Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Źródła Rzek Polski
Autor Wiadomość
yuras 
weteran

Piwa: 46/51
Wysłany: 2015-05-14, 15:01   

Bobrujecie w tych bobrowiskach jak prawdziwe bobry.

Postaw piwo autorowi tego posta

jarko_66 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 3
Piwa: 42/27
Wysłany: 2015-05-14, 20:39   

Stasiu a ja myślałem ,że sobie odpuściłeś .Bo źródło Noteci znowu wyschło. Jak się będziesz wybierał, zadzwoń dowiozę wodę beczką . :haha: Idąc tropem znajdziemy wodę i kilka innych atrakcji .Granica zlewisk Wisły i Odry przebiega 300 m od mojego domku,(nigdy mnie nie zaleje) ok 127 m npm. Z tego co widziałem do zobaczenia w Mikulovicach i życzę powrotu do zdrowia. :spoko

brams 
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Piwa: 172/171
Wysłany: 2016-02-28, 13:38   

Przy okazji lyžovački w Jańskich Łaźniach "zaliczyłem" kolejne 2 źródła najdłuższych rzek Polski, Nysy Łużyckiej oraz Bobru.

Obie rzeki swe źródła mają w Czechach.

Nysa Łużycka rozpoczyna swój bieg we wsi Nová Ves nad Nisou. Wypływa spod ziemi i od razu z wigorem i wyraźnym nurtem płynie w kierunku północnym.

Bóbr swój początek ma na Bobrowym Stoku w przygranicznej miejscowości Žacléř. Dojazd od ulicy Horskiej. By dotrzeć do źródła musiałem popytać mieszkańca, który był na tyle zorientowany, że doskonale wytłumaczył mi drogę. Po krótkiej, acz intensywnej wspinaczce ujrzałem napis "Pramen Bobru 0,3km".
Samo źródło jest wyraźnie oznaczone, ale ma ono długość.......60 centymetrów. Jest woda i zaraz jej nie ma. Jak do tej pory jest to mój nr 1 wśród najdziwniejszych poczatków najdłuższych rzek Polski.

Nysa Łużycka.jpg
Plik ściągnięto 78 raz(y) 141,16 KB

Źródło Bobru.jpg
Plik ściągnięto 83 raz(y) 119,32 KB

U źródła Bobru.jpg
Plik ściągnięto 75 raz(y) 157,94 KB

Wyświetl szczegóły
Beras 
doświadczony pisarz
Dołączył IV 2011

Twój sprzęt: Benimar 00
Nazwa załogi: AGPEA
Piwa: 10/20
Wysłany: 2016-02-28, 18:53   

Dzięki odświeżeniu tematu mogłem na niego trafić :lol:

Fantastyczny pomysł (jak wiele Twoich). Ja mam w planie kiedyś zrealizować trasy od źródeł do ujść. Na początek Wisła i Odra.

Co do źrodeł Odry - potwierdzam położenie. Dojście od wsi Kozlov. Tyle że źródło jest na terenie wojskowym i są ograniczenia w godzinach dotarcia. O ile Szwejkami się będziemy przejmować.

Za to do źródeł Wisły trzeba się na przełaj spod Baraniej Góry przedrzeć. Trochę stromo ale mając dobre namiary - da się :lol:

Wyświetl szczegóły
Krzysztof M 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2000
Piwa: 28/5
Wysłany: 2016-02-29, 09:10   

U źródła Odry byłem w październiku 2013. Teren faktycznie jakby wojskowy, ale żadnych zakazów nie było.

Odra.JPG
Plik ściągnięto 5203 raz(y) 29,33 KB

Wyświetl szczegóły
Beras 
doświadczony pisarz
Dołączył IV 2011

Twój sprzęt: Benimar 00
Nazwa załogi: AGPEA
Piwa: 10/20
Wysłany: 2016-02-29, 11:50   

A ja w sierpniu 2013 :lol:

W wolnym tłumaczeniu "Uwaga. Wejście na teren wojskowy. Przejście tylko znaczonym czerwonym szlakiem w sobotę, niedzielę i święta narodowe".

Pozdrowionka

brams 
Kombatant

Wysłany: 2016-02-29, 19:18   

Bardzo dziękuję kolegom za te cenne wskazówki :pifko

Jakoś tak w międzyczasie zmieniła misie koncepcja i, Cur de Mol, zamiast 40 zrobiło się.....65 źródełek. :shock:

Chcę uhonorować wszystkie rzeki płynące przez naszą ojczyznę przez 100 i więcej kilometrów.

Stąd na przykład "wyleciał" Poprad, który choć długi na 167 km to w Polsce płynie ledwie 31 kilometrów.

Oto moja aktualna lista najdłuższych rzek Polski.

Oczywiście, musiałem uwzględnić poprawki na mapie źródeł.

W sumie, to chyba nie powinno Was zdziwić, że zabrałem się za stworzenie mapy źródeł najdłuższych rzek Europy.

No co?

Tak tylko..... :mrgreen:

brams 
Kombatant

Wysłany: 2016-04-06, 19:45   

Hmm.
Zacząłem dostrzegać analogię do zdobywania korony gór Polskich. Nawet gdy sam szczyt był kompletnym wzrokowo nieudacznikiem, (co wcale nie było rzadkie), to droga doń prowadząca nagradzała wysiłek.

Podczas ubiegłego łykędu podobne odczucia miałem zwłaszcza w odniesieniu do źródeł Drawy i Regi.
Oba znajdują się w lesie zaczynając swój bieg z jakiegoś stawku. Droga, którą musiałem do nich dotrzeć, była widokowo bezapelacyjnie przepiękna.
Gorzej było w przypadku źródła Myśli, która wypływa na prywatnym polu we wsi Rychnów koło Barlinka.

Według słów właściciela pola (no i onego źródła) Myśla skróciła się na razie o kilka metrów, a jej źródło od dwóch lat już nie wybija w miejscu, w którym miała zazwyczaj zwyczaj. Poziom wód gruntowych obniżył się o ponad 2 metry!

1000 metrów od źródła Iny musiałem zawrócić, bo zgubiłem numer telefonu do Dudy, który jako zwierzchnik armii mógłby zezwolić mi na dotarcie w miejsce jej (Iny) wypływu.

Źródełko Drawy.jpg
Plik ściągnięto 89 raz(y) 150,88 KB

Źródełko Myśli.jpg
Plik ściągnięto 83 raz(y) 174,59 KB

Kilometr brakuje do szczęścia.jpg
Plik ściągnięto 77 raz(y) 100,27 KB

Ina zasila jezioro Ińsko.jpg
Plik ściągnięto 81 raz(y) 113,18 KB

Źródełko Regi.jpg
Plik ściągnięto 86 raz(y) 100,3 KB

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 366/235
Wysłany: 2016-04-07, 07:54   

Na poligon wchodzisz bez pozwolenia Dudy. Na własną odpowiedzialność.
Jak dawno temu byłem ostatni raz na poligonie, to wystawiono zapotrzebowanie na jedynie pięć trumien. Do dwóch złożono zeskrobiny. :wyszczerzony:

brams 
Kombatant

Wysłany: 2016-04-08, 08:24   

Jacku - z tym wchodzeniem do ostrzeliwanego lasu to taka sama loteria, jak szukanie źródeł rzek na bagnach. :mrgreen:

ps - jak się spotkamy to opowiem o kolejnych wczoraj zaliczonych źródełkach. ;)

Wyświetl szczegóły
Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2356
Wysłany: 2016-04-08, 08:55   

Stasiu, stawiam piwko za ten wątek, a właściwie za aurę jaką takie wątki wnoszą na forum.
Masz duszę odkrywcy i poety.

Pisz, pisz, pisz... :bukiet:

brams 
Kombatant

Wysłany: 2016-04-12, 19:51   

Tadziu, bardzo dziękuję za piwko i miłe słowa. Mam głęboką nadzieję, że nasze kamperowe ścieżki zaprowadzą nas w tym roku w to same miejsce! :spoko

Podczas swych wędrówek do źródeł głównych rzek Polski oprócz satysfakcji z realizacji projektu, zwiedzania całkiem nieznanych, a urokliwych miejsc w Polsce, zaczyna ogarniać mnie coraz większy smutek.
Polsce potrzebna jest intensywna ochrona zasobów wodnych, inwestycje w gospodarowanie tymi zasobami oraz bezustanne, codzienne wręcz uświadamianie ludności o potrzebie racjonalnego korzystania z wody z kranu.

Reklama oszczędzania wody winna być "puszczana" na każdym kanale tv kilka razy dziennie!

Poziom wód gruntowych wciąż spada, źródła wysychają, a rośliny cierpią z powodu zaniku wód zaskórnych.

Podczas ostatniego weekendu widziałem wyschnięte źródła kolejnych dużych rzek Polski.

Pilica w stosunku do swego dawnego źródła wybija około 350 metrów dalej.

Noteć - szedłem blisko pół kilometra po prywatnych polach od miejsca, w którym rzeka miała zwyczaj się pojawiać i nic!
Jarek (Jarko_66) wiedząc o mojej pasji od półtora roku powiada, że wody dawno już tam nie widział.

Przecież to wiosna jest......

Żeby nie było za smutno - w dzielnicy Zawiercia, Kromołowie Warta nadal z dużym impetem wypływa czystym i silnym strumyczkiem.
W stosunku do mojej poprzedniej wizyty w tym miejscu zaszły dość spore zmiany, jak najbardziej na korzyść.

Warta nadal ma źródło pod kapliczką Św. Jana Nepomucena, ale kilka metrów od kapliczki wypuszczono ją na wolność w otoczeniu ładnych skałek. Znika na chwilę pod uliczką na kilka metrów, po czym już (chyba) do ujścia jest "na wolności".
Obecnie na google maps można zobaczyć to miejsce podczas prac z lipca 2013 roku.

c.d. i kolejny pomysł :spoko

Szczecin, źródło.... Noteci.jpg
Plik ściągnięto 67 raz(y) 88,92 KB

Źródło Noteć.jpg
Plik ściągnięto 84 raz(y) 135,67 KB

Źródło Noteci.jpg
Plik ściągnięto 77 raz(y) 185,64 KB

Pilica - rynek.jpg
Plik ściągnięto 81 raz(y) 104,16 KB

Tu biło źródło Pilicy.jpg
Plik ściągnięto 70 raz(y) 179,09 KB

Pierwsze metry Pilicy.jpg