|
|
|
nowy Park Narodowy czy plantacja deski sosnowej |
| Autor |
Wiadomość |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: hymmer
Nazwa załogi: coffeeinthewood
|
Wysłany: 2015-09-17, 13:37
|
|
|
| StasioiJola napisał/a: | Jak fajnie lesnicy pozyskują drewno - to zapraszam konkretnie do nas , gdzie jest podobno najwięcej lasów na Mazowszu. Tylko pytanie -jakich lasów . W okresie mojego żywota ponad połowa lasów starych z pięknymi drzewami została wycięta w ramach gospodarki leśnej. Owszem zostały zrobione nasadzenia = ale ile one maja lat 3. 5 10 czy 20. Ile lat jeszce trzeba czekać oby uzyskac drzewa tej grubości co zostały wycięte?? Ano co najmniej 50 albo i dużo wiecej. Nie jestem ekologiem tylko takim sobie biernym obserwatorem i doszedłem do wniosku , że przynajmniej w naszym rejonie za niedługo będziemy mieli tylko zagajniki i lasy do lat 50-ciu!!! |
o to mi dokładnie chodzi |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2015-09-17, 19:19
|
|
|
oczywiście Polska przyroda to zasługa kosmitów, przylecieli i zrobili
Leśnicy nic a nic nie znają się na swojej robocie i tylko tną, tną tną, niszcząc to co zrobili kosmici.
Bosz...
laicy biorą się za wszystko, wszystko wiedzą lepiej.
Za dużo TiVi za dużo seriali, gazet typu fakt czy inny superekspres. Za dużo wyedukowanych na tym wszechwiedzących wszech fachowców.
Już nie wystarczy ALP, nie wystarczy RDOŚ, teraz kowalski z maliniakiem wyedukowani ekologicznie "stroną" internetową tą czy tamtą "www.zmieniono automatycznie na - opowiadaj-eko.pl" wiedzą lepiej, i to jeszcze często gęsto z drugiego końca Polski.
Taki przykład, na poligon Drawski przywędrował wilk i osiadł sobie tu. Dobrze mu, mnoży się nawet ostro. Nie wadziły i nie wadzą mu, czołgi, śmigłowce, tłumy wojaków, ostre strzelania w tym artyleryjskie, ale wedle nawiedzonych "eko-szjbusów" przeszkadzają samochody które czasami na ten teren wpuszcza wojsko i ALP w celu realizacji sportów motorowych (zawsze krzyczano, rajdy na poligony), wpuszcza - dodam - dokładnie w te miejsca gdzie te czołgi, te śmigłowce i te strzelania. Nigdzie więcej jak dokładnie tam.
Wedle nich (tych nawiedzonych) wilk czołgu 50 tonowego czołgu się nie stracha, ale samochód już strachem go eliminuje.
Można mnożyć w nieskończoność taki historie.
Mamy już Parki Narodowe, rezerwaty, strefy ochronne, Obszary Chronionej Przyrody, Obszary Natura 2000, Parki Krajobrazowe, strefy ciszy...
mamy jeszcze na szczęście resztki dla normalności, normalności która przez ostatnie 70 lat pozwoliła fachowcom zachować/stworzyć taką a nie inna szatę przyrodniczą Polski. Fajną szatę. Może dlatego było to możliwe, że kiedyś sprawy spuszczano na fachowców a nie amatorów z najmojszymi z mojszych racjami |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): WODNIK |
 |
WODNIK
weteran

Twój sprzęt: HOBBY 600
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Piwa: 55/243 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2015-09-17, 23:20
|
|
|
bert naraziłeś się nawiedzonym, jestem po twojej stronie. Dla Ciebie browar
Nie można się zgodzić na wszystkie ich postulaty.
Urzędnicy z ratusza w B-B, na nasze pismo o wycince starych topoli, boją się podjęć decyzji o wycince bo nie wiedzą co powiedzą zieloni. To jest chore aby urzędnik państwowy był tak ubezwłasnowolniony.
Pokazali kiedyś w telewizji, kiedy tak zwani zieloni,się godzą na wszystko. I nie chodzi tu wcale o ekologię. Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie chodzi o kasę.
Ja jestem za piękną przyrodą, za pięknymi lasami, ale żeby było coś pięknego, czasem trzeba to przyciąć, wyciąć aby inne drzewa mogły być większe i zdrowsze.
W przyrodzie musi być równowaga bo inaczej to wszystko pójdzie się j....ć.
Szanuję ekologów którzy żyją z innej pracy, a nie tylko z działalności eko-terrorystycznej.
Pozdrawiam |
_________________ --- B E S K I D N I K ---
Pozdrawiamy Bronia i Janek
 |
|
|
|
 |
Forest
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato swap 2,8idtd, 1996r. Dethleffs
Nazwa załogi: Forest Camp
|
Wysłany: 2015-09-18, 21:40
|
|
|
Brawo, świetnie to ująłeś. W naszym kraju bardziej się ufa znachorowi niż lekarzowi. Ja podam tylko przykład drogi S19, której budowa co rusz odsuwana jest na plan dalszy. Dlaczego - bo wymagania związane z ochroną przyrody (legalne, prawne uwarunkowania) kosztują krocie. Wychodzi na to, że w pewnym odcinku musiała by być prowadzona tylko estakadą. Jak dojdą do tego eko terroryści to okaże się, ze inwestycja jest nie możliwa do wykonania.
