Zmiana DMC |
Autor |
Wiadomość |
Fenianek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Crafter, 2,5 TDI, w budowie...
Nazwa załogi: Motylki
|
Wysłany: 2016-02-28, 12:01 Zmiana DMC
|
|
|
Witam!
Nadszedł najwyższy czas na zmianę domku, po oględzinach kilku kamperów postanowiłem samemu coś zbudować. Po pięciu latkach mieszkania w kamperku i wojażach napatrzylismy się z Żonka sporo na różnego rodzaju wynalazki, marzymy o Mercedesie Vario! Spotkałem kilka takich Meroli na swojej drodze i często te bestie były na kat. B. Słyszałem tu i tam, że demontują pióro z resora, robią jakieś chachmyki, czy ktoś miał doczynienia z takimi zawirowaniami?? Zdaje sobie sprawę, że autko będzie przeładowane, dla mnie to nie problem. Nasz Hymer załadowany warzy około 4,5 T, nigdy nie mieliśmy z tego tytułu żadnych problemów.
http://otomoto.pl/oferta/...d-ID6yi4FT.html |
_________________ Tam twój dom, gdzie twój zadek! |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2016-02-28, 12:28
|
|
|
Fenianek , z całym szacunkiem .O co Ci właściwie chodzi . A już w ogóle nie wiem , co z tym resorem |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2016-02-28, 12:34
|
|
|
O ile zrozumiałem to Fenianek, chce kupić duże auto i obniżyć DMC by zbudować campera do 3,5T.Osobiście bym zrobił C i nie przejmował się tym że mam za ciężkie auto. |
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-02-28, 12:43
|
|
|
darek 61 napisał/a: | Osobiście bym zrobił C i nie przejmował się tym że mam za ciężkie auto. | Pamiętaj że wiąże się to z Viatolem i innymi opłatami drogowymi oraz zakazem wjazdu do wielu centrów miast itp. Więc czy warto???? |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2016-02-28, 13:01
|
|
|
Zostaw C.
W centrach wielu miast jest 2,5t, więc nawet SUVem się nie powinno jeździć.
Viatoll to margines w eksploatacji. |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2016-02-28, 18:50
|
|
|
szczególnie po przekroczeniu granic krajów gdzie jest jakiś ichni viatol.
Zamiast jechać stoisz i płacisz, wypożyczasz, oddajesz tracisz, kolejna granica i znów i znów. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2016-02-28, 19:13
|
|
|
mrsulki napisał/a: | darek 61 napisał/a: | Osobiście bym zrobił C i nie przejmował się tym że mam za ciężkie auto. | Pamiętaj że wiąże się to z Viatolem i innymi opłatami drogowymi oraz zakazem wjazdu do wielu centrów miast itp. Więc czy warto???? |
Święty spokój kosztuje,ale to sprawa kierowcy. |
|
 |
poptek
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Ixeo Time 726G
Nazwa załogi: POPTEK TEAM
|
Wysłany: 2016-02-28, 22:04
|
|
|
bert napisał/a: | szczególnie po przekroczeniu granic krajów gdzie jest jakiś ichni viatol.
Zamiast jechać stoisz i płacisz, wypożyczasz, oddajesz tracisz, kolejna granica i znów i znów. |
Jeżdzę już rok z DMC 4250 kg i jeszcze nigdzie nie stałem i nie oddawałem żadnych "Viatolli" Najczęściej jeżdzę przez Czechy i Austrię (około 10 razy w roku) i nie widzę potrzeby oddawania urządzeń pokładowych. Zaczyna pikać dwa razy to zjeżdżam na najbliższą odpowiednio oznakowaną stację i doladowuję, robiąc przy okazji przerwę na kawę lub obiad.
Ostatnio kolejka na pierwszej stacji na A1 za naszą południową granicą była taka, że trzeba było stać w niej 30 - 40 min po winietki na 3,5 tony. Najlepsze było to że brakło Czechom winietek austriackich i znajomi musieli znowu stać w kolejce w Austrii po nie. Po prostu jak tylko przekraczam granicę to zmieniam " Viatoll" i jadę dalej. |
_________________ Pozdrawiam
Tomek. |
Ostatnio zmieniony przez poptek 2016-03-01, 11:42, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2016-03-01, 10:19
|
|
|
Ja jeżdżę od kilu dobrych lat jeszcze cięższym kamperem .I z tego powodu nigdy nie narzekałem. Inną sprawą jest mobilność ,zwrotność. Ale o DMC się nie martwię. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
qazyt4
trochę już popisał

Twój sprzęt: Sprinter 312
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Wrz 2015 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2016-03-01, 20:48
|
|
|
Zrobić można wszystko tylko trzeba zachować względny rozsądek.
Możesz oczywiście kupić takie vario 512 i zarejestrować je na 3.5T. Jest ono na felgach 15 cali, ma względnie cienką ramę i samo może ważyć ok 3000kg.
Jeżeli natomiast kupisz 614-815 to sama masa pojazdu jest większa niż 3500kg. Nie zarejestrujesz go przeciez na 2800kg masy własnej jak od waży 4000kg.
Nie zmienisz DMC jeżeli pojazd jest już zarejestrowany w kraju.
Wchodzi w grę tylko samochód do rejestracji
http://suchen.mobile.de/f...12&pageNumber=1
http://suchen.mobile.de/f...12&pageNumber=1 |
_________________ Przygoda zaczyna się tam gdzie kończy się droga. |
|
|
|
 |
Obcy
początkujący forumowicz Fun-tastycznie

Twój sprzęt: Neoplan N 8008
|
Wysłany: 2016-06-16, 09:42
|
|
|
Nie zmienisz DMC jeżeli pojazd jest już zarejestrowany w kraju.
Co do tej wypowiedzi nie zgodze sie ! DMC da sie zmienic. Wiem bo pojazd w ktorym to zrobilemjezdzil lata cale w PL i mial DMC 8200 a ja zmienilem na 7450 kg. Chociaz trza przyznac ze nawet biururzedokraci na poczatku sie stawiali ze sie nie da . |
|
|
|
 |
qazyt4
trochę już popisał

Twój sprzęt: Sprinter 312
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Wrz 2015 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2016-06-16, 09:46
|
|
|
Zmiana DMC w pojeździe zarejestrowanym w kraju to wyższa szkoła jazdy. Też to robiłem , ale nie w każdym przypadku się da. |
_________________ Przygoda zaczyna się tam gdzie kończy się droga. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2016-06-16, 12:47
|
|
|
W dół da się, ale w górę? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2016-06-16, 13:25
|
|
|
Według najnowszych przepisów pojazd zarejestrowany w UE nie może mieć zmienionego DMC jedynie w określonych przypadkach, turystyki kamperowej to nie dotyczy
Prawdopodobnie od przyszłego roku lub 2018 w UE i Skandynawii będzie obowiązywało tylko jedno urządzenie pobierające opłaty drogowe dla osobowych i ciężarowych takie samo tylko stawki inne. |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Woj-tek
zaawansowany

Twój sprzęt: wilk, Iveco Daily, Jumper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Cze 2012 Piwa: 5/45 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2016-06-16, 13:47
|
|
|
Ja teraz rejestrowałem Ivana i co się okazało na tabliczce miał 3500 a w papierach 3490.
Diagnosta wpisał na przeglądzie zgodnie z tabliczką a Pani w wydziale komunikacji staneła okoniem.
Teraz muszę czekać aż Iveco przyśle do wydz. komunikacji informację czy może być 3500.
Ot taka urzędnicza dygresja |
|
 |
|