|
|
Znaczki turystyczne - idea i praktyka. |
Autor |
Wiadomość |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1602/2335 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2016-01-13, 21:19 Znaczki turystyczne - idea i praktyka.
|
|
|
Dziś porozmawialiśmy sobie z Jurkiem - slajdem - o fajnej idei, która rozpowszechniła się już w wielu krajach i zdobywa popularność również w Polsce.
Nie jest jeszcze u nas tak znana jak za granicami naszego kraju, ale jest kwestią czasu abyśmy naszą podróżniczą pasję wzbogacili o dodatkowe hobby.
Jurek już mnie zaraził tą ideą podając link do strony:
http://www.znaczki-turyst...a-turystycznego
Czytałem, czytałem i ... ma rację Jurek - to fajna idea.
Obejrzyjcie Koledzy tę stronę, a potem powiedzcie w tym wątku co o tym myślicie.
Aby zachęcić do poznania szczegółów pomysłu, który narodził się w Czechach, a teraz opanowuje inne kraje, podaję kopię fragmentu tekstu o znaczkach z w/w strony:
-------------
" Idea Znaczka Turystycznego
Pomysł promocji miejsc atrakcyjnych turystycznie, wyznaczania szlaków dla turystów oraz swego rodzaju gry dla kolekcjonerów zrodził się w Czechach i w niedługim czasie Znaczek Turystyczny na stałe zagościł również w takich krajach jak: Słowacja, Niemcy, Ukraina, Austria, Węgry, Słowenia, Rumunia, Holandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Włochy, Rosja, Australia, Francja, Norwegia, Hiszpania, Chorwacja, USA oraz oczywiście w Polsce. Tak więc jest to inicjatywa ogólnoeuropejska i włączają się do niej kraje spoza Europy. Na dzień dzisiejszy /dane z 10 grudnia 2015 r./ istnieje w całej Europie, USA i Rosji ponad 4633 miejsc oznaczonych Znaczkiem Turystycznym, a ich liczba z każdym dniem wzrasta. Tak jak wspominaliśmy cała idea kolekcjonowania Znaczka Turystycznego zrodziła się w Czechach. Wszystko zaczęło się w 1998 roku w Rymarowie, kiedy dwóch instruktorów skautingu chcąc zachęcić swoich podopiecznych do wędrowania po górach wypaliło lutownicą na drewnianych krążkach 10 celów turystycznych. Za każdy zdobyty cel skauci otrzymywali jeden krążek, a po zdobyciu wszystkich dziesięciu nagrodę specjalną. W tak niepozorny sposób rozpoczęła się gra kolekcjonerska, która z 10 sztuk rozwinęła się do obecnych 2234 sztuk w całych Czechach.
Oczywiście kolekcjonowanie ZT w Czechach rozszerzyło się na tyle, że dzisiaj wcale nie jest łatwo oznaczyć konkretne miejsce znaczkiem. Dzisiaj decydują o tym sami turyści. Jeżeli jakieś miejsce chce być wyróżnione znaczkiem to zgłasza ten fakt do centrali w Czechach a potem przez dwa tygodnie sami turyści głosują czy miejsce to jest na tyle atrakcyjne, aby zasłużyło na znaczek. Jeżeli głosowanie zakończy się pozytywnie jest opracowywany projekt graficzny i produkowany ZT, jeżeli negatywnie trzeba poczekać na lepsze oceny turystów.
Ponadto turyści wymieniają się na czacie poglądami na temat atrakcyjności już istniejących miejsc posiadających ZT, możliwości kupna, itd. Istnieje tzw. złota i czarna lista ZT.
Wszystko jest na stronach internetowych: www.turisticke-znamky.cz
Wraz z upływem czasu i zyskaniem popularności wśród turystów Znaczek Turystyczny rozpowszechnił się w Europie."
Oto skan omawianej strony.
Znaczki turystyczne.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 60 raz(y) 123,02 KB |
|
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): slajd |
 |
brams
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Piwa: 172/171 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2016-01-14, 09:51
|
|
|
Idea fajna, to fakt, ale...
W wielu ciekawych miejscach typu zamki, pałace itd. można nabyć w automatach okolicznościowe monety, całkiem ładne. Po co płacić 2x?
Z kolei wędrując po górach chętnie sięgam w schroniskach po pamiątkowe pieczątki, podobnie jest z latarniami.
Zajmuje mi to mniej miejsca
To jak ze zbieraniem znaczków, czy monet - zapaleńców nie będzie brakowało.
Może namówię wnuczka, jak dorośnie, ale ja jednak raczej nie będę zbierał Znaczków Turystycznych |
_________________ www.wesolepodroze.pl
 |
|
|
|
|
 |
slajd
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato-Eriba 2,8l i P.L.A. Citroen 2017
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Gru 2008 Piwa: 105/80 Skąd: Bolesławiec Śl.
|
Wysłany: 2016-01-14, 16:11
|
|
|
brams napisał/a: | W wielu ciekawych miejscach typu zamki, pałace itd. można nabyć w automatach okolicznościowe monety, całkiem ładne. Po co płacić 2x? |
Nikt nie chce płacić 2x, jeśli ma zapłacić za ten sam przedmiot, ale tu mówimy
o dwóch rożnych "dziełkach".
Podoba mi sie ta idea, ponieważ na podstawie mapy
z naniesionymi atrakcjami turystycznymi łatwiej zaplanuje
sobie trasę wycieczki, a czy będę zbierał znaczki?
Nie wiem, nie miałem jeszcze żadnego w ręku |
_________________ Łatwe do przeprowadzenia są tylko zmiany na gorsze - Prawo Philipa
Pozdrowienia
Lucyna i Jerzy |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-01-14, 17:46
|
|
|
A ja tam nie lubię zbierać takich pierdół. W młodości kolekcjonowałem chyba wszystko. I puszki i znaczki i co się dało.
Teraz kolekcjonuję wrażenia, wspomnienia, emocje i fotki.
Ale gdybym teoretycznie chciał...
Cytat: | To okrągły, drewniany krążek o średnicy 60 mm i grubości 8-10 mm |
... i załóżmy, że zaczynamy zbierać.
Co ja później (za kilka lat) zrobię z kilkoma setkami takich drewnianych krążków?
Może same naklejki i naklejać na mapę np. na zewnątrz kampera?
Albo wiem, jako magnesy na lodówkę, aż do wyczerpania powierzchni drzwi.
Później zmienię kampera z większą lodówką. Będzie motywacja. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
brams
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Piwa: 172/171 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2016-01-14, 18:02
|
|
|
slajd napisał/a: | Nikt nie chce płacić 2x, jeśli ma zapłacić za ten sam przedmiot, ale tu mówimy
o dwóch rożnych "dziełkach". |
Dyć to miałem na myśli pisząc, że 2x: z jednego miejsca pamiątkowa moneta oraz ZT
toscaner napisał/a: | Teraz kolekcjonuję wrażenia, wspomnienia, emocje i fotki. |
Ciekawi mnie zwłaszcza album z emocjami |
_________________ www.wesolepodroze.pl
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2016-01-14, 18:18
|
|
|
Fajnie chłopaki gawędzicie.
Ja też, tak jak Wy, kolekcjonuję głównie wrażenia, wspomnienia i emocje, o innych pierdółkach nie wspominając.
Ale te znaczki stały się już bardzo modne w Europie, a w Czechach to istny szał.
No i powstały kręgi zainteresowań z forum włącznie. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2016-01-14, 18:22
|
|
|
brams napisał/a: |
Ciekawi mnie zwłaszcza album z emocjami |
Album z emocjami mam w głowie, sercu.
No i mam jeszcze fotki. Co mi da drewniana setka krążków lepszego?
Po prostu mi kawałek drewna nie potrzebny, żeby przypomnieć sobie dane miejsce i to co z nim związane. A setka takich to dla mnie śmieci.
Chyba, że ktoś zbiera, żeby się pochwalić ile to już nie ma i mieć powód żeby z kimś pogadać i pokazać "trofea". |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2016-01-14, 18:34
|
|
|
toscaner napisał/a: | Chyba, że ktoś zbiera, żeby się pochwalić ile to już nie ma i mieć powód żeby z kimś pogadać i pokazać "trofea". |
Trafiłeś!
Takie pamiątki to właśnie trofea. |
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-01-14, 20:51
|
|
|
Ale Ty Tadziu tak to ogólnonarodowo ? ogólnokamperowo ? ogólnoforumowo ?
Daj jakiś hipotetyczny przykład jak by to miało działać z pozycji kamperowca ?
Przejdźmy i dalej o kilka lat , byłbym posiadaczem powiedzmy dwudziestu znaczków i ... ? |
|
|
|
 |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 71/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2016-01-14, 21:02
|
|
|
Ja znaczków tez nie zbieram, ale z każdej wyprawy przywożę jakąś pamiątkę. Raz jest to biały kamień przywieziony ze strumienia w Słowenii, który leży między kwiatami w ogrodzie, dwa - czasem jakiś korzeń znaleziony w rzece Tarze podczas raftingu, który wisi na termometrze przy oknie, a to piękna muszla, którą sam znalazłem na plaży w Lido di Jesolo i leży w przedpokoju na parapecie, a to znowu suszony krab, którego złapały moje dzieciaki w Albanii i sobie spoczywa w spokoju na półce w sypialni, a to dwie suszone róże, które dostała moja żona (wtedy były świeżo ścięte) od właściciela kampingu Enigma we Vranje w Serbii. Róże te ususzyły się, leżąc na desce rozdzielczej mojego autka podczas poźniejszego pobytu w Albanii - teraz oprawione w ramkę przypominają mi miłe chwile wisząc na klatce schodowej. Mam tez piękny winobluszcz, który zarósł mi praktycznie całe ogrodzenie, a którego zaszczepkę rąbnąłem na zamku Bled w Słowenii itp, itd...
Gdzie nie obrócę głowy w moim domu lub ogrodzie tam coś widzę, co przypomina mi miłe chwile spędzone na wyjazdach .... |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2016-01-14, 21:26
|
|
|
BIORCA napisał/a: | Daj jakiś hipotetyczny przykład jak by to miało działać z pozycji kamperowca ?
Przejdźmy i dalej o kilka lat , byłbym posiadaczem powiedzmy dwudziestu znaczków i ... ? |
Adaś, poczytaj na stronie którą podałem: http://www.znaczki-turyst...a-turystycznego
Wraz z Jurkiem pokazaliśmy z jaką inicjatywą wyszli turyści czescy i jak to się przyjęło.
Fajnie się przyjęło.
Mają teraz dodatkowe hobby.
Nie znaczy to wcale, że namawiamy do tej zabawy. Jednak na forum turystycznym warto pokazywać jak nasi koledzy z zagranicy urozmaicają sobie zwiedzanie najciekawszych obiektów i jak oceniają ich zagospodarowanie i dbałość o stan techniczny.
Wolimy taki temat od pierdół które z naszą pasją nie mają nic wspólnego, a których na forum jest bez liku.
Obaj z Jurkiem tacy niepoprawni jesteśmy. |
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
|
 |
WODNIK
weteran

Twój sprzęt: HOBBY 600
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Piwa: 55/228 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2016-01-14, 21:33
|
|
|
Ja też jestem niepoprawny jak Wy, ale mamy demokrację i każdy może mieć swoje zdanie. |
_________________ --- B E S K I D N I K ---
Pozdrawiamy Bronia i Janek
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-01-14, 21:37
|
|
|
Poczytałem wcześniej ... fajnie , że mają takie hobby . Fajnie , że mają Pragę i załapali licencję od VW , fajnie , że młode Czeszki nie sĄ jędzami jak ich często matki , które Polaków słabo trawią
... moim hobby jest kolekcjonowanie okrągłych znaczków zlotowych od naszego Kolegi kamperowca z Czech , szkoda tylko , że nie pamiętam gdzie są wszystkie a tylko część chyba nie dorosłem do zbieractwa jeszcze |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2016-01-14, 21:46
|
|
|
Takie pamiątki Donat to ja rozumiem. Kropka też czasem coś znajduje. Muszelki, albo inne. Trochę tego nazbierała. Chociaż z racji ilości miejsca w kamperze stara się nie przynosić wielkich głazów.
Kraba też prawie byśmy mieli, bo leżał sobie na plaży martwy, ale postanowiła go zreanimować znaczy przeniosła do morza i po jakimś czasie ożył.
Nie ma krążków do takich wspomnień.
fotograficzny OT:
 |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 71/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2016-01-14, 21:56
|
|
|
Ciężko byłoby posadzić winobluszcz w kamperze :-) |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|