Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Remont Ducato I Westfalia
Autor Wiadomość
Autostoper 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato :D
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2016-03-02, 20:43   

Zaczynając od początku to status "remont" można śmiało już zmienić na "budowa kampera"

Po wybebeszeniu wszystkiego postanowiliśmy wywalić to co zostało i w gruncie rzeczy już mamy puste wnętrze i pole do popisu.
Na tę chwilę walczę z rdzą i myślę, że jutro będzie szpachlowanie bo pogoda nie pozwalała mi na zbyt wiele (pada, nie mam wiaty, tylko podjazd, wilgoć i mróz w środku) do tego czasu. Za to poświęciłem się poszukiwaniom informacji i lekturze forum. Z moją lepszą połową postanowiliśmy dorobić okno, zakupić styrodur, chyba kupimy alufox jak każdy (znacie może coś podobnego, ale tańszego??) Znaleźliśmy też dwa fotele za kwotę 100 zł za obydwa więc jak na tę chwilę budżet się trzyma nieźle. Na dniach powinienem zrobić markizę (szukam rurki aluminiowej o odpowiedniej średnicy) Elektryką i tymi dziwnymi kablami już się nie przejmuję. Wyciąłem wszystkie i będę zgodnie z opisem na forum (jeżeli się uda) budować energoblok, przy czym na pewno będę was prosił o radę, ponieważ chcę zrobić też podłączenie b pod zwykłą wtyczkę 230V.

Jednak po kolei. Mam na tę chwilę dwa pytania.

1. Kupiłem fotele z "wtykiem" do pasów. Jednak w tych autach pasy były mocowane do karoserii (jak chyba w większości). Pytanie brzmi, czy mogę stosować te z foteli które są przymocowane do foteli, czy muszą być przymocowane do karoserii.

2. Mam jakiś sterownik pod masą marki Bosch. To jest coś do ładowania tylnego akumulatora (kupiłem żelowy). Powie mi ktoś co to jest i jak to działa (No i czy mając akumulator żelowy 100 z tyłu muszę jeszcze coś kupować, aby był ładowany odpowiednim prądem. Nie wiem co to jest ten odpowiedni prąd, ale sprzedawca aku wspomniał, że powinienem coś jeszcze zainstalować, choć nie wiedział co to konkretnie jest)

Foto 1.jpg
Plik ściągnięto 6843 raz(y) 66,66 KB

Rdza.jpg
Plik ściągnięto 6843 raz(y) 64,45 KB

fotele.jpg
Plik ściągnięto 6843 raz(y) 66,29 KB

sterownik.jpg
Plik ściągnięto 6843 raz(y) 60,64 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 253/624
Wysłany: 2016-03-02, 21:58   

W oryginale to jest przekażnik świec żarowych

Autostoper 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2016-03-02, 22:44   

Dzięki, czy możesz mi jeszcze powiedzieć jak się nazywa urządzenie które po naładowaniu akumulatora rozruchowego, ładuje pokładowy tym "dobrym" prądem? (aku żelowy 100)

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 243/264
Wysłany: 2016-03-02, 23:56   

Cytat:
chyba kupimy alufox jak każdy (znacie może coś podobnego, ale tańszego??)

Kup jakąś tanią piankę izolacyjną + folia aluminiowa kuchenna do pieczenia. Na pewno będzie w niej więcej aluminium w aluminium niż w alufoxie. No i taniej. Na mojego poszło ok 40m2 alufoxa, czyli ok 500zł. Jakaś tania izolacja pewnie ze 100, a alu z tesco nie wiem ile, ale pewnie grosze. Ja do drugiego tak planuję zrobić. Bo kuchenne aluminium jest baaardzo dobre. I tanie. :spoko
Youtube: Toscaner Vanlife

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2016-03-03, 20:21   

Ja mam markize home made.Nie szukaj rurki z aluminium,bo sie pognie.Ja uzylem trzymetrowej rurki ze sklepu meblarskiego ,chromowana,3cm srednicy,spelnia w pelni wymagania,odciagi z rurek starych namiotow.No i przy mniejszym gabarycie na dachu mam markize 3 dluga rozwijana na 3,5m.Material to plandeka na tiry,najciensza.

