Bretania i Normandia we wrześniu |
Autor |
Wiadomość |
Campmar
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: FENDT 510
Nazwa załogi: Campmarki
|
Wysłany: 2015-04-06, 20:03
|
|
|
Po zeszłorocznym pobycie w Prowansji już mi się podoba ten kraj. Uważam,że jest bardzo przyjazny kamperom. Chyba bardziej od moich ukochanych Włoch... Mimo skomplikowanego języka ludzie są bardziej otwarci. |
_________________ Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD Burstner
Nazwa załogi: TURTL
Dołączył: 18 Paź 2010 Postawił 1 piw(a) Skąd: Przeżdziedza / Wleń
|
Wysłany: 2015-04-07, 22:14
|
|
|
Relację przestudiowałem. Opisy z namiarami (do Nantes) wydrukowałem. Jedziemy bardzo podobną trasą 20 czerwca i Twój opis bardzo nam i nie tylko nam uprości jazdę. Po powrocie dodam swoje obserwacje i namiary. Szkoda że z tymi rowerami jest nietęgo, właśnie podsumowaniem zdruzgotałeś moje zamysły co do jazdy rowerem po klifach, dzięki za wartościową uwagę, na necie nigdzie nie mogłem znaleźć właśnie takiej uwagi, że nie wolno jeździć po szlakach pieszych, jeszcze raz dziękuję za relację, czyta się ją niczym porządny przewodnik, taki z górnej półki .... browarek Ci się należy. |
|
|
|
 |
gregu
zaawansowany

Twój sprzęt: CaliforniaExclusive'03
Nazwa załogi: Hotel California
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Paź 2010 Piwa: 8/16 Skąd: B-Mitte
|
Wysłany: 2015-04-11, 19:41
|
|
|
absolutnie warto miec rowery. zawsze.
szczegolnie, jesli sie lubi szosowke - ogrom tras na pomorzu, wielu kolarzy i kierowcy majacy duza atencje na rowerzystow. |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
 |
frape
weteran

Twój sprzęt: Fiat 2.8idTD MultiCamp EVO II Possl
Nazwa załogi: osiołek
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Gru 2009 Piwa: 115/53 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2015-04-12, 23:52
|
|
|
" Szkoda że z tymi rowerami jest nietęgo"
Z rowerami to nie do końca jest tak. Owszem po klifach i wydmach nie pojeździsz (choć po piachu to i tak ciężko ), ale w zeszłym roku objechaliśmy całą pólnocną Francję wybrzeżem, a rowery sporo się w czasie tego wyjazdu napracowały Głównymi drogami to przyjemność owszem średnia, ale jest tam tyle dróg, że spokojnie można znaleźć trasę dla siebie. W wielu miejscach też wzdłuż głównych dróg poprowadzone są ścieżki.
Odnośnie noclegów to częściowo korzystaliśmy z tej relacji, a częściowo z campercontact.nl można sobie ściągnąć POI do nawigacji. Kiedyś istniała tez wersja pdf z opisami miejsc noclegowych, niestety rok 2015 wszystko zmienił (gdyby coś to gdzieś jeszcze mam te pdf'y). Często zdarzało się też, że widzieliśmy gdzieś stojące campery i przyklejaliśmy się do nich na noc. Dużo stellplatzów jest darmowych, czasami płaci się tylko za serwis, ale często wszystko jest za free na północy, w przeciwieństwie do południa Francji. Jedźcie i korzystajcie tylko pamiętajcie w tym rejonie pogoda jest kapryśna - dobrze, że zazwyczaj na chwile ) |
_________________ http://osiolkiemprzezswiat.blogspot.com
https://www.facebook.com/...474314219380151
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
gregu
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-04-13, 11:39
|
|
|
piweczko za linka campercontact
kurcze musze przysiasc do forum camperteam, tylu ciekawych ludzi, tyle ciekawych info.. skala jest tylko na tyle ogromna, ze czasem ciężko się dogrzebać do istotnych info... |
|
|
|
 |
frape
weteran