We wszystkim zachowajmy umiar. |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 366/235 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2015-09-19, 09:01
|
|
|
Tyle, że w petycji chodzi o utworzenie nowego parku narodowego. Ja zawsze jestem za tworzeniem takich miejsc. To może wyciąć Puszczę Białowieską ?
Ekoterroryści to inna sprawa. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2015-09-19, 15:04
|
|
|
| JaWa napisał/a: | Tyle, że w petycji chodzi o utworzenie nowego parku narodowego. Ja zawsze jestem za tworzeniem takich miejsc. To może wyciąć Puszczę Białowieską ?
Ta... nowy PN, nowe etaty, nowe koszta, nowe zakazy i nakazy. Za chwilę wyjazd za miasto (które bądź) będzie wymagało opinii RDOSI-u, biletów do PN i poruszania się od tablicy do tablicy po wyżwirowanych ścieżkach.
"Argument": to może wciąć puszczę białowieska jest z...
palca i nie ma nic do rzeczy.
W Karpatach PN jest stosowna ilość i nie ma uzasadnionej potrzeby tworzenia nowego (niema, jeśli pominąć zachcianki grupy "interesów"). |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2015-09-19, 16:50
|
|
|
| JaWa napisał/a: | Tyle, że w petycji chodzi o utworzenie nowego parku narodowego. Ja zawsze jestem za tworzeniem takich miejsc. To może wyciąć Puszczę Białowieską ?
A po cholerę?
Aby nie można było do niego wchodzić?
We Włoszech, Austrii jakoś potrafią te rzeczy łączyć. Są góry, są narciarze, jest baza.
U nas NIET i fuj.
|
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 366/235 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2015-09-20, 10:20
|
|
|
| Fux napisał/a: | | Aby nie można było do niego wchodzić? |
To podaj jeden przykład, gdzie nie można wchodzić. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
|
Wysłany: 2015-09-20, 10:42
|
|
|
No popatrz na opór tworzenia nowych tras w Szklarskiej czy Karpaczu.
TPN to samo. Jeden stok na kAsprowym. Latem ograniczenie o połowę ruchu wjazdowego z Kuźnic.
Jest tylko ciągnięcie kasy. |
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-09-20, 11:28
|
|
|
dokładnie tak!
to, że po świecie kręci się jakaś grupka oszołomów, nie znaczy że teraz mamy przestać chronić przyrodę |
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-09-20, 11:34
|
|
|
| Fux napisał/a: | No popatrz na opór tworzenia nowych tras w Szklarskiej czy Karpaczu.
TPN to samo. Jeden stok na kAsprowym. Latem ograniczenie o połowę ruchu wjazdowego z Kuźnic.
Jest tylko ciągnięcie kasy. |
kurcze
to niesamowite, ze łączy nas to samo hobby - kampery - a tak bardzo różnimy się w interpretacji tych samych faktów.
Chodzi mi o to, że ja akurat uważam, że dobrze że są takie zakazy, bo właśnie one gwarantują zwiększoną ochronę tych obszarów, które wymieniłeś. Chce abyś mnie dobrze zrozumiał, ja nie będę Cię teraz przekonywał, że to ja mam rację a nie Ty ...bo nie przekonamy się nawzajem. |
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
|
Wysłany: 2015-09-20, 11:36
|
|
|
| JaWa napisał/a: | | To podaj jeden przykład, gdzie nie można wchodzić. |
Co innego ochrona przyrody a co innego decyzje oszołomów urzędników zakazujących wstępu do lasu,zakazu spaceru z psem po szlaku turystycznym itp.Chrońmy przyrodę a zwalczajmy głupotę urzędników. |
_________________ Brygida i Zbyszek |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
|
Wysłany: 2015-09-20, 13:21
|
|
|
coffeeinthewood, nie zgadzam się. Byłoby luźniej, gdyby wytyczono więcej szlaków. Tłumy wtedy byłyby rozproszone.
Tak masz zmęczenie materiału.
Patrz katastrofalny sukces Białki zimą. Padła ofiarą swojego sukcesu. |
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
|
Wysłany: 2015-09-20, 14:13
|
|
|
| Fux napisał/a: | | Byłoby luźniej, gdyby wytyczono więcej szlaków |
To nie koliduje z rozsądną ochroną przyrody. |
_________________ Brygida i Zbyszek |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
|
Wysłany: 2015-09-20, 15:56
|
|
|
| bryzby napisał/a: | | rozsądną |
to jest kluczowe...
Kretynizmem jest np. zatrzymanie budowy autostrady na rok tylko dlatego, aby jakieś ptaszysko mogło się wybzykać.
To jest chore! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|