zreszta tu masz link

http://www.camperteam.pl/...%BFet&start=165

McGali 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Piwa: 17/9
Wysłany: 2016-03-03, 21:14   

Podstawy foteli w Ducato I są mało sztywne aby utrzymać fotel z kierowcą podczas nie daj Boże wypadku (skręci się). Dlatego pasy mocowane są do podłogi. Pewnie wielu przerabiaczy korzysta z zapięcia przy fotelu - ja wolę nie ryzykować.

Autostoper 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2016-03-07, 22:11   

Czołem,
konstruktorska braci, pomocna rada mi potrzebna. Mam okno, jeżeli tak to można nazwać. Jest to podwójna szybka z plastiku chyba i listwa montażowa. Okno ma się otwierać, ale nie ma żadnej ramki, obudowy czy czegoś podobnego. Wystarczy jak wytnę dziurę w ścianie, przykręcę od drugiej strony do drewnianej listwy(deski...) i na zewnątrz podkleję uszczelkę, czy coś jeszcze muszę zrobić?? Kupić jakieś specjalne uszczelki??
Idę po kosztach i nie znalazłem okna z ramką więc to jakoś muszę zainstalować.

Autostoper 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2016-03-30, 20:26   

Dziękuję serdecznie Włodkowi za zdjęcia ze wstawiania okien. Już byłem załamany, że mam samą szybą, ale i z tym sobie poradziłem. Co prawda zakupiłem uszczelkę do kombajnu, ale działa. Później zrobię zdjęcie finalne bo teraz takiego nie mam pod ręką. Może nie jest to super cud, ale działa :D Jak wspominałem, nie musi być pięknie, ale musi być tanio (bo na drogo mnie nie stać). Okienko wprawiłem, pierwszy raz w życiu krojąc samochód więc przygoda była, a moja lepsza połowa nawet mi przy tej okazji zdjęcie zrobiła.

Okienko.jpg
Plik ściągnięto 6195 raz(y) 29,52 KB

Okienko od środka.jpg
Plik ściągnięto 6190 raz(y) 29,5 KB

Autostoper 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2016-03-30, 20:40   

Jeszcze raz dziękujemy Istvan.
Koszt markizy wyszedł nas ok 50 zł, a dzięki materiałowi od Ciebie była motywacja aby kombinować przy tworzeniu. Gdybym nie oszczędził na tokarzu byłaby perfekcyjna, a jest prawie perfekcyjna. Zaczepy wykorzystaliśmy od roweru więc wszystko pasuje, a materiał dziurkowałem zestawem kaletniczym z Lidla, a później przykręcałem blachowkrętami do rurki. Czeka mnie jeszcze poszukiwanie blachy na obudowę, a najlepiej zakupienie wygiętej. W koszta nie wrzucam starego roweru ze strychu mojej lepszej połówki.

Budowa markizy 1.jpg
Plik ściągnięto 6172 raz(y) 42,47 KB

Budowa markizy 2.jpg
Plik ściągnięto 6172 raz(y) 22,96 KB

Budowa markizy 3.jpg
Plik ściągnięto 6172 raz(y) 25,98 KB

Budowa markizy 4.jpg
Plik ściągnięto 6172 raz(y) 46,72 KB

Budowa markizy 5.jpg
Plik ściągnięto 6172 raz(y) 19,18 KB

Budowa markizy 6.jpg
Plik ściągnięto 6172 raz(y) 16,21 KB

Budowa markizy 7.jpg
Plik ściągnięto 6172 raz(y) 21,89 KB

SZEJK 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Dukato 2,8 JTD BAVARIA
Nazwa załogi: Grab Klan
Piwa: 217/333
Wysłany: 2016-03-30, 20:52   

W Dukato I pasy muszą być mocowane do poprzez podłogę do ramy, będzie bezpiecznie :spoko

