07:22
|
|
|
| OMEGA napisał/a: | | joko napisał/a: | OMEGA napisał/a: Joko , jakie ma Twoje auto DMC ???
DMC mam 3500 jak większość , ale co to ma do prądu ? |
Pytałem, bo nie wiem czy tam zostało jeszcze miejsce dla pasażerów jak to się wszystko podsumuje plus inne graty i ciuch to raczej Austrię omijać.
Masz to fajnie rozwiązane i zautomatyzowane. |
Wczoraj po południu odwiedziłem zaprzyjaźniony złomek z wagą najazdową . W pełnej konfiguracji do wyjazdu, dwie osoby, pełna woda, pełne paliwo, wszystkie graty - 3407kg
Jak znam życie, to moja dobije coś jeszcze do lodówki przed samym wyjazdem, ale jak będzie tego 10kg to wszystko.
Jutro rzucam monetę i jadę , albo w prawo , albo w lewo
Jak wypadnie jechać przez Austrię to też się nie ugnę i dam radę
| Bronek napisał/a: | Od ok 3lat ok20 min. Jako ciekawostka , drugi raz gdy wichury były i brak prądu przez 2godz a mi kawki się w domu zachciało .
Do kątówki by odciąć błotnik na złocie... |
U mnie agregacik już się naklepał sporo godzinek i kilka razy życie uratował zwłaszcza w upały. Olej oczywiście wymieniony |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-08-05, 09:12 Re: Jak macie rozwiązaną kwestie elektryki?
|
|
|
| maciekr napisał/a: | Witam, jestem ciekaw co macie na pokładzie odnośnie wewnętrznego układu elektrycznego.
Myśle o zakupie agregatu 2Kw, akumulatora żelowego 100 Ah i przetwornicy z funkcją prostownika i połączenia tego razem aby być w pełni mobilnym i niezależnym. Jestem ciekaw jakie macie doświadczenia w tym zakresie |
Solary 300W. Akumulatory zabudowy i startowy obydwa po 95Ah. Przetwornica sinus 300W z automatycznym wyłączeniem. Przedłużacz. Zimą jak jeszcze nie miałem solarów woziłem agregat 2,6kW, ale ani razu się nie przydał. |
|
|
|
 |
maciekr
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato `93 2,5 D
|
Wysłany: 2015-08-08, 19:23
|
|
|
Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Jestem pod wrażeniem dobrze przemyślanej instalacji którą zaprezentował Joko. Pełen szacun, myśle że będę miał taką samą, ale dopiero za kilka sezonów.
Co do agregatu to przekonaliście mnie - nie jest to sprzęt pierwszej potrzeby i zaczynając przygodę z caravaningiem można go sobie odpuścić.
Czytając Wasze odpowiedzi zaciekawił mnie temat klimatyzacji, co polecacie, jakie są Wasze doświadczenia.
Kolejną sprawą jest kwestia ciepłej wody. Jak patrzyłem po marketach budowlanych to najsłabsze urządzenia pobierają 3500 Wat + 560 Wat na hydrofor ...to przecież chyba żadna przetwornica tego nie uciągnie. Zapewne jest coś czego nie wiem-oświećcie mnie |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-08-08, 19:26
|
|
|
Woda ciepła w kamperze pochodzi z kopalin ....gaz lub ropa.
Lub prądu , ale nie o takim poborze jak w domowych urządzeniach przepływowych , góra kilkaset wat , bo Ci na słupie wywali .(Ograniczenia kempingowe)
I tylko gdy prąd z słupka lub agregatu można w miarę rozsądnie wykorzystać.
Klima tu było było i było. |
|
|
|
 |
maciekr
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato `93 2,5 D
|
Wysłany: 2015-08-08, 19:48
|
|
|
Miałem na myśli podgrzanie wody do 40 st C w warunkach autonomicznych, tak żeby wziąć prysznic.
Gdzie takie urządzenia dostane?
Jakie zabezpieczenie wystarczy na instalacji - jeden Es 20 A wystarczy?
