Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
Wysłany: 2015-10-05, 11:50 Zakopałem się i co teraz?
Miałem tydzień temu taką niemiłą przygodę. Jadąc E55 w Macedonii po zmroku zjechałem w poszukiwaniu zacisznego noclegu i wjechałem na coś co wyglądało jak parking - płaskie, ślady opon, dojazd. Była to jednak rozwalcowana pryzma ziemi. Po deszczu namokła i zamieniła się w glinę o takiej konsystencji że lepiła się kilogramami do butów. Dowiedziałem się o tym już po tym jak się zakopałem kamperem.
Podładałem znalezione kamienie i kawałki betonu - przednie koła nie zdołały na nie wjechać lub zjechały w bok z powodu delikatnej pochyłości i tylnych kół zbyt głęboko uwiezionych.
Nowa saperka składana z Obelink użyta pierwszy raz zgięła się i umarła. Szmelc.
Podniosłem oryginalnym fiatowskim lewarkiem tylne koło żeby pod nie podłożyć betonową płytę - lewarek pękł na kawałki z powodu nierównomiernego osiadania podłożonego płaskiego kamienia w grząskiej glinie. Dobrze że nie zrobił dziury w podłodze.
Będąc jeszcze na granicy telefonicznego zasięgu w UE (1 zł/minuta zamiast 5 zł/min) zadzwoniłem po darmowy w całej Europie przez dwa lata po zakupie assistance Fiata. Zgodzili się bezpłatnie przysłać pomoc drogową, ale rano bo już było późno i poszliśmy spać. Przy okazji nadmienię że rozmowa trwała poniżej 20 minut i mogę tym samym zapewnić, że to ubezpieczenie działa.
Nocą wiał wiatr i do tego stopnia osuszył glinę, że zamieniła się w twardy kamień. Bez większych problemów wyjechałem i odwołałem już będący w drodze holownik. Miałem szczęście. Gdyby dalej padało, to sytuacja podążyłaby w kierunku przeciwnym.
Zimą miałem podobną sytuację - zakopałem się w grząskim terenie i zmęczyło mnie żmudne podkładanie cegieł. Rano mróz rozwiązał sprawę i błotko zamieniło się w kamień.
Jak się przygotować w przyszłości na podobne sytuacje? Co będzie skuteczne?
Pomysły: łańcuchy zimowe na koła, maty/drabinki do podkładania, siekierę do cięcia krzaków w celu ich podkładania, porządniejsza saperka, lina 8-10 mm 50 m do holowania, taśma z grzechotką jako wyciągarka, spuszczanie powietrza z kół w celu zmniejszenia nacisku i zwiększenia powierzchni, lina opleciona wokół opony i felgi by zadziałała podobnie do łańcuchów śniegowych, podnośnik i podkładanie kamieni lub klinów.
Jak się przygotować w przyszłości na podobne sytuacje? Co będzie skuteczne?
Zawsze skuteczny jest zdrowy rozsądek. Jak nie widzisz w co się pakujesz to daj sobie na wstrzymanie. Chcesz sprawdzić na co wjeżdżasz a nie jesteś pewien czy podłoże jest stabilne i potem wyjedziesz, to zastosuj sposób niemieckich czołgistów (wyjdź i na barana weź drugą osobę stając na jednej nodze, jak się nie zapadniesz to teren jest ok).
Twój sprzęt: Ducato-Adria(była) Iveco 4x4 w budowie
Wysłany: 2015-10-05, 12:36
Jeżeli zamierzasz dalej uskuteczniać takie akcje to:
1.Łopata/szpadel, a nie saperka.
2.Podnośnik hi-lift. Ale możesz mieć problem z użyciem w kamperze.
3.Wciągarka linowa ręczna "tirfor", bo taśma z grzechotką nie da rady. No i mocne ucho, bo fabryczne wydumki mogą nie wytrzymać.
opcje 2 i 3 to duże i ciężkie klamoty. No i nie są tanie.
Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2015-10-05, 13:34
Ja tam "Nowiutkim Hymerem prosto z fabryki" poza autostrady, trasy szybkiego ruchu i landówki w życiu bym nie zjechał. A jak parkingi to tylko te utwardzone przy stacjach paliw lub autostradach, no i tylko kempingi żadnych tam "dzikusów" . A w teren kupiłbym jakąś terenówkę prosto z fabryki i ewentualnie nią się pokusił Sorry za off ale nie mogłem się powstrzymać
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
W takich przypadkach przydaje się poprzednia pasja, czyli auta 4x4
Piszesz o zdrowym rozsądku... każdemu się to może przydarzyć. Brat moim kamperem pojechał, staną aby zarejestrować swój pobyt na kempingu. Tak staną, że przednie koła były w piachu na drodze. Gdyby nie stanął to by jechał dalej. A tak się na chwilkę przytrzymał i już nie ruszył. Zdrowy rozsądek był ale wszystkiego nie przewidzisz.
