|
|
Panel słoneczny w kamperze |
Autor |
Wiadomość |
kompnet
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-11-02, 18:59 Panel słoneczny w kamperze
|
|
|
Witajcie
Tworzę biznes plan odnośnie otrzymania funduszy na rozpoczęcie działalności gospodarczej w branży Truck Food czyli mobilne gastro w kamperze. Niestety ze względu iż jestem laikiem z fizyki, potrzebuję pomocy odnośnie zapotrzebowania na energię dla mojego kamperka.
Od razu odrzuciłem możliwość umieszczenia w samochodzie agregatu prądotwórczego, ze względu na hałas. Wpadłem na pomysł bowiem widziałem już kiedyś pojazd z Solarami Słonecznymi na dachu.
I tutaj jest pytanie ile potrzebuję solarów, aby dobrze wszystko funkcjonowało, przypuśćmy że znalazłem aukcję za 1000 zł oferującą PANEL SOLARNY + STEROWNIK bez akumulatora http://allegro.pl/panel-s...714652253.html, dajmy na to lodówka którą będę chciał umieścić w samochodzie pobiera na godzinę 0,55 tyle że czego ;D Czy jeden taki panel da radę "zaspokoić" powyższą lodóweczkę ? |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-11-02, 19:07
|
|
|
Potrzebujesz solar minimum 100W, a jeszcze lepiej 200W. O lodówce zapomnij w tym budżecie. |
|
|
|
 |
kompnet
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-11-02, 19:42
|
|
|
kompnet napisał/a: | o lodówce to niby jedną z tańszych ale najbardziej ekonomicznych jest |
Tylko trochę mylisz pojęcia z racji napięcia
Solar daje 12V a lodówka jest na 230V |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2015-11-02, 20:06
|
|
|
Zaraz, zaraz...
Ma to być kamper/pojazd gastronomiczny, czyli robisz objazdowo kebaby - przyjmijmy.
Produkty przechowujesz w lodówce/zamrażarce tak?
Czy jak? |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2015-11-02, 20:20 Re: Panel słoneczny w kamperze
|
|
|
Poprawiam linki (linków nie kończymy kropkami ani przecinkami tylko spacją):
Solar: http://allegro.pl/panel-s...5714652253.html
Lodówka: http://allegro.pl/lodowka...5747646047.html
kompnet napisał/a: |
...
na godzinę 0,55 tyle że czego
? |
Skąd wziąłeś ten parametr?
Nie ważne. To nawet nie drgnie, nawet jak zastosujesz przetwornicę 12/230V
Lodówki agregatorowe w chwili uruchamiania się agregatu (cyklicznie) uruchamia się uzwojenie rozruchowe, na krótką chwilę jest to bardzo prądożerne, nawet 800W/230V i musi być zapewniona dostawa energii na ten cel. Praca ciągła to już znacznie mniejszy pobór energii i nawet jak przetwornica wydoli, to musi być wspomagana akumulatorem bo z samego solara to za mało. Na laptopa i TV Ci wystarczy. |
 |
|
|
|
|
 |
kompnet
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-11-02, 20:40
|
|
|
Mam zamiar prowadzić gastro nie tylko kebabowe Np: kanapki, zapiekanki, frytki, burgery, sosy, gofry, napoje itp ... dlatego potrzebna będzie taka lodóweczka Oczywiście jest to wizja przyszłościowa bowiem swoje muszę odczekać w kolejce jeśli wezmą mój projekt pod uwagę |
|
|
|
 |
kompnet
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-11-02, 20:43 Re: Panel słoneczny w kamperze
|
|
|
Socale napisał/a: | Poprawiam linki (linków nie kończymy kropkami ani przecinkami tylko spacją):
Solar: http://allegro.pl/panel-s...5714652253.html
Lodówka: http://allegro.pl/lodowka...5747646047.html
kompnet napisał/a: |
...
na godzinę 0,55 tyle że czego
? |
Skąd wziąłeś ten parametr?