Twój sprzęt: Fiat 2.8idTD MultiCamp EVO II Possl
Nazwa załogi: osiołek
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Gru 2009 Piwa: 115/53 Skąd: Gliwice
|
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD Burstner
Nazwa załogi: TURTL
Dołączył: 18 Paź 2010 Postawił 1 piw(a) Skąd: Przeżdziedza / Wleń
|
Wysłany: 2015-04-13, 20:27
|
|
|
Rowery to jakieś 25 kg czyli niewiele, przypuszczam że zabiorę tym bardziej że chcemy skorzystać z programu France Passion a to noclegi przeważnie u gospodarzy i plantatorów, myślę że wiejskie tereny będą się nadawały na zwiedzanie rowerami. I raczej utwardzone podłoża nas interesują, ja na Trekingu a żona na miejskim jednośladzie ... |
|
|
|
 |
pwojtas
trochę już popisał
Twój sprzęt: Był EBAC Crafter jest EBAC Traveller Ducato
Nazwa załogi: pewojtasy
|
Wysłany: 2015-04-13, 23:20
|
|
|
Spoko korzystałem, jak wiesz, z France Passion, i mimo, że to głównie fajne, lokalne klimaty, to infrastruktura jest , czytaj, drogi utwardzone raczej |
|
|
|
 |
gregu
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-04-16, 08:43
|
|
|
wow, tam to się dopiero piwko należy!
dodane do ulubionych. |
|
|
|
 |
Gośka
stary wyga

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 31 Paź 2012 Piwa: 140/14 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2015-06-15, 20:58
|
|
|
Witam
Jeszcze tylko 2 tygodnie i jedziemy do Bretanii. Oczywiście to Kolegi zasługa. Po drodze chcemy również zatrzymać się i zwiedzić klasztor Mont-Saint-Michel. W związku z tym mam pytanie, skąd dowiedziałeś się o godzinach przypływów i odpływów, czy są tam jakieś tablice z informacją ? |
_________________ Pozdrawiam
Gosia i Sławek |
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 108/3 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 358/407 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2015-12-19, 23:39
|
|
|
Dzieki za relacje dopiero teraz przeczytałam,dziekuje musze to jeszcze przestudiować i relacje Goski tez.Moze prosto z Czestochowy pojedziemy.Mysle ze kwiecień,maj to tez dobre miesiące na zwiedzanie Francji.Czas na częściową zmiane kierunku z Grecji |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-12-20, 09:06
|
|
|
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Dzieki za relacje dopiero teraz przeczytałam,dziekuje musze to jeszcze przestudiować i relacje Goski tez.Moze prosto z Czestochowy pojedziemy.Mysle ze kwiecień,maj to tez dobre miesiące na zwiedzanie Francji.Czas na częściową zmiane kierunku z Grecji |
Dobrze Basiu kombinujesz, ja niedługo też zacznę opisywać swoją Francję , może też was zachęci. Mnie bardziej podoba się od Grecji, no może poza klimatem. Ale różowe flamingi brodzące na rozlewiskach to widok niezapomniany.Poza tym 100 katedr i sto zamków do zwiedzenia i wiele innych pięknych wrażeń. |
|
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 358/407 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2015-12-20, 10:11
|
|
|
Cytat: | i sto zamków do zwiedzenia i wiele innych pięknych wrażeń.
| ,zgadza się ale to jest urlop na zwiedzanie,na wypoczynek i zimowanie TYLKO Grecja ,czekam na Waszą Francje,mysle że jeżeli zdrowie pozwoli to w Czestochowie będą jakieś informacje na żywo.Barbara |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-12-20, 10:40
|
|
|
Katedry są niesamowite i warte zobaczenia, zamków to jest ogrom. Kiedyś planowaliśmy, że objedziemy wszystkie zamki we Francji i Wielkiej Brytanii, ale jak doczytałem ile ich jest to wiem, że jest to niemożliwe. Trzeba by było chyba z 10 lat na to zakładając, że dziennie zobaczymy tylko 1-2 zamki i przez ten czas cały czas jeździć.
Na samych wyspach jest ich ze 3 tysiące, we Francji ponad 1000 (a pewnie dużo więcej). Trzeba wybierać te najładniejsze, niekoniecznie najpopularniejsze wg przewodników.
Bo wiele z nich to ruiny, a czasem zwłaszcza w UK jak to określamy: ruiny ruin.
Ja też już blisko pisania relacji z Francji elegancji. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
|