|
|
Krokodylki/ITD a kampery powyżej 3,5t ? |
Autor |
Wiadomość |
LoneTux
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: 2002 Winnebago Chieftain
|
Wysłany: 2015-08-21, 14:41 Krokodylki/ITD a kampery powyżej 3,5t ?
|
|
|
Witam,
Tak się zastanawiam... Jakie dokładnie są uprawnienia inspekcji transportu drogowego względem kamperów powyżej 3,5t ?
Czy mają uprawnienia np. sprawdzania co jest przewożone ? Czy oprócz ważenia pojazdu i sprawdzania stanu technicznego mogą np. wejść na pokład i zaglądać mi do lodówki, otwierać szafki, zaglądać pod łóżko etc ?
Może ktoś, kto miał już jakąś kontrolę się wypowie ? |
|
|
|
 |
bart.ek
zaawansowany
Twój sprzęt: E86
|
Wysłany: 2015-08-21, 14:53
|
|
|
ze strony ITD:
Cytat: | Od stycznia 2011 r. do Inspekcji należy kontrola ruchu drogowego nie tylko pojazdów wykonujących przewóz drogowy (a więc samochodów osobowych i autobusów wykonujących przewóz osób oraz pojazdów ciężarowych przewożących rzeczy o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony), ale także samochodów osobowych w wymienionych w ustawie Prawo o ruchu drogowym przypadkach:
Jeżeli zachodzi uzasadnione podejrzenie, że kierujący znajduje się pod wpływem alkoholu lub środków działających podobnie do alkoholu;
Jeżeli kierujący naruszył przepisy ruchu drogowego, a to naruszenie zostało zarejestrowane za pomocą przyrządów kontrolno-pomiarowych lub urządzenia rejestrującego;
Jeżeli kierujący rażąco naruszył przepisy ruchu drogowego lub spowodował zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym.
Dokonując zatrzymania, inspektorom przysługują uprawnienia takie, jakie mają funkcjonariusze Policji " mają prawo wylegitymować kierującego, sprawdzić dokumenty (prawo jazdy, dowód rejestracyjny, dowód zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego OC lub stwierdzającego opłacenie składki), mogą również sprawdzić stan trzeźwości kierującego oraz stan techniczny pojazdu.
- See more at: http://www.gitd.gov.pl/gi...h.NC19f8km.dpuf |
|
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2015 Piwa: 29/24 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2015-08-21, 15:24
|
|
|
Z racji wykonywanego zawodu, mam niestety wątpliwą przyjemność kontaktu z Pana z ITD dość często, a ostatnio bardzo często. Są gorsi niż Policja. Wedle nowelizacji ustawy mają takie same prawa jak Policja i mogą kontrolować wszystkie pojazdy i bardzo skrupulatnie te uprawnienia wykorzystują. Mają prawo sprawdzić Ci wszystko w samochodzie, od kamizelki odblaskowej po zawartość kasety w kiblu. Badają paliwo, na którym jedziesz i inne dziwne rzeczy potrafią wymyślać podczas kontroli. Zawsze coś znajdą, zawsze się do czegoś przyczepią i raczej nie da rady się z nimi dogadać. Ja unikam ich jak ognia, zarówno w pracy jak i prywatnie. Mandaty nakładają najwyższe jakie mogą i piszą je z uśmiechem na twarzy
Podczas wakacji kamperem miałem z nimi raz do czynienia, na Dolnym Śląsku. Przetrzepali mi wszystko, nawet do kibla zaglądali....... przyczepili się do butli gazowych, bo miałem je spięte gumką transportową, a nie pasem ładunkowym, jak to według nich powinno być. Mandat, 200 PLN bez punktów.
W pracy jak mnie zatrzymają, to przynajmniej godzinę mam z głowy i też się zawsze czepną, ostatnio identyfikator według nich był w za mało widocznym miejscu......
Lepiej nadrobić kilkanaście czy kilkadziesiąt kilometrów niż narażać się na spotkanie z nimi, ale to oczywiście tylko moje zdanie ;-) |
_________________ Czarna i Krzysiek
z dzieciakami
Fiat Ducato 2,5 D Pełnoletni |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/421 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2015-08-21, 19:30
|
|
|
Przy mnie w Busie dzwonił do Italli do firmy w której podejmowałem ładunek. (sprawdzał)
Pochwalił się mową italijncką |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2015-08-21, 19:47
|
|
|
COMSIO napisał/a: | Pochwalił się mową italijncką |
To chyba zaleta...
