Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Krokodylki/ITD a kampery powyżej 3,5t ?
Autor Wiadomość
LoneTux 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: 2002 Winnebago Chieftain
Piwa: 2/2
Wysłany: 2015-08-21, 14:41   Krokodylki/ITD a kampery powyżej 3,5t ?

Witam,

Tak się zastanawiam... Jakie dokładnie są uprawnienia inspekcji transportu drogowego względem kamperów powyżej 3,5t ?

Czy mają uprawnienia np. sprawdzania co jest przewożone ? Czy oprócz ważenia pojazdu i sprawdzania stanu technicznego mogą np. wejść na pokład i zaglądać mi do lodówki, otwierać szafki, zaglądać pod łóżko etc ?

Może ktoś, kto miał już jakąś kontrolę się wypowie ?
Postaw piwo autorowi tego posta

bart.ek 
zaawansowany

Twój sprzęt: E86
Piwa: 6/6
Wysłany: 2015-08-21, 14:53   

ze strony ITD:

Cytat:
Od stycznia 2011 r. do Inspekcji należy kontrola ruchu drogowego nie tylko pojazdów wykonujących przewóz drogowy (a więc samochodów osobowych i autobusów wykonujących przewóz osób oraz pojazdów ciężarowych przewożących rzeczy o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony), ale także samochodów osobowych w wymienionych w ustawie Prawo o ruchu drogowym przypadkach:

Jeżeli zachodzi uzasadnione podejrzenie, że kierujący znajduje się pod wpływem alkoholu lub środków działających podobnie do alkoholu;
Jeżeli kierujący naruszył przepisy ruchu drogowego, a to naruszenie zostało zarejestrowane za pomocą przyrządów kontrolno-pomiarowych lub urządzenia rejestrującego;
Jeżeli kierujący rażąco naruszył przepisy ruchu drogowego lub spowodował zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym.

Dokonując zatrzymania, inspektorom przysługują uprawnienia takie, jakie mają funkcjonariusze Policji " mają prawo wylegitymować kierującego, sprawdzić dokumenty (prawo jazdy, dowód rejestracyjny, dowód zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego OC lub stwierdzającego opłacenie składki), mogą również sprawdzić stan trzeźwości kierującego oraz stan techniczny pojazdu.
- See more at: http://www.gitd.gov.pl/gi...h.NC19f8km.dpuf

Czarna i Krzysiek 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Piwa: 29/24
Wysłany: 2015-08-21, 15:24   

Z racji wykonywanego zawodu, mam niestety wątpliwą przyjemność kontaktu z Pana z ITD dość często, a ostatnio bardzo często. Są gorsi niż Policja. Wedle nowelizacji ustawy mają takie same prawa jak Policja i mogą kontrolować wszystkie pojazdy i bardzo skrupulatnie te uprawnienia wykorzystują. Mają prawo sprawdzić Ci wszystko w samochodzie, od kamizelki odblaskowej po zawartość kasety w kiblu. Badają paliwo, na którym jedziesz i inne dziwne rzeczy potrafią wymyślać podczas kontroli. Zawsze coś znajdą, zawsze się do czegoś przyczepią i raczej nie da rady się z nimi dogadać. Ja unikam ich jak ognia, zarówno w pracy jak i prywatnie. Mandaty nakładają najwyższe jakie mogą i piszą je z uśmiechem na twarzy :box
Podczas wakacji kamperem miałem z nimi raz do czynienia, na Dolnym Śląsku. Przetrzepali mi wszystko, nawet do kibla zaglądali....... przyczepili się do butli gazowych, bo miałem je spięte gumką transportową, a nie pasem ładunkowym, jak to według nich powinno być. Mandat, 200 PLN bez punktów.
W pracy jak mnie zatrzymają, to przynajmniej godzinę mam z głowy i też się zawsze czepną, ostatnio identyfikator według nich był w za mało widocznym miejscu......
Lepiej nadrobić kilkanaście czy kilkadziesiąt kilometrów niż narażać się na spotkanie z nimi, ale to oczywiście tylko moje zdanie ;-)

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Piwa: 85/421
Wysłany: 2015-08-21, 19:30   

Przy mnie w Busie dzwonił do Italli do firmy w której podejmowałem ładunek. (sprawdzał) :haha:

Pochwalił się mową italijncką :szeroki_usmiech :ok

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2015-08-21, 19:47   

COMSIO napisał/a:
Pochwalił się mową italijncką

To chyba zaleta...
:roll:

LoneTux 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-08-21, 20:05   

Edyta i Krzysiek napisał/a:
Z racji wykonywanego zawodu, mam niestety wątpliwą przyjemność kontaktu z Pana z ITD dość często, a ostatnio bardzo często. Są gorsi niż Policja. Wedle nowelizacji ustawy mają takie same prawa jak Policja i mogą kontrolować wszystkie pojazdy i bardzo skrupulatnie te uprawnienia wykorzystują. Mają prawo sprawdzić Ci wszystko w samochodzie, od kamizelki odblaskowej po zawartość kasety w kiblu. Badają paliwo, na którym jedziesz i inne dziwne rzeczy potrafią wymyślać podczas kontroli. Zawsze coś znajdą, zawsze się do czegoś przyczepią i raczej nie da rady się z nimi dogadać. Ja unikam ich jak ognia, zarówno w pracy jak i prywatnie. Mandaty nakładają najwyższe jakie mogą i piszą je z uśmiechem na twarzy :box
Podczas wakacji kamperem miałem z nimi raz do czynienia, na Dolnym Śląsku. Przetrzepali mi wszystko, nawet do kibla zaglądali....... przyczepili się do butli gazowych, bo miałem je spięte gumką transportową, a nie pasem ładunkowym, jak to według nich powinno być. Mandat, 200 PLN bez punktów.
W pracy jak mnie zatrzymają, to przynajmniej godzinę mam z głowy i też się zawsze czepną, ostatnio identyfikator według nich był w za mało widocznym miejscu......
Lepiej nadrobić kilkanaście czy kilkadziesiąt kilometrów niż narażać się na spotkanie z nimi, ale to oczywiście tylko moje zdanie ;-)
Boże, co za mendy.

Jeżeli ktoś mieszka w kamperze to nie możnaby takiej kontroli podciągnąć pod zakłócanie miru domowego :P ?

LoneTux 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-08-21, 20:09   

EDIT:
Zacząłem właśnie czytać ustawę i znalazłem coś ciekawego...

Z http://isap.sejm.gov.pl/D...=WDU20071250874

Kod:
1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego wykonywanego po-
jazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:
1) przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z
kierowcą – w niezarobkowym przewozie drogowym osób;
2) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie
drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy;
3) zespołów ratownictwa medycznego oraz w ramach usług transportu sanitar-
nego.

Wyglądałoby na to, że ITD nie może kontrolować kamperów. Może ktoś lepiej znający się ode mnie na prawie tutaj się do tego ustosunkować ?

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-08-21, 21:07   

Była nowelizacja ustawy w 2011 roku bodajże i ITD dostała nowe uprawnienia.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2015-08-21, 21:22   

Po Koszalinem zatrzymali mnie w osobowym amerykańcu , kazali otworzyć bagażnik.. i tyle ??

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-08-21, 21:30   

Nie musisz otwierać bagażnika. Nie masz takiego obowiązku.

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 197/160
Wysłany: 2015-08-21, 21:33   

Bronek napisał/a:
Po Koszalinem zatrzymali mnie w osobowym amerykańcu , kazali otworzyć bagażnik.. i tyle ??

Na ile juz Cię poznałem ; pewnie nieomieszkałeś zadać pytania ,,,,,,,,,, po co ?,,,,,,,,,,,I co ?

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-08-21, 21:48   

Johny_Walker napisał/a:
Nie musisz otwierać bagażnika.

Musisz, tak samo jak Policji.... jeśli nie, podaj podstawę prawną ?

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2015-08-21, 22:00   

Wiocha Biesiekierz , parking . Machnęli , zjechałem . Wybrali gapiąc sie w lornetkę .
Grzecznie w papierki , o aucie coś . Nomen omen Milusio było .
Proszę otworzyć bagażnik . Proszę i tyle . Do widzenia .
Nie pytałem dlaczego, bo uważam , że mają prawo .

A W AMERYKAŃCU SZCZEGÓLNIE ........jak pewnie niEktórzy wiedzą w każdym ichnim amerykanckim aucie ,jest tam wajcha , na wypadek, gdy zwłoki ożyją , lub porwany się uwolni , by mógł uciec. :szeroki_usmiech .

Ten stary rzęch , którym tu tak szpanuję jest zauważalny . Mam z tym na szczęście miłe a la celebryckie kłopoty.
Miłe ,bo nie wzbudza zazdrości bo to nie wypas , ale dziwoląg jak na nasze zunifikowane auta. Radosna twórczość ...chyba dlatego mnie zhaltowali , ?

qdlaty_78 
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Beisl 94'
Nazwa załogi: Ekipa z BAZYLA
Piwa: 19/22
Wysłany: 2015-08-21, 22:38   

To jak na działce będę chciał wymienić butle i osobówką się kopnę na stację to też mam ją przytroczyć pasem transportowym w bagażniku?
Coś mi się zdaje że po cichu kiełkuje nam następna banda nadgorliwców , takich samych jak strażnicy miejscy.

LoneTux 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-08-21, 22:45   

Była nowelizacja ustawy w 2011 roku bodajże i ITD dostała nowe uprawnienia.
Możesz linka podać do tej ustawy ?

Coś nie widzę jej na stronie rządowej.

Widzę tylko wersje z 2001 i nowelizację z 2007, nie ma żadnych informacji o nowszej wersji. Ale może źle szukam.

Odpowiedz do tematu