Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
okno dachowe
Autor Wiadomość
zbychu 
weteran

Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Piwa: 19/9
Wysłany: 2016-01-30, 09:19   okno dachowe

Wymieniam okno dachowe , ale jest w tej chwili okno 50x50 ,a mam założyć turbowent 40X40 , proszę o porady tych co takie coś montowali :bigok

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2016-01-30, 10:01   

Dziurę masz 50x50 .?
Prund musisz doprowadzić
Kup sobiec "wibrator" zwany narzędziem wielofunkcyjnym , ułatwia demontaż .
Np. { ok 100 zł)

I jakąś masę butylawą :bylo . Tu metody są rôżne .
Ja wypełniam trzy rowki z lekkim nadmiarem - w turbowrncie . Potem wkręty . Następnie wzdłuż krawędzie na zew obsmarkałem
Nikita 55 poleca ekstra wałeczki butylowe , ale mi nie udało się ich zdobyć.

Ty możesz mieć dodatkową robotę ze zmiejszeniem dziury.

Postaw piwo autorowi tego posta

zbychu 
weteran

Wysłany: 2016-01-30, 12:26   

Właśnie w koło otwór muszę zmniejszyć o 5cm , do klejenia mam sikaflex 221

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 545/45
Wysłany: 2016-01-30, 21:05   

Jeżeli potrzebujesz zmniejszyć otwór o 5cm po obrycie i w miejscu starego okna masz w dachu drewniane ramko (a zapewne takie masz) to ja zrobił bym to następująco:

1. do starego ramka w dachu dokręcił bym listwy drewniane o grubości 5cm i szerokości takiej jak grubość dachu.

2. z białego (lub innego pasującego do całości koloru) gładkiego tworzywa, wyciął bym na laserze lub frezarką cnc takie ramka pośrednie, które będą zachodziły na oryginalny dach , a otwór wewnętrzny będą miały taki jak ten otwór pod okno po dokręceniu listw (40x40).

3. ramkę pośrednią , która przychodzi od zewnątrz , wkleił bym na butylu tak jak wkleja się okno, a dopiero na to samo okno.

4. ramkę wewnętrzną, która ma jedynie optycznie zasłonić pozostałość po starym otworze (jeżeli w ogóle jest taka potrzeba, bo może oryginalne wewnetrzne ramko okna jest na tyle szerokie że zdoła to zasłonić) dokleił bym czymkolwiek, lub po prostu docisnął samą ramką okna.

Materiał na te ramki pośrednie, to może być np. plexi (wtedy można to wycinać laserowo) lub najlepiej z poliwęglanu (wtedy tylko frezarka cnc).
W ramce zewnetrznej, jeżeli będzie cięta frezarką można zrobić 2-3 pierścieniowo ułożone rowki tak do połowy grubości materiału, do których przy mocowaniu wycisnął bym butyl lub nałożył taśmę butylową (coś na wzór tego o czym pisze powyżej Bronek)
Takie rozwiązanie będzie po prostu bardziej estetyczne , bo butyl wejdzie w te rowki , a samo ramko będzie bardziej przylegało do dachu.

Grubość materiału na zewnątrz to tak 3-5mm, a do środka wystarczy 2mm. Najwygodniej jest to jednak zrobić z tego samego materiału więc myślę że 3mm i tu i tu będzie ok

Ja w podobny sposób zrobiłem ramki pośrednie do wszystkich okien dachowych, z tą różnicą że u mnie nie chodziło o załatanie za dużych otworów a jedynie o podniesienie samych okien względem powierzchni dachu. Zasada ta sama, a rozwiązanie sprawdziło się zarówno pod względem estetycznym jak i technicznym.

Ja swoje ramki wycinałem na laserze, bo szybciej i wygodniej. Widzę Zbychu że jesteś z małopolski, więc jak będziesz chciał i podjedziesz (Andrychów) to mogę Ci na miejscu takie ramki wyciąć . Jak coś to materiał też by się jakiś znalazł :spoko

zbychu 
weteran

Wysłany: 2016-01-30, 21:39   

Dzięki za tak obszerną lekturę , i być może skorzystam z twoich rad , ja myślałem o ramce zewnętrznej z blachy alu 3mm, a wypełnienie mam kawałek poszycia z kampera ,grubość ścianki 5cm :spoko

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2016-01-30, 23:16   

kolega robił pod klimatyzację.... z zewnatrz blacha nierdzewka 40x40 od wewnątrz sklejka w kolorze 40x40 plus ramka grubości międzyprzestrzeni.....

zbychu 
weteran

Wysłany: 2016-02-05, 21:55   

Właśnie dzisiaj zdemontowałem okno dachowe tj. szybę z uchwytami i została mi ramka do której idealnie pasuje włożyć turbovent , oczywiście na kleju i przykręcić do starego okna. Nie będę musiał zmniejszać otworu w dachu , a od dołu zrobię maskownice ze sklejki osłaniającą różnicę pomiędzy starym i nowym oknem.

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2016-02-06, 09:05   

do wewnętrznego zasłonięcia za dużego otworu w suficie,kupiłem za 20pln w pobliskiej firmie reklamowej kawałek białego arkusza z tworzywa , służącego jako podkład i tło pod folię w banerach reklamowych , docina się to na wymiar zwykłym nożykiem , a nawet nożyczkami ,jest estetyczne i łatwe w montażu...
pasuje idealnie zwłaszcza przy białym suficie...
moim zdaniem drewniane wykończenie, jest mało estetyczne i bardzo widoczne, od razu sugeruje że była robiona jakaś rzeźba ..
ale...to moja opinia :-P

ps.gdzieś na forum są zdjęcia jak to wygląda , jak znajdę to podrzucę :spoko

Odpowiedz do tematu