Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Koszt rocznego kamperowania po Europie?
Autor Wiadomość
ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 65/69
Wysłany: 2016-01-04, 10:45   

a szczęście było o krok :-P

toscaner napisał/a:
...ale zwycięzca może być jeden i jest nim... Genas :puchar
z kwotą:

GENAS napisał/a:
Stawiam na 9895;Euro

Przebijając Zeus'a z kwotą
ZEUS napisał/a:
9900 Euro :-P

o dosłownie 5 euro i sprawił, że podana przez niego kwota jest najbliższa tej właściwej. :mrgreen:

GENAS - gratuluję :kwiatki:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
Postaw piwo autorowi tego posta

GENAS 
zaawansowany

Twój sprzęt: FIAT DUCATO ''JOINT''
Nazwa załogi: Basia-Genek
Otrzymał 23 piw(a)
Wysłany: 2016-01-04, 10:49   

Dzięki,w TOTOLOTKA zacznę grać :yay:

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-01-04, 11:00   

Widzę, że nikomu nie udało się odjąć A-B żeby wyszło C. A ja w nocy skrótowo napisałem kto najbliżej. :-P
Zeus długo był najbliżej i pomyłka była zaledwie o, jak podałem 148,14 euro. Zwycięzca GENAS przybliżył o 5 euro, czyli... ? 143,14, to ile w końcu?

Ok ułatwiam. Roczny koszt kamperowania to zaledwie 9751,86 euro. Czyli średnio miesięcznie wychodziłoby 812,65 euro.
Ale tak nie wychodzi, bo w zależności od kraju, ten średni koszt wyszedł różny.
Tak wyglądało to w rozdzieleniu na kraje:

IT - 605,20 euro/mc
FR - 592 euro/mc
UK - 1441 euro/mc

Patrząc z tej strony na średnie, wychodzi nam Francja najtaniej. Oczywiście jest to związane z ilością przejeżdżanych km. Logiczne. Najciekawsze, że we Włoszech przejeżdżaliśmy miesięcznie najmniej i jednak koszt na 2 miejscu. A we Francji niemal 2x więcej miesięcznie i nadal 1 pozycja. Uk zabija średnią, ale ten kraj jest drogi, no i rozciągnięty, więc nastukało tu sporo km.

W każdym razie Koder ma rację, bo mieszkając we Włoszech miesięczne koszty biły na głowę te 600 euro i kamperowanie było duuuużo tańsze. Samo ogrzewanie 70 m2 chaty zimą, gdy na zewnątrz +5C, to ok 600-700 euro /2 mies. Masakra. A gdzie cała reszta?

Teraz macie tak ogólnie, ale jak wspominałem będzie w formie bardziej szczegółowej. :spoko
Budowa domka ze złomka

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2016-01-04, 11:20   

Hurra!
Jestem zwycięzcą! Wytypowałem najwięcej i nikt mnie nie przebił :haha:
.
Cholera, chyba rozrzutny jestem, grzech to, muszę popracować nad tym.
Fajny pomysł, fajna zabawa.
Gratulki.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-01-04, 11:29   

Bronek, masz rację, ale myślisz po polsku. W Polsce nadal panuje przekonanie, że dom to jest na 3 pokolenia. W wielu krajach jest modne zmieniać chaty jak rękawiczki, sprzedawać, kupować. Gdy u kogoś dzieci odchodzą na swoje, to się wymienia chatę na mniejszą. Albo gdy ktoś wyjeżdża na pół roku, to ją wynajmuje. Ktoś inny płaci wszystkie koszty i jeszcze wychodzi na plus. No ale to trzeba już samemu sobie to rozwiązać albo płacić i mieć dodatkowe koszty domowe.
To pomijamy.

Jeśli już zdecydowałem się z wami podzielić ile to kosztuje, to głównie po to, żeby pokazać, ile to kosztuje w wersji na dziko, ale nie wersji 3-5 tygodni i wracamy.

Chciałem też wrzucić wszystkie koszty. Przy długoterminowym kamperowaniu nie da się zaopatrzyć na np. rok w biedronce, czy zatankować opałowego na 3/4 wakacji do powiększonego zbiornika.
Wg mnie liczenie typu "w domu też jem" jest głupie, bo "w domu" też jeżdżę, czyli trzeba odliczyć to ile miesięcznie jeździłem. Takim sposobem koszt kamperowania wyszedłby nam na minus. :haha:

W każdym kraju kupowaliśmy paliwo, jedzenie, piwo i inny alkohol, płaciliśmy za "kamperowanie" (mało, ale zawsze coś), parkingi, pralnie itd.itp.
Nie żałujemy ani jednego centa i na ten rok też już mamy plany na kolejne kraje. :-P
Budowa domka ze złomka

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 232/165
Wysłany: 2016-01-04, 12:06   

Cytat:
Albo gdy ktoś wyjeżdża na pół roku, to ją wynajmuje. Ktoś inny płaci wszystkie koszty i jeszcze wychodzi na plus. No ale to trzeba już samemu sobie to rozwiązać albo płacić i mieć dodatkowe koszty domowe.

tak możesz zrobić jak masz wyposażenie z Ikejlandi , a i tu możesz się nadziać i po wielomiesięcznym powrocie zastać "menelownię " zustawioną po wynajmującym .
Wolę mimo wszystko moje domowe koszty ponośić ... uszczuplone o codzienne zużycie prądu , wody i ogrzewania a wracając wiem ... wracam do swojego "smrodku" i porządku
:diabelski_usmiech

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-01-04, 12:22   

izola napisał/a:
Cytat:
Albo gdy ktoś wyjeżdża na pół roku, to ją wynajmuje. Ktoś inny płaci wszystkie koszty i jeszcze wychodzi na plus. No ale to trzeba już samemu sobie to rozwiązać albo płacić i mieć dodatkowe koszty domowe.

tak możesz zrobić jak masz wyposażenie z Ikejlandi , a i tu możesz się nadziać i po wielomiesięcznym powrocie zastać "menelownię " zustawioną po wynajmującym .
Wolę mimo wszystko moje domowe koszty ponośić ... uszczuplone o codzienne zużycie prądu , wody i ogrzewania a wracając wiem ... wracam do swojego "smrodku" i porządku
:diabelski_usmiech

Dlatego napisałem, że każdy sobie sam decyduje. To jest opcja. Tak samo jak z pracą. Można pracować w fabryce, można przy laptopie, można na etacie, a można mieć firmę, albo emeryturę. To jest indywidualna sprawa.

Dla mnie koszt kamperowania to koszt wszystkiego codziennego.
Licznik jak w szachach. Ruszam kamperem, to osobówka robi 0km, a w kamperze bije licznik.
Gdybym liczył jak niektórzy odliczając to co w domu, nie byłoby to rzetelne. Już wyjaśniam.
W rok kamperując zrobiliśmy ponad 21 tys km (mało). Nie kamperując jeżdżąc do pracy, klientów, sklepów, tak po prostu (czas przed wyjechaniem) robiliśmy na 2 auta 2-3x więcej.

To lepiej podać:
A - kamperując w rok zrobiliśmy 21251 km po Europie
B - kamperując przez ostatni rok zrobiliśmy np. -35570 km?
No bo tak powiedzmy wychodzi. :-P

Nie no w tym temacie rozmawiamy o kosztach kamperowania toscanera i Kropki. A u nas licznik dom STOP, licznik kamper START.
Inaczej kamperowanie wychodzi nas na minus, czyli kamperując zarabiamy. :-P
Ile miesięcznie? to zależy od kraju. :-P
Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-01-04, 12:29   

Czemu uparłem się nie wliczać ciuchów, butów laptopów, tabletów do kosztu? Bo to są rzeczy które często kupuje się na długo, no i bardzo by zakłóciły koszt. Przykład. Gdybym we Francji kupił nową lustrzankę Nikona D810 z porządnym obiektywem, to Francja z najtańszej okazałaby się najdroższą. W ten sposób np. Basia nadal by żyła w przekonaniu, że Francja jest droga, bo wg tabelki tak by wychodziło. A fakt taki, że na razie kamperowanie tam wychodzi najtaniej. :)
Paliwo najtańsze z tych 3 krajów, jedzenie tanie.
Niedługo wrzucę rozpisanie na kraje, ale muszę to przepisać z bazgrołów na równe linijki. 8-)
Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-01-04, 13:32   

Koszt roczny: 9751,86 euro, średni miesięczny wychodziłby: 812,65 euro

Przejechanych km: 21251 km
Koszt paliwa: 3910 euro (gdzieś podawałem, że to za fajki - 2 lata palenia po cenie w uk) :szeroki_usmiech

Pozostałe koszty: 9751,86-3910= 5841,86 euro

Średnia ilość km/mc w poszczególnych krajach:
it 1182 km/mc
fr 1991 km /mc
uk 3134 km/mc 1947mil/mc

Koszty paliwa na przestrzeni dziejów (roku)

it - najtaniej udało się znaleźć w okolicach wakacji po 1,299euro/l ale przez większość miesięcy tankowaliśmy po 1,40 -1,50, najdrożej w górach 1,68 euro za litr.
fr - najdrożej przy włoskiej granicy 1,23, z każdym km taniej. Wiele stacji tanich płatność tylko kartą. Zero budki z ludkiem czy wpłatomatu na banknoty (popularne w IT) Ale ceny paliw przeciętnie 1,09 do 1,03. Raz widzieliśmy 1,019/l ale mieliśmy prawie pełny bak, więc nie skorzystaliśmy.
uk - przeciętna cena paliwa to było 1,08 do 1,17 funta. Zawsze tankowałem na full tam gdzie widziałem poniżej 1,099£, Najdrożej na Skye, ale stacyjkę + sklep na wiosce miał jakiś ciapat, więc pewnie stąd cena 1,399£/l ale na firmowych stacjach taniej niż przed mostem na Skye.
Aktualnie można zatankować i za 1,037£/l Ponoć ma jeszcze stanieć poniżej magicznego 1£, ale to już 2016.

koszty średnie mies paliwo + reszta na kraje czyli RAZEM:

paliwo reszta razem
it 215,2 + 390 = 605,2e/mc
fr 312 + 280 = 592e/mc
uk 625 + 816 = 1441e/mc

Zaznaczę, że do FR wjechaliśmy na oparach (rezerwa), a FR opuściliśmy z pełniutkim bakiem. Czyli jeden bak zapłacony we FR, ale wyjeżdżony w UK. Czyli realnie we Francji mniej na jeżdżenie niż wg tabelki. Paliwo zasila też piec ogrzewania i szacunkowo wyszły nas koszty w IT ok. 200 euro, a w UK 330 euro za cały okres. Ogrzewanie zawarte w powyższym koszcie paliwa.

w tym na kamperowanie w sensie kosztów (kempingi, woda, parkowanie) wydaliśmy około:
it 37 euro
fr 25 euro
uk 45 funtów (63 euro)

Pralnie w większości przypadków i krajów porównywalny koszt miesięczny z tym, że euro = funt w koszcie, czyli w IT, FR koszt mies. to ok. 20-25 euro, w UK 20-25 funtów (trzeba przewalutować i wychodzi 28-35 euro)

Gaz LPG - u nas tylko do kuchenki. Przez rok zużyliśmy 3 butle w cenach 29 euro, 26 euro, 29 euro. Aktualnie opary ostatniej, więc liczę, że pusta. Czyli LPG roczne gotowanie: 84 euro. Analogicznie gdybym miał zbiornik pod autem to kosztowałoby ok. 30 euro.

Pozostałe koszty to jedzenie alkohole, picie, było też kilka napraw tylko w IT, ale wszystko zamknęło się na pewno poniżej 1000zł. Oczywiście wliczone.

Jeśli chodzi o alkohole.
- Najtańszy kraj - Włochy. Wino w winiarni to np. 1,4 euro/l, Whisky Jack Daniels np. 17 euro. Rum od 5,99 euro, Jegermaister 9,90, piwo np. Peroni 0,85euro
- Francja droższa, nie kupowałem dużo alkoholu (zaopatrzenie z IT), sporadycznie piwo. Poza tym nie lubię francuskiego wina. :-P
- Uk drożyzna jak k. mać. najtańsza syfiasta whisky to ok 11 funtów (15,4 euro - 3x drożej niż najtańsza w IT), piwa które piję to ok 1,49 £/ butelka czyli ~2 euro/butelka :-/
Wino drogie. Marzę o włoskim winie, bo zapasy się skończyły, a tu nie kupuję. Generalnie w UK nie kupujemy alkoholu, bo koszty wyszłyby jeszcze większe. Dosłownie kilka piw na tydzień, no i mam jeszcze zapasy z Włoch. Niestety wina zero, ale reszta ok. połowy zapasów. :-P
Czyli najwięcej alkoholu nakupiliśmy w IT, bo był tani jak woda. :szeroki_usmiech
Tym samym jego koszt nie miał dużego wpływu np. w UK, bo tu poza piwem i ciderem nie kupujemy nic. Aha raz Whisky w destylarni na Skye. :-P

----------------------------------------

Czyli odliczając paliwo miesięczny koszt w poszczególnych krajach wyszedł nam jak poniżej.
Nie są to wyliczenia co do 1 centa, bo niestety nie da się tego policzyć co do paragonu. Mogłem to zliczać od początku, wtedy podałbym każdy kraj co do centa. To są takie mocno przybliżone wyliczenia:

Koszt miesięczny odliczając paliwo to:
it 390 euro/mc
fr 280 euro/mc
uk 816 euro/mc

Na razie tyle wyliczeń.
Budowa domka ze złomka

jarko_66 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 3
Piwa: 42/27
Wysłany: 2016-01-04, 13:42   

To ja ruszam w świat może trochę zaoszczędzę. Tylko jak kamperuję to nie zarabiąm , wydaję oszczędności . Mam pomysł zostawię żonę niech zarabia , a ja będę oszczędzał. :haha: :spoko

izola 
Kombatant

Wysłany: 2016-01-04, 13:51   

Cytat:
Dlatego napisałem, że każdy sobie sam decyduje. To jest opcja. Tak samo jak z pracą. Można pracować w fabryce, można przy laptopie, można na etacie, a można mieć firmę, albo Dlatego napisałem, że każdy sobie sam decyduje. To jest opcja. Tak samo jak z pracą. Można pracować w fabryce, można przy laptopie, można na etacie, a można mieć firmę, albo emeryturę. To jest indywidualna sprawa.

masz rację, najlepsza z tych ww opcji to jest (Nr.1 ;) ):
1. mieć emeryturę i dużo czasu (bez niej też jest kamperowanie fajne)
2. mieć kampera
3. mieć zdrowie
4. mieć chęć by żyć i używać życia całą gębą

Czego nie powinno się mieć:
1. uprzedzeń w stosunku do innych krajów i ich ludzi
2. strachu ...by strachu się pozbyć trzeba się dokładnie poinformować
3. nie powinno się być materialistą i wszystko przeliczać na tak zwane " nasze w domu jest lepsze, tańsze, zdrowsze itd."
... to tylko parę punktów j którym jest dobrze folgować mając tak przyjemne hobby jak kamper i podróże
:foto

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2016-01-04, 14:02   

Dodam zwierząt , które muszą zostać w domu

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-01-04, 14:10   

No my przez ten rok też tylko kamperowaliśmy. Pracowaliśmy wcześniej.
Podczas tego roku było kilka napraw u ludzi w kamperach, ale to nie praca, po prostu pomogłem komuś, bo przy okazji, no i jak już to za browary itp.
To był rok wakacji, na który pracowaliśmy przed wyjazdem. :szeroki_usmiech
Jednak chcę to zmienić i 2016 przemodelować trochę rzeczy tak, żeby kamperując zarabiać. Oszczędności nie są wieczne. Po za tym chcemy też pomieszkać w domu, więc kilka miesięcy spędzimy w domu. Ale nie zdradzę jeszcze gdzie. :-P

Wiem też co mogę udoskonalić w kamperze i zmienić w nawykach, aby obniżyć jeszcze koszty nie obniżając jakości kamperowania. Na pewno omijać UK, jeśli ktoś chce tanio. :haha:
No ale to tak dużo danych, że nie sposób tego opisać. I każdy kraj ma inną specyfikę. Inaczej się wydaje pieniądze kamperując, a inaczej latając samolotem. Tak spędzałem wakacje od lat.

Jednak od 2016 dokładając do tego małą cegiełkę w postaci miesięcznego dochodu można kamperować wiecznie. I nie ja to odkryłem, bo są tysiące takich ludzi w USA, w UK, NZ itp.
Ale to nie to, bo mi nie chodzi o pracowanie w kamperze zamiast w domu, bo taniej.
najlepiej byłoby robić coś przez np. 5 dni, co zapewni fundusze na resztę miesiąca. I robić coś co się lubi, wtedy to nie jest pracą. :bigok
W sumie nie pracę można wykonywać cały czas. :-P

No ale my robimy przerwę. Planujemy około miesiąca. Muszę dokonać kilku napraw i modyfikacji. Złomek w 2016 roku musi być oklejony kamperowo, a to znaczy, że muszę przygotować powierzchnię, chcę zrobić polerkę lakieru, naprawić trochę rzeczy. Wszystko planuję robić sam, więc pewnie miesiąc zejdzie.
Dodatkowe modyfikacje to zbiornik lpg pod auto, może koło na dach itp.

Ciekawe kto zgadnie ile wytrzymamy na dupie w jednym miejscu? :haha:
Budowa domka ze złomka

izola 
Kombatant

Wysłany: 2016-01-04, 14:15   

miałam kiedyś volierę i papugi i staw z koi rybami -wszystko poszło do innych właścicieli , jakieś straty/ zalety musi mieć nasz wybór by móc na parę miesięcy dom zamknąć ...tym wygorem sobie polepszyłam :szeroki_usmiech

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1595/2326
Wysłany: 2016-01-04, 14:20   

Kwota, którą wyliczyłem to 10 300 Euro. Niewiele się pomyliłem. :szeroki_usmiech

Brałem pod uwagę Wasz pobyt w UK, gdzie jest drogo, oraz kulinarne wyczyny kropki a ściślej jej schlebianie Twemu, Robercie, gustowi. Wszak sam nazwałeś siebie sernikożercą. :ok :ok

Generalnie jednak przyznaję, że radzicie sobie doskonale i widać rękę gospodarza w planowaniu wydatków.

Podpisał: Wasz wierny kibic. :bukiet:

Odpowiedz do tematu