Nie ważne. To nawet nie drgnie, nawet jak zastosujesz przetwornicę 12/230V
Lodówki agregatorowe w chwili uruchamiania się agregatu (cyklicznie) uruchamia się uzwojenie rozruchowe, na krótką chwilę jest to bardzo prądożerne, nawet 800W/230V i musi być zapewniona dostawa energii na ten cel. Praca ciągła to już znacznie mniejszy pobór energii i nawet jak przetwornica wydoli, to musi być wspomagana akumulatorem bo z samego solara to za mało. Na laptopa i TV Ci wystarczy. |
A jeśli owy akumulator będzie naładowany calutki bowiem te solary działają cały czas i jeśli akumulator będzie pełny to lodówka chyba zastartuje, a potem to tylko podtrzymywanie przez solary akumulatorka. |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-11-02, 20:45
|
|
|
kompnet napisał/a: | Np: kanapki, zapiekanki, frytki, burgery, sosy, gofry, napoje itp ... dlatego potrzebna będzie taka lodóweczka |
To zostaje Ci odpowiednio wyciszony agregat lub sieć. Zapomnij o solarach, wiatrakach itp. nie wydoli na takie potrzeby. Lodówka to tylko czubek góry lodowej, dochodzą podgrzewacze, opiekacze, grille elektryczne itp że o podgrzewaczu do wody nie wspomnę. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 137/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2015-11-02, 20:52
|
|
|
Jeśli chcesz codziennie coś zarobić na tej budzie to musisz to postawić w Afryce. Pomyślałeś z czego będziesz żył w pochmurne dni? |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
kompnet
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-11-02, 21:16
|
|
|
krzlac napisał/a: | Jeśli chcesz codziennie coś zarobić na tej budzie to musisz to postawić w Afryce. Pomyślałeś z czego będziesz żył w pochmurne dni? |
Jest ocieplenie klimatyczne Ile razy padał w tym roku deszcz, z tego co czytałem, rozmawiałem to w warto, bowiem w same pogodne dni idzie sporo zarobić by zrekompensować sobie te pochmurne. Wiele tego rodzaju usług jest w Warszawie pochodzę z dolnegośląska nie widziałem tutaj czegoś takiego Po 1 nie trzeba płacić rachunków, po 2 od 2016 roku wchodzi przepis że mogę swoje produkty sprzedawać gdzie chcę na terenie PL tj. nie wszystkie. A na pochmurną pogodę to zawsze można wymyśleć jakiś parawan duży W samo lato gdybym tym się wybrał nad morze przykład daję to hoho, festyny na miejscu w weekendy, a w tygodniu dobra miejscówka przy centrum handlowym albo szkole. |
Ostatnio zmieniony przez kompnet 2015-11-02, 21:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2015-11-02, 21:30
|
|
|
Ale to nie suche dni i ciepło klimatyczne dostarcza energii, tylko czyste promieniowanie, wówczas można liczyć że panel oddaje te deklarowane 100W.
Brniemy.
Lodówka po rozruchu będzie wciągała powiedzmy 100W, z każdą chwilą sprężania czynnika opór rośnie, zatem pobór też.
Słońce przysłoni chmurka i wydajność spada do 50%, a gdzie energia do oddania jej akumulatorowi? Rozruch nie jest raz na dobę, latem co godzinę agregat będzie startował.
Musisz mieć do dyspozycji ogromny zapas mocy drzemiącej, 2 razy więcej od znamionowej zużywanej.
Zauważ, że na kamperach bywają po 2 panele tylko na własne potrzeby, raczej małoprądowożerne.
Jak zainwestujesz w wydajną panelową elektrownię, to ile kebabów musiałbyś sprzedać żeby to się zamortyzowało? Perpetuum mobile jeszcze nie istnieje.
.
Tak czy siak, ja życzę powodzenia i skutecznych rozwiązań w drodze do celów. |
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 137/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2015-11-02, 21:31
|
|
|
OK. Myślałem, żę cały biznes opierasz na prądzie z solara 100W. "Morzę" to pikuś, jakbyś tak wjechał swoim wehikułem latem nad Morskie Oko. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-11-02, 22:19
|
|
|
Dało by radę. Oczywiście, jak piszą koledzy, do tego, żeby taka lodówka startowała trzeba przetwornicy o mocy chwilowej 2000-3000W. Nawet malutka lodóweczka 65W przy starcie bierze 1000W (przez jaką sekundę).
Żeby to utrzymać niezależnie od warunków potrzeba do tego 250 do 300Ah akumulatorów (lodówka w dobę "łyknie" spokojnie 70 do 80Ah, ale potrzebny jest zapas żeby prąd impulsu startowego nie wyłączył przetwornicy) i pewnie z 400 do 600W solarów - nadmiar, żeby działały też przy gorszej pogodzie. To jest jak najbardziej do ogarnięcia, szacunkowe ceny:
* Solary 3*500zł (szklane 24V) = 1500zł
* Przetwornica 800zł
* Regulator MPPT 30A/24V 800zł
* Akumulatory 100Ah 3*300zł = 900zł
W sumie 4000zł. HTH |
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2015-11-02, 22:42
|
|
|
Czasami mi się trafiają foodtrucki do serwisowania Żaden którego robiłem, nie miał solarów. Mają za to pozakładane akumulatory i to w sporych ilościach. Raz widziałem nawet zabudowane 5 sztuk 220Ah Nigdy nie rozmawiałem o ich zapotrzebowaniach elektrycznych, ale jak mi się taki trafi, to pogadam. Przeważnie mają jedną lodówkę taką zwykłą i to nie za dużą, do tego jeszcze lady chłodnicze. Podejrzewam że gdzieś się podłączają pod prąd i tak pracują.
Pracy z kanapkami i szybkimi daniami, szukaj pod biurowcami W korpo, kasa na żarcie jest
W warszawie, tylko pod biurowcami stoją i to po kilka sztuk. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|