|
|
Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 22:29 |
Generator 12V na gaz |
Autor |
Wiadomość |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-12-01, 11:25 Generator 12V na gaz
|
|
|
Zastanawiam się nad zamontowaniem na stałe w kamperze specjalnego agregatu prądotwórczego zasilanego płynnym gazem. Dostępny jest generator prądu stałego 12V:
http://cgi.ebay.pl/SELF-E...1742.m153.l1262
Generator Self Energy EG 20 zaczyna działać, gdy poziom napięcia w akumulatorze pokładowym spada poniżej minimalnego poziomu 12 V - wtedy generuje prąd 20 A i wyłącza się automatycznie, gdy akumulator pokładowy osiągnie 14,5 V. Podstawowe dane techniczne: budowa kompaktowa, masa19 kg, montaż pod podłogą kampera, poziom hałasu 51dB (A), zużycie gazu 0,27kg na efektywną godzinę pracy.
Co o tym sądzicie - może ktoś ma doświadczenia i zechce się podzielić wiedzą na ten temat |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-12-01, 11:53
|
|
|
Ależ on jest bardzo drogi. Za prawie 10 tysięcy to silnik w samochodzie na wolnych obrotach będzie pracował ze 3000 godzin i alternator też da 20A. A przecież ten generator też zużywa paliwo. Taniej pewnie kupi się Hondę na gaz. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-12-01, 12:10
|
|
|
Witam! Mysle o malym(tanim!) benzynowym agregacie zamontowanym na stale w aucie.Przy tej jednak cenie to zdecydowanie wolalbym dobre panele sloneczne.Zaleta jest to ze nie dymia nie potrzebuja gazu a daja znacznie wiecej pradu i ZAWSZE sa gotowe do uzycia. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
KOCZOR
weteran
|
Wysłany: 2008-12-01, 12:53
|
|
|
janusz napisał/a: | Za prawie 10 tysięcy to silnik w samochodzie na wolnych obrotach będzie pracował ze 3000 godzin |
Idąc dalej tym torem, trzeba wziąć pod uwagę, że w ciągu 3000h generator, zużywając 0,27 kg/h pożre 810 kg gazu, za które zapłacisz..... co znowu w przeliczeniu na ropę da....
Aktualnie jestem w trakcie dozbrajania swojego kampiórka w energię w firmie.......(kryptoreklama) i wyliczono, że moje zapotrzebowanie na prąd powinien z nawiązką zabezpieczyć komplet aku 130Ah + panele CIS 160W za odrobinę mniejsze pieniądze.
Przed decyzją miałem możliwość "przesłuchania" zabudowanego generatora na benzynę.... wniosek jeden - nie widzę możliwości spania, ani nawet włączenia go wieczorem w towarzystwie innych kamperów (hałas o dużo za duży). Nie wiem, czy gazowy byłby aż tak cichszy...
Ale wybór należy do Ciebie
Podrawiam |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-12-01, 13:21
|
|
|
Witam! KOCZOR napisał/a: | trzeba wziąć pod uwagę, że w ciągu 3000h generator, zużywając 0,27 kg/h pożre 810 kg gazu | -a silnik ile paliwa? KOCZOR napisał/a: | nie widzę możliwości spania, ani nawet włączenia go wieczorem w towarzystwie innych kamperów (hałas o dużo za duży) | -no ale wszyscy beda wiedzieli ze masz agregat! KOCZOR napisał/a: | Nie wiem, czy gazowy byłby aż tak cichszy...
| -jest zabudowany w specjalnej "kasecie" tlumiacej dzwieki. KOCZOR napisał/a: | komplet aku 130Ah + panele CIS 160W | -tu jest troszke niescislosci.Tyle to daje przy pelnym sloncu i prostopadlym ustawieniu. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
MirekM
weteran Piękny inaczej

Twój sprzęt: Bürstner Quadro IT674G
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lis 2007 Piwa: 17/9 Skąd: Stettin
|
Wysłany: 2008-12-01, 13:29
|
|
|
Kamperfan,
Stanowczo Witek odradzam. Kiedyś też się nad tym zastanawiałem, ale sobie odpuściłem. Daje tylko 20A, czyli ok. 240W. I wyobraź sobie, jak na polu kempingowym zaczyna hałasować. 51 dB to znowu nie tak cicho. Moim zdaniem zainwestuj w solary i duży akumulator. I cicho, i ekologicznie. A na wszelki wypadek możesz kupić agregat 1kW przykładowo KIPOR-a (bo taki mam, ale jeszcze nie używałem) za ok. 1500zł. Nawet klima na nim pójdzie, a na tym gazowym ustrojstwie niestety nie ma najmniejszych szans |
_________________ Mirek ze Szczecina
I znowu jeden post więcej
Nie kłóć się z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
www.shippol.pl www.uszczelki-cnc.pl
 |
|
|
|
 |
KOCZOR
weteran
|
Wysłany: 2008-12-01, 13:36
|
|
|
stefan napisał/a: | Witam! KOCZOR napisał/a:
trzeba wziąć pod uwagę, że w ciągu 3000h generator, zużywając 0,27 kg/h pożre 810 kg gazu
-a silnik ile paliwa? |
Stefanie
przeczytaj zdanie do końca, zacytowałem Janusza, króry przelicza ile mógłby pracować silnik diesla za cenę zakupu generatora. Ja tylko dodaję, że w ciągu tego czasu, można dalej przeliczać - paliwo generatora, na paliwo diesla w silniku, czyli porównać koszt zakupu generatora i zużycia jego paliwa , do zużycia (silnik już mamy) paliwa samochodowego.
stefan napisał/a: | KOCZOR napisał/a:
komplet aku 130Ah + panele CIS 160W
-tu jest troszke niescislosci.Tyle to daje przy pelnym sloncu i prostopadlym ustawieniu. |
Jak braknie, trzeba będzie zainwestować w drugi, albo jak Mirek awaryjnie w kipora....
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-12-01, 13:51
|
|
|
Witam! KOCZOR napisał/a: | Jak braknie, trzeba będzie zainwestować w drugi, albo jak Mirek awaryjnie w kipora.... | -awaryjnie to wystarczy znacznie tanszy agregat.Do zasilania klimy trzeba(moim zdaniem) okolo 2 KW. KOCZOR napisał/a: | przeczytaj zdanie do końca, zacytowałem Janusza, króry przelicza ile mógłby pracować silnik diesla za cenę zakupu generatora. | -tak z tym tylko ze jezeli juz mowimy o pieniadzach to nie mozna mowic o cenie tylko jednego wariantu. MirekM napisał/a: | 51 dB to znowu nie tak cicho | -mozna to wyciszyc do zupelnie przyzwoitego poiomu.Widzialem bardzo cicho pracujacy zwykly agregat ze zmodyfikowanym wydechem. Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-12-01, 19:05
|
|
|
Dziękuję za wypowiedzi! Podzielam większość przedstawionych wątpliwości - co do celowości zakupu takiego generatora, ale...
1. Przykładowo, cena katalogowa agregatu prądotwórczego na gaz: "Telair"- najmniejszy i najtańszy, jaki znalazłem ("Hondy" na gaz nie udało mi się trafić ) 3 399 €, wprawdzie moc 2,5 kW, ale masa aż 60 kg, zużycie gazu 0,8 kg/h, poziom hałasu 58 dB(A).
2. Doładowywanie silnikiem to i owszem - np. na postoju w głuszy i nie w nocy, bo spać się nie da ... Natomiast podczas letniego pobytu w cywilizowanym miejscu - nie do przyjęcia zwłaszcza w tropikalnych temperaturach (hałas, spaliny i... wydzielające się ciepło).
3. Agregaty na benzynę są znacznie tańsze, ale za to upierdliwe w użytkowaniu - mam od dawna agregat "Yamaha" 900W i wiem, czym to pachnie... trza wozić kanister, dolewać co kilka godzin paliwo, no i hałasuje, że o spalinach nie wspomnę... Niby lepszym rozwiązaniem są agregaty na diesel (pobór ze zbiornika paliwa kampera) ale przykładowo: najmniejszy i najtańszy "Telair" 2,2 kW kosztuje 4 740 €, waży 90 kg, zużycie paliwa 0,7 l/h, poziom hałasu 63 dB (A).
4. Ponadto, przenośne agregaty prądotwórcze nie są wyposażone w automatykę sterującą włączaniem/wyłączaniem ładowania akumulatorów i wymagają manualnej obsługi - znalezienie miejsca pracy oddalonego od ludzi (hałas, spaliny) ale ukrytego przed ... kradzieżą, każdorazowe uruchomienie/uzupełniania paliwa, prowizoryczne podłączenie kabli, itd. Chyba, że podłączymy agregat 230V zdalnie pracujący ("schowany") długim kablem do gniazda zasilania elektrobloku kamperka, ale czy nie jest to ryzykowne - ktoś próbował?
5.Solar też posiadam (75W) na dachu kamperka, ale np. w tropiku na Sycylii (przy słońcu w zenicie) prąd ładowania nie przekraczał 5A. Oczywiście można dołożyć następny moduł, ale to i tak niewiele - skoro 20A z generatora jest za mało... A w Skandynawii - w lecie z reguły rzadko występują warunki korzystne dla solara, w Polsce - też nie za często i zwykle odnotowuję dość słabe ładowanie akumulatorów. Nie chcę przez to stwierdzić, że solar to iluzja, ale na pewno nie jest gwarantowanym źródłem energii w każdych warunkach.
Generalnie dążę do dywersyfikacji źródeł energii elektrycznej dla kampera i stąd pomysł na zamontowanie generatora 12V. Do Self Energy EG 20 sprzedawany jest opcjonalnie tłumik (jedyne 128 € :-| ) - ciekawe, na ile € skuteczny? Ale przekonaliście mnie - chyba z tego zrezygnuję i poczekam na lepsze czasy (czyt.: niższe ceny), bo sama idea nie jest zupełnie bez sensu: przy dwóch akumulatorach pokładowych, jakie posiadam i przetwornicy 12/230V (1000W) przydałby się jakiś bajer gwarantujący korzystanie z odbiorników w kamperze bez ograniczeń przy dłuższych pobytach - bez podłączania do sieci 230V, uruchamiania agregatu czy silnika kampera. |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
KOCZOR
weteran
|
Wysłany: 2008-12-01, 19:37
|
|
|
Pozostaje jeszcze kilka wyjść:
elektrownia wiatrowa, atomowa, dynamo i żona w charakterze napędu
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jacekiagatka
weteran

Twój sprzęt: HYMER 2.8 jtd
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Mar 2008 Piwa: 9/3 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-12-01, 20:36
|
|
|
KOCZOR napisał/a: | dynamo i żona w charakterze napędu |
uważaj!!!!!!! Lucynka pojawiła się na forum |
|
|
|
 |
KOCZOR
weteran
|
Wysłany: 2008-12-01, 20:42
|
|
|
jacekiagatka napisał/a: | uważaj!!!!!!! Lucynka pojawiła się na forum |
Dobrze, będzie pedałować i już będę miał |
|
|
|
 |
f68
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
|
Wysłany: 2008-12-01, 20:51
|
|
|
mozna załozyć agregat na metanol bardzo oszczędny ale sam agregat drogi i co będzie jeżeli zawartość się pomyli ze znanym nam etanolem , najlepiej solary i po problemie |
|
|
|
 |
jacekiagatka
weteran

Twój sprzęt: HYMER 2.8 jtd
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Mar 2008 Piwa: 9/3 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-12-01, 20:59
|
|
|
i problem z głowy:
powiększ ***ELEKTROWNIA WIATROWA DO 500W*** (numer 485958223)
Jak kupować? Opis Zgłoś naruszenie zasad
Dane
Cena Kup Teraz: 1 990,00 zł
Do końca: 15 godz.
(wto 02 gru 2008 12:12:19 CET)
Powiadom znajomego
Dodaj do obserwowanych aukcji
Sprzedający ekoland (235)
Zadaj pytanie Sprzedającemu
Pokaż inne przedmioty Sprzedającego
Ograniczenie dla Użytkowników
bez pełnej aktywacji konta
Więcej informacji
Lokalizacja Strzelin
Koszt przesyłki pokrywa Kupujący
Kup Teraz
Cena Kup Teraz: 1 990,00 zł
kup na raty
Jak kupować?
Zarejestruj się.
Przeczytaj opis przedmiotu oraz dane aukcji.
Przejrzyj opinie o Sprzedającym.
Kliknij Kup Teraz, aby kupić przedmiot natychmiast.
« powrót Program Ochrony Kupujących zapewnia zwrot do 10.000 zł w przypadku, gdy nie otrzymasz przedmiotu mimo zapłaty lub przedmiot znacznie różni się od opisanego (więcej).
Zobacz jak bezpiecznie kupować.
« powrót
Transport i płatność
Opcje dostawy Formy płatności
Przesyłka kurierska Koszt wysyłki: 70,00 zł Wpłata na konto bankowe (płatność z góry)
Poproś o udostępnienie Płatności Allegro
Opis
Stan Nowe
WŁASNY PRĄD Z WIATRU
ZESTAW DO ZASILANIA BUDYNKÓW MIESZKALNYCH
1. Elektrownia wiatrowa AEOLUS 300 – 1 sztuka
+ Wbudowany regulator napięcia
Model: AEOLUS 300
Rated Power: 300W
Maximum Power: 500W
Wheel Diameter: 1.5m
Start-up Wind Speed: 2.5m/s
Rated Wind Speed: 12m/s
Rated Voltage: 12V
Net Weight: 12.5kg
Zestaw nadający się do zasilania domków letniskowych, a także domów całorocznych o przeciętnym zużyciu energii.
System pracuje po stronie ładowania na 12 V, a po stronie odbioru na 230 V, przy zastosowaniu przetwornicy z 12V na 230V.
Zalecana pojemność akumulatora – 200 Ah/12 V
Więcej - 0692-809-822
Wyświetleń: 1301 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-12-02, 01:43
|
|
|
Ale wyczerpujacy opis aukcji |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|