|
|
|
Lodówka 12V problem |
| Autor |
Wiadomość |
marius
zaawansowany

Twój sprzęt: HYMER Camp Swing 544
|
Wysłany: 2016-04-02, 20:52 Lodówka 12V problem
|
|
|
Może ktoś z Was miał już tego typu problem. Otóż moja lodówka działa na gazie, działa na 230V, a na 12V zawzięła się i nie chłodzi. Zaobserwowałem następujące objawy:
1. Podczas załączenia lodówki na 12V przy pracującym silniku napięcie ładowania spada do 12,2 - 12,5V. Tak jakby pożerała cały prąd z alternatora.
2. Podczas załączenia lodówki jest pobór prądu rzędu 8,2A (mierzyłem cęgówką).
3. W jednym miejscu, przed lodówką, w puszce rozdzielczej na zasilaniu grzeją się dość mocno konektorki, ale, sprawdzałem, w tym miejscu żadnych luzów nie ma.
Czy macie jakieś doświadczenia lub pomysły w tym przypadku?
Będę wdzięczny. |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 39 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 226/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2016-04-02, 21:33
|
|
|
Po poborze prądu, widać że grzałka sprawna. Teoretycznie może ona nie siedzieć na swoim miejscu i stąd brak działania lodówki. Ile czasu sprawdzałeś tą lodówkę na 12V? Może działa, ale sprawdzenie trwało zbyt krótko? Sprawdź napięcie za tymi konektorkami.
Gdzie mierzyłeś te napięcie? |
| |
|
|
|
 |
marius
zaawansowany

Twój sprzęt: HYMER Camp Swing 544
|
Wysłany: 2016-04-02, 21:37
|
|
|
| Wystarczająco długo. Jechałem z włączoną lodówką 400 km i wszystko mi się rozmroziło. Być może masz rację z tą grzałką. Będę musiał to sprawdzić. Ale te grzejące kable w dalszym ciągu nie dają mi spokoju. Napięcie jest wszedzie tej samej wartości. |
| |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 39 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 226/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2016-04-02, 21:52
|
|
|
| marius napisał/a: | | Napięcie jest wszedzie tej samej wartości. |
To racze jest niemożliwe. Na tych grzejących złączkach, prąd idzie w ciepło. Dalej musi być spadek napięcia. Sprawdź przed i za tym złączem, zanim zaczniesz rozbierać lodówkę.
Edyta: Zapomniałem jeszcze napisać, abyś sprawdził czy się nie grzeje sam włącznik lodówki. One też potrafiły dać spory spadek napięcia. |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|