|
Adria Coral: elektroblok, rolety i sprzatanie... pomozcie... |
| Autor |
Wiadomość |
wsnj
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Rapido 983DF
Nazwa załogi: Team Ohana
|
Wysłany: 2016-01-04, 13:15 Adria Coral: elektroblok, rolety i sprzatanie... pomozcie...
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczow,
Zakup juz za nami i nasza Adria juz stoi zagarazowana czekajac na cieplejsze dni – przed nami sporo sprzatania i czyszczenia ale to dopiero na wiosne. Mam kilka pytan na ktore pragne otrzymac odpowiedzi za ktore z gory dziekuje.
1. Elektroblock Schaudt razem z panelem kontroli:
a. Jak dziala ladowanie akumulatora w czasie jazdy? Czy jesli w trakcie jazdy panel kontrolny systemu elektrycznego jest wylaczony (pozycja ‚off‘) to czy w tym momencie ladowanie z alternatora jest odlaczone?
b. Ladowanie z sieci 230V – to samo pytanie – czy aby naladowac aku kiedy kamper jest podlaczony do sieci, panel musi byc wlaczony?
c. Kiedy panel jest wylaczony to mimo wszystko dziala schodek elektryczny oraz swiatlo na zewnatrz, wszystko pozostale nie dziala. Czy to normalne? (to jest logiczne ale nie jestem pewien czy normalne)
2. Co jest polecane do umycia kampera z zewnatrz? Czy woskuje sie czesc mieszkalna? Czy w jakis sposob zabezpiecza? Czeka mnie sciagniecie wszystkich uszczelniaczy i uszczelnienie wszystkiego od nowa – wyczytalem na forum ze Sikalastomer 710 jest polecany i to chyba uzyje. Pytanie czy sa jakies dodatkowe rady poza usunieciem starego uszczelniacza, wyczyszczeniem i ulozeniem nowego?
3. Okno – roletki. Z gory ciagnie sie moskitiere, z dolu roletke. Moskitiery sa ok ale dwom roletkom brakuje ‘pary’ i nie zwijaja sie jak powinny. Czy da sie naprawic czy po raczej szukac nowego?
Dziekuje serdecznie wszystkim za przeczytanie i rady. Zdjec na razie nie chce wklejac – z takim zielonym dachem jest taki sobie – kupiony we Francji wiec ma prawo byc zielony, jak te zaby w stawie… Model Coral A 660 SP z 2008 roku.
(ale dla nas jest sliczny i juz nas cieszy… dzieci i zona juz chca gdzies jechac…) |
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2016-01-04, 16:20
|
|
|
Podaj więcej danych np rok budowy, i.t.p. Może cuś pomożemy.
Marek |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-01-04, 16:55
|
|
|
| Marek napisał/a: | | Podaj więcej danych np rok budowy, i.t.p. Może cuś pomożemy. |
Kłania się czytanie ze zrozumieniem:
| wsnj napisał/a: | | Model Coral A 660 SP z 2008 roku. |
|
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2016-01-04, 18:15
|
|
|
Cześć.
Mogę Ci napisać jak jest u mnie.
1.Przy wyłączonym panelu kontrolnym mam ładowanie obu akumulatorów z silnika
Tak samo mam ładowanie z 230V.
Widocznie schodek i światło masz podłączone do aku silnikowego, ewentualnie bezpośrednio do pokładowego.
2.Szampon (dobry),woda ,szczotka.Co do wosku to nie wiem bo nigdy nie używam.
Zastanawiam się czemu chcesz wymieniać wszystkie uszczelniacze.Moje auto jest z 2005 i nigdzie nie przecieka.
3.Roletki można rozebrać i naprężyć sprężyny.Poszukaj, na forum jest opisane jak to zrobić http://www.camperteam.pl/...ighlight=rolety |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 332/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2016-01-04, 18:29
|
|
|
| kimtop napisał/a: | | .Moje auto jest z 2005 |
A wygląda na 2013. |
|
|
|
 |
wsnj
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2016-01-05, 08:07
|
|
|
| kimtop napisał/a: | Cześć.
Mogę Ci napisać jak jest u mnie.
1.Przy wyłączonym panelu kontrolnym mam ładowanie obu akumulatorów z silnika
Tak samo mam ładowanie z 230V.
Widocznie schodek i światło masz podłączone do aku silnikowego, ewentualnie bezpośrednio do pokładowego.
2.Szampon (dobry),woda ,szczotka.Co do wosku to nie wiem bo nigdy nie używam.
Zastanawiam się czemu chcesz wymieniać wszystkie uszczelniacze.Moje auto jest z 2005 i nigdzie nie przecieka.
3.Roletki można rozebrać i naprężyć sprężyny.Poszukaj, na forum jest opisane jak to zrobić http://www.camperteam.pl/...ighlight=rolety |
Dzieki wielkie za odpowiedzi. Co do #2 to on nigdzie nie cieknie (mam nadzieje) ale wyglada dosc szpetnie - ostatnie dwa lata stal pod chmurka, troche zzielenial no i te uszczelniacze wygladaja ohydnie: brudne i miejscami odstaja - czas je sciagnac i po umyciu auta polozyc nowe, to jedyny powod...
Co do #1 i #3 to raz jeszcze dziekuje i bede sie zabieral za prace jak tylko pogoda troche sie ociepli...
|
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2016-01-05, 10:10
|
|
|
Jeśli są mocne zacieki brudu, to możesz użyć jakiegoś mocniejszego środka (np.do mycia felg aluminiowych) ale trzeba zaraz to miejsce dobrze zmyć szamponem |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 170/104 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2016-01-05, 10:28
|
|
|
Odnośnie roletek to da się to rozebrać na podzespoły pierwsze. Zacznij od środka pod zaslepkami są srubki
Jak będziesz się zabierał za nie i staniesz w miejscu pytaj |
|
|
|
 |
wsnj
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2016-01-05, 11:19
|
|
|
| kimtop napisał/a: | Jeśli są mocne zacieki brudu, to możesz użyć jakiegoś mocniejszego środka (np.do mycia felg aluminiowych) ale trzeba zaraz to miejsce dobrze zmyć szamponem |
Tak wlasnie myslalem - mam takowy ale musze pamietac aby tego na zbyt dlugo nie zostawiac i zaraz zmyc.
A jak mozna postapic z markiza? Jest tez sporo przybrudzona...
Poczytalem tez troche na forum w UK na temat woskowania i wyglada na to ze warto raz na sezon zabezpieczyc 'bude' - troche pracy ale podobno dobry wosk usuwa wyblaklosc i nadaje materialowi 'glebokosci' i polysku.
Dzieki wielkie |
| Ostatnio zmieniony przez wsnj 2016-01-05, 11:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wsnj
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2016-01-05, 11:22
|
|
|
| Bim napisał/a: | Odnośnie roletek to da się to rozebrać na podzespoły pierwsze. Zacznij od środka pod zaslepkami są srubki
Jak będziesz się zabierał za nie i staniesz w miejscu pytaj |
Juz sobie wydrukowalem zapodany wczesniej temat i jak bede mial jutro moment to sciagne ramki i zabiore do domu - w cieple przy kominku bedzie sie razniej rozbierac... ramki...
Teraz bede przerabial kolejny temat - zamiany zarowek na LED ale jestem pewien ze tematy byly nieraz przerabiane. Czas kopac w kopalni madrosci camperteam'u...
w.s. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-01-05, 14:06
|
|
|
Jeśli musisz , można . Zawsze to oszczędność energii , niekoniecznie kasy.
W kamperze energia ważniejsza od kasy . W domu odwrotnie bywa.
Długowieczność LED , to bajka. Chyba , że trafisz na okaz. Co tanie to do dup...
Niemnirj psychicznie czujemy się lepiej. |
| |
|
|
|
 |
wsnj
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2016-01-05, 16:17
|
|
|
| Bronek napisał/a: | Jeśli musisz , można . Zawsze to oszczędność energii , niekoniecznie kasy.
W kamperze energia ważniejsza od kasy . W domu odwrotnie bywa.
Długowieczność LED , to bajka. Chyba , że trafisz na okaz. Co tanie to do dup...
Niemnirj psychicznie czujemy się lepiej. |
Bronku - podoba mi sie Twoje spoko podejscie do zycia. Najwazniejsze to nie oczekiwac zbyt wiele - wtedy mniejsza szansa aby sie zawiesc, czy to na LED'ach czy na ludziach...
Co do oszczednosci to chodzi glownie o energie. Niby mam solar 150W ale jak to mowia lokalni 'sicher ist sicher'
Dzieki za rade na pw i sprobuje na poczatek 2-3 sztuki i jesli troche pociagna bez przepalenia sie lub grzania to wtedy zmienie reszte... |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
|
|
|
 |
wsnj
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2016-01-07, 15:51
|
|
|
| andi at napisał/a: | | Ja myje camperka płynem do naczyń i poprawie Cifem |
Dzieki za rade - wlasnie podpowiedzial mi kolega rowniez CIF - Mleczko do czyszczenia armatury. Podobno wyciagnie kazde zabrudzenie z budy kampera. Troche pracy i ramieniologii ale mowi ze bedzie warto bo efekt fantastyczny... :-) |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
|
|
|