|
|
|
|
 |
LoneTux
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-08-21, 20:05
|
|
|
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Z racji wykonywanego zawodu, mam niestety wątpliwą przyjemność kontaktu z Pana z ITD dość często, a ostatnio bardzo często. Są gorsi niż Policja. Wedle nowelizacji ustawy mają takie same prawa jak Policja i mogą kontrolować wszystkie pojazdy i bardzo skrupulatnie te uprawnienia wykorzystują. Mają prawo sprawdzić Ci wszystko w samochodzie, od kamizelki odblaskowej po zawartość kasety w kiblu. Badają paliwo, na którym jedziesz i inne dziwne rzeczy potrafią wymyślać podczas kontroli. Zawsze coś znajdą, zawsze się do czegoś przyczepią i raczej nie da rady się z nimi dogadać. Ja unikam ich jak ognia, zarówno w pracy jak i prywatnie. Mandaty nakładają najwyższe jakie mogą i piszą je z uśmiechem na twarzy
Podczas wakacji kamperem miałem z nimi raz do czynienia, na Dolnym Śląsku. Przetrzepali mi wszystko, nawet do kibla zaglądali....... przyczepili się do butli gazowych, bo miałem je spięte gumką transportową, a nie pasem ładunkowym, jak to według nich powinno być. Mandat, 200 PLN bez punktów.
W pracy jak mnie zatrzymają, to przynajmniej godzinę mam z głowy i też się zawsze czepną, ostatnio identyfikator według nich był w za mało widocznym miejscu......
Lepiej nadrobić kilkanaście czy kilkadziesiąt kilometrów niż narażać się na spotkanie z nimi, ale to oczywiście tylko moje zdanie ;-) | Boże, co za mendy.
Jeżeli ktoś mieszka w kamperze to nie możnaby takiej kontroli podciągnąć pod zakłócanie miru domowego :P ? |
|
|
|
|
 |
LoneTux
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-08-21, 20:09
|
|
|
EDIT:
Zacząłem właśnie czytać ustawę i znalazłem coś ciekawego...
Z http://isap.sejm.gov.pl/D...=WDU20071250874
Kod: | 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego wykonywanego po-
jazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:
1) przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z
kierowcą – w niezarobkowym przewozie drogowym osób;
2) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie
drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy;
3) zespołów ratownictwa medycznego oraz w ramach usług transportu sanitar-
nego. |
Wyglądałoby na to, że ITD nie może kontrolować kamperów. Może ktoś lepiej znający się ode mnie na prawie tutaj się do tego ustosunkować ? |
|
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-08-21, 21:07
|
|
|
Była nowelizacja ustawy w 2011 roku bodajże i ITD dostała nowe uprawnienia. |
z dzieciakami
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-08-21, 21:22
|
|
|
Po Koszalinem zatrzymali mnie w osobowym amerykańcu , kazali otworzyć bagażnik.. i tyle ?? |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-08-21, 21:30
|
|
|
Nie musisz otwierać bagażnika. Nie masz takiego obowiązku. |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2015-08-21, 21:33
|
|
|
Bronek napisał/a: | Po Koszalinem zatrzymali mnie w osobowym amerykańcu , kazali otworzyć bagażnik.. i tyle ?? |
Na ile juz Cię poznałem ; pewnie nieomieszkałeś zadać pytania ,,,,,,,,,, po co ?,,,,,,,,,,,I co ? |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-08-21, 21:48
|
|
|
Johny_Walker napisał/a: | Nie musisz otwierać bagażnika. |
Musisz, tak samo jak Policji.... jeśli nie, podaj podstawę prawną ? |
z dzieciakami
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-08-21, 22:00
|
|
|
Wiocha Biesiekierz , parking . Machnęli , zjechałem . Wybrali gapiąc sie w lornetkę .
Grzecznie w papierki , o aucie coś . Nomen omen Milusio było .
Proszę otworzyć bagażnik . Proszę i tyle . Do widzenia .
Nie pytałem dlaczego, bo uważam , że mają prawo .
A W AMERYKAŃCU SZCZEGÓLNIE ........jak pewnie niEktórzy wiedzą w każdym ichnim amerykanckim aucie ,jest tam wajcha , na wypadek, gdy zwłoki ożyją , lub porwany się uwolni , by mógł uciec. .
Ten stary rzęch , którym tu tak szpanuję jest zauważalny . Mam z tym na szczęście miłe a la celebryckie kłopoty.
Miłe ,bo nie wzbudza zazdrości bo to nie wypas , ale dziwoląg jak na nasze zunifikowane auta. Radosna twórczość ...chyba dlatego mnie zhaltowali , ? |
|
|
|
|
 |
qdlaty_78
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Beisl 94'
Nazwa załogi: Ekipa z BAZYLA
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Lip 2013 Piwa: 19/22 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2015-08-21, 22:38
|
|
|
Edyta i Krzysiek napisał/a: | |
To jak na działce będę chciał wymienić butle i osobówką się kopnę na stację to też mam ją przytroczyć pasem transportowym w bagażniku?
Coś mi się zdaje że po cichu kiełkuje nam następna banda nadgorliwców , takich samych jak strażnicy miejscy. |
|
|
|
|
 |
LoneTux
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-08-21, 22:45
|
|
|
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Była nowelizacja ustawy w 2011 roku bodajże i ITD dostała nowe uprawnienia. | Możesz linka podać do tej ustawy ?
Coś nie widzę jej na stronie rządowej.
Widzę tylko wersje z 2001 i nowelizację z 2007, nie ma żadnych informacji o nowszej wersji. Ale może źle szukam. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|