nowy Park Narodowy czy plantacja deski sosnowej |
Autor |
Wiadomość |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: hymmer
Nazwa załogi: coffeeinthewood
|
Wysłany: 2015-09-16, 10:10 nowy Park Narodowy czy plantacja deski sosnowej
|
|
|
hej
pomóżcie, proszę, zebrać podpisy pod petycją ratowania Puszczy Karpackiej.
wystarczy, że poświęcicie 2 minuty. Podacie imie/ nazwisko/ adres @ i gotowe
http://karpaty.wwf.pl/
ja podpisałem!
pozdrawiam |
|
|
|
 |
KAJA
początkujący forumowicz Ania i Janusz

Twój sprzęt: Fiat Ducato zwany Julkiem
Nazwa załogi: KAJA
|
Wysłany: 2015-09-16, 10:35
|
|
|
podpisane |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/235 Skąd: Kutno
|
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2015-09-16, 16:11
|
|
|
wysłane |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
|
Wysłany: 2015-09-16, 16:15
|
|
|
Wysłane. |
_________________ Brygida i Zbyszek |
|
|
|
 |
wojtekd
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,8 Elnagh Joxy
Nazwa załogi: Marzanna i Wojtek
|
Wysłany: 2015-09-16, 16:27
|
|
|
Zrobione |
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-09-16, 17:25
|
|
|
o kurde ale fajnie!
dziękuję Wam bardzo
do zobaczenia w nowym parku!!! |
|
|
|
 |
Forest
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato swap 2,8idtd, 1996r. Dethleffs
Nazwa załogi: Forest Camp
|
Wysłany: 2015-09-16, 21:05
|
|
|
Kochani, czy podpisując się pod petycją zastanowiliście się czego tak naprawdę żądają pseudo ekolodzy. Czy słyszeliście o zrównoważonej gospodarce, zapewniającej trwałość lasu przy jednocześnie prowadzonej gospodarce leśnej? Puszcza karpacka Bieszczady mają dzisiaj lesistość przeszło 90%, a przed II wojną światową... poniżej 50%. Na początku wieku XX lesistość Bieszczadów w dolinach rzecznych kształtowała się w granicach ok. 25%, w niższych partiach górskich ok. 40% Przez cały okres powojenny godzono pozyskanie drewna z powiększaniem zasobów leśnych. w roku 1945 lesistość kraju wynosiła 21% obecnie... prawie 30%. zobacz https://pl.wikipedia.org/wiki/Lasy_w_Polsce, http://www.lasy.gov.pl/nasze-lasy/polskie-lasy
Dzisiaj w Polsce średni wiek drzewostanów wynosi 60 lat i stale wzrasta. Przypominam, że w lesie występują drzewa w różnym wieku. Mamy jedne z lepiej zagospodarowanych drzewostanów w Europie.
Do czego zmierzają ekolodzy bez fachowego wykształcenia ? To co przeczytałem na stronie z linku to stek bzdur np "Puszcza Karpacka to jeden z ostatnich dzikich lasów w Europie. Nie pozwólmy jej wyciąć." - a kto chce ją wycinać?
"Dziś zaledwie 3% jego planowanej powierzchni objęte jest ochroną rezerwatową. Na pozostałym terenie trwa rabunkowa gospodarka leśna, a pozyskanie drewna jest bardzo wysokie – około 65 tysięcy m3 rocznie."
Pozyskanie drewna w polskich lasach wynosi ok 70% rocznego przyrostu, czyli 30% rokrocznie zostaje dodatkowo zakumulowane na pniu. Prowadzone jest na podstawie 10 letniego planu zatwierdzonego przez Ministra. Sporządzenie takiego planu wymaga szeregu konsultacji w szczególności w zakresie przestrzegania przepisów ochrony przyrody. Wybaczcie, ale wiem o czym piszę a piszę w oparciu o fakty.
Nie podpiszę
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Madan |
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2015-09-16, 21:55
|
|
|
również nie podpiszę, z powodów wyłuszczonych przez przedmówcę.
Krótko dodam, jeździcie trochę po Europie, widzicie wobec tego jaką bogatą mamy w Polsce szatę przyrodniczą. Dużo dobrych, urozmaiconych lasów. Dużo wszelkiego zwierza od ptaków przez płowe do wilków. Skąd to mamy(?) a no z wieloletniej pracy leśników (czyli w naszym polskim przypadku) Lasów Państwowych i pracujących w nich ludzi. Często bardziej pasjonatów zawodu niż tylko pracowników. Im i wyłącznie im zawdzięczamy to co mamy przyrodniczo.