Co do klimy to poszukam bo pisałem na gorąco. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-08-08, 19:51
|
|
|
Hmmmmmm, . Truma Combi np. może być z grzałką , ale to do dogrzewania,
warunki autonomiczne , wracamy do kopalin .
prądem ? Trudno , chyba , że koąpiel tylko w Wielką Sobotę jak to jeszcze wielu rodaków czyni |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2015-08-08, 19:56
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Hmmmmmm, . Trudno , chyba , że koąpiel tylko w Wielką Sobotę jak to jeszcze wielu rodaków czyni |
W wannie, od najstarszego,sikać można,nie smarkamy. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-08-08, 20:01
|
|
|
| HENRYCZEK napisał/a: | | Bronek napisał/a: | | Hmmmmmm, . Trudno , chyba , że koąpiel tylko w Wielką Sobotę jak to jeszcze wielu rodaków czyni |
W wannie, od najstarszego,sikać można,nie smarkamy. |
Znasz widzę zasady
Ok.
Poważnie Ad rem : poszukaj , tu wszystko jest . Generalnie głównym medium jest gaz. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-08-09, 08:22
|
|
|
| maciekr napisał/a: | Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Jestem pod wrażeniem dobrze przemyślanej instalacji którą zaprezentował Joko. Pełen szacun, myśle że będę miał taką samą, ale dopiero za kilka sezonów.
Co do agregatu to przekonaliście mnie - nie jest to sprzęt pierwszej potrzeby i zaczynając przygodę z caravaningiem można go sobie odpuścić.
Czytając Wasze odpowiedzi zaciekawił mnie temat klimatyzacji, co polecacie, jakie są Wasze doświadczenia.
Kolejną sprawą jest kwestia ciepłej wody. Jak patrzyłem po marketach budowlanych to najsłabsze urządzenia pobierają 3500 Wat + 560 Wat na hydrofor ...to przecież chyba żadna przetwornica tego nie uciągnie. Zapewne jest coś czego nie wiem-oświećcie mnie |
Klima to temat trudny jeśli chcesz stać na dziko i nie być podłączonym do stałej sieci 230V. Raczej sobie odpuść. Potem zawsze możesz doposażyć. Jeśli masz możliwość podłączyć się grzecznościowo do prądu to wtedy warto.
Agregat też sobie daruj. Zawsze możesz dokupić potem. Polecam raczej coś małego np Honda lub Kipor 700-1000VA.
Ciepła woda jeśli będziesz mieszkał mając prąd, to ja bym polecał termę elektryczną. Jeśli niezależnie to zdecydowanie szukaj dedykowanego sprzętu do kamperów np. Trumy i oczywiście na gaz. Np. Truma Combi załatwi Ci kwestię ciepłej wody i ogrzewania. To będzie spory wydatek, ale prawidłowo zamontowana zmniejsza ryzyko zaczadzenia lub pożaru. Kwestie ogrzewania są prawdopodobnie najczęstszą przyczyną wypadków śmiertelnych na postoju. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-08-09, 08:31
|
|
|
Toto coś co ja kupiłem, klima split przenośna , wyrabia na prądzie przez przetwornicę 1500/3000 przy dużych solarach i dużym akumulatorze . Szału nie ma ale spokojnie dawała radę .
Kolega planuje duży zapas energii , to wtedy gdy słońce i gorąco ten split pobiera ok 380wat , dałby trochę ulgi.
U mnie jak pisałem 4 godziny na 140,ah i z200 solarach wyrobiła , ale u nas w Polsce i potem testowo przy świadkach w Grecji. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 378/170 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2015-08-12, 11:51
|
|
|
| Bronek napisał/a: |
Do kątówki by odciąć błotnik na złocie...
0 minut jako zasilanie kampera
|
Kupiłem w lidlu takie coś, bezagregatowe, nie wiem po co mi, może by odciąć błotnik, albo kłódkę od roweru. Bo tnie jak głupie
Teraz czekam na niepotrzebną spawarkę bezprzewodową
Katowka.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 19 raz(y) 224,37 KB |
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant