Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
No i już mam kampera i "kamperuję" :)
Autor Wiadomość
Mandus 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
Piwa: 14/4
Wysłany: 2016-01-05, 19:38   No i już mam kampera i "kamperuję" :)

W końcu mam chwilę coś napisać. Wcześniej Was pytałem, dywagowałem, aż w końcu w połowie grudnia odebrałem "nówke sztuke nieśmiganą" prosto z fabryki. Cóż za uczucie :szeroki_usmiech

Oczywiście zawsze jakieś pierdoły się pojawią - u mnie są 2: nie wpięli wtyczki od anteny do wzmacniacza, co wymusiło wizytę w ASO Fiata, gdzie okazało się, że nie wiedzą panowie, jak uruchomić gwarancję :shock: , a przed pierwszym międzyświątecznonoworocznym wyjazdem okazało się, że lodówka pokazuje jakiś błąd (prawdopodobnie uszkodzony czujnik temperatury wewnatrz), ale działa, tylko raz dobrze, a raz miga błędem. Tego jeszcze nie ogarnąłem - czeka mnie wizyta w serwisie Thethorda. Mam nadzieję, że więcej nic się nie pojawi szybko...

Po odbiorze uzbroiłem już domek w parę rzeczy - klima, akumulator pokładowy 100Ah żel AGM, markiza, TV 24", radio 2Din z navi, przetwornica, CB radio, router WiFi do internetu, alarm, blokada zapłonu, kpl kół zimowych a alu na lato itp. i zaraz po świętach spakowaliśmy się i spędziliśmy 5 dni poza domem. Tak, żeby poznać mocne i słabsze strony tego wynalazku :) Udaliśmy się ze Śląska do Trojanowa - warta odwiedzenia farma Iluzji (ale polecam bardziej latem), pierwszy nocleg oczywiście na dziko przy jakimś hotelu, bo gdzieżby były jakieś kempingi czynne w pobliżu. Następny dzień wizyta w Sandomierzu i nocleg w centrum przy kościele. Kolejne noclegi u przyjaciół za Krakowem.

Ponieważ w sumie przejechałem około 2500km i podzielę się spostrzeżeniami:
- silnik 2.0 115km jest wystarczający, bałem się skrzyni 5 biegowej, ale spoko, jest OK. Nie znaczy to, że więcej mocy nie byłoby mile widziane, ale jazda z alkową najbardziej przyjemna jest w okolicach 90-100km/h - wtedy spalanie oscyluje w okolicach 10L z hakiem, w środku jest cicho i jazda nie męczy.
- alkowa robi świetny klimacik w środku, miejsca jest naprawdę dużo, dzieciaki zachwycone. Wiem, że to nie na miejscu, ale alkowa to dla mnie jedyny słuszny wybór kampera - mam gdzieś wolniejszą jazdę czy wyższe spalanie - jestem zachwycony - ale ten temat zostawiamy w spokoju :bajer
- jestem pod wrażeniem autonomiczności kampera - bez problemu wytrzymaliśmy 2 noce bez podłączenia do prądu - i to bez specjalnej oszczędności - TV grał cały wieczór, a ogrzewanie chodziło non stop na 21-22st C dzień i noc - także w czasie jazdy. Zamontowałem reduktor do gazu Truma DuoControl CS - z czujnikiem CrashControl, że w razie wypadku odcina gaz. Fajna rzecz - płynnie przełącza butle jak się jedna skończy. Polecam.
- podobnie fajna rzecz do Trumy - sterowanie elektroniczne Plus czy jakoś tak - fajnie działa, jest timer, precyzyjne ustawienie temperatury, itp.
- mrozy były do -13 w nocy, a standardowa Truma Combi 4 chodziła sobie na trybie eco i wewnatrz mieliśmy 22st. Żadnych przeciągów, duchoty w alkowie, nic z tych rzeczy - kolejna pozytywna rzecz kampera. Fakt - poszły ponad 2 butle propanu 10kg
- łazienka z odrębnym prysznicem - po prostu super. Ciśnienie wody jak w domu. Wieczorna kąpiel i w piżamie i w kapciach jedziesz pod upatrzone miejsce do spania. Wrażenia nie do opisania - no ale co ja tu piszę, prawie wszyscy z Was to znają :)
- kiedyś obawiałem się kamperowania w zimie - nie każdy na forum korzysta w zimie z łazienki i toalety i w ogóle z wody (no... i nie każdy korzysta zimą z kampera...) - powiem, że super, nie ma czego się obawiać, wszystko działa jak latem - teraz szykuje mi się wyjazd służbowy na targi (oczywiście kamperem) ale potem knuję wyjazd na narty.

Minusy? Na razie ich nie widzę, ale pewnie, że są: np. mały bak - 60L to śmiech, temat do zmiany na przynajmniej 120L oryginał lub coś innego... ale więcej to problemy z wagą, ewentualną kontrolą w Austrii więc chyba będzie zamiana na 120L ori. Na alkowę oczywiście trzeba uważać przy gałęziach itp, ale nie jest tak źle jak myślałem. Siedzenie w salonce (mam na myśli jazdę) są trochę niedopracowane - dla dzieci OK, ale dorosły trochę rozwala pasami oparcie, a siedziska lubią wyjeżdżać - do poprawy u kolegi tapicera :) Na kiepskich drogach trochę słychać zabudowę, sztućce itp, ale to chyba taki urok...
Więcej plusów dodatnich i ujemnych nie piszę, bo się nudny zrobię. Ale choroba udoskonalania dopiero się rozwija i widzę, że wydatki na zakupie kampera się nie kończą ;)

Generalnie jesteśmy zachwyceni kamperowaniem. Wiedziałem, że to fajne, ale mimo, iż spodziewałem się, że będzie fajnie, to nas to jeszcze pozytywnie zaskoczyło bardziej niż myśleliśmy. Dzieciaki uradowane, a dzieki kamperowi mam nadzieję, że więcej czasu razem spędzimy choćby na grach planszowych, szachach, kartach itp, co było ważnym argumentem przy zakupie - bo żyjemy w zwariowanych czasach...

Mam nadzieję, że wieloma z Was poznam na żywo w tym zakręconym hobby - pozdrawiam ;)

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 65/69
Wysłany: 2016-01-05, 20:30   

Mandus napisał/a:
Generalnie jesteśmy zachwyceni kamperowaniem.

gratuluję nowego nabytku i oby zachwyt trwał jak najdłużej... :) :spoko
Wojtek_i_Aga napisał/a:
błagam nie wstaw skanu DR do awatara z rokiem produkcji

:diabelski_usmiech :bigok
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
Postaw piwo autorowi tego posta

Simbus 
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil Activia 690 VB
Piwa: 9/16
Wysłany: 2016-01-05, 20:36   

Gratuluje zakupu :)
Piękna maszyna !
Do zobaczenia może gdzieś kiedyś :)

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-01-05, 20:39   

Super kamperek, czasami zazdraszam przestrzeni.
Najważniejsze, że Was wciągnęło i to już na dobrze. :spoko
Budowa domka ze złomka

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1595/2326
Wysłany: 2016-01-05, 20:47   

Mandus, Wasze zachwyty nad podróżami kamperem świadczą o Waszych zamiłowaniach, o sposobie patrzenia na otoczenie. Wrażliwy wędrowiec widzi znacznie więcej niźli wygodnicki turysta hotelowy lub nawet karawaningowy ale o ograniczonych horyzontach.

Mam niemal pewność, że to Wasze zachłyśnięcie wynika właśnie stąd, że odkryliście jakby nowy świat, ten który widać nie tylko z oddali, ale również na wyciągnięcie ręki, wręcz pod naszymi nogami.
Kamper pozwala nie śpieszyć się, widzieć rzeczy, których dotąd nie zauważaliśmy.

To wzbogaca nasze życie i jeśli podróżujecie z dziećmi to dla nich będzie to świetna "zielona szkoła".

Gratuluję zakupu i cieszy mnie jeszcze jedna Rodzina w naszym gronie.

Do zobaczenia w drodze. :bukiet:

:spoko

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2016-01-05, 21:29   

Mandus napisał/a:
ASO Fiata, gdzie okazało się, że nie wiedzą panowie, jak uruchomić gwarancję :shock:
u mnie fiat uruchomił gwarancję w momencie sprzedaży podwozia i wszystko odkręcał producent zabudowy w Fiacie ale w Italy
Mandus napisał/a:
Na razie ich nie widzę, ale pewnie, że są: np. mały bak - 60L to śmiech,
a może wskaźnik za szybko opada lub kwestia DMC jakiś mały zbiornik powinien być około 90l

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

Mandus 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
Piwa: 14/4
Wysłany: 2016-01-05, 21:57   

Dzięki za gratki. No już miałem wstawiać w podpisie nie tylko część DR ale też FV, ale no dobra, obejdzie się :haha:

eler1 napisał/a:
Mandus napisał/a:
ASO Fiata, gdzie okazało się, że nie wiedzą panowie, jak uruchomić gwarancję :shock:
u mnie fiat uruchomił gwarancję w momencie sprzedaży podwozia i wszystko odkręcał producent zabudowy w Fiacie ale w Italy
Mandus napisał/a:
Na razie ich nie widzę, ale pewnie, że są: np. mały bak - 60L to śmiech,
a może wskaźnik za szybko opada lub kwestia DMC jakiś mały zbiornik powinien być około 90l

Niestety mam 60L. Roller Team i CI prawie zawsze ładują 60L - chyba tak sobie sztucznie ładowność podnoszą??? A standard w Ducato to 90L, a opcje to właśnie 60 lub 120L. Wpakuję 120L - koszt to około 1600zł - ale warto, bo komfort jazdy (psychiczny) będzie większy, a z czasem ten koszt się zwróci na wyjazdach zagranicznych.

A... spotkałem w okolicach Sandomierza 2 kampery i w okolicach Dęblina - Kozienic też dwa. Oczywiście pozdrowień nie było końca :ok

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2016-01-05, 22:34   

Cytat:

Niestety mam 60L. Roller Team i CI prawie zawsze ładują 60L -

Fakt , byliśmy z Grześkiem w Grecji właśnie z trzecim kolegą co ze wzgl . na DMC w ganz nówce 7,40m Roller Team ,miał 60-cio litrowy zbiornik . Było to upierdliwe. Dezorganizowało kilka razy jazdę w grupie. Nawet by np. pod górkę nie zdechł musieliśmy z karnisterka dolewać .
Te małe zbiorniki montują w dużych kamperach .

emkacar 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethlefs A5250
Piwa: 2/5
Wysłany: 2016-01-06, 07:08   

Gratuluję zakupu :ok Fajnie się czyta takie pierwsze wrażenia :spoko :spoko

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2016-01-06, 08:07   

Piękny :spoko Zważ gotowego do drogi .Ciekawe ile ma

Tez zaczynam się rozglądać za takim na emeryturkę (wypady 3-4 miesięczne )

jarek73 
weteran

Piwa: 72/95
Wysłany: 2016-01-06, 09:04   

Gratulacje i samych udanych wypraw :spoko

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 275/77
Wysłany: 2016-01-06, 10:44   

Gratulacje Mariusz :bigok w końcu się doczekałeś :ok
Fakt , zbiornik trochę mały , w naszym kampie dla obniżenia DMC zamontowali 90L standardowo montują 120L. ale to pikuś , ważne że zabudowa się sprawdza. Ach zapomniałem o Twoim problemie z siedziskami , to się zdzwonimy i coś temu zaradzimy. :bigok
Niech Was kamperek wozi bezawaryjnie :spoko

Załoga G 
stary wyga

Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Piwa: 20/3
Wysłany: 2016-01-06, 10:49   

Gratuluję, piękny kamperek, przy dzieciach alkowa to zbawienie albo wybawienie. 60 litrów, to duży problem ale tylko na pustyni :-)

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2016-01-06, 12:37   

Nie widzę problemu z bakiem. Ceny paliwa zrównują się na zachodzie. Ja właśnie wymieniałem nowy zbiornik i z powrotem założyłem 70l. Nie wiem też przy wymianie co założą za 1,5 tysia. Ode mnie do DucatoII za fabryczny chcięli 3800zł- kupiłem chińczyka.

światowiec 
weteran

Twój sprzęt: Renault Adriatic
Nazwa załogi: Białe Orły
Piwa: 7/3
Wysłany: 2016-01-06, 14:30   

Gratuluję zakupu i życzę wspaniałego podróżowania. :spoko :spoko

Odpowiedz do tematu