Co robić?
Sprzętu:
Hi life odpada w zastosowaniach kamperowych - auto jest za ciężki - nie podniesiesz tym kampera.
Szpadel... kto ma miejsce na pełnowymiarowy szpadel??
Wyciągarka linowa... kto to wozi?? Ciężkie i wielkie.
Ja bym polecał:
Dobry podnośnik. Najlepiej śrubowy, kolumnowy. Np. od żuka lub nysy - stare rozwiązania. Mocne, z duża stopą.
Saperka - są dobre w sprzedaży. Zostawcie kempingowe gadżety i kupcie saperkę np. taką jak wyprzedaje wojsko. Można na all... kupić. drewniana rączka, składna i mocna... wiem że to nie duży szpadel ale od czasu do czasu można się pomęczyć.
Siekiera
Jak się wyciągać??
Po pierwsze koła muszą ciągnąc a nie kręcić się w miejscu. Wiele razy widziałem jak kierowca daje gazu. Koła się kręcą a auto stoi w miejscu. Niestety sprzęgło trzeba trochę pomęczyć. Rozkołysać auto... może wyjdzie. W ostateczności w autach z napędem na przód można próbować szybko kręcić kierownicą od lewej do prawej. Czasami jeśli jedno z kół się kręci a drugie stoi na w miarę twardym gruncie można w ten sposób oszukać mechanizm różnicowy.
Używanie podnośnika: Jeśli nie podstawisz pod ramę to pod resor obok koła i podnosić każde koło oddzielnie. Potem siekierka i przygotować kawałki drewna. Im mocniejsze i dłuższe tym lepiej.
Trzeba pamiętać, że nasze auta ważą dużo. 3-3.5 tony to przecież norma. Terenowe gadżety są przygotowane pod auta o wadze około 2-2,5 tony...
Trzeba się też przygotować, że wyciąganie zajmie nam duuużo czasu więc rowery z auta i niech rodzina jedzie na zakupy - będzie lżej dla auta.. a i my psychicznie będziemy mieli łatwiej... żona zawsze coś powie nawet ta najukochańsza z reguły - "A nie mówiłam..."
Dodatkowo wożę linę do wyciągania - kinetyk. Jak ktoś jest to pomoże, czasami wystarczy lekko pociągnąć. Liny tego typu nie szarpią auta i nie powodują tyle szkód co stalowe twarde liny. Wyciąganie jest bardzo delikatne i łagodne. Polecam.
_________________ Załoga: Agnieszka, Stefan oraz Piotuś i Gabrysia.
Sprzęt: było: Xsara picasso 1.8 LPG + KIP 42TTZ; i cudowny T4 EuroSky 550
Jest Hymer BR 544
Zdjęcia z wypraw i nie tylko: http://mojuaz.com
Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
Wysłany: 2015-10-05, 14:39
mrsulki napisał/a:
Ja tam "Nowiutkim Hymerem prosto z fabryki" poza autostrady, trasy szybkiego ruchu i landówki w życiu bym nie zjechał. A jak parkingi to tylko te utwardzone przy stacjach paliw lub autostradach, no i tylko kempingi żadnych tam "dzikusów" . A w teren kupiłbym jakąś terenówkę prosto z fabryki i ewentualnie nią się pokusił Sorry za off ale nie mogłem się powstrzymać
Uwielbiam czytać o tym co by robili ludzie gdyby coś posiadali, albo byli w jakiejś określonej sytuacji. To bardzo zabawne po uwzględnieniu że wystąpienie posiadania albo określonej sytuacji jest u nich znikomo mało prawdopodobne.
Jak bym był miliarderem, to bym zlikwidował głód w Afryce.
Gdybym był urzędnikiem, to bym nie brał łapówek.
Wysłany: 2015-10-05, 14:42
No to na początek szykuję grube wycieraczki z gumowych kółek, rozglądam się za nowym lewarkiem i łańcuchami.
Linę mam alpinistyczną, statyczną 50m. Może się do czegoś przyda?
Wysłany: 2015-10-05, 17:33
stef napisał/a:
Hi life odpada w zastosowaniach kamperowych - auto jest za ciężki - nie podniesiesz tym kampera.
Szpadel... kto ma miejsce na pełnowymiarowy szpadel??
Wyciągarka linowa... kto to wozi?? Ciężkie i wielkie.
Ja bym polecał:
Dobry podnośnik. Najlepiej śrubowy, kolumnowy. Np. od żuka lub nysy - stare rozwiązania. Mocne, z duża stopą.
Trzeba pamiętać, że nasze auta ważą dużo. 3-3.5 tony to przecież norma. Terenowe gadżety są przygotowane pod auta o wadze około 2-2,5 tony...
