|
Lodówka thetford nie działa na 12v |
| Autor |
Wiadomość |
jubi-tom
trochę już popisał
Twój sprzęt: ducato blaszak
|
Wysłany: 2016-03-24, 10:54 Lodówka thetford nie działa na 12v
|
|
|
Dzień dobry
Właśnie wróciłem z Włoch , zauważyłem że lodówka nie chłodzi na 12v , model Thetford n 180 full automat, nie świeci się żaden błąd , na gaz i 220 działa bez zarzutu Nie wiem czy ma to wpływ ale aku rozruchowe mi się rozładowało na postoju a po naładowaniu długo nie trzyma i musze kupić nowy ( może cela poszła ). Czy jest jakiś serwis co takie lodówy naprawia? |
|
|
|
 |
zibikruk
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 JTD - LAIKA Kreos 3009
Nazwa załogi: Kruczki
Pomógł: 13 razy Dołączył: 24 Cze 2010 Piwa: 93/116 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2016-03-24, 11:08
|
|
|
Zanim będziesz naprawiał lodówkę - wymień akumulator.
Lodówka na 12V działa podczas jazdy - napięcie podawane jest z alternatora.
Jeżeli akumulator jest uszkodzony to może nie przełącza na lodówkę? |
_________________ Retirement is the time of your life ... to have the time of your life!
 |
|
|
|
 |
jubi-tom
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-03-24, 11:28
|
|
|
| Spróbuje od wymiany aku , tylko to wszystko dziwne bo nie pokazuje żadnego błędu na lodówce a ona powinna chłodzić kiedy silnik pracuje |
|
|
|
 |
Mandus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
|
Wysłany: 2016-03-24, 13:52
|
|
|
| Hm, wiem, że tym postem nie pomogę, ale u mnie wywalała błąd (kod 13 - uszkodzony czujnik temperatury wewnątrz lodówki) a pięknie chłodziła... |
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni... |
|
|
|
 |
jubi-tom
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-03-24, 16:53
|
|
|
Aku jest już nowe
Pan który wymieniał aku zmierzył mi pobór prądu na włączonej lodówce (na aku i odpalonym silniku )oraz po przełączeniu np. na gaz i wyszło że spadek napięcia to ok 0,2 A .Więc teoretycznie pobiera prąd ale nie wiem czy chłodzi .Jutro jedzie auto na krótką trase , to zobaczę jaka będzie temperatura . |
|
|
|
 |
marius
zaawansowany

Twój sprzęt: HYMER Camp Swing 544
|
Wysłany: 2016-03-29, 13:36
|
|
|
| jubi-tom napisał/a: | Aku jest już nowe
Pan który wymieniał aku zmierzył mi pobór prądu na włączonej lodówce (na aku i odpalonym silniku )oraz po przełączeniu np. na gaz i wyszło że spadek napięcia to ok 0,2 A .Więc teoretycznie pobiera prąd ale nie wiem czy chłodzi .Jutro jedzie auto na krótką trase , to zobaczę jaka będzie temperatura . |
0,2 A to zdecydowanie za mało. |
|
|
|
 |
zibikruk
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 JTD - LAIKA Kreos 3009
Nazwa załogi: Kruczki
Pomógł: 13 razy Dołączył: 24 Cze 2010 Piwa: 93/116 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2016-03-29, 13:49
|
|
|
Grzałka lodówki pobiera około 130W, tak więc prąd 0,2A może wskazywać jedynie na zasilanie elektroniki lodówki (może być uszkodzona grzałka). Znajdź przewody grzałki na 12V (są 2 grzałki na 12V i 230V), zmierz omomiarką czy nie jest rozwarta (spalona). |
_________________ Retirement is the time of your life ... to have the time of your life!
 |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2016-03-29, 16:11
|
|
|
Miałeś na myśli spadek napięcia czy pobór prądu. Chyba spadek napięcia 0,2V przy włączaniu lodówki. To może nawet potwierdzać działanie lodówki ale niekoniecznie...
Trzeba sprawdzić pobór prądu miernikiem cęgowym a nie spadek napięcia. Lodówka zacznie chłodzić po dłuższej "chwili" - krótka jazda niczego może nie pokazać. Moja lodówka (inny model) po pół godzinie jazdy nie daje odczuwalnych rezultatów - musi pracować dłużej. |
|
|
|
 |
WALDZIOR
trochę już popisał

Twój sprzęt: HYMER BR599 Renault Master
Nazwa załogi: Delfiny
|
Wysłany: 2016-03-29, 17:07
|
|
|
| W zeszłym roku wyjąłem lodówkę ze swojego sprzętu, przeczyściłem co się dało i przy okazji porobiłem sobie różne próby. Na 12v grzałka brała 10A i całkiem dobrze chłodziła, więc myślę jak koledzy, że 0,2A to za mało. |
|
 |
jubi-tom
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-04-05, 20:44
|
|
|
Przepraszam , byłem we Włoszech na 6 dni , zrobiłem 4500km , nie za bardzo miałem czasu na pisanie .
Sprawdziłem , na pewno nie działa na 12 v , próbowałem podczas jazdy aby chłodziła na gaz i chyba nic z tego - bo płomień zdmuchiwało .Tak sobie myślę czy można i czy tlenu wystarczy jak zamontuje osłonę na kratkę od lodówki ?.
Druga opcja to podłączyć podczas jazdy na 230v przez przetwornice (mam taką 300w).
A Jeżeli chodzi o naprawę to dziękuję za poradę - znalazłem chyba grzałke : http://www.thecaravanspec...ord-heater-dc-1 |
| |
|
|
|
 |
jubi-tom
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-04-25, 09:43
|
|
|
Znalazłem chwile i sprawdziłem grzałkę - dziwne bo po uruchomieniu silnika na grzałkę idzie prąd ok 13.8v , przewód od grzałki robi się lekko ciepły a po chwili czuć ciepło w kominie z tyłu lodówki . Tak sobie jeszcze myślę czy może jest zepsuty czujnik temperatury ?
A może powietrze które wlatuje podczas jazdy tak schładza komin , a w nim grzałkę że nie daje rady . ( mało prawdopodobnie ale mam już różne myśli ),
jeszcze jest opcja taka czy tam nie jest założona grzałka małej mocy - a powinna mieć 190 w .
Sprawdzę jeszcze czy cos drgnie na odpalonym silniku na postoje - bo skoro działa grzałka . to powinna chłodzić . |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-04-25, 15:49
|
|
|
| Jest jeszcze opcja że grzałka jest źle wsadzona. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
jubi-tom
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-04-26, 21:40
|
|
|
| Być może ale nie widzę aby ktoś tam grzebał od nowości. |
|
|
|
 |
Istvan
zaawansowany Istvan
Twój sprzęt: Łódzki Sześciopak
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2014 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2016-04-26, 22:59
|
|
|
... spadek napięcia to ok 0,2 A ...
bez komentarza.
Ludziska kochane, klawiatura jest głupia, łyknie wszystko |
|
|
|
 |
jubi-tom
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-04-27, 08:11
|
|
|
Więc za mały spadek napięcia , to gdzie szukać rozwiązania ?.
słabo się znam na pradzie ale jak jest spalona to pradu by nie puściła i pewnie też pokazałyby błąd. |
|
|
|
 |
|
|