Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Poszukuje kampera
Autor Wiadomość
jibo 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer Swing
Wysłany: 2016-03-09, 22:33   Poszukuje kampera

Witam,

mam pytanie, czy mozna znalezt kampera dla 8 osob, ktory by byl jesce na prawo jazdy B? Chcial bym coz do 5 lat, cena +-100k PLN. Jest szansa? Macie moze jakez modele do polecenia? Dziekuje za wszelka pomoc.

Pozdrawiam serdecznie
Postaw piwo autorowi tego posta

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2016-03-09, 22:43   

jaka cena bo nie rozumiem :shock: :?:

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 66/70
Wysłany: 2016-03-09, 22:52   

100 000 zł... (+/-) :)
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

jibo 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-03-09, 23:05   

dzieki :)

Załoga G 
stary wyga

Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Piwa: 20/3
Wysłany: 2016-03-09, 23:17   

Może się da znaleźć ale, kim jest te 8 osób to w zasadzie ważne, czy to rodzice i 6 dzieci, czy 8 kumpli. Czy te 8 osób to tak sporadycznie będzie korzystało czy na stałe?

Od tych odpowiedzi możesz się spodziewać lawiny ważnych informacji, które może znasz a może nie jesteś uświadomiony. Pewne jest jedno tutaj są ludzie, którzy zęby na tym zjedli i wszyskie za i przeciw Ci wytłumaczą.
Pozdrawiam.

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 66/70
Wysłany: 2016-03-09, 23:24   

jibo napisał/a:
Chcial bym coz do 5 lat, cena +-100k PLN.

obawiam się, że w takiej cenie kampera w takim wieku raczej nie znajdziesz... :( ale szukaj... 3-mam kciuki za powodzenie... :)
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2016-03-09, 23:51   

To na jeden tysiąc zł będziemy teraz mawiać 1K PLN ??? Czy takie nazewnictwo ma jakieś podstawy i zasady ?

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2016-03-10, 00:29   

tak
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przedrostek_SI
a molin zł to megazłoty, a grosz to centyzłoty (podobnie jak przy $ i €)

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

jibo 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-03-10, 00:55   

Zaloga G, dzieki. Wlasnie dlatego tutaj pisze :) Moze zaczne od poczatku. Kupujemy s kumplem kamperka na spolke. My jestesmy 3, oni sa 4. Razem 4 dorostli, 3 dzieci (5+5+6 lat) Raczej bedziemy jezdzic pojedynczo, moze sie stac ze bedac powiedzmy w Portugalii, do nas na tydzien doleca. Dlatego taki duzy kamper. Ja bym kupil 6, bo kiepsko to widze ze sie wmiescimy do 3500kg, kumpel sie narazie upiera, ze 8 ;) Zobaczymy jak to bedzie wygladac. Z racji tego, ze mam sporo wolnego czasu dostalem zadanie zbadania rynku.

PS: widze, ze sporo ludzi lubi tutaj komentowac glupoty, to zanim bedzie burza, ze kdziez zrobilem literowke i zamest kupowac kampera mial bym sobie kupic najpierw slownik, to dodam ze jestem z Czech...

TomekM 
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Piwa: 29/24
Wysłany: 2016-03-10, 07:01   

Da się (patrz posty GorczanskiDziad) ale w twoim układzie lepiej chyba kupić kampera "normalnego" (4-5 osób) i zbudować przedsionek na awaryjne spanie dla dzieci.
Inna sprawa to kamper na spółkę to chyba najsłabszy punkt twojego planu.

Kuba L. 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
Piwa: 19/48
Wysłany: 2016-03-10, 07:16   

Coś znalazłem ale to to jest 7-os. i wyjdzie po opłatach ze 140.000pln: http://suchen.mobile.de/f...t=&pageNumber=2 te DMC 3,5T to też dyskusyjna sprawa w tym przypadku..