Teraz, co i rusz ta czy inna organizacja pseudo - ekologiczna robi raban wtrącając się w rzeczy czy sprawy o których nie ma pojęcia. Ot kilku cwaniaków do tego trochę zauroczonej młodzieży i nagle wszyscy lepiej (niż ci leśnicy dzięki którym mamy to co mamy) wiedzą co w lesie robić można a co nie.
Dajmy leśnikom pracować w spokoju, wszak ponoszą pełna odpowiedzialność za to co czynią lub za to czego nie uczynią. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-09-17, 09:24
|
|
|
zrobiło się ciekawie
nie jestem ani ekologiem, ani leśnikiem. Zwykłym Polakiem jestem i patrze na zagadnienie oczami laika
niemniej, nawet jako laik, rozumiem różnicę między lasem a plantacją prostej sosnowej deski. Większość naszych lasów to niestety takie plantacje. Czy dobrze że są? Bardzo dobrze, bo jest to jakaś forma lasu i grzyby też można tam zbierać i nawet sarna tam pomieszkuje. Nie ma to jednak nic wspólnego z lasem.
w tej petycji chodzi o to aby był kolejny park narodowy, który będzie chronił puszcze - prawdziwy las.
a do leśników nic nie mam. Rozumiem, że to ich praca i nawet rozumiem, że zwiększają pozyskanie drewna rok do roku bo z tego żyją. Co nie zmienia faktu, że chciałbym chronić prawdziwy las
tak czy inaczej - do zobaczenia gdzieś na trasie |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2015-09-17, 12:03
|
|
|
WWF - chroni wszystko -nawet żmije - ekolodzy odławiają żmije gdy jest ich za dużo i przenoszą do lasów gdzie dotąd ich nie było
Chociaż ich plan ratowania RYSIA w Polsce mnie się podoba |
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

|
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-09-17, 12:40
|
|
|
Fordek napisał/a: | WWF - chroni wszystko -nawet żmije - ekolodzy odławiają żmije gdy jest ich za dużo i przenoszą do lasów gdzie dotąd ich nie było
Chociaż ich plan ratowania RYSIA w Polsce mnie się podoba |
bezsprzecznie jest część ekologów, którzy swoimi szalonymi wypowiedziami, bądź działaniami robią przyrodzie "niedźwiedzią przysługę". Eko-terroryści, którzy zapominają o swoich postulatach, gdy tylko dostaną pieniądze też niestety się zdarzają ;(
nic się na to nie poradzi - oszołomy są w każdej grupie |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2015-09-17, 13:15
|
|
|
Jak fajnie lesnicy pozyskują drewno - to zapraszam konkretnie do nas , gdzie jest podobno najwięcej lasów na Mazowszu. Tylko pytanie -jakich lasów . W okresie mojego żywota ponad połowa lasów starych z pięknymi drzewami została wycięta w ramach gospodarki leśnej. Owszem zostały zrobione nasadzenia = ale ile one maja lat 3. 5 10 czy 20. Ile lat jeszce trzeba czekać oby uzyskac drzewa tej grubości co zostały wycięte?? Ano co najmniej 50 albo i dużo wiecej. Nie jestem ekologiem tylko takim sobie biernym obserwatorem i doszedłem do wniosku , że przynajmniej w naszym rejonie za niedługo będziemy mieli tylko zagajniki i lasy do lat 50-ciu!!! |
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2015-09-17, 13:27
|
|
|
Koło mojego domu jest kilkuset-kilku tysięczny ha kompleks leśny.
Kilka ha posadziliśmy osobiście w podstawówce. Ma ponad 30 lat i jeszcze go nie wycięli.
Las podzielony jest na kwartały. Widać planowe wyręby, po 2-3 latach nowe nasadzenia.
Np. w Niemczech stawia się elektrownie wiatrowe w lasach. Nikomu tam nie wadzą. W PL oczywiście są odmiennego zdania.
Ekologia dzisiaj najczęściej kojarzy mnie się z frustratami i oszołomami.
Skoro chcą być tacy eko, to niech się na drzewach (sławetna Dolina Rospudy) przykuwają sznurami zrobionymi ze słomy, na grzbiet założą worki jutowe i wtedy będzie eko.
W czym chodzą ekolodzy, czego używają?
Tego wszystkiego, co my na co dzień, więc niech przestaną pierd.... trzy po trzy.
Nie mam ochoty przyłączać się do lęków, manipulacji, gierek, etc.
Żeby nie było. Mam kolektory, segreguję śmieci, oszczędzam wodę i energię.
Poniekąd zajmuję się branżą pokrewną. |
|
|
|
|
 |
|