Przemyśl to jeszcze raz
Wyprawówka załadowana po dach, plus bagażnik dachowy ze szpejem...bywa grubo ponad 3t.
W kamperze nie znajdziesz miejsca na łopatę?
toscaner Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com
Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2015-10-05, 18:17
Ja na szczęście z każdego niepewnego gruntu jak dotąd wyjechałem na zasadzie kołysania autem. Szybka zmiana biegów przód tył, przód tył i prawo lewo. No i nacisk osi tył przód bardzo podobny.
Jako, że założyłeś temat to przypomniałeś mi co miałem kupić.
Jest jeszcze takie rozwiązanie z pasami, które widziałem na filmiku podesłanym mi kiedyś przez Kodera. Może podrzuci tu, bo nie pamiętam jak to się nazywało.
Z jednej strony pasy mają coś jak haki/kotwice i wbija się to w ziemię kilka metrów od auta, a drugą stronę nawija na oponę ruszając.
Zamierzam to kupić, bo jestem teraz w UK i gdzieś miałem link do sklepu z tymi gadżetami w właśnie w UK.
Może ktoś przypomni nazwę na to "ustrojstwo" albo wlepi filmik.
Przemyśl to jeszcze raz
Wyprawówka załadowana po dach, plus bagażnik dachowy ze szpejem...bywa grubo ponad 3t.
No raczej na łopatę nie znajdę... mam mały sprzęt... mówię o kamperze
A jak do naszych dołożysz hi jacka, wyciągarkę i kilka innych zabawek to przeładujesz autko... a i tak jeździmy często na granicy przeładowania.
Poza tym jadąc na wakacje nie nastawiamy się na offroad kamperami - do tego służą wyprawówki a nie nasze szosowe kampery. My raczej wode gotujemy w czajniku na naszych wygodnych kuchenkach a nie w puszce po piwie nad ogniskiem Myśląc takim tokiem to bez lin, podnośników, całego zaplecza survivalowego to raczej nie ruszajmy z domu.
Gdybym miał wyprawowe auto 4x4 to bym taki off-roady szpej woził. Panowie nie przesadzajmy. Każdemu może się zdarzyć taka sytuacja jak koledze ale nie przeginajmy...
Bawiąc się w off-road czytałem relacjonowaną na bieżąco wyprawę 4 oszpejowanych patroli do Rumunii. Tak się zdarzyło że w tym samym czasie pewna sympatyczna para jechała dokładnie tym samym szlakiem co te Patrole zwykłą astrą z przyczepa kempingową... trasy były identyczne. Mało tego nawet na jednym ze zdjęć "Patrolowców" w tle widac było wspomnianą parę z przyczepą... przerost formy nad treścią.. chyba tak.
Linki alpinistyczne nie nadają się nawet do terenówek... sprawdzone. Chyba że kombinujemy z bloczkami... wtedy coś tam poradzą. Te linki bardziej się przydają do suszenia bielizny.
Kinetyk ma to do siebie, że bardzo delikatnie przenosi siłę i nie masz szarpania jak przy statycznych linach. Mając UAZa ciągałem go statycznymi linami ale już do jeepa który nie miał ramy kupiłem kinetyka - bardzo polecam !!
PS OOO widzę w filmie o kotwicy pasowej starych znajomych Swoja droga ta kotwica to raczej bajer... kiedyś wyciągaliśmy nivę za pomocą zakopanego koła zapasowego i lebiodki. Pięknie poszło, a łada była o wiele mocniej wklejona niż ten jeep.
Do takiej liny zakotwiczonej dobrze mieć reduktor. Obawiam się, że aby wyciągnąć 3 tony z przyklejonym tyłem do bagna trzeba by mieć niezły moment obrotowy na kołach. Nie wiem czy nasze przekładnie to wytrzymają.
_________________ Załoga: Agnieszka, Stefan oraz Piotuś i Gabrysia.
Sprzęt: było: Xsara picasso 1.8 LPG + KIP 42TTZ; i cudowny T4 EuroSky 550
Jest Hymer BR 544
Zdjęcia z wypraw i nie tylko: http://mojuaz.com
Wysłany: 2015-10-05, 19:55
stef napisał/a:
piotrul napisał/a:
Przemyśl to jeszcze raz
No raczej na łopatę nie znajdę... mam mały sprzęt... mówię o kamperze
A jak do naszych dołożysz hi jacka, wyciągarkę i kilka innych zabawek to przeładujesz autko... a i tak jeździmy często na granicy przeładowania.
Poza tym jadąc na wakacje nie nastawiamy się na offroad kamperami - do tego służą wyprawówki a nie nasze szosowe kampery.
Ja dlatego właśnie mam (może kiedyś będzie gotowy ) kampera nieszosowego
A Bert, to już w ogóle
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum