Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-01-19, 11:40
Moc silnika
Autor Wiadomość
DarekK 
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Piwa: 4/9
Wysłany: 2008-12-14, 23:28   

WINNICZKI napisał/a:
bym mu pomógł jakimś nowocześniejszym rozwiązaniem np:głowica od nowszego
Primo non nocere - czy jakoś tak. Zmień styl jazdy i qni wystarczy - każdy patent może odbić się czkawką w najmniej spodziewanym momencie.
Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Postaw piwo autorowi tego posta

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2008-12-14, 23:44   Moc silnika

Jasne,jak ma pozostać 75 qni to pozostanie,i tak super mi się nim jeździ.Pośpiech wiadomo wskazany tylko przy łapaniu pcheł :-D Ale przy mocniejszym motorku to biegi rzadziej się zmienia,spokojniej silnik pracuje,nie trzeba czasami trzymać tzw.pedał w podłodze,żeby się "wydrapał" a ma co ciągnąć bo długi na 6.20.I sprzęgło mniej razy wciskasz,czyli ogólnie mniej się wszystko wypracowuje i dłużej służy. a nie sądzę, że wolnossący 75 qni i 84 qnie różnią się grubością przekrojów np:korby czy innych części.Tylko gdzie tych qni szukać w tym motorku,ciekawe co przekonstruowali,ze przybyło jeszcze 10 kucyków :gwm :gwm :spoko :spoko

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-12-15, 09:25   

A czy myślałeś wymienić mu głowicę, albo cały silnik (nie wielka różnica w cenie) na turbo. Kucyków może nie wiele więcej jakieś 20, ale duża różnica w momencie obrotowym. Z takim silnikiem 2,5 TD mój poprzedni kamper dawał sobie wszędzie radę i możliwa była jazda 120-130 km/h. Palił normalnie około 10/100. Można jeszcze intercooler i jeszcze z 5 koni więcej.

stefan 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Piwa: 2/4
Wysłany: 2008-12-15, 11:00   

Witam! :shock:
janusz napisał/a:
A czy myślałeś wymienić mu głowicę, albo cały silnik (nie wielka różnica w cenie) na turbo
:shock: -to sie pewnie nie uda... :ok Pozdrawiam.Stefan.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-12-15, 11:08   

stefan napisał/a:
:shock: -to sie pewnie nie uda...

O który punkt moich propozycji masz obawy.
1. Wymianę głowicy, kolektorów i dołożenie turbiny.
2. Wymianę silnika
3. Chęć WINNICZKÓW do tak głębokiej ingerencji w samochód.

DarekK 
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Piwa: 4/9
Wysłany: 2008-12-15, 11:10   

Myślę że łatwiej byłoby zaadoptować cały silnik z jakiegoś rozbitka niż przerabiać istniejący. Fiatów ci u nas dostatek i jak się poszuka jest szansa upolować całe (potłuczone, pognite) autko z całkiem przyzwoitym silniczkiem.Tylko że ma to jakiś sens jeśli nasz silniczek kopci, pali olej i ogólnie chce mu się na emeryturę. Jak zachowuje się poprawnie - myślę że lepiej od czasu do czasu przepuścić na mijankach tych co bardziej niecierpliwych niż pakować się w koszty. A tak na marginesie
WINNICZKI napisał/a:
Pośpiech wiadomo wskazany tylko przy łapaniu pcheł
oj nie tylko nie tylko - również w pewnych okolicznościach przy udawaniu się w ustronne miejsce - ale ono zazwyczaj jeździ z nami - więc wystarczy zjechać na pobocze i ..... :haha:
Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Postaw piwo autorowi tego posta

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-12-15, 11:11   

Witam!
janusz napisał/a:

O który punkt moich propozycji masz obawy.
:szeroki_usmiech -ja optymista jestem tyle tylko ze dobrze poinformowanym.... :ok Pozdrawiam.Stefan.

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2008-12-15, 21:10   

Mam poważne wątpliwości co do "tych " informacji :diabelski_usmiech .Dzisiaj zamieniłem pare słów z kumplem na temat różnic między moim z 90r ,a po 94 temat się wyjaśnił po 94 ma inną głowicę z wtryskiem bezpośrednim,a co za tym idzie inne denka tłoków.Tak daleko czyli w zamianę tłoków to faktycznie szkoda ingerencji. Lepiej ściągnąć 2.5 TDi i zamienić .W środę jeszcze pomęczę :idea go może coś wymyśli :idea .Camper z lat 90-tych to świetne miejsce do własnych pomysłów.Niestety nowoczesne konstrukcje są tak upchane elektroniką :gwm ,że jedyna ingerencja to dolanie paliwa i sprawdzenie poziomu płynów "ustrojowych". :? Każde wsadzenie łapek w bebechy grozi uszkodzeniem ustrojstwa i serwis "ściąga takiemu delikwentowi bez pytania spodnie przez głowę".Na szczęście mój "staruszek" jest prosty jak budowa cepa ,a to kusi żeby coś poprawić.Dla informacji jestem byłym zawodnikiem motocyklowym i wiem ,ze jak się chce to zawsze się da.Tylko kwestia czasu ile to potrwa.Pozdrawiam :spoko :spoko

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-12-15, 21:35   

Witam!
WINNICZKI napisał/a:
jestem byłym zawodnikiem motocyklowym i wiem ,ze jak się chce to zawsze się da
-dalszych sukcesow zatem zycze. :ok Pozdrawiam.Stefan.

medard 
weteran
Saint Medard

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-12-15, 21:43   

[quote="WINNICZKI"]Na szczęście mój "staruszek" jest prosty jak budowa cepa [/quote i to jest to nowym to ja pewnie bym mogl conajwyzej jechac tylko do rogatek europy a tak jade dalej i leje wszystko co jest na trasie i jade -no prawie wszystko :mrgreen:

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2008-12-15, 21:54   

WINNICZKI napisał/a:
temat się wyjaśnił po 94 ma inną głowicę z wtryskiem bezpośrednim,

Nie jest to do końca prawda. Wtrysk bezpośredni miały Ducato 2,5 i 2,8 z doładowaniem. Pozostałe wersje silnikowe w tym 2,5D i 1,9TD miały komorę wirową.

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-12-15, 21:58   

Witam!
kaimar napisał/a:
Pozostałe wersje silnikowe w tym 2,5D i 1,9TD miały komorę wirową.
-jestes bezlitosny!A byla szansa.... :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech Pozdrawiam.Stefan.

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2008-12-16, 23:07   

-jestes bezlitosny!A byla szansa.... :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech Pozdrawiam.Stefan.
Szanowny Stefanie chyba z mechaniką coś na bakier :mrgreen: ponieważ kaimar powiedział coś wręcz przeciwnego niż Ty zrozumiałeś :haha: ponieważ mój jest 2.5 D i w związku z tym głowica jest podobnej konstrukcji co w Ducato po 94 r. :-D :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech ,a co za tym idzie tłoki pozostają na swoim miejscu(denka identyczne).Ale dość przekomarzania się.Ciekawe czy Ty pomożesz jak Cię poproszę o dokupienie lewej części zderzaka przedniego do Burstnera z 90 r.(Fiat Ducato) :-D :-D .Wersja szeroka z wlotami powietrza w dolnej części :spoko Co prawda dzisiaj zaniosłem do spawania,ale wolałbym mieć nowy. :)

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2008-12-16, 23:10   

Medard lubię jak szuka się plusów w zaistniałej sytuacji.To co piszesz jest pocieszające. :-D

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-12-16, 23:31   

Witam!
WINNICZKI napisał/a:
Szanowny Stefanie chyba z mechaniką coś na bakier
- :szeroki_usmiech ja bardzo dobrze wiem co pisze. :szeroki_usmiech Jezeli kolega jest innego zdania to przekonywal nie bede.
WINNICZKI napisał/a:
Ciekawe czy Ty pomożesz jak Cię poproszę o dokupienie lewej części zderzaka przedniego do Burstnera z 90 r.(Fiat Ducato) :-D :-D .Wersja szeroka z wlotami powietrza w dolnej części
-oczywiscie ze tak! Nawet ta "wiadomosc" ktora kolega przyslal mi na PW w niepamiec puszcze. :ok Pozdrawiam.Stefan.

Odpowiedz do tematu