|
|
|
Zakup kampera a zwrot Vat z dzialalnosci gospodarczej |
| Autor |
Wiadomość |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-10-30, 08:28
|
|
|
| Fux napisał/a: | Jest rynek pojazdów nowych, jest używanych.
Po 4-5 latach osobówka osiąga około 50% wartości początkowej.
..
Czy kampery rządzą się podobnym mechanizmem? Chyba nie do końca ale i startowe dużo większe. |
Kampery, maszyny i pojazdy specjalistyczne tracą połowę wartości po 10 latach. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2015-10-30, 08:33
|
|
|
| Fux napisał/a: |
Do Dżonego. Gotówka to utrapienie. Zresztą więcej, niż 3 k€ nie przyjmie od Ciebie dealer. To wynika z ustawy. |
Miał być przelew, ale bank by nie zdążył na planowany termin odbioru. Szybciej było wypłacić i zawieźć.
Dealer przyjął całą kwotę w gotówce. Dosłownie to była reklamówka. Miny ludzi bezcenne. Nikt nie protestował. Zapewne pomyśleli że jestem z mafii i lepiej nie podskakiwać. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2015-10-30, 08:39
|
|
|
| Mandus napisał/a: |
@Johny - generalnie masz rację - najlepiej mieć kilka kupek i tak: z jednej grać na giełdzie dla rozrywki, z drugiej kupować za cash kampery, Porszawy itp, z trzeciej nie mniej dawać na hospicjum i inne zacne cele, z czwartej latać po świecie itd. Ale i tak, gdybym miał tak jak Ty to prowadząc firmę i mając dochody, zakup samochodu zrealizowałbym za pomocą leasingu. Nie dla przekory - tylko jest to dla mnie bardziej opłacalne szczególnie przy samochodach, chodzi o dłuuugą amortyzację przy zakupie za gotówkę - takie mamy prawo... Kupisz auto za gotówę na firmę za 100k i... zapłacisz 19k podatku od dochodu od tych wydanych przez Ciebie pieniędzy i dopiero zaczniesz co miesiąc amortyzować ten sprzęt przez lata
|
Na firmę kupowałem auto w dawnych czasach, kiedy jeszcze był wzór Lisaka itp. Policzyłem dokładnie wszystkie koszty. Wtedy nawet kredyt mi się opłacał bardziej niż leasing.
Amortyzacja to OIDP 5 lat +/-2 lata. Jak dla mnie OK. 5 lat to nie jest długo.
Kupując wtedy na firmę mam koszt rozłożony na 5 lat. Zależy jak komu wychodzi. Mi częściej się opłacało unikać wyjątkowo dużych kosztów w jednym roku, bo nie zawsze się je zdąży rozliczyć stratę w następnych. Ale każdy ma inaczej. Może być tak że unikniesz podatku w jednym roku, a potem wskoczysz w wyższy próg w następnych. Rozłożenie kosztów na parę lat może być korzystniejsze.
Jedynym pewnym kosztem, którego nie ma w kupowaniu za gotówkę jest brak prowizji banku/leasingodawcy. Brak też odsetek. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2015-10-30, 08:45
|
|
|
| Bronek napisał/a: |
A najbardziej bawi mnie opnia , że jak masz coś w kredycie to jest be .
Wiem , to pozwala na lepsze samopoczucie i samoocenę tym co nie mają tej możliwości , lub tych co ich stać na wydanie gotówki , ale bardzo to przeżywają. Normalne , bo to ich zapracowane pieniądze.
|
Bronek znowu do mnie pijesz, ech.
Wyjaśnię Ci takie zasady, których sam musiałem się uczyć w boju przelewając krew.
Kredyt inwestycyjny, jeśli kogoś na niego stać jest DOBRY. Należy go brać, bo zwiększa przychody i zyski. Można nawet kupić samochód nowy w celach firmowych i będzie to lepsza decyzja niż jeżdżenie szrotem.
Kredyt konsumpcyjny to ZŁO!
Ludzie konsumujący na kredyt zarabiają bardzo dużo i dzięki kredytowaniu konsumpcji nie stają się bogaci, albo zarabiają przeciętnie i ciągle są biedni, albo mało i kończą na licytacji.
Kamper to konsumpcja, przepieprzanie kapitału. Kredyt na kampera to zło.
Gdybym bez większej kasy musiał się budować (konsumpcja), to zacząłbym od działki i postawienia garażu 25m2 umożliwiającego zamieszkanie.
Bez kasy na porządnego kampera, kupiłbym używkę za 40 tys lub chłodnię albo busa i zrobił samoróbkę. Jestem pewien, że zrobiłbym 80% tras, które robię Hymerem z fabryki. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2015-10-30, 10:24
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | które robię Hymerem z fabryki. |
Tak, przy rocznym kamperze czas zacząć opuszczać słowo "prosto". |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 141/307 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2015-10-30, 10:28
|
|
|
Opowiadał mi znajomy takie zdarzenie:
Wielkie gospodarstwo, po polu jeździ ciągnik. Ciągnik olbrzym full wypas - sterowany GPS. Rolnik zajęty obserwacją ciągnika. Dumny jak paw. Naglę ciągnik staje. Rolnik robi wielkie oczy. Kiedyś złapałby za młotek i klucz francuski i zacząłby naprawiać. Teraz wyciąga komórkę i dzwoni do leasingodawcy. Odpowiadają mu, że wiedzą że ciągnik stanął. Przyczyną jest brak zapłaconej raty.
Rolnik wciagu kilku godzin wpłaca zaległość. Wraca na pole próbuje odpalić. Silnik zaskakuje i ciągnik kontynuuje prace ... |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-10-30, 11:23
|
|
|
| Pooglądałem ceny kamperów na zachodzie i nie mogę zrozumieć jak można żądać 40 tyś E za 10 letniego kampera poobijanego, jak nowy obok stoi za 50 tyś. podobnej klasy . |
|
|
|
 |
Mandus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
|
Wysłany: 2015-10-30, 13:31
|
|
|
| Fux napisał/a: | Ok. Skoro czujesz się urażony, to sorki.
Merytorycznie zdania nie zmienię. Napisałem to na podstawie swoich doświadczeń. |
Spoko
Wnioski z tego takie, że każdy ma inną sytuację, doświadczenia i nie ma co komu radzić. Ale warto na ten temat wiedzieć więcej, zanim podejmie się decyzję. |
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni... |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-10-30, 18:15
|
|
|
Ad
Johny nie bierz wszytkiego do siebie.
Tak jak nie wymagaj od innych tego co Tobie miłe i wg Ciebie jedyne.
Gdyby był jeden cudowny obiad , jeden cudowny lek , jedna cudowna kobieta i super chłop to....świat byłby rajem , Ale nudnym , a tak jest wiele dróg do osiągnięcia celów, pogodź się z tym , że istnieją inne warianty.
Alternatywne światy innych ludzi, też przekonanych o swojej nieomylności , mądrości itd.
Z tego robi się wojny , gdy tego nie dostrzegamy.
Na pocieszenie ........i tak już odrobinę spuściłeś pary. Już da się gadać |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|