Beras 
doświadczony pisarz
Dołączył IV 2011

Twój sprzęt: Benimar 00
Nazwa załogi: AGPEA
Piwa: 10/20
Wysłany: 2016-03-10, 07:33   

Witam. Z 8-osobowym spotkałem się tylko raz. Rocznik koło '99. Nawet niezbyt duży. Z nowszych to ani w cenie ani w wadze się raczej nie zmieścisz. 6-ki to juź potwory min 6.80 m a przy 7-kach to i wielkość i oczywiście waga idzie w górę. Koledzy niedawno wspominali, że Fordy korzystniej wagowo wychodzą.

Koło 100 KOŁA (k) to liczyłbym na coś w okolicach 2005-07 ale trzeba dobrze poszukać.

Pozdrawiam południowca :spoko

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2016-03-10, 08:00   

Życzę szczęścia ale sądzę ,że nie znajdziesz. W teorii może tak ,ale w realu nic z tego. Osiem osób realnie to ok 600-700 kg golasów .Każdy chociaż 10-20kg bagażu osobistego to już 800-850 kg. Ropa 50-80kg, woda 100-150kg. Razem ponad tonę . na kampera zostaje Ci mało . Mimo ,że jak piszesz nie zawsze będziecie podróżować wszyscy razem ,ale tak trzeba zakładać . Ale trzeba szukać.

Załoga G 
stary wyga

Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Piwa: 20/3
Wysłany: 2016-03-10, 18:33   

Podałeś, że Was jest 3 a ich 4 to mi wychodzi razem 7. (chyba, że 8 jest w planie).
7 osobowe da się znaleźć sam mam taki. Nie raz było na forum o tym, że dwie rodziny w kamperze to kończy się zerwaniem przyjaźni. Ja byłem tylko na jednym wypadzie 100km od domu na weekend w układzie my 4 a oni 3 i nigdy więcej już tak nie chcę.
Wystarczy trochę niepogody i w kamperze przestaje być fajnie. Jeżeli chodzi o DMC to oczywiście nie ma szans. Taki kamper juz pusty przekracza 3000kg.
Na pewno więcej frajdy będzie jak kupicie dwa małe kampery po 50 tys niż jeden za 100tys. Jak Wam się nie spodoba możecie sprzedać, aż tak na wartości te samochody nie tracą.

inhalt 
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Piwa: 9/3
Wysłany: 2016-03-10, 19:02   

Nie widzę tego by 2 rodziny jechały jednym kamperem mieszczącym się w DMC=3,5 tony.
Ale pomijając kwestię masy to też uważam, że najsłabszym punktem planu jest wspólne posiadanie pojazdu. Podobnie jak wspólne posiadanie jachtu, choć tu już jest łatwiej. Ćwiczyłem już wspólne żaglówki i ... nigdy więcej!

Myślę, że lepszym rozwiązaniem jest kamper z porządną markizą i safari room, a tam podpinana dodatkowa sypialnia albo nawet stawiany namiot. Wówczas druga załoga jedzie osobówką.
Miałem już podobne manewry ćwiczone w praktyce. Jechałem z rodziną swoim zestawem (auto + przyczepa), a dodatkowe osoby jechały osobówką. Na miejscu rozstawiałem przedsionek i wewnątrz tego przedsionka rzucałem namiot samorozkładający się. Mówię "rzucałem" bo mam taki tani, prosty namiot, który po podrzuceniu do góry rozkłada się sam. Gdy go stawiam wewnątrz przedsionka to nie mocuję niczym, żadnych śledzi, odciągów, absolutnie nic. Wiatr nie wieje, deszcze nie pada, bo namiot w przedsionku. Do tego jest ciepło nawet jesienią, bo niby to tylko namiot, ale rozstawiony w przedsionku oddaje ciepło dużo wolniej niż stojący na otwartej przestrzeni. U mnie zdało to egzamin w praktyce.
Oczywiście lepiej mieć dwa kampery, ale odnosząc się do opisanych w pierwszym poście założeń uważam, że moja propozycja nie podnosi kosztów, a daje wygodę i jakiś komfort.

Odpowiedz do tematu