Ten co zna swoją wartość, nigdy nie będzie niszczył innych, by budować siebie.
Dr. Mateusz Grzesiak

Moje poprzednie i aktualna karawana:

Autostoper 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2016-03-30, 21:02   

Etap na jakim jestem nie jest zachwycający a za dwa tygodnie już muszę wyjechać tym właśnie autkiem, więc każda rad będzie mile widziana. Mam już podłączoną kamerę cofania (tanizna z allegro, Nam wystarcza w zupełności) zdemontowany bagażnik rowerowy (na sprzedaż) Na podłodze styrodur, alufox (czas mnie pogonił i musiałem kupić to drogie cholerstwo, a chciałem piankę folią obklejać) i płyta osb 10mm. Webasto suche zamontowane i śmiga jak ta lala (0,3 l paliwa na godzinę bierze) Już częściowo zaczęliśmy wełnę mineralną w "streczu" układać na ścianach. Solar na dachu na stałe już zamocowany, a podwozie ogarnięte.
Wszystko co robię przy tym autku, robię pierwszy raz w życiu więc jest zabawnie :D

Komplet moich pytań:

1. Mam lodówkę gazową widoczną na zdjęciu. Na dole lodówki (dziwnie, ale tanio) jest
komplet przełączników na aluminiowej kratce. Pytanie brzmi po co ta kratka i czy mogę ją zatkać? Od tyłu planują zrobić kratki w drzwiach (jedna nad drugą ok 20 cm) I odizolować cały tył lodówki (obudować jakoś, jeszcze nie wiem jak) żeby mi nie wiało po aucie.

2. Czy w którymś wątku jest dość klarownie (jak dla debila) opisana budowa mebli?

3. Taśma dwustronna nie trzyma mi na suficie (zwykła też nie ) z żywicy chyba. Czy ktoś ma pomysł jak przykleić worki z wełną, a do tego alufox zanim będzie tam płyta pilśniowa najpewniej ?

Lodówka.JPG
Plik ściągnięto 6145 raz(y) 129,83 KB

Wnętrze.jpg
Plik ściągnięto 6145 raz(y) 48,27 KB

SZEJK 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Dukato 2,8 JTD BAVARIA
Nazwa załogi: Grab Klan
Piwa: 217/333
Wysłany: 2016-03-30, 21:28   

Może tak jak się robi pod płyty karton gips , sznuruje się sznurkiem i potem płyta wiórowa.

Ten co zna swoją wartość, nigdy nie będzie niszczył innych, by budować siebie.
Dr. Mateusz Grzesiak

Moje poprzednie i aktualna karawana:

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2016-03-30, 22:08   

Cytat:
Czy ktoś ma pomysł jak przykleić worki z wełną, a do tego alufox zanim będzie tam płyta pilśniowa najpewniej ?

Umyj ten sufit dobrze,detergent,benzyna ex.nitro,następnie klej tapicerski,na sufit i na wełnę.
Poczekać chwilę i przycisnąć.
W sprayu drogo,z bańki pistoletem taniej (70 zł za 5 L)
Do foli to już taśma dwustronna da radę,choć są różne,niektóre kiepskie nie trzymają.
Alufox możesz też też klejem przecież,nawet tylko pędzlem,miejscowo.
Sklejka dociśnie i przytrzyma... :-P

A...pilśniówka jest ciężka i się pod wpływem wilgoci faluje,bedziesz miał później same fale.
Sklejka,cienka,jak nie chcesz tej dedykowanej-lekkiej,to zwykła 4 mm na płaskie,3 mm giętka na łukowate powierzchnie.

jawy88
początkujący forumowicz

Piwa: 3/9
Wysłany: 2016-03-31, 08:47   

Powodzenia i wytrwałości w remoncie :spoko

Autostoper 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2016-03-31, 12:50   

Dzięki :)
O wytrwałość się nie martwię bo za dwa tygodnie muszę już wyruszać do Francji zarabiać na wyjazd do Ameryki Południowej

Odpowiedz do tematu